Wednesday, December 26, 2012

Perbelanjaan di Jakarta

Soksek2 by Aida & Riana at 7:31 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post


Transportation

Flight Air Asia: RM145 (return ticket)
Airport ke hotel: 100,000 rup (Hotel area tanah abang)
Hotel ke Pasar baru: 35,000 rup
Hotel ke Tanah Abang: 20,000 rup
*Price naik cab. Naik Ojek, kalau dekat2 boleh la. Dlm 20,000 rup sekali perjalanan

Hotel

Avia Residence: RM66 / night

Review: hotel location agak tersorok dan susah nk jumpa. Mmg dkt dgn tanah abang. Not highly recommended. Tp comfortable la jgk. Furniture semua baru


Food & refreshment

We tried some local food

Mee Ayam: 11,000 rup
Nasi Ayam Penyek: 18,000 rup
Bubur Ayam & lontong: 6,000 rup
Bakso: 8,000 rup

So far, makanan mmg murah2 belaka. Yg bestnye, diorg ni tak kedekut ramuan. Kalau bubur ayam yg hanya RM1.90 tu, segala mcm benda ada. Sgt best. Tp pastikan anda berhati2 ye. Jangan tersilap makan pulak.

Contingency expenses

Tip: 50,000 (Diorg mmg suka menolong kita angkat barang. Tp kena hulur tip la. Bg 5,000 rup jek
Extra taxi fare: 200,000 rup. Ni masa banjir hari tu. Diorg time2 ni la nak paw byk2

So far, ni je kot general expenses. Yg lain2 sume duit utk shopping. I bawak RM1500 utk beli barabg biz & belanja. Mencukupi. My mom bawak RM1000 utk shopping. Mencukupi. My brother bawak RM1000 utk shopping, Mencukupi

Tuesday, December 25, 2012

Jakarta Trip

Soksek2 by Aida & Riana at 5:54 PM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together Links to this post

Salam dear,

I’m back. How’s my holiday? Ok and not Ok. Ok sbb geng soping menggila menjadi2. Tak Ok sbb cuaca sekarang, hujan. The best experience ever! I dh byk kali jgk la ke Jakarta. Tp selalunye under company trip. So semuanya arrange by company. Supir pun tak payah risau sgt la. Ni, semua bnda nk kena arrange sndiri. Nasib baik la ada adik lelaki i. So takde la takut sgt. My itinerary;

21 Dec 2012
7.00 am: Flight to Jakarta
8.00 am: Arrive at Jakarta
9.15 am: Arrive at the hotel (Avia Residence)
10.00 am: To Pasar Baru, Jakarta
12.00 pm: To Mangga Dua
2.00 pm: To Kebun Jeruk

I mmg target nak cari barang2 utk buat veil and border lace. Kat Pasar Baru tak byk kedai, tp collection nye menarik2. I like. Then ke Mangga dua, nak cari material utk menjahit. Mcm Pearls, Appliqué Diamond, mmg murah2 kat sini. Then ke Kebun Jeruk utk teman kan adik I cari barang2 motor dia. 1st time naik ojek. Mmg thrill la. Just imagine, Jakarta tu dh la jek. Then the ojeck just cilok sana sini. Kitorg pgg ketat2 punye. Takut tercicir. Mlm kitorg berehat jek. Sbb hujan

22 Dec 2012
8.00 am  - 4.00 pm: At Tanah Abang

As U know, Tanah abang tu besar tak payah nak cakap la kan. My mom aim for comforter set. My brother aim for shoes, and me myself, cari barang buat veil lg lah. So kitorg berjalan non-stop and shopping mcm org hilang akal kejap. Just imagine, my mom beli 3 set comforter & I beli 2 set. At first my mom jek nak beli 2 set. Then kedai yg last kitorg g tu, boleh vakumkan comforter jadi kecik, sgt la sesuai nak bwk naik flight. Tu yg menggila beli byk2 tu. Lepas tu, kul 4.00pm, kitorg dh nak balik, sekali tgk ramai gile org dok kt tangga. Adik I ingtkan ada konsert. Yg I, mmg tau la, style diorg suke duduk2 kt tepi tangga. Tp tak expect la kt luar tu hujan lebat gile. Lebat sungguh2 tau. Dlm hati i dah cuak dah, cfirm macet n susah dapat teksi. And once again, I tak expect la depan tanah abang tu banjir hokey. Jakarta banjir! Mmg susah nak cari teksi and diorg paw gile2. Kitorg terpaksa bayar 200,000rup utk balik ke hotel. Masa dtg, around 20,000 rup. Contingency expenses. Sgt unexpected. Please be prepared. Lepas tu, tak habis lg tu. Sepanjang jalan mmg banjir la. Nak kat smpi pintu jgk air naik. Lbh malang nya lagi, jalan nak masuk hotel tu, banjir paras lutut ok. Kereta dh tak boleh masuk. Just imagine, we all bwk barang sgt byk, jalan kaki, mengharung banjir, smpi ke hotel. Seriously horror. Serik I beb.

Maka 3rd day, kitorg hanya bermalas2an di bilik, makan2 local food, then ke airport. Lgpun semua barang dah beli. Next entry, I akan share on expenses kat sana pulak

My mom shopping telekung

Adik I shopping Kasut

Mak I pun tak ketinggalan

Beads, Pearls centre

Our luggage selepas di-compress

While waiting the flight. Sempat lg tu jahit veil. 

Veil yg sempat I buat masa kat Jakarta. Champagne color 

Ha, ni la comforter set nye. RM100/set. Mana tak meroyan nak beli byk2

We just restock our border lace!


For full border lace collection, kindly review at:


Sunday, December 16, 2012

Rendam ayam

Soksek2 by Aida & Riana at 7:12 PM
Reactions: 
8 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dear,

Dah lama tak merepek kat sini. Takde la busy sgt. Just takde benda jek nk cite. Life as normal. Dah setahun 2 bulan, tapi kami still belum ada rezeki nak timang cahaya mata. Ape perasaan? Hanya insan yg senasib kami je yg tau. Usaha? dah macam2, moden n tradisional. Komen husband? he always says takpe. Kita enjoy jek dulu. Hari tgk Entri Jameela kot, Prof Dr Muhaya cakap pasal anak. Panjang la komen dia tp last statement dia paling best. orang takde anak, dia tak gembira. Orang ada anak, dia takde masa. So just enjoy every moment. Macam gitu la.

Hr tu ada 1 incident happened. hubby balik keje kul 11 mlm. I dah siap2 masak sume. Dia pun makan and it's very amazing, dia habiskan nasi hampir 2 pot ye. Lepas makan, basuh tgn, tgk tv. Tibe 2 dia cakap, dia mcm tercekik tulang ikan. Dh dok tgk tv baru terasa tu. pelik betul. Pastu try2 keluarkan tak boleh. Lama2 dia give-up, ajak g klinik. dah kul 12 malam masa tu. pergi 2 klinik, both doc tak nmpk. Eh 3, 1 lagi tu g hospital tp takde doc pulak. I pun dh tak larat, i suh dia tido jek, mudah2an esok nye hilang tulang tu. Bgun pg tak hilang jgk. G la hospital penawar. Doc masukkan microscope. 1st time masuk tak nampak. So doc suspect maybe tulang tu dh takde just bekas luka jek. Tp hubby berkeras kata ada lg tulang tu. then masuk microscope lai pulak, baru la nmpk. punya la excited i, nurse n doc. mcm jumpe harta karun u. and you know how much the charge? RM200. Ok bie, awak makan ikan selar yg sekilo tak smpi RM10, tp awak kena keluarkan tulang dia yg kos RM200. Sila makan ikan sardin je lepas ni ye. huuhuh

Hari tu I pesan kat hubby, suruh keluarkan ayam dr dlm freezer, nanti balik i nak masak. Then i balik keje;

Hubby: Sayang, bie dah rendam ayam tu
Wife: ok

Tak g tgk lagi ayam tu. tp mcm perasan sink kosong jek. Then g toilet, peepee dulu. Sekali tgk, dia rendam ayam dalam baldi, dalam bilik air dan dgr suara husband berteriak

Hubby: Sayang, bie rendam ayam dlm bilik air tu
Wife: Bie, sink kita tu kan boleh buat rendam ayam. Ape motip rendam dalam bilik air?
Hubby: Haah la, asik lupe jek

Ni kali yg ke3 kot dia g rendam lauk dalam bilik air. Haiyo suami..hahahha

This week kerja 3 hari jek. Lps tu, long holiday. yeehaaa..tak sabar nak cuti. malas nak ngadap KPI, business plan bagai.


































Wednesday, December 12, 2012

Pre-order Border lace

Soksek2 by Aida & Riana at 12:13 AM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post

Salam everybody,

12.12.12

I nak bukak pre-order utk border lace. Terma dan syarat seperti berikut;

  1. Let us know what color u want
  2. No need to deposit, because I just want to ensure I bought enough stock and color
  3. Price, InsyaAllah RM30/m – double layer
  4. Interested? Email me at fainie_riz@yahoo.com or sms/whatsapp 0123490114


Please let me know before 20 Dec 2012

Tuesday, December 4, 2012

Durian crepe lagi sekali!

Soksek2 by Aida & Riana at 4:57 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi lovelies,

Ok, kali ni I share resepi ye. Yg 1st time buat hari tu, crepe nye tebal n tak berapa best. Kali ni lebih smooth. Hubby pun dok bukak peti es 2-3 kali. Yg hari tu, dia makan half jek, pastu dh tak nak. Ni pg td i bukak peti es, tgk dh kurang seketui lg

Durian Crepe

Crepe:
250g tepung biasa
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan. (I tak prefer pki santan kotak. Sbb bau dia tak best)
1 sudu gula castor/ gula halus
1 sudu butter yg dicairkan
sedikit garam
pewarna kuning

Masukkan semua dalam blender dan blender. Kemudian tapis.
Panaskan kuali non stick. Sendukkan tepung dan tuang di atas kuali
masak 1 bahagian sahaja. Nanti bahagian yg kena kuali tu, jadi bahagian dalam
nak dapatkan crepe yg smooth, licin, berkilat, silalah guna api perlahan.

Filling:
Whipping cream
Isi Durian

Whipping cream diputar. Kalau nak manis sikit, letak gula castor. Kalau tak nak pun boleh

Bila dah siap semuanya, bentangkan crepe, letak whipping cream, letak durian, letak whipping cream balik. Then bungkus.



Inilah hasilnye. Untuk officemate & ex-officemate. (",)







 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates