Sunday, July 14, 2013

Lamb Chop version Pn Fainie

Soksek2 by Aida & Riana at 11:14 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam Dearie,

Kejap je dh 6 hari puasa kan. Sepanjang 6 hari ni, kadang2 kitorg beli jek, kadang2 masak. Ikut mood n masa. Tp sahur mmg masak. Sng je, buat nasi goreng, tak pun panaskan lauk smlm nya. hubby tak kisah. Yg pnting makan.

Puasa ke 2 hr tu teringin nk makan salmon grill and lamb chop. Tp nak buat sndiri. Saja nak test. 1st trial, daging ok, tp sos blackpepper masin tahap tak blh terima. I pakai cube pati ayam tu jek, punya la sengal, i letak 3 cube utk 1 mangkuk kecik sos. Vangang gile. Bnda tu kan masin. Potong selera hubby nak makan. hahahah

Balik Melaka last weekend, try lg sekali buat. Hubby cerita kt ibu pasal I buat sos semangkuk guna 3 cube pati aym. mmg kena gelak la. So 2nd trial, modify sikit. Asalnya sbtu hr tu nk buka kt luar, sambil celebrate bday hubby. Tp dlm kul 1 tu, uncle I call kata nak buka sama2. Kalau makan kt luar ramai2 kan rushing, then bayar beratus2, mkn tak tentu puas ht lg. So kitorg pun terus lah merempit soping barang basah n kering semua. G cari kt Mydin MITC jek What I can say, Mydin MITC superb. Semua ada. Daging pun ada few choices, ketam ada, udang ada, ayam ada, ikan byk. Tahap kesegaran utk ikn2 mmg tak berapa la kan, Tp kalau dh urgent, ok jek. Menu kitorg;

Western:
Lamb Chop with blackpepper sauce
Coleslaw
Mushroom soup
Nugget & fries

Malay Dish:
Sup tulang
Ayam goreng berempah
Mee sup

I in-charge western part. Disebabkan Lamb chop I dpt smbutan yg memberangsangkan, so I nak share recipe kt sini. Hahahah budget chef jek. Owh, I nak share harga jgk, compare dgn makan kt luar utk 1 plate lamb chop set

1st trial

2nd trial


Lamb Chop with black pepper sauce

7 keping daging kambing (1kg++ RM22.00)
Sos Marinate Heinz (1 botol RM9.90. Guna half je)
Bawang putih, halia, bawang besar diblend
Sedikit black perpper (RM2.20 sepeket)

Then perapkan semua bahan tu dgn daging. Bakar selama 45 min dgn butter & minyak

Utk sos:
1 biji bawang besar potong dadu
5 ulas bawang putih potong dadu
1 ketul cube pati ayam
3 cawan stok rebusan tulang/ rebusan ayam/ air je pun boleh
3 sudu Blackpepper (ikut nak pedas mana)
1 sudu Sos titam
1 sudu sos marinate heinz
2 sudu fresh milk / susu cair (takde pun takpe)
Cendawan (RM5.00)
Sedikit tepung jagung

Caranya, tumiskan bawang, then masukkan air rebusan & cube. Masukkan sos2, susu and blackpepper. Masukkan cendawan . Bila semua dh mendidih, letak tepung jagung, utk pekatkan kuah tu.

Ha, sng je kan. Kosnya pun tak lah byk mana kan. Tambah dgn coleslow sikit, fries n nuget, around RM50 utk 7 set lamb chop. berbaloi sgt2. Lepas ni mmg buat sendiri jek la jawabnya.




Wednesday, July 3, 2013

Tak bosan ke berdua je?

Soksek2 by Aida & Riana at 2:17 AM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam,

Nak menulis kat blog ni, tp takde cerita nak diceritakan. Dulu cerita pasal wedding kan..Lepas tu verangan kononnya will be mommy soon, so BW mom2be nya blog, write something about it. But after  1 year 9 mths, takde tanda2 nk jadi mommy, lost kejap. tak tau nk BW pasal apa, nk tulis pasal apa. Then 1 fine day, terdetik nak buat research pasal IUI. From that la i found blog2 TTC - Try to conceive wifey. Wah, semangat weh. Bila kita baca ada ramai yg senasib dgn kita, tak la lose sgt kan. If not, terasa kerdil sgt diri ni. Wpun golongan TTC ni minority je, but they support each other. Sama mcm b2b, mom2be jgk kan. we are more comfortable when we are in our species. Comfort zone gitu

We plan to undergo IUI treatment. Maybe after raya. Ni tgh kumpul info, buat mental preparation, doa, mkn supplement. Hopefully merasa la kami menimang anakkan.

Last week ada kenduri kt rumah FIL. sblm balik sana, mmg dh prepare jawapan2 paling manis kalau org tnya pasal anak ni. kalau tanya ok lg. Tp kalau zass terus, tu yg rasa nak amik kunci keta, balik jek tu. Tp alhamdulillah, takde yg menanya. Sedikit kelegaan.

Kalau tanya tak bosan ke hidup berdua jek. So far, belum lg. Rasa bosan takde, yg ada cuma rasa nak ada ank jek. Lain konsepnya ye. Bukan kami tak nak ank. Nak sgt2. Tp sementara takde ank ni, we enjoy our life. Seriously enjoy. Anggap je Allah bg chance nk beromantik2 lama sikit kan. kalau dh ada ank, tido mlm tak cukup, ank sakit, lain pulak dugaannya.

Hubby i childish sikit. Ank bongsukan. Tahap merepek dia kadang2 luar biasa. Mmg blh menguji kesabaran. I bersyukur ada dia dlm hidup I. Gaduh tetap gaduh. Tp syg tu, melimpah ruah. Balik keje tu kadang2 mcm 15 hari outstation. Peluk2 cium2 sekuat hati. Ayt paling rutin;

wifey: eee syg nya kt bie
hubby: haah, sayangggggg jgk kt syg (intonasi kena bersungguh2 ye. sambil mata bertentang mata. hahaha)

Mlm td, kul 12 tgh mlm, dia buat merepek lg. Hubby nk g fishing hr ni. so mlm td dia prepare barang2 fishing dia. Then topeng muka dia takde. Hilang mana ntah. Punya la berusaha, dia g cari baju2 lama yg dh tak pakai. Skali jumpa short i yg stretchable. Ha, ni lah jd nya.



Smpi ke 12.30 mlm dok keja kan bnda ni. Kalau buat sndiri takpe jgk, nak bini dia ni jgk yg tolong guntingkan. Padahal sng jek. Dh siap sume, i g toilet. Blh dia tgu dpn pintu toilet, pki topeng tu, siap pki topi, berdiri ala2 mistik. Mmg terkejut beruk la. Favorite sgt2 la kalau terkejutkan org tu.

Next week dah Ramadhan. Serius tak sabar nk puasa. Dah terbau2 bazar ramadhan, sahur, terawih. Nikmatnya. Rindu sgt2.

















 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates