Wednesday, December 29, 2010

Inai tak merah

Soksek2 by Aida & Riana at 8:29 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Yeay esok holiday..bahagianye..plan nk g DIY bntal hantaran..klu jadik, i post it here..

Ni i tgh chat dgn one of my fren yg dh kawen..cite2 pasal OP, mak andam and then smpi ke inai..Die cakap, time die kawen die period and time period inai tak lekat color kat jari kite..oren2 jek nti..tp sejauh mana kebenaran tu, tak tau lak i..tp blh la dijadikan petua..nanti kang jenuh lak tgu 5 jam, pastu bukak, oren jek..as the solution, add-on inai tube tu..so stand-by la inai tube masa nk kawen nti..wpun color die super duper tipu..masukkan dlm Bride-kit..

Daaa...nk rehat2

Monday, December 27, 2010

Review: Ministry of Moments (MOM)

Soksek2 by Aida & Riana at 7:07 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam Peeps..

Last few days sajek jek send email to Ministry of moment mintak quote..Then diorg reply mintak phone number. Nanti diorg call balik..ooohhh ini sudah bagus..I like vendor2 yg rajin ni..

Esoknye diorg call..ok this guy sgt bgus and pndai communicate dgn customer..His name Apas..firstly dia tanya majlis bile, kat mana sume..then die tanya bujet i..ok, i nk tau quote u dulu..bujet blh adjust kn as long they give the best services to us..this is what i remember from the conversation

Right now they are offering double package. Thats mean 2 events..either nikah, sanding atau tandang..ok for me, nikah and sanding la kan..

Price: RM2777 (2 Junior Photog)
Album: 2 custom album 13 x 13 inch, 20 pages
Frame: tak ingat ada ke tak..hihi
Free: Outdoor session and 1 album black and white

Die tanya, suka tak dapat album byk2? hahahahah..mmg la suke..klu nk Sr. Photog RM3500, yg len2 same2..Disebabkan i kat Melaka, so ada outstation charge RM400..They are OP for Umi Aida Wedding..Their work mmg superb..i suka view blog and FB diorg..chantek sgt2..Thanks MOM for entertain ur customer

Layan Pic jap



All piccas credit to: MOM

Highly recommended!!!!!

Sunday, December 26, 2010

Wahai Bakal Pengantin Melaka

Soksek2 by Aida & Riana at 7:58 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam peeps..

Walaupun lg 10 bulan nk kawen, tp tbe2 i rasa berderau jek darah ni..Last week i blik Melaka. 2 misi penting utk dilaksanakan. Pertama; cari langsir. Kedua G survey 2 butik andaman

Mission accomplish. Berjaya survey 2 butik..tp i tak berkenan pun..byk yg tak kena..tp my mom and my sis kata, dah cntik dah tu..smpi my mom call my abah kata, 'ibu dh berkenan dh ni kat mak andam ni, tp kaklong tu biasa la cerewet.'

Ok i tak cerewet pun..tp disebabkan i dh disajikan dgn bridal house yg sgt chantek2 kat JB ni, so ble i blik Melaka tgk, i rasa, hmmm keciwa..Knp tak amik dr JB je kan? I taknak la mbazir dr segi trasportation lak..

I ada list kan Bridal House kat Melaka. I akan update from time to time utk rujukan B2B melaka sume..Ada kat column sblah kanan...Kalau u all ada suggestion mana2 tmpt lg, bgtau lah ea..i ni blik Melaka dh la sebulan skali..nk g merayap cari mmg payah la..dh la tak tau jalan, tak tau nama tmpt..giler kena buang negeri nanti ni..hohohohoho

Kami dah confirm...

Soksek2 by Aida & Riana at 6:56 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Ape yg confirm tu? Confirm Majlis sanding...

Asalnye nak wat bulan Nov..Tp i sgt la berat ht sbb masa tu musim cuti skolah..msti byk wedding kn..cian jiran2 sedara mara sahabat handai sume kena choose which wedding they should come..

So i wat hari biasa jek..and the date is

09.10.11

Saturday, December 25, 2010

Ring for the Queen

Soksek2 by Aida & Riana at 9:21 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
My Mr. Hunter ni die sgt la maniac dgn Gemstone. Cat eyes, Ruby, nilam and all those gems la..Dulu I tak interested la sgt..tp ble dh slalu g tgk2 dgn die, maka terjebak la skali..mmg MasyaAllah cantik la sgt2..terutamanye Ruby. Harga pun jgn cakap la..kadang2 besar kacang soya tu pun dh cecah ribu-riban..i rasa mcm nk telan2 jek tgk batu tu..sbb terlampau comel, surface die licin, pastu transparent..ish geram


And Gemstone ni related with bulan kelahiran.

Modern Birthstones

January - Garnet
February - Amethyst
March - Aquamarine
April - Diamond
May - Emerald
June - Pearl
July - Ruby
August - Peridot
September - Sapphire
October - Opal
November - Topaz
December - Turquoise / Blue Topaz*

Kalau pakai dpt aura lebey kot..hihihihi..i prnh tgk kat National Geography mcmana diorg cari/buat batu2 ni..dr batu sepah2 kepada batu yg bernilai juta2 ni..mmg kagum lah..

My Gemstone is Emerald..Ijau tu..tp tak cntik la Emerald but Emerald is one of the most highly-prized of all the gems. The name comes from the Greek "smaragdos" which means green stone. The most prized is pure grass green. According to legend, the wearing of emerald not only cured a wide range of ailments, including low I.Q., poor eyesight and infertility, but also enabled the wearer to predict the future.

And I’m start thinking to have this type of ring as my wedding ring..tp I taknak Emerald la. Maybe I’ll choose Ruby, red in color. Sesuai sikit dgn ladies..Alternative for diamond ring..Lgpun masa engage dh ada diamond blink2..


Emerald

Ruby. I love this.

Sapphire. Kalau yg transparent ada star kt dlm tu, lg gorjes

Topaz.

See, how they perfectly match with White gold. Fall in love and will hunting u guys

Friday, December 24, 2010

Schedule-graphic

Soksek2 by Aida & Riana at 12:34 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Mode: Balilk Melaka

akibat discan, maka takde color..
Soksek2: ni dh takde keje sgt lah niiii

Thursday, December 23, 2010

SMART and PDCA

Soksek2 by Aida & Riana at 5:46 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
2010 berlalu mcm angin jek..dengan pelbagai segala bnda yg best dan tak best terjadi..tp biasa lah kan, hidup..tp bile dikenang2 kan balik, rasa bahagia. Thanks Allah to give me this feeling..
2011 pulak dh nk sampai..Tahun ni nak menetap kan target dgn lbh effective..ok meh kite guna kn kaedah SMART dan PDCA utk menetapkan target 2011. Ceh, macam nak wat ISO standard la..Tp logically, this thing mmg blh di –implement kan dlm daily life.

Ok, mula dgn SMART. Bile kite buat target, target tu mesti ada ciri2 SMART. Iaitu;
S = Specific
M = Measurable
A = Affordable
R = Realistic
T = Timely

1 contoh target yg memenuhi ciri2 SMART.

I nk turunkan berat badan I dari 70kg kepada 60kg dalam masa 10 bulan. I akan bersenam 2 kali seminggu dan tidak akan makan nasi pada waktu malam.

Mari kita cek;

Specific? Yes. Dari 70kg kepada 60kg

Measurable? Yes. 10 kg dalam masa 10 bulan. Maknanya 1kg 1 bulan. Disertakan juga weighing scale and carta berat badan

Affordable? Yes. Pemakanan masih diambil tetapi dikurangkan (bukan tak makan langsung ea). Senaman dilakukan ikut kemampuan (Sebab tak mampu g senam 3kali seminggu)

Realistic? Yes. Sebulan 1 kg jer..Bukan 1 bulan 5kg. Mmg tak masuk akai

Timely? Yes. I have 10 month to make sure this thing happen


We already have target. Lets move to PDCA.

Plan – Do – Check – Act   <<<<<< yg ini adalah salah

Sepatutnye begini

PDCA mesti dlm bentuk cycle sbb ia merupakan continuous program. Bile kite dh act, klu ada yg tak kena, kita kena plan balik.

Contohnye mcm ni.

I dah Plan nak turunkan berat badan seperti di atas..sekarang I Do. Buat la seperti ape yg dirancang kan tu kan. Lets say 1 bulan dah berlalu dan masa utk Check result.. Compare the results against the expected results to ascertain any differences..Ok I measure, berat I Cuma turun 0.2kg jek dalam masa sebulan tu..Sepatutnya sebulan 1 kg kan kawan2..Maka sebagai langkah Act, I kena lah menganalisis perbezaan dan cari punca kenapa I tak smpi target..Selidik punya selidik, ropa2 nye semangat nak bersenam tu cuma lah di atas kertas..akibat kesibukan bekerja, tak smpt lah nak g gym..akibat hujan tak boleh la nk g jog..Ha, jgn salahkan keadaan n ujan lak, kite kena cari jalan for the improvement..maka Plan lah blik. Jog and Gym tu mungkin blh ditukarkn kpd senaman indoor jek..Contoh nye Skipping and Hula-Hoop selama 10 minit setiap hari. Begitulah process seterusnya..Klu Sistem PDF mmg sng. Plan – Do – Forget..huhuhuu

Boleh implement tak agak2 nye? Senang jek kan. B2B sume jiwa kental..misi mcm2..ni bukan utk turun kn berat bdn jek, tp untuk misi kumpul duit, misi mperbaiki ilmu dunia akhirat, misi skill masak2. tp klu sume bnda wat mcm ni letih jgk kan..so mana misi2 mega blh la try wat cam ni..Bukan ape, manusia ni mudah lupa..kena slalu diingat kan

Soksek2: Tampal sume Worksheet ni kat bilik..Biar org baca and judge kita..Sekurang2 nye ada org yg akn slalu ingt kn kita..Klu simpan dlm personal file, hurm, mission incomplete pun tak sape tau kn..

Wednesday, December 22, 2010

Kursus Kahwin Johor

Soksek2 by Aida & Riana at 7:31 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam,



Sharing info utk kursus kawen B2B sekitar JB. Dh senang dh skang..boleh dftr online and SMS jek..Kursus ni under Pulai Management. Ramai jgk member2 dah join under diorg ni..and i rasa almost prog kat area JB ni diorg yg conduct..everyweek ada, tmpt jek beza2. klu nk dftar melalui sms, blh sms ke En. Razis (0127991252). Bg nama, no IC, no tel, and tarikh kursus. Nak dftar online g kat website ni;


Kursus Kahwin. Nak info lbh lanjut pun blh la g kat sini.




Tempoh Kursus: 2 Hari
Pendaftaran: Sabtu, Hadir Sebelum Pukul 8.00 Pagi
Waktu Kursus: Sabtu Bermula 9.00 Pagi - 6.00 Petang, Ahad Bermula 8.00 Pagi - 6.00 Petang
Bayaran Kursus: RM 120.00
Pakaian Lelaki: Baju Melayu Lengkap Dan Bersongkok
Pakaian Perempuan: Baju Kurung Dan Bertudung
Dokumen Yang Perlu Dibawa: 1 Keping Salinan Kad Pengenalan Dan 1 Keping Gambar Ukuran Passport (gambar yang disertakan: lelaki - memakai songkok, perempuan - bertudung)




Minggu Pertama - MASJID JAMEK TAN SRI AINUDDIN WAHID, TMN UNIVERSITI, SKUDAI, JOHOR (MASJID JAMEK TAMAN UNIVERSITI)
Minggu Kedua - HOTEL SELESA, PASIR GUDANG, JOHOR
Minggu Ketiga - HOTEL SERI MALAYSIA, LARKIN, JOHOR BAHRU, JOHOR
Minggu Ketiga - KOMPLEKS USAHAWAN TEKNOLOGI MARA, SKUDAI, JOHOR
Minggu Keempat - INSTITUT PENGURUSAN PELADANG JOHOR BAHRU, JOHOR (SEBELAH CARREFOUR PANDAN)


Jom p kursus awal2..nti yuran dh naik..tempoh kursus dipanjangkan, requirement makin byk..so sementara masih senang ni, kita dulu2kan lah


Soksek2: kat melaka kursus RM80 jek










Nikmat Sehat

Soksek2 by Aida & Riana at 5:53 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Alhamdulillah dah sihat..Ya Allah betapa nikmatnye bila sihat dan betapa sengsaranye bile sakit..padahal Allah baru tarik sikit ape yg Dia pinjamkan. I cirit-birit smpai dah tak larat nk berdiri, tak blh makan, tak larat nk cangkuk, mata kabur2..ha punya la dasyat. Nsbaik tak muntah2..klu tak lg seksa kot..


Bila kita sihat kadang2 kita tak teringat pun nk jaga kesihatan tu..tp bila dh selesema br teringat, pasni nk makan oren tiap2 hari la and tak nak minum ais lg lah..masa tu Allah br tersumbatkan hidung kita sikit jek..Tp effectnya, 1 badan malfunction, kepala otak jd bengang, nk tido pun tak boleh..

Mcm kes I cirit-birit semalam, betapa tak nikmat nye berak cair.. rasa mcm nk nangis sbb terlampau byk air yg kuar and rasa sgt tak normal..tbe2 baru lah tersedar, nikmat jgk berak keras ni..upppsss kotoq sikit..tp tu lah hakikatnye. Allah jd kn kite dgn serba sempurna..kita yg aniaya diri kita sndiri..tak jaga makan minum..tak jaga tido, tak jaga badan..

Kalau makan tu, segala bnda nak rasa..mcm dh tak de esok..klu baca Quran tu, pndai lak, 1 hr 1 page jek, takpe esok blh baca lg..cube lah baca Quran tu perasaannye mcm dh takde hr esok..muhasabah diri..muhasabah diri..Thanks Allah, u lend me the health again..

Berikrar utk jaga diri dan kecantikan dgn lbh rajin..



p/s: Kecantikan adalah lambang kerajinan..org rajin mmg cantik kot..uhuhuhhu

Tuesday, December 21, 2010

stomach upset

Soksek2 by Aida & Riana at 7:03 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
hurm sdhnye.prt skt dr kelmarin.asik cirit birit smpi nk pitam

Sunday, December 19, 2010

Choc Fair and Uptown JB

Soksek2 by Aida & Riana at 7:39 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Last weekend i attend my babes's wedding. We all ada 10 babes and this is the 4th. 10 babes ni dr study mmg rapat giler..8 org sama course, 2 org lg, course len sikit..klu yg 8 org ni, class, lab, assignment, project, mkn, study grouop, sume sama..They are, Me, Yana, Faten, Anis, Ainul, Marda, Mimah, Aznor, Aiza and Eira..

Yg dh jd Wifey by rank; Aznor, Eira, Ainul and the latest one is Aiza. So we all sume dgn smangatnye g la ke Kedah..11 jam perjalanan tu dr Johor..congratz babes..next in the list is Anis then me..PAstu blum ada yg book lg..

Yg choc fair and Uptown tu, sessi tebus blik masa dgn Mr. Hunter. Yelah last week i kat Jakarta, this week g Kedah, Next week pun ada hal..so Last nite we all pun g ronggeng sat. Ada Choc fair kat danga city mall. tp masa i sampai tu byk booth yg dh tutup..dpt la merasa sikit2 choc tu..sedap2 la jgk..choc mmg sedap jek..mana ada tak sedap kan..

then g uptown..saje jek..cuci2 mata..dulu i tak pndai g uptown ni..sejak dgn Mr. Hunter rasa ok jgk la this place..blh la release2 kn tension tgk2 brg, tgk org..byk brng2 antik, duit lama, kasut murah2, barang 2nd hand..tp kadang2 ternmpk parent yg duk usung bby baru brape bulan, mcm tak patut la pulak..cian bby tu..dh la panas, ramai org, tak kire lg envronment nye..kan bby elok ditidurkan jek kat umah..hope me myself, bile dh ada bby nti, tak dek la gatai nk g uptown or bersesak2 kalau tak perlu..my ibu pantang btul klu buat camtu..

so sblm kawen ni mmg all out la berjalan..dh ada bby nti, blh la slow down sikit..tak pun time nk jalan, tumpang kn ank sat kat umah MIL..huhuuuh..suka2 ati jek..

Wednesday, December 15, 2010

Chinta Aida Iskandar

Soksek2 by Aida & Riana at 8:09 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Contest Bunga-bunga Cinta..


Masa pergi Pameran Pengantin and nk Booking OP, OP tu tanya, sape nama bakal suami, nak tulis siap2, nanti senang. I jawab, Muhamad Iskandar. OP berseloroh, ni dh tak tukar2 lg ea..huhuhuu..Yes Confirm my Lovely Mr. Hunter (tunang saya) is Muhamad Iskandar and he always hunting me Aida Rohayu

Saya suka byk color..kadang2 apple green..kdang2 furshia pink..kdang2 chocolate..Tapi saya tak pernah minat color kuning and tak pernah pkai color kuning.. Tp Mr.Hunter sy sgt la suka warna kuning sbb dia kata, nama die adalah nama Sultan-sultan Melayu..dan Sultan2 sgt lah sinonim dgn warna kuning. Maka kami telah memutuskan utk menjadi Raja dan Ratu Sehari dalam sepersalinan bewarna kuning di majlis bertandang kelak..Kami akan bertemakan kemelayuan dan seni songket tetapi masih elegan dengan sulaman manik dan lace..Besar angan2 kami tu (“,)

Demi memenuhi semua permintaan keluarga kerana sy adalah ank sulung dlm keluarga dan die adalah ank bongsu dlm keluarga, maka kami akn melangsungkan majlis pada musim cuti sekolah iaitu Nov 2011. Kami tak mengharapkan majlis yg super grand tp cukuplah dgn kehadiran semua ahli keluarga..Mr. Hunter org Johor dan semua adik beradik die, 9 org, berkahwin dgn org Johor jgk..Hanya die, yg ke-10 ni jek yg tersangkut dgn org Melaka. So, ramailah ahli keluarga die yg nk menyaksikan perkahwinan org Melaka

Kalau sy tanya die, knp suka sy? Die akn jawab, ‘Biarlah Rahsia, klu sume bnda bie bgtau syg, ape je yg tinggal utk bie?’. Kalau Tanya saya, kenapa sy sayang Mr. Hunter dgn penuh perasaan, ini adalah kerana, Muhamad Iskandar seorg lelaki yg sgt hormat dan sayang kan keluarga. This is the first thing that makes me in love with him. Sy pernah dgr org kata, kalau nk tgk lelaki tu jenos yg mcmana, tgk lah mcmana die layan family die. Yes he is really responsible to his family instead to my family right now.

Saya sygkan die lg sbb die ni mampu berfikir lebih rasional dr saya. Saya mpunyai pemikiran yg sgt tak terjangkau oleh pemikiran org lain dan kadang2 tak boleh diterima akal. Mr. Hunter la yg akan membimbing sy supaya sy lbh rasional. Supaya sy lbh pndai membuat keputusan.

Sy suka die sbb die hensem sgt2 infiniti..die gelap, die kurus dan fit, die ada misai dan janggut..tgk tak jemu..hahhahahah..ibu pun kata Muhamad Iskandar hensem..

Sy sgt mencintai die sbb cara kami berbeza. By that we have more space to explore our life. Sy tak prnh fishing, tp skarang dh pndai..Die tak prnh shopping, tp skarang dh pndi..i love western food, he love kampong food..right now we explore both taste..we are not perfect but perfectly match together..

Tanya sama hati apa asal sayang..adakah tandanya nampak di pandang..

Fav Perfume and Year End Sale (YES)

Soksek2 by Aida & Riana at 6:46 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam 10 Muharam

Ladies mmg sgt la sinonim dgn perfume. Jarang sgt ladies yg tak suka perfume. Am I right? Mr. Hunter smpi sekat pembelian perfume I sbb die kata dh terlampau byk..tak la byk sgt pun. In my collection yg I betul2 suke, DKNY yg green tu, Armani Diamond – Oh this one very la menyusuk hati bau nye, Clinique Happy, and almost all Bodyshop perfume I like and I have..Yeah mmg giler perfume nama nye tu..

Type of smell yg I suke, fresh, flowerish and elegant. Perfume is a mixture of aromatic compound. Masa class Organic chem blaja ni. Tp hampeh dah tak ingt langsung skang ni..Dulu bond2 die sume pun tau..

Fragrance Concentration

• Perfume extract, or simply perfume (Extrait): 15-40% (IFRA: typical 20%) aromatic compounds

• Esprit de Parfum (ESdP): 15-30% aromatic compounds, a seldom used strength concentration in between EdP and perfume

• Eau de Parfum (EdP), Parfum de Toilette (PdT): 10-20% (typical ~15%) aromatic compounds, sometimes listed as "eau de perfume" or "millésime"

• Eau de Toilette (EdT): 5-15% (typical ~10%) aromatic compounds

• Eau de Cologne (EdC): Chypre citrus type perfumes with 3-8% (typical ~5%) aromatic compounds

• Splash and After shave: 1-3% aromatic compounds

EdP adalah lg mahai dr EdT and lg tahan lama. Kalau pki kire lekat la kat baju wpun dah bsuh. Secara senang nye, klu pki EdP pfume tu mmg rasa berat sikit and mcm ada aura. Mcmana nk rasa berat tu? Rasa dgn naluri dalaman..huhuhuu


Fragrance Wheel

The Fragrance wheel is a relatively new classification method that is widely used in retail and in the fragrance industry. The method was created in 1983 by Michael Edwards, a consultant in the perfume industry, who designed his own scheme of fragrance classification.
Source: Wikipedia not wikileaks =)

The five standard families consist of Floral, Oriental, Woody, Fougère, and Fresh, with the former four families being more "classic" while the latter consisting of newer bright and clean smelling citrus and oceanic fragrances that have arrived due to improvements in fragrance technology. Each of the families are in turn divided into sub-groups and arranged around a wheel.

Fav Fragrance


 1. Guess: Very fresh and floral scent. Cinta bau pertama

 2. Armani Diamond: Bau nye tak kuat, tp sentiasa berbau. Light sgt2
  3. Versace: This one bau matured. mmg High class la

 4. Estee Lauder Pleasure: Santai and floral scent

5. Lancome: Pun bau matured + elegant
 
 
So ape kena-mengena dgn Year End Sale? Time2 mcm ni lah byk promotion perfume. Price die mmg trun sikit jek, ataupun tak turun lgsung. Tp ada byk free gift. Semalam Mr. Hunter and I g survey Perfume Set kat Jusco Tebrau. Yg ada promotion Lancome. Not in my Top 3 list. So hold dulu la. Promoter Armani Diamond tu pulak dh takde..so tak dapat la mbeli. Guess pulak takde kat situ. Redha jek laa

Monday, December 13, 2010

Tom Yum

Soksek2 by Aida & Riana at 7:51 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam..

Mmg dh jadi rutin i akn mskkan utk Mr. Hunter..Masa mula2 kwn dulu we all mkn luar jek hari2..then i try to cook. sbb i tak pernah memasak jd masa awk2 mceburi bdang ni, mmg asik kena komplen jek..greng nasi byk mnyak laa..wat smbl skit perut la..and smpi ke satu tajap tu, Mr. Hunter dh tak nk mkn luar bcause prefer to have my cook..even i'm not a good cook tp die kata better dr makan kat kdai..huhuhuu i loike..

Tp sepanjang perjuangan i mpenuhi perut Mr. Hunter ni, i tak pernah msk tom yum..sbb tak reti..so hari ni, nak test..dh surf2 kat tenet, i rasa ni la resepi yg pling simple and bahan2 nye sume i dh ada kat umah..

Bahan-Bahan:


½ ekor ayam (dipotong kecil)

¼ kg udang

2 batang serai(ditumbuk)

2 labu bawang besar(dibelah enam)

1 kiub perasa tom yam

2 camca besar air asam limau nipis ¼ kg sotong

4 helai daun limau purut

4 biji cili hidup(ditumbuk)

2 biji tomato(dibelah enam)

2 camca besar cili boh atau cili serbuk

Gula dan garam secukup rasa

Cara:

Panaskan air dan masukkan cili boh. Kemudian masukkan ayam, sotong, udang dan daun limau purut. Setelah ayam masak, masukkan bawang besar, serai dan cili hidup. Masukkan perasa tom yam, gula, garam dan air asam limau nipis. Kacau hingga rata. Akhir sekali, masukkan tomato yang telah dibelah tadi.

Ha, sng jek rupanye..esk kite post pic lak ea..

Bunga..Flower..Flora

Soksek2 by Aida & Riana at 1:12 AM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Smlm selak2 magazine Pesona Pengantin edisi Jan 2011..byk la jgk input2 n design baju yg best..tp I tertarik sgt dgn design hantaran yg mgunakan bunga hydrangea..nowaday, lots of fresh flower decoration for hantaran..let me share few of my fav design..
First, my most fav flower; Gerbera..

My DIY handbouquet during E-day

There are a lot of Gerbera species..i try to plant it but not work..die tak kembang sebagaimana yg I nk..mungkin tak cukup zat kot..

Most famous and evergreen choice; Roses

Because they have variety of color, species and easier to find, so she become the most wanted flower. I can say, it’s the cheapest. 1 bundle = RM20 = 24 stalks..

Next is; Hydrangea

Credit to: Wedding by Sher
I can say they are more expensive but beautiful for sure..ada pink, baby blue, shock pink, white


Very traditional flora; Orchid


Personally I not prefer orchid


Peonies with various of color..sweet and look sophiscated. Normally it will be combine with roses..

Credit to: Wedding by Sher

Ada byk lah lg bunga yg chantek2 and blh dicombinekan each other..contohnye eustoma, peacock paradise, button mom, crysnthemum...

Love this
Credit to: Zue collection

Wednesday, December 8, 2010

Per-Hubungan Jarak Jauh - PJJ

Soksek2 by Aida & Riana at 10:13 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Holaaaa..ni la masalah bile kejauhan dggn Mr. Hunter..Rindu la sgt2..dh kawen nti, tiap2 kali outstation, nk angkut die skali la..pling terasa sayu n sebak time maghrib2..hadoi..takleh tahan..Mcmana la girls2 outhere yg PJJ dgn bf, fiancee and husband diorg tu..

Dulu masa with my first BF pun i PJJ for almost 5 years..we all mmg ok jek..secara kseluruhan, mmg each of us tak prnh ada scandal dgn org len, jimat duit, jarang gaduh, tiap2 kali jumpa pasti dup dap dup dap..tp end-up due to study issue..lepas dgn die, i never have PJJ relationship..i dgn Mr.hunter almost everyday jumpa and spend time together..smpi ibu sound..Thats not good right..blum kawin lg kan..

tp ble Mr. Hunter jauh mcmni, i rasa kangen sgt..i told him last nite, nex time going to outstation, i'll bring his baju busuk..so blh krngkan rindu..

2 days 2 go

Tuesday, December 7, 2010

Just Arrived at Jakarta

Soksek2 by Aida & Riana at 8:13 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Smlm dh selamat tbe di Jakarta..Company had arranged for driver and all those thngs for me..even going alone, i still feel safe la..normally like that la..but unfortnately this time, i lost my supir..i arrived at the airport around 1.06 pm..kuar dr customs, itrus find for my supir..carik2 la mana2 sign yg ada tulis my name or mana2 guys yg pki uniform company..tp tak jumpa2..i try to call him, tak dpt2 jgk..then try to col other guys yg i knl kat sini, pun conection fail..woooo ini tlh menimbulkan kerisauan..

Hampir sejam la i terpusing2 cari supir i tu..still tak jumpa. Taxi2 driver dh mula chase i dh, nk anta ke hotel..i pun dh t'pk2  gk nk amik taxi jek..skali diorg nk charge 500,000 rup..mak ai mahai nye..almost RM180..i nekad tu find my supir again.. and luckily i found him..nsbaik supr kali ni sporting..siap dh book nk g tanah Abang this Saturday..tak sabar nk hbs kn training and assignment kat sini..yeayyyyy..nti blh jalan2

Preparation to go

Our hotel..Very chantek..Village gitu..

At the Jetty - Plant site..org dtg wat inspection i wat photoshoot..

Last day..harus posing dulu


Mangga Dua..Byk souvinear kat sini


Ni Pic2 Masa January Visit..This time nye visit, blum sempat berposing lg


Sunday, December 5, 2010

Perut Buncit

Soksek2 by Aida & Riana at 6:04 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Bgun pg, gosok gigi, tgk cermin, ternampak perut..uissshhh dh ke-depan sket..tbe2 terasa insaf dan taknak mkn dan nak sit-up tak henti2..tp apekan daya, tak termampu nk buat..so quick search kat google, dpt tips ni..Utk kempiskan perut..


Nak peyut mcm ni

1. Mula-mula, anda bancuhlah segelas air teh tanpa gula. Ya, teh TANPA gula tau.
2. Kemudian, perahkan sebiji limau nipis ke dalam segelas teh tadi.
3. Amalkan meminum air tersebut setiap hari sehinggalah perut anda yang buncit tu kempis. Minum waktu tghari


Pastu click2 related post, tgk, byk nye petua dolu2 yg mgunakan limau nipis/ kasturi..jom tgk bbrapa tips yg berkaitan dgn limau2 ni..

Untuk jadikan kulit muka yang cantik, mestilah rajin mencuci;

1. Sapu muka dengan telur -merah/putih biar hingga kering
2. Cuci muka dengan air suam dan sapukan limau nipis dan basuh sekali lagi kemudian lapkan dgn tuala yg bersih.
3. Lakukan sekali sehari insyaallah kulit muka anda tidak ditumbuhi jerawat dan menegangkan kulit muka yang kendur.


Petua putihkan ketiak (nak senang pki Nivea jek);
1. Apa yang anda perlukan adalah sedikit kapur sireh dan sebiji limau nipis.
2. Campurkan kapur dengan perahan limau nipis hingga sebati dalam satu bekas atau piring.
3. Lepas tu, sapukan campuran tadi kat kawasan ketiak anda. Biarkannya lebih kurang dalam 15 minit.
4. Lakukannya selepas mandi tau.

Limau ni sgt la senang nk cari n murah..so beli stok utk seminggu n apply kan la utk semua petua..byk jgk kegunaan utk masak2..nk hilangkan hanyir ayam..mcm2 lg lah..

Friday, December 3, 2010

Quick..quick..please

Soksek2 by Aida & Riana at 1:24 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam..

Perpindahan ke rumah baru dh setlle..sume barang dah angkat..lega btul..langsir pun dh pasang..tgl nk unpack khazanah2 jek..

Td masa lunch hour, smpt la ke Tesco sekejap..dgn laju2 nye i g cari rice cooker baru and blender..rice cooker amik yg kecik je, 1.8L, faber, price RM59.90..kononnye nk tgu hadiah kawen..tp lmbt sgt lak nk kawen..so beli jek la dulu..

2nd thing yg berjaya di-grab..is Blender..Panasonic 5 blades..tp dh beli br perasan blender ni takde blender kecik utk dry blend tu..tp blade die nmpk mcm blh dry blend..takpe, yg lama nye ada jek lg..so knu nk dry blend, cr la yg lama..dry blend ni sgt la bguna utk org yg mls nk tumbuk bawang sume, mcm i..sume i terjah masuk blender..blender is magic gadjet for me..so i prefer to spend more on it..puas ht..blh blend cili, herbs, ice, soya, santan kelapa, tepung nk wat cekodok (so tak payah nk bancuh guna tgn), pendek citer, sume bnda blh masuk dlm blender..blender lama tu smpi nazak jgk la menadah segala bnda yg i masukkn..tp mmg berbaloi...

Kejap je dh Jumaat..Next week, off to Jakarta..Shopping? no no no..Meeting..tp Shoping tu termasuk la dlm agenda..

Monday, November 29, 2010

Deko-Deko

Soksek2 by Aida & Riana at 10:44 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Akibat mengantuk yg amat sgt, dan terasa masa berlalu sgt perlahan mcm siput sedut, maka blog la yg menjadi sasaran..ko takde keje ke cik aida oiii..ada tu mmg lh ada..tp soul masih tgh berehat..lbh2 lg tgh sejuk2 ni..


Semalam, I pndh umah..pndh tak jauh pun..selang 7 umah jek..tp penat nye mak ai..this is my 5th home since 2007..mmg byk sgt tragedy umah sewa ni..and hope this is the final one, then we all will buy one for us..tak sabar rasanye..tgu thn depan br beli..

Kpnatan terjadi akibat brng yg super duper byk..and I can say, since I keje, I dh kumpul, peti es yg agk besar, tv, washer machine, blender, iron, hitter, dpur gas, tak dilupakan tong gas, rice cooker and the latest one yg br smpi, set bilik tido…

Yeah, mission hmpir complete..tgl dining set and sofa jek..plan want to have dining set yg ala2 kopitiam tu..but Mr Hunter not agree, because not relaxing..kamu nk mkn ke nk tido kat meja mkn tu syg?..tp takpe lah, ikut kn jek..tp I still want meja makan yg cool2 gitu..
cool and hangat mcm ni


Lg 1 yg blum ada, sofa..disebabkn space llimitation, so I just want to have 3 seaters sofa..klu ada grandfather chair pun best jgk..ok, so target for 3 seater sofa and grandfather chair..ok, kumpul duit cepat2..i minat dgn fella design nte sofa..tp mahai la tak hengat..so pendam kn dulu hasrat hati..

Tp al-kisah bedroom set pulak..smlm masa g beli tu, agk rushing sbb lunch hour..tp before that we all mmg dh survey sume price and design yg we all nak..smpi kat kdai tu, I just refer blik ape yg dh di discuss hr tu..tp bed yg I nk tu takde color choc..yg ada color beige jek..kt dlm kedai tu, nmpk ok jek..maybe sbb lmpu diorg kot..tp ble dh smpi umah, I rasa mcm dull nye la hai..i dok mhadap headbed tu smpi I tertido..so skang misi nk mceriakan bilik tu..langsir, color dinding, color katil, sume sama..ooo, katil tu Divan set..Divan lbh tahan dr katil biasa..sbb kbnyakan katil biasa, palang tengah nye tu tak kuat..kayu skang tak sama dgn kayu dulu..tu kata org kedai la..and I agree with that..


Katil i color ni..tp yg ni nmpk cntik..maybe effect dr bedsheet kot..idea2

Maybe bedsheet bakal memainkan peranan penting..i akn cr color yg gile2 punya..supaya I tido tanpa jemu..and maybe perhiasan dinding juga mampu menambahkan kenikmatan tido..ooo beserta bantal yg byk kat atas katill..skang ni dh ada 2 bntl besar, 2 bntl sederhana..so nk cari another 2 bantal kecik yg pnjg tu..

Ok referring to perhiasan dinding, I plan to order canvas printing from Perfect Canvas..i nk buat 4 pcs 14x14 inch of my engagement pic..dh mntk quote..tgl nk anta order jek..tgu duit claim ni, pastu g confirm order kat Perfect Canvas..Nti I akn susun kat ats headbed mcm pic ni..katil pun lbh krang mcm ni jgk..

Usaha mengemas masih perlu diteruskan..pastu br blh smbung deco2

Sunday, November 28, 2010

Gambalawa Photography

Soksek2 by Aida & Riana at 7:14 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
I met them during Pameran Pengantin Melaka. Hafiz just a humble guys with sense of humor and i think he will make u comforatable. He is from Gambalawa, base in Malacca. Masa tu i mntk quote for my Solemnization, Khatam Quran, Sanding, Outdoor..During Pameran Pengantin kan boleh mintak murah2 sikit, takpun free gift2 sikit..

For all the events, he quote me around RM2100..1 custom album 24 pages, 3 frames, and ada mcm2 lg tp i tak ingt lak..pic2 Hafiz ni mmg ada seni..and he capture emotion in his point of view..mmg chantek u..

And the best thing right now, he have promotion for Mei and June 2011 Wedding..please grab this chance..go and view his website..

Love this picture

Sample of their album

Slurrpppp..Puding caramel

Soksek2 by Aida & Riana at 8:42 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Yg manis, yg high fat, mmg sedap..dulu i slalu beli yg instant Amway. tp mahal tu..last2 blaja wat sndiri..senang jek..

Confirm blh jadik wpun amatur..first wat gula die..amik gula 1 cawan, cairkan dlm kuali kering..masa mula2 wat, i amik gula 1 cawan, pastu pndi2 letak air 1 cawan..kacau2 nk kat 20 min, tp tak perang2 pun, jd air gula jek..punya la cetek ilmu masakan..huhuhuh..bile gula td dh perang, br letak air 3/4 cawan..hati2 nti letop2..sume gula dh cair, tuang gula caramel tu kat dlm loyang..

Then utk puding lak, susu cair 1 tin, telur 3 bijik..pukul smpi kembang sikit..then mskkn esen vanilla sesudu and gula 3 sudu..kacau lg smpi sekata..tp tak payah smpi buih2..nti tak cantek ye ank2..then tuang adunan puding tu td kat dlm loyang gula caramel..akhir skali kukus smpi agk2 keras..dlm 30 min camtu..hasilnye...

Tadaaaa


ibu pling suka makan nih..ibu kata nti kat meja pengantin boleh letak puding ni..tp wat guna acuan agar2 ros..acuan dh beli..esok leh test..klu jd, i update kat sini..tkut pecah lak kan..

sekian sahaja rncangan masak2 utk hr ni...

Friday, November 26, 2010

60 Hours with Mr. Hunter

Soksek2 by Aida & Riana at 1:08 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Holaaa...

Tanya sama hati apa asal sayang,
Nanti jawab hati......

Ha, jawabla..

Asalnya usik-mengusik, jeling-menjeling..

Td kat Era dgr lagu, tp versi moden la..rasa best pulak lirik die..evergreen punya lagu..blh buat background music masa potong kek..tp kena guna version lama la, br terkesan kat hati tu..

As this week is his turn to be in Malacca, so we will spend time together for 60 Hours..How excited is it? But the agenda is quite full..Go for cousin's wedding, celebrating parents annivesary, send my brother to Poli..Hope we will have time to jalan2 kat Melaka Maju 2010 tu..Rasa tak sabar nk menikmati hujung minggu yg indah ni..

Thursday, November 25, 2010

Cerita orang-orang nak kawen

Soksek2 by Aida & Riana at 4:44 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Bile dh masuk fasa baru dlm hidup ni, level cerita2 pun semakin up..dulu just tgk blog2 B2B ni je (masa tu blm btunang pun)..dr cte pasal bertunang, pastu preparation kawin, preparation nk dapat bby, preparation nk beli rumah, rasa seronok sgt baca experiance diorg..coz i tak lalui lg semua tu..just jd silent reader jek..

Lps knl blog2 ni la br nmpk hala tuju, panduan2 hidup, tmpt2 rujukan secara live lg..pastu free lak tu..ni dari segi positifnye lh diari maya ni..yg slh guna tu, tak payah nk tgk la eaaa...byk sgt idea2 yg baru n fresh yg blh di share..dulu tak knl pun brand2 stroller, tak tau pun mcmana nk wat bunga dip, tak tau pun proses nk memenuh kn umah tu mampu mnyebabkn duit mengalir mcm air..

Sepanjang tahun ni ada lh bbrapa BFF yg berkahwin, bertunang, akn kahwin and akn bertunang. so most of us tgh melalui fasa yg sama..bile jumpa, we all will start to story about preparation..share which vendor u should go..which things u should avoid..and yg dh kawen pulak share cara mcmana nk take care rumah tangga.. tp tak la smpi crita sunset2 tu..huhuhu..

Ble we all share all this thing, we all learn sumthing..maybe bnda tu blm terjadi kat kite, even yg baik or buruk, tp atleast kite dh injectkan imunity dlm our heart..so bile kite lalui, kita akn tau mcmana nk control base on our friends experiance..kadang2 kita rasa mcm, eeeee knp la tunang ak ni  mcm ni..tp ble cite2 dgn BFF rupa2nye tunang die pun mcm tu..ooo kita akn belajar, mungkin lelaki mmg mcm tu..so we learn how to accept and how to manage..

Marriage is new life phase that is really hit your credibility..it's totally diff when u enter ur first job or even when u enter to tadika. the responsibility, feeling, commitment, u really need to be prepare..but i can say, it can give u a happiness..wooo happy to be with Mr. Hunter

Movie of the week

Soksek2 by Aida & Riana at 12:30 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Di sebabkn hr isnin hr tu public kat johor, so aktivti haruslah seperti hari2 meraikan cuti..syok nye la hai cuti 3 hr straight..so dikesempatan tu, g lah tgk Harry Porter 7..mmg full house la..jalan cte, mmg best and best la sng cte nye..ada unsur2 lawak sikit, terkejut2, cinta2 skt..tak sbr nk tgu last episode..nsb baik la I ni tak fanatic HP..klu tak maunye tak tido mlm. Mcm biasa, melodie still kuar dgn mantera die yg hebat2..sihir pelindung la, ha pling best handbag die..wpun kecik, dlm tu macam2 ada..i should have 1 la..scene pulak byk kt tmpt2 yg menarik..



Semalam pulak, disebabkan movie day, maka tertengok la 1 lg movie..cte UNSTOPTABLE. Cite pasal train yg tak boleh stop..cte nye simple jek..tp pengarahnye boleh garap (garap ko kata) jalan cite tu smpi nk dekat 2 jam..tu lah, bukan nk memperkecik kan industri filem Malaysia, tp taraf filem kite mmg jauh sgt la kualiti and inputnye..padahal unstoptable tu pun bkn lah logic sgt, tp masih menarik and terlekat la kat otak cite nye and yg pntg tak terasa mcm nk baling kasut or rasa tak sabar2 nk kuar..

Movie pling teruk yg I prnh tgk category English cite piranha..mmg mcm Sh*t kenapa la g tgk cite ni..kategori melayu, Senario episode 1..ooo mmg tak leh terima akal cite tu..rugi gle tgk..tp ada jgk cite2 melayu yg we can give 2 thumbs up..cite arwah Yasmin Ahmad mmg tak leh nk di nafikan.sume cite die mmg ada value..and skang ni cte2 Afdlin Shauki. Mcm Papadom, ada unsur2 family, love, lawak..tp tolong la kpd pengarah2 yg mcm syok sndiri jek tu…nk target 40 juta lak tu..rupiah boleh kot..

Ape2pun citarasa manusia tu lain2..ha, kenapalah wayang dh semakin mahal..klu TGV Jusco Tebrau tu, movie baru RM14..mak ai blh makan 3 hari tau (sbb bfast and luch company provide..huhuuhu)..dulu rasanya RM11 jek..kerusi rasanye sama jek..makin kepam ada la..tp dh kat umah takde wayang kan, so terpaksa la g tgk kat TGV tu jgk
Soksek2 by Aida & Riana at 12:08 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post

Thursday, November 18, 2010

Theme in my mind – For Khatam Quran

Soksek2 by Aida & Riana at 7:27 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Holaaa..kejap nye dh hari jumaat balik..masa berlalu begitu pntas smpi terkadang tu kita tak smpat nk mengejar dan kadang2 kita hanya static di tempat yg sama..alangkan bagus nya kalau kita jua mampu bergerak sepantas masa untuk melaksanakan segala yg dirancang..muhasabah diri untuk menjadikan diri lbh baik dr hari semalam yg jauh kita tinggalkan..
Kembali kepada topic asal..i mmg dh set in my mind, utk mjls khatam quran, I nk guna theme Arabic..arab nye ko..hahahha..dress in my is Chiffon Kaftan..hadoi, skang ni byk sgt kaftan yg cntik2..ditambah dgn beading lg la mewah2 belaka..color pun I wanna use hot2 color..which one is gorges? Burnt Orange? Vampire Red? Itu akn di decide kemudian..make-up juga harus Arabic..

Admire these dress so musch..by Rizman Ruzaini
Ha, Glamor kan

DCT, pinjam baju ni boley?


But for sure its very expensive. Not affordable. So as the solution, I will buy this plain super gorjes kaftan in Jakarta during my Jan visit, then send for the beading process..rasanya total damage, lbh kurang RM200 je kot for this dress. Kire ok la, nti blh pki lg kan..

Ibu suruh khatam quran kat pelamin yg sama jek nti..tp I’m thinking to DIY 1 simple dais. Pelamin sanding wat kat luar rumah..so pelamin khatam quran I plan to have it in the living room. As my house is high top, so I plan to buat langsir from satin dr atas smpi bawah (ada kot 7m) using satin, and have 3 colors. Combination of turquoise, orange and red..pastu kat bawah nye ada lantern and some flower of cos..ok2 brangan dulu, nti tell my abah, suh die wat kan..lampu spotlite and liplap2 harus ada supaya nmpk meriah..

Ok skang start g start practice ngaji..kang kena kutuk dgn makcik2 marhaban tu lak..make-up jek lebih, tajwid hampeh..hahhaahha

Monday, November 15, 2010

Lagu Dongeng

Soksek2 by Aida & Riana at 1:16 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Tibe2 teringat lagu ni..masa kecik2 time ujan, ibu slalu nyanyikan lagu ni

Hujan lebat-lebat,
Anak patung nak mandi,
Panggil kereta ubat,
Anak patung dah mati..

betul ke lirik tu..ape kena mengena mandi dan mati..

main kejar2 lak, lagu ni,

Polis entry want to jaga,
Polis mati pencuri jaga..

Or liriknye police and thieves? masa kecik2 asal ada bunyik je laa..hahahah

Thursday, November 11, 2010

On Baju Tunang

Soksek2 by Aida & Riana at 1:29 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Errrkkk…Alhamdulillah..kenyang..baru lps membaham sandwich, popia and air soya..tgh sejuk yg amatla skang ni..otak frozen jap, takleh wat keje..klu siapkan keje hr ni, esok takde keje lak..so kite ber-blog sat ea..

Crazily said, I bought 4 lace masa nk engage. My initial theme is brown+pink..so I bought brown lace at Nilai 3. Price, RM170..kire standard price la kat Malaysia ni..and boleh dikira murah la utk lace yg design nye quite cantek..compare dgn certain2 kedai baju tu, corak gilek la retro, tp jual harga tak hengat2 jgk..ok, sgt la puas ht dh dpt baju masa tu..

Then, after a few month, my bos send me to Jakarta. Sunday to Tuesday. Not intend to shopping at that time. Takde ape sgt nk beli pun kan..On Monday g la meeting, cite2, mkn2, pastu my Indonesian colleague Said, ‘Esok hari libur (public holiday) ibu Aida, mau ke mana?’ What? Bukan ke patutnye meeting 2 hari? Tp takkan I nk meragut hari libur diorg kan..so its ok la, tomorrow need to assign new activities..masa on the way blik ke hotel that evening, nmpk byk sgt signboard tanah abang..hmmm mcm dekat jek..Then my bos mcm phm2 jek ape yg I tgh pk, die kata, g la jalan2 kat Tanah Abang, blh soping2..I snym2 jek, segan nk tnjuk excited..mmg plan nk g sana, tp plan nye masa nk dekat2 kawen nti..

Mlm tu duk pk2. flight kul 6ptg, pg nk wat pe jek? Maka col la pak supir..pak, esok sy mau soping di tanah abang, boleh? Pak supir on jek..huhuhuuh I loike..traffic mmg super delicious jem..tak payah cite la..dr jauh mmg dh boleh nmpk tanah abang complex tu..10 tingkat kot or maybe more..smpi2 jek, trus g Basement1, coz prnh terbaca kat blog Cik Belle pasal ni. First round, pusing2 jek dulu sambil mark kedai yg best..wooooo naik giler sekejap tgk lace2 tu sume..and color yg menarik perhatian masa tu adalah PINK..

First lace yg I beli, 2m lace & 2m satin, RM55..murahnye..suker nye..lace nye pun tak la simple sgt, tp bukan la French Lace kan.. then smbung jalan lg, serius byk yg murah2 and cantek2..Lace Off-White with full beads pun baru RM80/m..ni blum mntk kurang..blh mntk kurang smpi half price ok kat sana..klu owner kedai tak bagi, jalan jek..sbb mmg byk choice..pastu masa jalan2 nmpk lg yg cntik and dgn tak sebgaja nye, terbeli lg 2 pasang, soft pink 1 (2m lace + 2m satin), hitam 1 (2m lace)..tak smpi RM60 pun kot masa tu..puas hati..nti nk kawen, return sini lagi ya pak supir..Pak Ali Rahmat namanye..

Pastu trus g airport..smpi airport dok pk, nk wat pe byk2 kain ni? Nak pki mana 1? Lepas di vote oleh my BFF and my family, lastly I pilih yg ini utk dijadikan baju..
kalau gantung nmpk besar (tak nk ngaku gemukla tu)

Mmg berbaloi beli kat sana..tp tu disebabkan flight + hotel + supir + makan minum sume company yg tgung..terlanjir lah katakana..kalau saja2 nk g sana beli, baik pk 210 kali, melainkan brg yg nk dibeli tu terlalu lah byk..

Ok dah 5.30, masa utk balik

Monday, November 8, 2010

Mimpi tu normal ke tak?

Soksek2 by Aida & Riana at 8:06 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
I slalu citer kt Mr. Hunter yg I mimpi ni, mimpi tu..pastu die kata I pelik sbb asik mimpi jek..tp I yg pelik, die tu tak mimpi ke? Adakah bermimpi itu normal utk manusia? Rasanye normal lah kn..
In 1 night, how many times u can dream?
My answer: I can dream average 3-5 story..depends on what had happened today and what I think for tomorrow..like example, if I keep on thinking about tomorrow meeting, so that nite it will be in my dream..

Expert answer: The average person has about 3 to 5 dreams per night, but some may have up to 7 dreams in one night. The dreams tend to last longer as the night progresses. During a full 8-hour night sleep, two hours of it is spent dreaming.

Why people not dream?

My Answer: I dream every nite and also in every nap. I’m crazily can have a dream even I just terlelap for 2-3 minutes. That’s y Mr. Hunter kata I pelik

Expert Answer: Everybody dreams! This is a scientifically proven fact. Research has shown that all human beings in a study exhibit brain activity during their sleep. Just because you cannot remember your dreams does not mean that you do not dream. So why is it that some people don't remember their dream? This may be attributed to alcohol consumption, certain antibiotics, fever, lack of sleep or too much sleep, high levels of stress, and/or unconscious fears about the content of your dreams. Some researchers believe that certain people have a genetic disposition to forget their dreams as they come out of their sleep.

Do dreams have any significance?

My Answer: Sometimes. I pernah mimpi pasal gajah..then I told my officemate about it. then he said, mak ak kata, klu mimpi gajah nti nk dapat rezeki..Fantastic awesome, next 2 days I got compensation from my biz. Maybe this is concurrent, anyway it’s still kuasa Allah

Expert Answer: Yes, dreams have a significance. The images in our dreams always contain hidden meaning which goes far beyond the outer appearance. The language of dreams is symbolic and not to be taken literally. The significance of dreams is personal and dependent on your own personal experiences. However, there are many universal symbols.



And if we want to talk about dream, it’s too deep and mysterious to cover. I’m sure mesti ramai yg pernah mimpi tjatuh longkang and rasa mcm real pastu kite pun tersedar..then kite mimpi, our family meninggal and kite menangis dlm mimpi dan dlm masa yg sama kite btul2 menangis. Prnh tak kite have a nitemare and masa dlm mimpi tu kita ckp kat diri kite, ‘eh, ni mimpi jek, jgn takut, bgun2’..i always like this..sumtimes I can manage my dream..prnh tak kite tido and tgh mimpi best2 masa tu, pastu terjaga, pastu smbung tido blik beserta smbung mimpi blik..i slalu, lbh2 lg time tido tgahari..

Boleh ke kite merancang ape yg kite nk mimpi or tentukan jalan cite mimpi kite?

My Answer: Sumtimes I can..like example, I tau klu mimpi kena patuk ular, maknanye ada org akn msuk meminang kite. Masa tu I mimpi ada ular lalu depan i..pastu I suruh diri I g kat ular tu, supaya ular tu patuk i..siap hulurkan tgn kat ular tu..kononye nak suh ada org masuk meminang la tu..huhuhuhuu..how about others?

Selamat bermimpi..Mimpi itu sgt indah..kite blh ketawa, nangis, pergi sana sini..and mimpi tu mcm berlakon..kite blh jd ape2 jek..i like it

Thursday, November 4, 2010

DIY Henna

Soksek2 by Aida & Riana at 8:37 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
During Leisure Time


pic gegaq






 

Tuesday, November 2, 2010

Photobook Promotion

Soksek2 by Aida & Riana at 6:40 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Photobook come out with another promotion. Lets grab it;

Click to their link below;
Photobook Promotion. 40% agk meriah jgk..blh la nk wat guestbook ke, klu majlis bertandang nk save cost pun blh wat dgn photobook..Slalu2 lah jgk website diorg yg slalu2nye wat promotion ni

Ada Apa dengan Chinta

Soksek2 by Aida & Riana at 1:46 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
I nk sharing the way we shimmering our love, cinta, syg and rindu..i don’t know about other couple, but for us, relation still ada up and down..kadang2 rasa rindu sgt..kadang2 nk kuar date pun malas..kdang2 rasa syg sgt, kadang2 rasa biasa2 jek..setakat ni, rasa bnci blum ada lg la n mintak la dijauhkan..


Easy way to Shimmering our love;

1. Share hobby..like us, hobby we all mmg mcm langit n bumi..sorg suka fishing n sorg suka shoping/reading..so everymonth we all akn g shoping skali n fishing skali bersama2..kita akn ada perasaan keterujaan klu kite wat bnda yg kite suka..so kite akn outsource kn feeling tu kat pasangan kite..n by this we learn about our partner..in the same time kite akn ada hobby baru..like me, yg tak prnh fishing..tp after few times follow Mr. Hunter g fishing, rasa syok jgk. Same as Mr. Hunter, everymonth akn Tanya, bile nk g shoping lg? and die pun start concern klu ada Jcard-Day and others

2. Surprise..bukan woman je suka surprise..guys pun suka jgk kn..wat yg simple2 jek..like example, tinggalkan note with alarm in his HP, write-on, Hari ni dah 6 bulan kita engage. Love u My Dear. Mesti die tersenyum and untung2 die blanja makan..klu baaanyaak duit lebeh, blh la beli hadiah slalu

3. Bercerita..bercerita lah ape2 jek..pasal family, kerja, cite kat tv, isu Negara, isu dunia and share opinion. So kite tak bosan..i suka sgt bile Mr. Hunter bercerita. Suka tgk muka die yg sgt la beriya tu..

4. Masak..org doulu2 pun kata, cara nk amik hati lelaki ialah melalui perutnye..masaklah ape yg die suka..FMIL ajar, klu nk makanan sedap, baca ‘Inna aq thoi na’ 3 kali..ok, petua diterima and I tmbh doa sikit, mudah2an kasih syg ni berkekalan..mmg la pnt, blik keje masak, then nk basuh periuk sume, tp bile diselam dalam2 hati mesti ada rasa bahagia dpt masakkn utk yg tersayang..lbh bhagia klu die cakap, best la syg msk td..tp lelaki slalunye tak mengekspresikan pujian..in the other word die akn ckp, syg, msk lg mcm hr tu..ataupun, syg, kuah kari td ada lg tak..jauh2 dlm lubuk ht die msti die ada ckp, sygnye tunang/wife ak kt ak..blik keje pnt2 memasal pulak..tak pun time2 duduk kt opis, msti die teringt, best jgk dpt mkn asam pds tunang/wife ak msk ni..ceh, pndi jek I meramalkan ape yg die pk..hahhaha

5. Go out from the rutine..as example, everynite sblm tido msti calling2..cuba 1 mlm, tak payah col, just sms jek..msti esoknye rasa lose n rindu sikit..nk rasa byk2, wat la 2,3,4, hari..or vice versa, slalunye nk tido, trus jek bantai tido..tp that nite call dulu, cite2 and then baru tido..

6. Yg ni weird sikit but we all buat..Gaduh..kadang2 bile relation tu slalu ok jek, kite rasa feeling tu graf die mcm mendatar jek..tak turun tak naik tak lengkung2..tp bile tergaduh sekejap, merajuk, then pujuk2, graft tu dr mendatar akn menurun sikit (merajuk), pastu naik tp bersudut kecil (process memujuk), medatar sekejap (process nego), pastu shoot up (dh ok blik lah tu)..so ada la up and down nye..lepas gduh tu msti rasa rindu, rasa masih syg dan disayangi..

Graf Chinta

Kite nk sntiasa hidup bahagia n disayangi oleh die. But as a human, Allah give us heart and feeling. Manipulate it and for sure we can feel the happiness..

Wednesday, October 27, 2010

Cake & Pelamin review

Soksek2 by Aida & Riana at 6:45 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Okey..cover 2 story skaligus..first pasal cake yg super sweet..order dr cake2u yg dimiliki oleh kak nurul yg sgt rajin melayan..nk design ape pun blh..nk color ape pun blh..i order fondant 6" color furchia pink..ha jenuh la agk nye kak nurul nk bancuh fondant color furchia pink tu..i also order 6 pieces of MU cookies..3 MU logo n 3 MU jersey..mmg comel..n my FFIL kata, rasa cake tu sedap. mcm bubble gum..

Untuk pelamin lak, we all DIY jek..masa g jalan2 kat nilai 3, ternmpk la 1 kedai ni wat pelamin pki ranting2..so kitorg pun imagine kn la kesesuaian dgn umah kitorg and we decide to beli sum ranting2 n DIY jek pelamin tu..siap abah wat kan wiring utk pasang mentok kt bawah tu..so nmpk la class sikit..hasil usaha ibu, abh, adik2 n jiran tetangga, maka jadilah pelamin sebigini rupaa

DIY Dais

Tuesday, October 26, 2010

Make-up Review

Soksek2 by Aida & Riana at 1:30 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
gaAloha..memandangkn preparation utk kawen blum dibuat lg dsebabkan oleh tarikh nye yg lmbt lg (pdahal tgn n kaki ni gatal jek nk g booking sume bnda) so I review perkara2 yg berkaitan dgn engagement jek..mola2 kite jenguk sape tukang make-up I masa hari bersejarah tu..




Pusing punya pusing sekitar alor gajah, tampin and msjd tanah, akhirnya berkenan dgn sentuhan kak ani from Teratak Mempelai..bridal house die tgkt atas, corner lot, mhadap stesen bus msjd tanah..yg terbekenan nye sbb PR kak ani ni..mmg peramah, asik bercerita itu ini..ibu n adk2 pun berkenan..price pun ok, RM230, services make-up kat umah n sewa veil skali..smbil tu survey2 bj kat boutique die..quite nice jgk la..nti nk kawen, blh g usha skali lg



Di hari kejadian, as our plan, she arrived at 8.45 am..nerbes i..tak prnh make-up gilek2 kan..tp I mmg suka make-up..hari2 g keje pun make-up ala2 jek..tp suke jgk la try2 technique make-up ni..disebabkan kak ani ni rajin borak, so trus ilang nerbes..syok btul kena make-up..kak ani ckap, sng nye la a ink make-up kn i..sbb tak de jrwt, no oily..kulit I ni kategori takde prasaan nye kulit..moderate serba serbi..klu daily treatment tu, apply product mahal pun camtu, product murah pun camtu jgk la rupanye..takde effect pun..



Lepas sejam lebh camtu, dh separa siap, then I terpandang cermin..mak ai, lain giler laaaa..huyoooo takut tgk muka sndiri kat cermin..eye lashes tak payah cite la..blh tadah air ujan..tp biler dh siap sumenye, mmg cntk dpandang mata..oooowwww suker giler.. meh layan pic the making of Mrs. Hunter makeover

In the making


finish product ~ hepi

Monday, October 25, 2010

Lagenda Cinta Lestari – Ratu Sehari Edisi 12

Soksek2 by Aida & Riana at 5:34 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Ratu Sehari already in the market.. Harga RM23.00..Full color from front to back and sgt byk idea2 menarik and pic2 menarik..Byk aspect yg dicover..contohnya catering, photographer, make-up artist, Bridal house and ada la jgk terselit pasal Henna..




Klu untuk catering, ada tips2 untuk memilih catering, apa yg nk kena Tanya pada catere, mcm2 lg lah..so kepada sesiapa yg nk pki catering, blh la get info from here..and also have 6 or 7 caterer listed in the magazine..tp kebanyakannya area selangor and KL..

Pic2 pelamin mmg indah2 belaka..trend for nowadays to have very flowery dais ..aduh, cair I tgk dais2 tuh..nk jgk 1..ada arjuna cipta, Que Rafael, and much2 more..tak dapat hire they all pun tak pe la, kite kasi cedok diorg nye idea and consult our bridal house to make it like that..consult ke paksa? Huhuuu

Ada tips2 to capture better picture during the day..huwooooo like it. 1 thing yg I ingt, kedudukan tangan n jari ketika sesi sarungkn cincin supaya OP senang nk snap pic..ye la slalunye kn terlindung la, tergelap la..okey2 blh stat practice dr hr ni..

Lg ape yg menarik..ada petua nk cntik, petua nk matchingkan warna mata n make-up..akibat penghayatan yg melampau, tak hbis belek pun lg, wpun dh 2 minggu beli..klu hbs belek pun rasanya I return balik.tak puas mata memandang..
 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates