Wednesday, January 29, 2014

Kena Prank dgn husband

Soksek2 by Aida & Riana at 5:36 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Husband i ni hobi dia memancing. I mmg tak kisah, tp ada limit. Limit tu, sebulan boleh g 2 kali jek, then setiap kali g tak boleh lbh 5 jam. Kalau lbh dr tu, mula la i muncung, merajuk, moody. Dia pun dh paham sgt dah. Kadang2, dia g fishing i g saloon. dia siap fishing 4 jam, i pun siap buat rambut. Win win la kan. takde la i bosan tgu u, u bosan tgu i.

Pastu malam td sblm dia balik keje, dia anta msg ni



Ha, comelkan. Kalau nk g fishing, mmg bodek baik punya. cakap lembut sgt. Kiss2 isteri, peluk2, kalau tgk peel pelik tu, mmg nk g fishing la tu. Lepas dpt msg tu, i ckp ok jek. tp dlm ht mcm tak redha jek nk bg g. sbb mgu lepas baru jek g.

Dia balik kul 11 mlm tu, dia belikan sate. Pergh bodek sgt2 ni. ye la kul 12 nti nk midnite kt kolam udang kan. Sblm makan tu, dia mandi2, siap2 pkai baju, make-up2 bagai, then makan. dh siap makan tu, dia ckp ok dh nak g. I ckp la, hmm mcm tak redha je nk bg pergi. Dia pujuk2, dlm hati i bengkek jek. Siap nangis tu.

Dia pun amik kunci keta, keluar, kunci grill semua. I pun dh malas nk pk, amik kain veil nak gunting. 1 minit lepas tu dia masuk balik smbil jerit, "Syg, bie dh balik". Eh dh kenapa laki ak ni? Dia cakap, saja jek nak kenakan I. Dia takde  nk g mancing pun mlm tu

Ya Allah, gigih ko, dia siap2 pakai baju cantik2, makan laju2, siap tak tolong basuh pinggan. Semata2 nak tgk i nangis tak bg dia g mancing. Pastu mengejek smpai nak tido. Ni jap lg balik lunch ni, kena bahan lg lah ni. Sabar jek la




















Monday, January 27, 2014

Alhamdulillah Rezeki 2014

Soksek2 by Aida & Riana at 7:22 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dearie,

Nak share kegembiraan. kalau share kt fb nmpk mcm menunjukkan..tp dlm hati berkobar2 nk bercerita..so cite kat blog je la. konon2 mcm tulis diari gitu..huhuu

Last year my increament sgt tak memberangsangkan. Company baru kena take overkan. so tak stable lg. Tp thun ni Alhamdulillah 6%. Blh senyum lebar sikit la.Tahun lepas sentap hoi. Mcm nak resign dah. Tamakkan.. Dah la keja main2 jek. Tp gaji, increment nk lebat. Then in the afternoon I had some discussion dgn surveyor. Balik cubicle, check email, ada email from HR manager "Aida Rohayu Binti Azali's Covering Allowance request approval". Eh, bila pulak iols mintak allowance ni. Email balik kt Manager ni, dia c.c kat bos, after few minutes, bos call.

"Aida, effective from 1st Feb i nak u cover government affair portfolio. Thats why i request HR to give u some covering allowance. Next promotion in April, I plan to promote you to sr. Exec. Temporarily, we give you covering allowance first"

Hanya mampu tersenyum dihujung talian wpun dalam hati mjerit2 kegembiraan. Hahahha. Covering allowance 10% tu. Alhamdulillah. Taktala nak tgu waktu balik, 5.24pm, dpt memo dr HR. Financial Performance 2013: We reward all the staff RM1500 Aeon voucher for your effort this year. Berbunga2 hati hoi. Alhamdulillah banyak2 kali

Tp, disebalik rezeki yg Allah bagi, I risau kalau diturunkan atau ditarikkan bnda lain. Mudah2an We all tak riak, tak lupa yg memerlukan, lebih menjaga ibadat, menambah amal.

Misi tahun ni, nak mempermajukan bisnes veil n penjualan manik2: https://www.facebook.com/GerobokAdria. Semoga 2014 ni rezeki kami tak putus2. Kami bukan nak jadi kaya raya pun. nak senang jek. Atleast bila family gathering, kami ada utk hulurkan duit. Bila family susah, kami mampu nk bg apa yg ada, blh bawak family jalan2, makan2, bg bday present. Dah cukup dah utk kami. Yg kami nk cuma anak jek. Mudah2an Allah makbulkan yg 1 ni tahun ni. Amin

Tuesday, January 21, 2014

Turn Raya

Soksek2 by Aida & Riana at 12:05 AM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam,

Ye, tajuk tak salah. Kitorg dh pening nak decide turn raya ni. Wpin ada lg 6 bulan sebelum raya, masing2 dh menampakkan hint2 nk suruh raya di kampung halaman masing2. Siapa yg bagi hint tu? Ibu I n Sister-in-law i. Both family dh bagi hint hoi. Weols pening ni.

Kalau ikut kiraan teori, tahun ni turn rumah family I. Family hubby kan ramai. Tp turn kitorg terbalik dgn 9org turn adik beradik yg lain. So time kitorg balik raya kt rumah parent hubby, mmg kitorg sorg2 jek..Semua tak balik. So tahun ni, diorg semua raya umah MIL, and kitorg raya Melaka. Asalnya I tak kisah pun nak switch turn tahun ni. Tp tahun lepas ada tragedi yg menyebabkan kitorg tak beraya kt rumah parent i langsung. Just imagine, tak raya langsung. Mmg derhaka betulkan.

So time tu dgn rasa bersalahnya hubby promise nak raya kt Melaka tahun ni. Last week my SIL dh setup group kat fb, diskuss color baju raya. Takpe, kita join je discussion, pilih hijau. Then weekend balik Melaka, lg best, my mom terus bawak g beli baju melayu hokey


Ha, ni hint dari ibu, tahun ni kena raya sini ok. Fuhh kesat peluh. Mcmana nk cakap nk switch turn tahun ni. Hmm wait and see je lah. Weols akn try cr win win situation. biar dua2 family tak terasa hati. Bab baju raya tak payah pk dah. Dh siap 2 pasang sorg. Preparation paling awal sepanjang hidup.

Dah kawen, ni la masalahnya. first year, 2nd year alhamdulillah, smooth je. Wpun ada sentap2 sikit, but weols managed to handle it. tahun ni tak tau lg mcmana keadaanya.




















Monday, January 13, 2014

Khas untuk Arwah Nasrul n fara

Soksek2 by Aida & Riana at 12:09 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Assalam,

Jumaat lepas I dikejutkan dgn berita yg sgt2 menyedihkan. Masa tu i kt rumah sedara, ada tahlil. Mmg tak tgk hp pun time tu. Dlm kul 10 mlm br i dpt tgk phone n tgk ada miscol dr kwn2 sekolah lama. I tak return call sbb tak expect ape2. I bukak fb dulu, tp line slow sgt2. Tp i nmpk kat wall, ad sorg member pos, Alfatihah untuk arwah nasrul dan fara yg telah kembali ke rahmatullah ptg td, berderau darah i. Still tak percaya kot la salah taipkan. Nak loading comment punya la slow, tak boleh lgsung. Terus i call member yg post status tu td. Innalillah, mmg betul, my friends eksiden n meninggal ditempat kejadian. Both of them my classmate yg mmg rapat dgn I dulu


Nasrul I knl dr drjah 1, kitorg 1 taman. Fara masa form 1. Masa form 3 diorg start couple. Lamakan diorg couple. dr sekolah. Mmg true love betul. Fara mmg geng I dr form 1 - form 3. Then i pindah sekolah. Kitorg balik sekolah sama2, buat onar sama2, buat baik sama2. Mmg close. Arwah fara pandai masak, n matured sgt. dia pandai buat kuih tart, masak2 lauk yg complicated. Kitorg yg lain masa tu, potong bawang pun terkial2 lg. Arwah ni sgt becok, ceria, mmg happening sgt2. Tbe2 dia takde, rasa Ya Allah, mmg tak blh terima kat akal ni. Masa diorg kahwin, sangat meriah. First classmate yg kahwin, kahwin sesama classmate pulak tu. Dgn ponco2 la, berborak bercerita mengusik, menyakat. meriah sgt. Cinta diorg byk dugaan masa zaman2 sekolah. Ye la bercinta masa sekolah kan. Maunye parent tak bising. Tp Alhamdulillah, diorg kahwin jgk, dan paling sayu, diorg pergi sama2.


Masa sekolah dulu, kalau ada apa2 projek, the boys akn berkumpul kt rumah arwah nasrul, the girls kumpul kt rumah I. Then nti, g la jalan2 raya, lepak rumah i buat projek sekolah, preparekan hari jualan. Nasrul ni jenis suka menyakat. ada jek bnda yg dia nak bahankan org. So bila diorg ni takde, kehilangan tu terasa sgt2.

Cuma i terkilan, since masuk U, i kurang spend time dgn childhood fren I. Diorg slalu je gathering, tp I selalu tak dapat join. Every year msti jalan2 raya beramai2. Tp I tak join. Terkilan sgt. Bila kita dh ada komitmen lain, kadang2 kita lupa org yg pernah membesar dgn kita dulu. Yg slalu temankan kita, slalu jalan2 dgn kita. Sekarang diorg dah takde, dah jauh sgt, dah mmg tak dpt nak spend time sama2.

Fara n Nasrul, korg mmg kawan yg baik. Yg selalu contact kitorg semua supaya berkumpul sama2. Kehilangan korg sgt2 kami rasai. Terlalu susah nak terima berita pemergian korg. Love both of you and your 2 adorable kids





Thursday, January 9, 2014

Welcome Home TheBino

Soksek2 by Aida & Riana at 12:29 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Yeah, Lady El (My lovely car) dh ada geng baru. TheBino. Moto br hubby. kitorg bagi nama TheBino sbb dia color putih. Albino kekdahnye. Nk bg glamor sikit, kitorg panggil bino jek. Best thing about Bino, hubby kumpul duit beli bino hi dr hasil jualan Mix Pearl. Ye, jgn tak percaya, jual pearl blh beli moto.

I kan mmg buat veil and shawl. Tbe2 bulan 10 thun lepas i terasa mcm nk jual mix pearl pulak. tp i tak sempat nk mhadap pearl, nk packing sume tu. ada yg tak berasap dapur. so i propose kt hubby suh dia run this biz. I monitor n tolong tunjuk2 kan color yg dia comfuse

Masa starting buat, mmg kesian la tgk hubby i. ye la, lelaki mana nk kenal color turqoise, ocean blue, furchia. Apakah!!! skang dh kenal dh. bilik kerja tu opposite dgn dapur so sambil dia packing pearl, i boleh masak or kemas2 dapur. Duit jual manik, semua bank-in ke bank dia. bg dia semangat sikit nk buatkan. Alhamdulillah dr duit tu, dia beli moto baru dia ni


 Pg td dh merempit dgn bino. Baru laju. Dulu bwk ex5, rasa mcm lari lg laju. nk suh dia g kedai pun malas, sbb slow sgt moto tu. nk smpi ke kedai, dh lupa la apa yg wifenye kirimkan. ad 1 hr tu, i pesan suh beli bawand putih. pastu dia balik dia suh teka beli dia beli ape. I teka la beli bawang putih. jawapan dia, bie lupa beli bawang putih. lg sekali tu, pesan beli santan, cili, telur. I sebut byk kali, beli 3 barang tau. pastu balik umah dia beli bawang, cili, telur. Asal cukup 3 barang jek. hai la suami.



Monday, January 6, 2014

Family day

Soksek2 by Aida & Riana at 4:30 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dearie,

Selamat tahun baru. Mudah2an tahun ni lebih bermakna buat kita semua dan yg penting, sihat. Nikmat sihat tu, SubhanaAllah, mmg tak terganti dgn bnda lain. I nk mengidap migrain tegar. So kalau kena migrain tu, mmg rasa mcm segala bnda tak jalan. Tahun ni jgk weols berharap ada la rezeki nk ada baby. Amin. Tapi semntara takde baby lg ni, kitorg plan nk holiday puass2.So this year plan nk return cameron n tioman. Then nk g Krabi n USS. Padahal Spore tu seberang tambak jek. Tp tak g pun lg USS. Bz sgt2.

Hujung bulan hr tu, bulan 12, family hubby buat family day. Asalnya I just ajk diorg lepak2 tepi laut jek. Tp disebabkan thun ni ank buah hubby excellent PMR n UPSR so tukar plan, kitorg nk g overnite tepi laut.

Maka, bermula la sessi mencari homestay. Kitorg jd AJK penginapan n pengangkutan gitu. target area, Desaru, Balau or Batu Layar. Kitorg start g cari kt Balau, semua chalet n homestay fullhouse. Yg tak fullhouse, harga RM1000, pergh, baik sewa umah sebulan. Mahal jgk rate hotel n resort kt Desaru ni, Sampai ke batu layar kitorg cari, mmg takde. Hubby dh malas nk ke depan lg. Tp i paksa jgk, sebab dulu I rasa I pernah stay kt chalet area Teluk Ramunia tu. Then drive la masuk ke pelesuk kelapa sawit bagai, drive sampai hujung. Jumpa la Ramunia BEacr Resort. Ada kosong homestaynye. Price RM400, reasonable la. Rumah pun besar n betul2 menghadap teluk. So budak2 nak mandi ok sikit la. Yg bapak2, boleh cr port mancing. Contact num owner chalet: Pakcik Din: 019-7046723

Chalet dia ada tempat bbq, semua aircond. Mmg puas hati la. Kalau chalet RM120 & RM150 jek. Homestay dia ada dapur, peti ais, bilik air 3, bilik 3.

Keriangan jumpa homestay
Then kitorg pun inform adik beradik lain n bahagi2kan tugas. Asalnya 4 family je yg join. Yg 4 family ni ank diorg yg paling besar pun baru form 4. Tp lagi 2 hari sebelum event, eldest sister n brother my hubby nk join jgk. Diorg ni baya my parent tau. So ank diorg sebaya kitorg. Hubby ank bongsu dr 10 adik beradik. Very big family hokey. Yg niece n nephew sebaya kitorg tu ada yg dh kawen n ramai yg dah engage. So bawak skali la partner masing2. Asalnya nk g dalam 20 org jek. sudah nye, 40 orang yg join. Kitorg dh pening takut homestay tak muat, hadiah tak cukup, mcm2 lg lah

Yg AJK hadiah n sukaneka, Kak Lina n Abg Oden, Mmg superb. Cabutan bertuah best, sukaneka best, Hadiah sukaneka best. Mmg happening sgt 2 hari tu. Setiap family kena bawak 5 hadiah. Yg kitorg bawak 8 hadiah sbb dh teramai, so nk cover utk semua org, kitorg bawak lebih. Mmg semua dpt hadiah. I bungkuskan bnda yg best2 jgk la, tp ada 1 tu, i just bungkus botol air kedai RM2. Sbb mmg dah tak tau nk beli ape lg. Masa hubby nmpk, dia kata tak payah bawak. Siap sorokkan dlm kete. Tp i suh bawak keluar jgk sbb hadiah tak cukup. Masa cabutan tu, mmg happening la, I dpt hamper. hadian num 1 - 8, mmg hadiah mahal2. rice cooker, hp, duit, control car. Dh smpi num 10, nama hubby tak dipanggil2 lg., mmg ada harapan la nk dapat grand prize kononnya. Skali nama dia num 9. dan num 9 tu adalah hadiah botol air RM2 yg i beli tu. Mmg kena gelak gila la. Kesian hubby. Hadiah paling murah kot. mmg kena bahan sampai ke hari ni. Hahahaha

Esoknya sukaneka pulak. Kul 6 lbh dah riuh rumah. Sume das stand by nk bersukaneka. Bahagi2 group, hubby n I 1 group. Hepi gile. Layan pic la. Panjang sgt kalau bercerita

part of the gift

ready for sukaneka

purple team 




Hadiah sukaneka

preparekan tepung

cari gula dalam tepung

yg pakai baju S tu, my FIL. Sporting tau diorg. Yg hujung MIL

Lumba makan tembikai

Kitorg dpt num 3

I feel so blessed dpt family member seramai ni. My family kecik jek. n weols tak rapat sgt dgn cousins. Tp lepas kawen dgn hubby, tbe2 je I dpt segerombolan family yg sekepala. mmg riuh. Kitorg dtg sini bawak lori tau. sbb terlampau byk sgt barang yg dibawak, gula, beras, gas, makanan, hadiah. Mcm nak pindah rumah.

Next time buat lg ye. Love uols so much


 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates