Wednesday, April 13, 2011

Tips buat Bunga Dip --> Entry khas utk Anes

Soksek2 by Aida & Riana at 5:00 PM
Reactions: 
Salam Peeps..

Sgt la kesibukan lately..Tak sempat nak post entry, tp masih sempat blogwalking..hihiii

Hari tu Anes ada post pasal DIY bunga DIP. I ada la sikit experiance on it..tp amature jek la..buat pun yg simple2 jek...Alhamdulillah utk bunga khatam Quran dah siap..pic takde sbb camera hbs bateri and charger tinggal kat hometown..sabar jek la....

Ok, few things i would like to share;

1. Masa campurkan thinner kat dlm dip liquid tu, pastikan kacau dgn sebati and kadang2 lepas kacau tu ada bubble2 terbentuk..kalau ada bubble, biarkn bubble tu hilang dulu br celup. thats mean, tutup blik dip liquid tu, then biarkn dlm 10 minit utk mhilangkan bubble..kalau ada bubble, surface kelopak bunga tu nti tak cantik
2. Masa nk mencelup, sengetkan sikit botol dip liquid tu. Supaya surface liquid tu tak mengeras..
3. Celup perlahan2. Kalau celup then tarik keluar laju2, tedency utk lapisan nipis terbentuk adalah tinggi..kalau nipis sgt, masa nk cantumkan sgt la susah..
4. Yg ni susah nk explainkan dlm ayt..masa mencelup kelopak tu, kita jgn bengkokkan kelopak tu. Biar die dlm keadaan straight jek..Celup terus bentuk kelopak yg kita dh buat tu..masa dh cantum tu br bengkokkan ikut suke kita..nk terkepak keluar or kedalam..tp kena buat dgn penuh kasih syg...hihihihi (paham tak agknye ayt ni?)
5. I tak pakai strenghtener sgt, so no much advice on this..cume i rasa strengthtener tu mbuatkn kelopak bunga i tu jd comot..

Ni je lah kot serba sedikit kesilapan ygy i buat masa i buat bunga dip..serius to say, mmg bbrapa kali give up..nsbaik adik i ada..die yg byk bg support..bile dh siap, mmg excited..dh byk2, tak nmpk pun cacat celanye tu..

Kepada Anes Caiyok2 ea..teruskan usaha

5 girls dh soksek2 together:

aTy _faRed~ on April 13, 2011 at 5:35 PM said...

tak lar susah kan.. tapi macam sikit leceh..[untuk orang2 malas macam ai..]:p bunga dip memang cantik..ai suker..!! :)

LisaLisut on April 13, 2011 at 6:34 PM said...

fainie,terima emel i tak?hihi.i tye quotation :)

fainie_riz on April 13, 2011 at 6:45 PM said...

aty: haah..ikutkan sng jek..tp mula2 nk tuning tu mmg fening..bile dh dpt tune, sehari jek siap i punya bunga khatam quran tu

fainie_riz on April 13, 2011 at 6:46 PM said...

Lisa: Please check ur email dear =)

i'am mama on December 27, 2011 at 6:55 PM said...

X BOLEH BC LAH BLOS ANES TU.. I NAK TUTORIAL DIA..

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates