Thursday, March 6, 2014

Online bisnes as side income

Soksek2 by Aida & Riana at 1:07 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dear,

I rasa ramai blogger yg terjebak dalam o9 bisnes. Yang pada asalnya beli untuk guna2 sendiri then jd agent, yg asalnya cerewet DIY utk wedding sendiri then terus continue produce product. Mcm2 cara Allah bg jalan untuk kita terus dapat rezeki. As for me, Alhamdulillah, dr cerewet masa nak kawen, terus buat bisnes veil and shawl https://www.facebook.com/GerobokAdria

Dr kecik i mmg suka ada duit tepi, tp takde la suka sgt nak meniaga ni. Sbb pemalu. Pemalu la sgt qannn. Dulu masa kecik2 tiap2 hari bawak bekal g sekolah. My ibu rajin buatkan donut, karipap, nasi lemak. Then kalau bawakkan kuih tu, bukan reti bawak sikit2 Ibu letak 3 or 4  keping konon nak bg kenyang kat sekolah n fokus. Fokus la sangatkan. Hahahha.. Kalau bekal tak habis nanti kena marah. So I jual kat kawan2. I makan 1 jek, lg 3 keping jual. Tiap2 hari balik sekolah, ibu tgk bekal habis, bahagialah hati si ibu, tak tau ank dia jual kuih2 tu kat sekolah. hahahha. Kantoi sbb ibu jumpa duit syiling banyak dalam beg sekolah. Terpaksa la berterus-terang, since dr tu, i bwk 10 keping tiap2 hari. Jual kat kawan2. Sblm balik sekolah amik oder. Darjah 1 tau masa ni. Ha, nmpak tak, biz minded sejak kecik. hahaha. Sampai dapat meluaskan perniagaan ke line2 cikgu tau. cikgu2 pun oder. Tp dah nak ujung2 tahun tu, cikgu panggil, tak bg jual kat sekolah lg. Biasa la, nanti takut ada kes cirit-birit ke ape ke kan. Tp cikgu kata, awk bawak lebih, jual kat saya. Saya nak tiap2 hari. Ha gitu. Mmg sedap ye kuih ibu buat. Dah la besar. Kalau donut or pau sambal tu, makan 1 pun dah kenyang.

Kalau time kantin day kat high school pun i rajin buat jualan class. Mmg tiap2 tahun la jualan kitorg mesti yg tertinggi sekali. strategi tu penting. Dh keje siap terjebak join MLM. Pastu dah serik dah, tak nak biz. Masa dh kawen few months tu mcm bosan jek takde bnda nk buat time malam. Especially kalau hubby keje malam. Mula la meroyan asik pk nak shopping jek. Pastu suka jgk tgk org buat biz. Masa tu ada la amik oder wat hantaran sikit2. Tp area limited. boleh buat area jb pasir gudang je la kan. Then byk saingan pulak tu. Fikir2 lagi, nak g class buat kek, tp hubby cakap, kalau buat kek, masa awak tight sgt2. Kalau that week org nak kek, ada emergency ape pun tetap kena buat. Nanti weekend tak boleh balik kampung. Ok logik jgk.

Then member suruh buatkan veil. Start dari situ la start seminggu sehelai, then seminggu 3 helai, sekarang Alhamdulillah, sehari sehelai, siap kena sub kat org lagi. Seronok, walaupun ada ups n downs time customer complaint. Mmg down terus la. Sekarang ni kitorg expand jual border lace and mix pearl jugak, untuk org yg rajin DIY. And the best thing, hubby pun tolong. Kalau pearl n lace, dia yang handle. I amik oder jek






Owh, sekarang kitorg ada bukak DROPSHIP MIX PEARL jugak. So kalau uols nak tambah2 income, whatsapp me ye 0123490114



Wednesday, March 5, 2014

Jakun first time dpt bunga

Soksek2 by Aida & Riana at 1:03 AM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Semalam punya cerite. Masa tu quite bz dgn keje, then tgh marah, tgh pnt uruskan loan rumah, tbe2 receptionist call. "Kak aida, dtg tempat saya kejap blh?"

On d way ke depan dok pk, ada customer pos kain ke? rasa mcm takde. Sampai kat situ nampak ada doc kt tepi, dh pgg dah nak amik. Then receptionist tu ckp, kak, ni bunga utk akak. Pergh, rasa nak menjerit meroyan kat lobby ni. hahahha. Maklum la hubby tak romantik, bile tbe2 dapat bunga, bukan time bday or anniversary, maunye tak pitam.

Masa dpt tu, maybe few seconds i'm thinking, eh, sapa bagi bunga ni? Sampai tak mampu nak pk husband sendiri yg bagi. Ye lah, tak pernah romantik2 suprise2 gini.

Roses and yg penting ada purple

Sampai rumah terus menjerit2 kejutkan hubby. Dia baru balik dr keje malam. Dia pun excited tgk muka bininya yg super2 excited ni. Hahahha. 

Lunch tu kitorg lunch sama2. Masa I tgh drive dia sibuk kemas2 handbag I. Susunkan name card yg berterabur dlm hanndbag. Siap bebel. makin besar handbag makin byk bwk barang. Layan jek la dia bebel. Rupanya dia nak amik name card I. Nak alamat opis. Alahai suami. Terharu I tau.

2 tahun 5 bulan. Mmg ada ups and downs. Kalau time gaduh, mmg gaduh. Time happy, Ya Allah hai, nikmat dan kurniaan terhebat rasanya. And 1 thing yg I realize, kitorg makin berjangkit dgn peel antara 1 sama lain. I punya perangai yg sgt obvious, kalau I nak something, dan dan tu jgk I nak. Bukan esok, bukan kejap lg. Skang ni, perangai hubby I mcm tu lah. Selagi tak dpt, tak tenang hidup dia. 1 lg, I kalau beli barang, mmg terus nak pakai. Mcm handbag, kasut, jam, mmg terus nak sarung. Masa mula2 couple dulu, hubby pelik dgn perangai I ni. Dia kata tak pernah jumpa org mcm ni. Tp parent I mmg dh sedia maklum sgt dgn perangai I ni. Then sekarang, dia pun sama. Samapi 1 hari tu, dia kena marah dgn I. Baru balik dr petaling street, i tak tau jalan, suh dia settingkan waze, tp dia dok sibuk transfer  barang dia dr beg lama ke beg baru dia. Pergh, mmg naik hangin la I. Bila dh reda tu, I cakap, menurun perangai saya ea, tak menyempat2 nak pakai barang baru. Hahahha

Kalau I pulak dah berjangkit perangai dia, tak boleh jalan lama2 sakit kaki. Shopaholic la kononye dulu. Everyweek g shopping and tawaf 1 shopping mall sampai habis kedai. I pelik knp la hubby ni penat sgt kalau berjalan. I tak rasa benda pun. dan dia sgt pelik, I tak jemu ke pergi jusco tu everyweek even tak beli apa2 pun kadang2 tu.Tp skang ni, I pulak yg dh tak excited and tak larat nak tawaf2 shopping mall. Nak beli apa2, terus je tuju kedai yg nak pergi, beli, makan, balik. Sampai 1 tahap tu hubby suh pusing2 dulu, takkan dtg jusco semata2 nak mkn secret recipe pastu balik. 

Mcm peribahasa kata, kalau kita duduk dgn org wangi kita akan jadi wangi. begitulah sebaliknya. Bila kita dh terlalu attach dgn seseorg tu, sedikit sebanyak, kita pun terbiasa dgn habit dia. Amik aura2 positif je. Yg negatif yg boleh down kan hidup kita, jauhkan. dah 2 tahun lebih hidup sama2 ni, dh tau sikit mcmana nak handle mood. mcmana nk neutralkan emosi. mmg kena mengalah, tak rugi pun. Kalau gaduh, lagi rugi. Kita tak tau brapa byk masa kita ada untuk suami kita. so, tak payah nak bazirkan masa dgn merajuk sume tu.

Tuesday, March 4, 2014

Unexpected plan

Soksek2 by Aida & Riana at 5:06 PM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dear,

Time flies...

Dah March dah. Serius rasa mcm tak menikmati hari2 yg berlalu. Bz sgt dgn veil and pearl. Tp Alhamdulillah.

Everyday while driving to work I'll listening to radio and heard about PR1MA project by government. Then sampai opis tergerak nak cek, kat Johor ni mana area yg diorg buat. Sekali ada kat pasir gudang. Kat Bandar Layangkasa nun jauh di atas sana. Tp dekat dkt higway EDL yg baru tu. Dekat tahap blh jalan kaki (tp penat sikit la..hahaha). Kalau area dh dekat dg highway ni, mesti ada future developementkan. Actually we all selalu je lalu depan area tu since few years back. Fasa 1 n 2 tgh construction. Fasa 3 PR1MA amik. Masa lalu kitorg tgk sebelah mata jek area ni. Siap mengata lg, sape la nak beli umah kat ceruk ni. Tp design rumah mmg modern la.Harga masa launching RM148k, 20x70, 2 storey terrace. Murah gile kan.

Ni umahnye;


family hall kt atas

hall

hall

I plan want to buy another house in next 5 years. Tp ntah kenapa malam 25 feb tu asik pk pasal umah jek. Then discuss dgn hubby, tanya dia kalau beli kt area layangkasa ni dia larat tak nak naik moto g keje. Dia kata ok jek, 27hb tu terus i g tgk umah contoh. Tinggal sebijik je yg kosong. tu pun yg fasa 1. fasa 1 kecik sikit binaan dalam dia. takde family hall kt atas. Mcm kecewa sikit dh masa tu. Then discuss2 dgn hubby, dia kata takpe la, dep jek. nanti blh renovate besarkan sikit. Masa nak dep tu, rezeki lah agaknya, ada org tarik diri utk yg fasa 2 tu. Yeay, dapat yg tu. Seronok hoi.

Tpkan harganya dh jadi RM200k. Ha, gile ko dia blh naikkan harga sebegitu banyak dlm masa tak sampai 2 tahun. Takpe lah, still murah utk keluasan yg macam tu. So skang ni tgh struggle buat loan. and paling best struggle kumpul deposit. Bersengkang mata jahit veil ni. Kitorg nye EPF both dah keluar utk rumah first hari tu. So this time mmg totally kena by own casy. Luckily my mom offer nak tolong sikit. tq so much ibu

Tp kitorg tak plan nk pindah sini dlm masa terdekat ni. Nak renovate habis2 dulu, baru pindah. Maybe 3 thun lg kot. Mintak2 dipermudahkan segala urusan

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates