Tuesday, October 30, 2012

KPI isteri.

Soksek2 by Aida & Riana at 12:48 AM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam AidilAdha,

Yeaaa lama betul tak menulis. akibat kesibukan yg melampau. bukan sibuk kerja pun. kerja biasa2 jek. sibuk dgn Adria ni ha. Alhamdulillah, order yg masuk sungguh memberangsangkan. Kena struggle lebih sikit. Ye la, kena wt keje umah, kena menjahit, kena g kerja. Ha, budget superwomen kan. Pnt, tp best. nasib baik la hubby paham kalau time manik kain sume berterabur atas lantai. nasib hubby tak demand nk mintak dilayan lebih2. nasib keje tak penat sgt.

Ni dh hujung2 tahun ni, kat opis biasa la, nak kena update KPI la kan. kena review balik ape yg dh dibuat ape yg belum. I think KPI is a good system to keep track on your performance. pastu, dah jadi isteri ni, rasanya kena da KPI jgk kot. I takde la strictly key-in wifey KPI i dalam pc ke ape. huhuh. Cuma few things yg i betul2 monitor. contohnye;


  1. masak dinner atleast 5 kali seminggu
  2. buat breakfast atleast 2 kali seminggu
  3. basuh baju 2 hari sekali
  4. takde baju pending untuk dilipat
  5. sapu rumah seminggu sekali  
Cenggitu la kononnya KPI isteri. takut terbabas pulak dh bz2 ni. Rasanya semua bnda tu takde la susah mana pun nak buat kan..rumah pun takde la besar mana pun nk kemas hari2. masak pun bukan sekuali besar and hubby demand yg merepek2. kalau masak makanan sndiri, feeling tu best sesangat. lbh2 lagi kalau tgk hubby makan bertambah2. selalunya mmg bertambah la. sedap kot isteri masak kan.hihih..tp sebelum sedap mcm ni, berapa kali kena marah sbb tak reti masak. Ye! kena marah ok. Suami cakap, masak tak sedap tak pe, tp jgn tak boleh makan.

Antara masakan i yg dia tak boleh makan, sambal kicap masam. pandai2 g bubuh limau dlm kicap, dia tak blh terima. telur dadar over masin. sbb guna garam kasar masa tu. masak daging tak buang urat. hamek ko, nak kunyah mcmana. hahaha..nasibbaik dh mintak maaf kt i. kalau tak, mmg i bungkus sume kuali periuk tu..hahaha




Thursday, October 18, 2012

Baa Baa Black Sheep

Soksek2 by Aida & Riana at 1:38 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Baa, baa, black sheep,
Have you any wool?
Yes sir, yes sir,
Three bags full.

One for the master,
One for the dame,
And one for the little boy
Who lives down the lane.

Baa, baa, black sheep,
Have you any wool?
Yes sir, yes sir,
Three bags full.

I saja dok nyanyi lagu berulang-ulang kali kt umah. Pastu hubby ckp, "ui, dosa nyanyi lagu tu..tu kan lagu puja kambing hitam, pastu sembelih minum darah dia"

Rolling eyes - husband kecik2 nyanyi lagu 10 budak hitam jek

Lepas tu tgk nat geo. ada keluar tupai busuk tu. i ckp "eh, tu skunk kan" hubby jwb, "tak lah tu cempelai"

Jari di dagu - ooo maybe skunk tu, nama binatang tu masa dlm cartoon. I pun masuk bilik, solat. Keluar bilik, husband cakap "Syg, nama binatang tu skunk la"

Rolling eyes lg - Laki ak ni kecik2 dok negara mana ni? Pe-ning-baizura betul la dia ni 

Tuesday, October 16, 2012

Celebrating our anniversary at Medan Ikan bakar terapung, Melaka

Soksek2 by Aida & Riana at 7:24 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi Dear..

Last week balik Melaka. Wow, so heaven part2 makan. Mmg ibu masak masakan yg tersedap and terfavorite la. Ape tak nye, menantu kesayangan balik. Tak pernah tau my mom buat sambal belacan tumbuk sndiri cili tu. Selalunye dia blender jek. Kali ni, tumbuk manual punye. pastu perah limau sikit..masak gulai siput. Pergh, mmg bertambah2 masing2 makan. Perut sampai tak sempat lapar.

Then sabtu malam tu, ibu beriya ajak makan luar, sbb nak celebrate our 1st annivesary. Oh-my-Ibu. Sungguh terharu ok..I ni, wpun orang Melaka, tp seriously I jarang JJCM kt Melaka. Ni 1st time dtg area sini and makan seafood. Tp kalau kt Johor, pelosok belakang bangsal, sebelah kubur, sume I tau. Nmpk sgt dh kena tukar kerakyatan. Hihihih. Ape tak nya, I dr form 4 blaja kt johor ni. Dpt kete, trus explore johor. Mmg tak smpt la nk jalan2 kat melaka

Tak sangka kt Melaka ada tmpt makan gini

Anniversary gift to hubby - MU Jersey, new season

My Brother yg suka makan

Ibu and Abah. Love u all so muchi2

The foods
Bak kata adik lelaki I, pinggan mcm pinggan kantin jek. tak feeling makan special pun. ha tau pun...hahahha. Ok2 la makanan kt situ. Price wise, quite expensive compare to JB. Even tmpt ni cantik, tp tak ramai org. Melaka tourism masih perlu diperkembangkan bab2 tempat makan ni. Kalau malacca town, mmg heaven la nak jalan2. cantik sgt.

Thursday, October 11, 2012

Border lace 2 layer. 1st come 1st serve ye (",)

Soksek2 by Aida & Riana at 12:40 AM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post

Salam Dear,

I ada few meters border lace 2 layer. Very limited edition ye. Saje nak try market dulu.

Available color;



Putih

Pink

Silver/ kelabu
Price: 1 meter RM30 termasuk postage.

Kalau minat, do email me ye: fainie_riz@yahoo.com

Wednesday, October 10, 2012

Tanah abang setiap kali ke Jakarta

Soksek2 by Aida & Riana at 8:11 PM
Reactions: 
11 girls dh soksek2 together Links to this post


Salam dear,

Lama tak update sbb baru balik outstation di Jakarta. Outstation utk meeting..tp sebelum n selepas meeting tu, haruslah bersoping2 kan. Soping utk material veil jek yg smpt. Maklumlah tanah abang tu..more than 10 levels pastu siap ada 2 blok lg. Mmg tak smpt nk merapu cr mcm2..

I saja amik flight early morning hari ahad tu. So around 10.00am dh smpi Jakarta. Pak supir anta ke hotel, check-in, trus g tanah abang. Tp, wahai sekalian sahabat, hr ahad byk kedai yg tutup ok. Kurang choice and harga agk mahal la. Sbb hari rabu tu I return ke situ balik. Beza la harga dlm 15,000rup. Skang ni rupiah tgh rendah. So sgt2 la berbaloi nak shopping oiii.. RM1 = rup3080.

Dr Johor kan takde flight direct ke Jakarta, so I kena ke Spore dulu. Mcm biasa, Spore airport mmg best. Sgt cantik dgn bunga2 orkid. Ada wifi, internet free, byk seat, convenient, so kalau flight delay pun takde la busan sgt kan.

Singapore airport

Smpai tanah abang, mmg direct g lantai B1 & B2 la. Hunting lace. Walaupun mahal sikit. Tp still worth-it la. Akibat tak puas ht, smlm sblm blik, g return ke tanah abang lg. I mmg suka g situ jek. Sbb tenang sikit compare dgn mangga 2. Kalau mayestik, thamrin city semua tu, I tak tau harga diorg mcmana. Dh la I limited time kt sana. So, I malas nak habiskan masa g survey2, pastu tak puas ht, pastu balik ke tanah abang. Baik I terus ke tanah abng jek. Lg pun tanah abang dh direnovate. Semakin selesa. Cuma kena tahan bau asap rokok jek la. Dah la kedai rapat2, byk kain, pastu org merokok pulak dlm tu. I ckp dgn kawan I, ni kalau terbakar, mmg mati semua dlm ni jek. Hahahah




kain net ni, RM5 jek semeter! Pengsan ok

Hasil buruan hari pertama
Border lace. Byk choice tp color tak kena di mata i pulak

Yang ni pun murah. I ada beli lebih untuk dijual. Will post about this soon

I byk beli material utk Adria Cottage. Untuk sendiri, tak sempat ape pun.

I stay kat Aston Rasuna Hotel. Rate dlm RM280 mcm tu. Ni hotel apartment. So ada 2 bilik, kitchen semua. So kalau dtg dgn family boleh la stay sini. Breakfast sedap. Dine-in menu pun best. 15 minit jek kalau nak ke tanah abang, mayestik, thamrin city tu sume. Kalau nak naik teksi. SIla naik yg ada meter ye. Kalau tak mmg kena paw habis2 la. Lg2 time macet. I supir company yg melayan bawak ke sana ke sini. Huhuhuu..so bg tips jek. Pastu tips claim kt company. (“,). Bos, sila anta sy meeting ke Jakarta selalu ye. Saya rela jek. Hihih

My friend. Chinese, tp beli telekung smpai 6 helai. Org kirim katanye



Dh tak larat nak keluar makan, order sahja!

Sup tulang yg sgt byk. Ni mkn kat hotel ni, br RM23. Kat malaysia blh dpt? 



Tips2 lain kalau belanja kt sini, terus mintak harga pas jek. Kata nak bawak pulang ke Malaysia. Tp jgn desperate sgt. Kalau diorg jual mahal, bla jek. Serius byk kedai lain lg. Diorg tak kisah amik2 gmbr ni. So amik gmbr mana yg berkenan, pastu g je tunjuk kt kedai lain. Kalau nak dating bersoping, dtg la seawal 8 pg waktu tempatan ye. Kalau dh kul 11 tu, pergh mmg tak boleh bernafas la. Diorg kul 4 or 5 dh tutup. Soping kat sini, bwk seribu pun, sekelip mata jek boleh habis. Tp seribu tu, mcm2 la boleh dpat. Telekung, jersi, dress, handbag, kasut, kain, segala benda la ada. Larat tak larat jek la nak jalan. Kadang2, bila diorg tau kita org Malaysia, diorg jual mahal sikit. Sbb diorg tau kt Malaysia hampir mustahil nak dpt harga mcm tu. So kalau jumpa kedai mcm ni, angkat kaki jek.

Tuesday, October 9, 2012

2 Layer border lace

Soksek2 by Aida & Riana at 8:11 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
~Quick update~

Dear All..Pre-order for this 2 layer border lace.



Available color;
White
Pink
Silver/grey

Soft blue

Very limited quantity ye. RM30/m termasuk postage. Color lain akan diupdate esok malam

kalau nak, email me and confirm your order. fainie_riz@yahoo.com


Friday, October 5, 2012

Kolesterol Tinggi

Soksek2 by Aida & Riana at 7:32 AM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi dear,

Td pg2, in-Plant clinic call. Akak tu kata, kalau free suh dtg klinik jap, wat physical check-up. I pun g jek la sbb ingtkan nk amik height and weight je. Skali kena jumpa doc sbb doc nk tunjuk result darah hr tu. Company I mmg every year (or every 2 years) kena buat medical check-up.

Lepas tu doc pun bukak la file result. Jeng jeng jeng. selama ni tak pernah cek kolesterol and diabetes sume tu pun. Doc tgk berat, terus kena sekolah. Ni kena diet, kurangkan 15 kg. Amboi doc, mcm sng jek bunyi nye. Then bukak page 2. Doc tanya, ni umur berapa ni? 27 doc. Kolesterol tgi ni. Sepatutnya kena below 5.7. ni dah 6.6.

Oh no, serius tak sangka hokey. Tp nasibbaik sugar level, blood pressure sume ok. Kolesterol susah nak turun kan. I tgk mommy i punya la jaga makan pun lmbt jek turun. Kena lebihkan vege, fiber! kurangkan carb. Why la carb so delicious. I ni dh la suke segala bnda yg ada carb. Roti tu mmg sgt2 la suke. pastu pasta bagai sume tu pun mmg hantu. kalau mkn tak hengat punye. Nasi mmg cfirm2 la suke..tp tkut nk makan byk.

So misi, jaga mkn mulai hari ni. Bulan depan kena cek doc lg. Ni hubby ni pun mkn byk. Tp badan kurus. Ntah2 dlm bdn kolesterol tinggi dr I. Nanti nak suruh dia cek jgk.

Wednesday, October 3, 2012

Kalau nak border lace, blh cari kat sini

Soksek2 by Aida & Riana at 10:55 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
I rasa kalau kt Johor ni agak susah la i nak cari border lace yg cantik and murah. So slalu dlm dilema bile nak caj harga utk veil. ye la, nak caj mahal, cian kt bride. Nk bg diskaun2, lmbt la I kaya..Upppsss!!! gurau jek..

Lg 1, mcm dh trend pulak kan buat baju plain pastu patch lace, tmbh beads2 sikit. pergh mmg ala2 baju boutique gitu. So dok surfing2 td, terjumpala FB fanpage ni.

Si Chantek Border Lace

Byk jgk koleksi yg cantik2 and i think the price is quite reasonable la.

Ngidam Pavlova

Soksek2 by Aida & Riana at 9:35 PM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together Links to this post
Wah, ngidam bunyi nya kan. Huhuhu..Dr hr tu sgt la teringin nk makan pavlova ni..dalam teringin2 tu, tetap malas nak buat. Ye la hubby tak suka makan bnda2 ni. So malas la nak buat pastu mkn sorg2 sampi gemuk. Pastu tak semena2 kat opis, opismate bg pulak pavlova ni. tp comel jek la. sekali ngap dah settle. Mana puas kan. So smlm gigih la g Tesco beli2 barang semua dan terus buat. Pergh mmg marvelous lbh2 lagi bila dh freezing. gula semua dikurangkan dr sukatan biasa. tak tahan manis nya kalau ikut resepi tu betul2.

Menggoda. 10 kali bukak tutup peti es.

Nyum3
Ada 2 ketul lg dlm peti ais. Utkn hari ni n esok. Supaya tak kempunan masa outstation nti. This sunday i kena g Indo. Alahai, time2 annivesary la nk kena g outstation kan. Cian hubby. Nti balik la baru blh celebrate.

Tuesday, October 2, 2012

Korang ada insurance tak?

Soksek2 by Aida & Riana at 2:05 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi dear,

I dh lama tak hapdet blog. Sbb PC i kena block utk personal website. Byk sgt bukak blog la tu. hahah. Tp hari ni boleh pulak. So amik kesempatan la i menghapdet and marathon baca blog uols.

Td time lunch I g visit my Brother-in-law. Dia masuk hospital sbb batu karang. Ptg ni operation. Private hospital, mmg cepat la kan. Kalau govt, sehari dua jgk tgu turn. Diorg ada insurance + medical card sume tu. Yearly RM6k++ utk husband, wife and a daughter. Dlm hati I, nasibbaik ada insurance. Kalau tak berguling2 la sakit. Mcm my sister. Kena apendix. Dr hospital kulai tansfer HSA, tgu cek sehari, 2 hari, hari kedua tgh2 mlm br dpt operation. Tu pun sbb mak i dok mengekor doktor mintak tolong cepat. I baru keje masa tu, duit pun tak byk nak mintak tranferkan ke private. Parent i pun tak berani, takut tak tertanggung kos nye. Kalau govt, operation mcm tu, br byr 100++ jek. Sedih gile masa tu.

Nasib baik company I cover insurance utk employee and spouse. Company husband pun cover jgk, tp cover utk diorg2 jek. Lgpun coverage diorg minimum and limited. Company I, cover everything kecuali giving birth jek la. Ada company cover utk beranak jgk kan. tu lg untung. Kat comapany kitorg, utk cover spouse and kids kena byr jgk la monthly. Byr RM1.90/month. Murah gile kan. Tp i asyik duk delay jek registerkan utk hubby. Tp dah register dh td. Lega..hahaha. Cost masuk private hospital, pergh mmg tak terjangkau dek akal la. Mcm I hr tu, g jumpa O&G, cek tak sampai 30 minit. Ubat beberapa papan. RM400. Tp tak dinafikan la servis diorg much2 better. Bilik doktor and doktor nye pun best. Kalau nurse tak senyum harus kena pang sekali. hahahah

I bukan penjual insurance ok. Apatah lg nak promote beriya. Tp I rasa sgt perlu insurance ni sbb medical cost sgt la mahal skang ni. Lepas tu pulak, penyakit skang ni dtg tak tentu hala. Muda ke tua ke, perempuan ke lelaki ke. Senang2 jek nak dapat penyakit skang ni. bukan ape, bila kita ada insurance, atleast kalau kita sakit kita tak susahkan org sekeliling.

I mmg tak jual insurance, tp i handle corporate insurance utk company i. So byk la company2 insurance ni dtg promote product diorg kt I. Company kitorg pki ING. So far OK. Senang nk claim sume. Cuma i tgh mengira2 utk add-on pakej yg company provide ni. Nak add-on Prime female care. Cover penyakit2 kritikal utk woman and maternity semua. Lain company lain yg diorg offer. Mcm MSIG diorg panggil plan utk perempuan - Ladies lifetime protection. Cover RM50k, Pregnancy risk, conginetal anomalies of newborn baby and etc yg berkaitan dgn wanita. Monthly around RM125, ikut umur. Skarang ni pun ada pakej Insurance protection + saving la, mcm2 lg la.

Tp dgn insurance ni, tolong la berhati2. Pastikan ape yg kita nak, tu yg kita dpt. Diorg nye wording sgt la complicated. Make sure paham betul2. Jgn percaya bulat2 kt org yg jual insurance tu. Kalau company tu bg premium rendah, tolong la cek. kang masuk spital sume diorg tak cover. Katanya claim utk kematian jek. Dah mati baru dpt hokey. Lepas tu, mati pulak sbb tak dapat proper treatment akibat tak cukup duit. Pergh, mmg menyedihkan.

Ni just sharing jek la ye dear. Kita ni kadang2 bulan2 spend beratus2 utk shopping. why not kita allocate sikit utk our health protection. Mmg la kita harap kita ni sihat sentiasa. Tp kalau tibe2 sakit mcmana? Atleast dh ada la payung nye kan. walaupun kadang2 terkena tempias. Ceh berbahasa bahasi gitu u..huhuuuh.

Bak kata Dato' Michelle Yeoh dlm iklan anlene, Women is a backbone of her family. Then another sentence dia ada mention, Woman is a pillar in a family. Yes exactly.


 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates