Tuesday, April 23, 2013

Ini katanya kehendak tak kuat!

Soksek2 by Aida & Riana at 12:04 AM
Reactions: 
9 girls dh soksek2 together Links to this post
Sambung entry lepas..tak habis emo lg..hahahha..tak la, dh ok dh..

Just nak share antara usaha yg kitorg buat utk dpt kn anak. Last time kn check specialist. Then I call LPPKN tanya pasal IUI. Kalau buat under LPPKN murah sikit, around 1.5k sekali treatment. TP staff tu cakap, kena tgu lbh setahun 8 bulan baru blh entitle buat IUI ni. Lepas raya nanti br kitorg g buat

In the mean time, takde la dok melanguk tak buat ape kan. My SIL suggestkan makan habatusauda. Mmg elok kan habatussauda. I tak mkn yg pil tau. Mkn concentrated oil tu. Letak dlm air. Rasa, ala2 minyak petrol gitu. Ni habatusauda yg dah di ruqyah ustaz. Mudah2an


Then, i pergi berurut jgk. Betulkan peranakan, keluarkan angin sume. 3 malam berturut2. Masa bersengkak tu, pergh, mmg horror la. hari kedua tu, smpi nangis2 tu. Selalunya I, takat urut2 ni small matter la. mmg tahan sakit. Tp smpi part sengkak, serius, mmg sakit sgt2. Dlm tgh sakit2 tu, blh pulak ank akak urut tu, umur 5 thun kot, dia ckp: eh kakak, spende kite sama la. I yg tgh nangis, terus gelak. dgn akak tu skali gelak. Pastu akak tu suruh bertungku, dan makan jamu yg dia buat. Tiap2 mlm


Ha, horror tak tgk colot nye? horror lg rasanya tau tak. telan jgk.

Then minggu lepas, my very2 best fren, hantarkan buah zuriat. MIL dia beli masa g umrah. Walaupun ada yg kata buah zuriat tu sbnr nye bukan utk dptkan zuriat pun, tp kita test n bertawakkal jek kan. kul 12 tgh malam br teringat nk kopek. time2 tu jgk la kitorg keje kan. Mmg keras. Tp hubby I yg gagah perkasa tut, kejap jek dia kopek. Isi dlm buah tu mcm struktur batu. Patut la pun keras. Esoknya I rebus dan minum. minum sorg segelas setiap mlm. Rebus smpi hilang color kecoklatan air tu. Rasanya mcm minum air yg direndam dgn marker pen. Tp tekak i ok jek. Sbb jamu tu rasanya lg dasyatkan.



So tiap2 hari, i kena minum habatusauda, mkn supplement, minum herbalife, mkn jamu, minum air buah zuriat. Ha, tak cukup lg ke kehendaknya tu. Kami ni masih mampu bersabar dan tunggu masa yg sesuai utk kitorg. Tp yg kat luar tu, jgn la provoke we all.

Tp kan, hidup ni mmg mcm2 dugaan. Ok, dugaan I dari segi anak. last week I g kenduri depan umah. Dok borak2 dgn jiran sebelah. Masing2 kerja kan, so mmg jarang jumpa. Time dh jumpa bergosip la. Ank dia 2 org, 6 thun n 2 thun. Tgh2 makan tu dia tanya, Aida tau tak? Mmg la I tak tau. then dia cerita. Ank dia yg first tu, ank dgn husband lain. Masa dia preggy 8 bulan, ex dia tu buat perangai. ada perempuan lain. dia dh merayu ckp elok2 kt pompuan tu, mintak tglkan suami dia. dia dh nk beranak tu. tp pompuan tu berkeras taknak. Masa tu diorg dh beli umah, plan nk pindah umah baru lepas dia bersalin. Sekali, laki dia pindah masuk dgn skandal dia. Pergh, mau nye tak sakit hati. Bila dgr cite dia, I rasa, Ok, dugaan dia lg berat. Bersyukur.

Then sorg lg jiran I, masa I br pindah thun lepas dia tgh preggy. Borak2, dia kata dia dh 4 thun kawen, br ni preggy. Alhamdulillah. Bln 2 hari tu masa buat mkn2 kat dpn tu, smpt la I main2 dgn ank dia. Baru  5 bln kot masa tu. Then masa g kenduri last week, tgk dia dh preggy lagi. See, bila Allah nak bg, bg sekali 2 org. Terus lekat.

Lepas balik dr kenduri tu, I rasa mcm get new spirit. Hidup ni mcm2. Semua org ada bahagian masing2. Yg selalu dpt bahagian yg baik tu, jgn tinggi diri sgt sampai nak kecik2kan hati org lain. Yg dpt bahagian tak baik tu, terus la mencari. for sure, 1 day u will find the good part. Cuma bersyukur. Bila kita rasa hidup kita teruk sgt, ada org lain yg hidupnya lg banyak dugaan





















Thursday, April 11, 2013

Keinginan tu tak cukup kuat

Soksek2 by Aida & Riana at 8:14 PM
Reactions: 
9 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dearie,

Yeay dh Jumaat. Smlm halfday semata2 nak g Jcard day..boleh gitu? Malas nak bersesak2, so g time office hour, lenggang sikit. Berjaya la merembat seluar keje n Tshirt.

Last month, I g umah my aunt. Her husband ni pandai ubat2 org, cara Islam. I go there just to visit my cousins jek. No intention to go for any treatment la. Then my uncle tu borak2 dgn hubby I, pastu panggil I. Dia tanya, dh preggy ke blum. Confirm la belum kan, then kena la tazkirah sikit. Ckp kena usaha, itu ini.

Dia ckp la keingin kitorg nk dptka ank tak kuat. tak mcm keinginan kitorg nk dapat kan Lady-eL tu. Dlm ht I, nk jek jawab, Paksu, beli kereta tu, i blh control my expenses, I blh tentukan bila I nak dapat, I blh usaha dan bila I usaha I tau I akan dapat. Tp bab zuriat ni kan Allah yg tentukan. Allah tu jek yg tau mcmana kuat nye keinginan kitorg nk anak. Kalau kuat mana pun keinginan kitorg, tp Allah belum nak bg, bukan nye I blh pregnant pun. Bnda ni bukan benda yg I boleh control.

Kadang2 orang2 ni cakap sng jek. Buat gurau jek bnda ni. Tanya depan2 org ramai. Bandingkan dgn org lain Kitorg ni ada perasaan jgk. Sedih tau, malu tau. Kadang2 I malas nk g umah sedara-mara sbb ni. Stress. I tau, rmai yg senasib dgn we all kt luar tu. I kagum dgn semua pasangan2 yg sabar tgu rezeki Allah ni. I tau mcmana u all rasa. Bila tak pregnant2 lg ni, mmg wife jek la yg kena attack.

Redha, pasrah, tawakkal.



Wednesday, April 10, 2013

Kulit muka semakin kusam

Soksek2 by Aida & Riana at 12:47 AM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dearie,

Owh, so risau. muka makin lama makin kusam. I mmg tak de amik ape2 supplement food. Tegar betul kan. Budget mcm hormon tu fuction as good as early 20s. Tgk cermin malam2, tbe2 teras, oh-my-skin. Sgt kusam, dh tak glowing. ada bekas jerawat, dah tak flawless. Dah gelap jugak. Sedih ni..

Ladies out there, uols makan ape ye? for ur health and skin?

Thursday, April 4, 2013

Nak renovate rumah atau nk beli rumah lg 1?

Soksek2 by Aida & Riana at 1:07 AM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dearie,

Kat Johor sekarang, pagi panas sgt, ptg hujan..lebat dan gelap. Ni dh gelap nak hujan lah ni. Lately ni sgt busy dgn Adria Cottage. Best melayan kerenah bride2be ni. Teringat zaman kita2 jd bridezilla dulu kan. Tp biasa la, biz yg service related ni, ada jek kena kondem dgn customer. Paling teruk sekali last week..Sampai stress la I, tak buat veil 2 hari. G bantai main bowling jek. Tak faham betul, dh byk kot i buat veil, takde customer yg complaint manik tercabut. Tp i blh terima complaint tu. Yg tak tahan nye, dia g hantar repair kt tailor lain, tp mintak refund kt I. Apakah? Return je la balik. Confirm2 I repair. Serious to say, I tak de la nk lepas tgn kalau customer tak puas hati ke ape. Reply on time lg. Tp berpada2 la dik oi. Mentang2 awak tu customer, salah kita jek la ea. Takpe, positifnya, minggu yg sama, berderet2 oder yg masuk. Thanks for those yg tempah and trust us

Last year, i target to have my new car in May 2013. Terdapat awl pulak. Puas hati. Hadiah birthday sendiri. I ni, duit kalau tak di allocatekan nak buat ape, jadinya mmg tak nampak duit tu. Sampai dok terpikir2, belanja ape jek la ak ni smpai habis sume duit. My next mission nak renovater rumah. Hari tu renovate sikit jek. Target this year sebelum raya. Tp mcm tak sempat pulak, sbb i tak simpan duit pun lepas beli kete hr tu. Punya la meroyan bersoping, nak balas dendam setahun ikat purse sbb nk beli kete. So kita pospond next year.

Kira-kira, atleast kena ada 20k jgk. My long term plan, nk beli rumah lg 1, 9 tahun dari sekarang. So rumah sekarang ni nak disewakan. Kalau rumah ni nak disewakan, adalah sgt membazir kalau i renovate cantik2. Tp nak dok situ tanpa merenovate rumah tu, adalah sgt menyesakkan nafsu. Hari2 pk nak renovate. Pulak tu, tak semena2 area yg I target akan develop 8 tahun lg (mcm ak pulak yg datok bandar, target development area) tgh develope skang ni. Sime darby tgh naik kan rumah.

Mula la rasa nk beli umah baru pulak. Meh i tulis kat sini, banglo 40 x 80 RM470k. Nanges tau kalau tak beli. Terrace 35 x 70 RM300k kot. Tp ni area lain..bukan area sime darby tu. Tu yg tgh pening ni..Renovate umah 20k, tambah kwsp 10k, dh dpt umah besar tu. Haish, tengah pk2 kan ni

Selingan cerita my husband yg suka merepek tu. Smlm i nk g keje, dia tgh repair moto dia. Bersepah la barang2 moto kt depan rumah tu. Patu kononnye dia nak smbung tghari lepas lunch. So dia kunci la gate. Tau tak, dia kunci gate pakai lock yg i takde kuncinya. Lepas tu, dia tido dlm bilik, hp kat hall. I balik lunch, tak boleh masuk la. call byk kali, jerit2 panggil mmg tak de effect pun. Last2, I panjat tembok hokey. Pergh, panas hati betul masa tu. Hai la suami. Macam2 tau awk ni. mula2 nak marah. pastu nangis sambil tergelak. Ngoi gile rasa

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates