Wednesday, February 27, 2013

Working hour 8.30 - 5.30 pm vs part time job

Soksek2 by Aida & Riana at 7:58 PM
Reactions: 
8 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dearie,

Semalam or kelmarin ada issue Long working hours. Waktu yg productive cuma 4 jam, mengikut kajian. Mengikut pendapat peribadi? Setuju sangat2 hakey. My productive time only 2 hrs kot. Sorry bos if you read this. Hahahha. Lepas dari tu, i dok surf tenet, conteng2 kertas, balik makan, solat..Hmm mcm tu la tiap2 hari. Bukan I tak buat keje, tp keje I sume dh siap..I buat laju2, no pending job hokey. Seriously, kalau lah ada option flexible working hour, mmg seronok.

So byk la masa yg I blh gunakan utk jahit tempahan veil. I love my part time job right now. Mcm addict pulak. Balik keje jek, masak2, kemas umah, terus menjahit. Smpi kul 12 mlm br stop. Walaupun pnt, tp bile customer puji, pergh, rasa mcm nk terbang2 jek. Kenapa tak resign jek, buat full time? Kalau diikutkan mmg boleh jek buat full time tailoring, income menjahit dh hmpir sama dgn keje. Tu sbb time constraint. Kalau hadap tu jek sepanjang hari, meti blh increase productivity kan. Tapi, adalah sgt mustahil utk I resign n buat fulltime tailoring. Ini kerana, syg oooo kwsp. kalau keje atleast ada jgk company contribution kwsp utk hari tua..then company benefits, insurance, mediacal card, semua free..kalau tak keje, kena beli sndiri..kedekut kan..hahhaha..lgpun i tak nak pressure n fening2 kepala kalau tbe2 tempahan merosot.. kalau part time, nama pun part time kan..redha jek la brape yg dpt..gaji bulan2 tetap masuk..ni cube bayangkan kalau dh tak keje, tbe2 takde tempahan, nanges woo..sape nak bayar Lady-eL yg baru setahun jagung tu.

I amik tempahan ni pun sbb nak isi masa lapang, sementara blm ada ank ni kan..dr mlm2 melepek tgk tv jek, baik i buat something yg berpaedah kan..kalau dh ada ank nti, I akan stop amik tempahan n fokus dgn ank n kerja jek..Ye, I masih memilih utk bekerja, bukan amik tempahan and jd fulltime housewife.. Sbb byk yg perlu dikorbankan kalau I tak keja. I yakin, career woman mampu membesarkan anak2 dgn bijak. And also can be a role model to her kids.

Blogger, nak tempah beading utk baju?

http://adriacottage.blogspot.com/

or sms me: 0123490114

Tuesday, February 26, 2013

We named her as Lady-eL

Soksek2 by Aida & Riana at 12:38 AM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dearie

Last week,we just received our new bebeh. I named her, lady-el.hubby pngl big momma pulak. Tak elegence lgsung. Finally we bought Elantra 1.8. Say hi to Baby suria (my car), Sang Wira (hubby's car) and MawMaw (Our bike)

Serius best n worth d money. It takes almost 6 mths,memikirkan kete ape yg best,yg mampu byr,yg cntk.tanya abg2 ipar,they opt for civic. Katanye, good reliability, harga 2nd value tgi, bla bla bla.ble ckp i nk elantra,diorg sume kata,hmm xthn kot kete 2.nk jual pun takde harga nti. ok. kte dgr je pndapat org tua. Tp dlm ht, mcm nk forte or elantra.sbb lg byk features

Then,try tanya owner2 forte pulak. antaranya, lisa la. punye la pnjg lebar dia explain n pling best,dia bg i cnfidence utk amik kete2 korea ni. Thanks babe. I x prejudice pun dgn kete us,uk,japan,korea.i just nk yg best. Dulu pun i pki naza suria.so far mmg tahan lasak la.kalau yg dok pasir gudang,mesti paham kelasakan yg i mksudkn ni. Kt sini pling sesuai,bwk hilux hokey.jalan nye,x pernah takde lubang

Owner elantra,i x pnh tanya.just review car website je. Masa ni,x g tgk kete lg. Just review on website. Ble dh cukup duit, 1st car yg i tgk,elantra. Serius jth cnta trus. Cmpartment dlm smart, body cun, byk function yg best2. Tapi 2 be fair,g la jgk tgk civic 9th gneration tu. Body mmg corporate look, seat kain je, takde GPS, still pki kunci biasa. Dlm ht,hmm mcm suria ak jek,cume besar n digital speed meter je. Masa we all g survey civic tu, diorg bg offer, RM113k on the road price. Which is lg murah dari Elantra. I siap sound SA tu, tergugat dgn Elantra and Forte ea. Dia senyum jek.

Forte I tak g tgk sbb ramai officemate yg pakai, so dah tau mcmana rupenya. Lepas tgk civic, I mmg reject terus la. Mmg nekad nak Elantra. We all g Hyundai centre Plentong, meet Sales Person, En Hudairi, deposit, within 1 week dah dapat. I nk rekomenkan En Hudairi ni for those yg nak amik kete kat Htundai Plentong tu. Serius laju gile dia buat keje. Tp dia takde sense of humor la. Kitorg buat lawak pun dia nye response gitu jek.

1st time drive Lady-eL, jakun giler beb. Yang paling i suka, smart key. Tak payah susah2 keluarkan kunci dr handbag. Good safety feature. Then, ada sunroof..feeling2 org kaya gitu. Hahahaha. Ada GPS. Control system sgt best. Enjin sgt senyap. I smpi terlupa matikan enjin masa mula2 drive. Boleh I keluar menonong jek. Terjerit2 Lady-eL. Owh, seat driver dh ala2 Mesin urut Ogawa hokey..bkn setakat blh adjust depan belakang jek, blh adjust kt pinggang, kt bawah peha, serius kagum. Compartment dalam mmg byk and designnya sgt keperempuanan I rasa. Sexy uols.

Setakat ni baru jalan dekat2 jek. So tak rasa lg kehebatan sebenar. Next week baru nk blik Melaka, baru blh try kelajuan. For those yg tgh cari2 kereta, this car is highly recommended. Try test drive dulu. Then u know the feel.



White Color . Lady-eL

Tinted

Last day baby Suria with us. Adik I dh bawak balik Melaka. Sedih beb masa ni. Ye la, 5 thn tu melenjan tahap tak hengat dgn baby Suria ni. Sob Sob

Sunday, February 24, 2013

Neighbourhood

Soksek2 by Aida & Riana at 7:29 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dear,

Dah 8 bulan we all pindah rumah sndiri. Dulu masa duk umah sewa, ape kisah dgn jiran kan. walaupun kitorg tau ada jiran tetangga yg tak suke kitorg. Biasa la tu, org dok menyewa ibarat dok menumpang. Wpun kitorg byr sewa kt tuan umah. Parking kete salah sikit letak notis. Bf anta balik kena jeling..Anta balik je pun..tak jejak kaki kt dlm umah pun. Tp ada jgk yg baik n prihatin. Redha jek la

Ni dh dok umah sndiri, sedaya upaya kitorg nk create good relation dgn jiran2. Alhamdulillah so far, they are so friendly. Most of them dh duduk situ dlu. Kiranya kitorg ni je la new comer. Range umur pulak, ada yg sebaya we all and ramai yg akak2. Lepas sebulan we all masuk rumah tu, we all buat kenduri arwah and tahlil. Alhamdulillah ramai yg datang.

Tp dalam ramai2 tu, ada la jgk yg kekwat..ada akak sorg tu, (tak baiknye ngumpat, tp nak cite jgk..haha) cite nak best2 jek..smpi 1 tahap tu, i just tanya, mcmana akak kenal ayh budak tu? jawapannye..akak ada buat project 1juta dgn ayh budak tu..Hokey kak, besar sgt project awk tu..tak payah la mentioned 1 juta tu..pastu statement2 dia, mesti disertakan dgn RM, kalau mkn tu hotel yg best2, kete BMW. TP bila buat mkn2, dia la yg 1st skali tapau makanan wpun majlis belum habis.

Kat situ ramai jgk housewives. Then ada sorg akak ni, time kitorg buat gathering, dia slalu cakap (lbh dr skali tau dia ckp),  org umah ujung tu datang? bini dia tak campur org tu. Padahal org tu dtg jek, cume lmbt dan kadang2 tak dapt join kenduri or event ape2. Ye la, kitorg yg keje ni, balik keje mana la ada masa nk dok emnepek borak2 gosip2. Balik umah je trus nk kena masak, buat itu ini. Terus kena label anti sosial noq. Nasibbaik umah akak ni jauh sikit dr umah I.

Tu jek la segelintir yg ntah ape2 sikit. Yg lain2 sume ok. Mana yg sempat senyum, i senyum. mana yg sempat tegur I tegur. Lorong I tu mmg rajin buat event. Makan2 la, gotong-royong la. Kalau sempat we all join. Kalau tak kena timiing, nak buat mcmana kan. Tp mmg seronok la dok situ. Jiran kan org yg pling dekat dgn kita, kalau ape2 susah pun, sblm family sampai, jiran la yg boleh tgk2 kan. Masa we all kenduri hr tu, mak i g pesan kat sume jiran i, suh tgk2 kan kitorg. Touching betul la mommy I ni.


 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates