Thursday, December 29, 2011

Mode nak Melawa

Soksek2 by Aida & Riana at 7:01 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Maka yg jadi mangsanya adalah Hubby..Hubby promise to treat me sumthing..mula2 nk purse Fossil..pastu rasa nk perfume..tbe2 pg semalam, rasa nk make-up MAC..haruslah seret hubby ke Jusco Tebrau..Kalau tak, tido malam termimpi2..He bought me the foundation and Loose powder..menambahkan my MAC collection..Love it babeh..Pg ni bangun lbh awl sbb nk mempraktikkan tutorial Youtube smlm..bkn bgun awl siapkan bfast utk laki..ape la bini mcmni..hahahah

Last week berjaya siapkan hantaran deco for one of my FB friend..Selamat Pengantin Baru Illya Shahar..Review siket hantaran nye..(",)


Puas hati when she love it..

Tuesday, December 27, 2011

Husband i buat hal !!!

Soksek2 by Aida & Riana at 5:35 PM
Reactions: 
10 girls dh soksek2 together Links to this post
Jumaat lepas we all sepatutnya balik Melaka..so blik keje tu, i masak2 la..dlm kul 6.00 hubby smpi umah then kitorg pun makan2..masa makan Hubby cakap;

hubby:syg,sori bie xdpt ikt blik mlaka.bie kena keje esok
me: ok tak pe (dalam hati; ala, nak kena kan ak la tu..)
hubby: syg nak gerak kul brape?
me: lepas maghrib

sbb dia mmg slalu kena kan i...so i tak amik port sgt..lepas maghrib i siap2 pki baju sume..massa i tgh bersiap, dia tgh solat..then i turun la bawah, bwk beg baju (tak pack kan barang dia pun, sbb kononnye nk kena kan dia blik) and kumpulkan barang2 lain 1 tempat..kejap tu dia turun, pkai baju biasa and suar pendek dok umah jek..dlm hati i, eh dia ni btul2 ke tak nak ikut ak balik..

me: betul ke bie tak ikut balik ni?
hubby: betul, esok bie kena keje

Hubby pun peluk i, kiss2 sume..then dia tolong angkat kan barang masuk dlm kete..dalam hati sebak gile ni..air mata dh bergenang2...smpi hati dia biarkan i sorg2 blik melaka malam2..dh la ada kenduri kt umah i ahad tu..masa dia alih kan kete dia, mmg i nangis sepuas2 hati dlm umah..lepas tu i trus stat kete, i jalan jek..mmg nangis tersedu2 la masa tu..kejap tu dapat sms;

~Smpi hati syg kan tinggalkan bie sorg2..tak bawak bie balik Melaka pun~

Siutttt jek, kena kan ak lagi la tu..org dh nangis punya la beriya, boleh dia berlakon mcm tu..hahaaahahhaha..i patah blik ke rumah, tgk dia tgh senyum2 pastu gelak guling2..then hubby hug me, dia kata, takkan la bie sanggup suh syg blik melaka sorg2..

tu la hubby i nye perangai..suka menyakat..ada jek idea dia nak kenakan i..


  

Wednesday, December 21, 2011

Metrojaya Sale

Soksek2 by Aida & Riana at 5:27 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Bangun pg jek, otak dh blink2 tak sabar nak g Metrojaya sale..


Stadium ni sgt dkt dgn umah i..kalau jalan kaki tak sampai seribu langkah pun...tp tak larat la nk jalan kaki..haruslah i start kete kejap..Nk cari Home essentials..kadang2 comfoter, pic frame, murah2 kt sini..

Smpi opis, bukak email, ada announcement from HR.."New benefitsfor 2012"..Housing Allowance dinaikkan..senyum smpi telinga lg...ada few benefits lg, tp i tak dapat la, sbb bkn technical group kan..Itupun Alhamdulillah dh..

What a great day..kadang2 Allah bg kita sedikit kesedihan dan kemudian datangkan kepada kita kegembiraan yg lain..Sedikit luahan perasaan..bukan senang dh jadi isteri ni..hati suami nak kena jaga, smpi kadang2 hati sndiri tak terjaga..ada gerimis di hati, tp ak yakin kelak akan muncul pelangi..sabarlah wahai hati..

Appraisal time

Soksek2 by Aida & Riana at 12:50 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Butterfly flying-out from my stomach..yeay dh sudah appraisal..lmbt kn...sbb thun ni new management, so diorg nk genap kan setahun la kunun br appraisal..appraisal by phone jek..sbb my bos kat KL office..heaven btl hidup i ni..i kt JB, bos kt KL..once a month je kot bos dtg sini..

Smiling from left to right la..i scoring myself around 76 jek..Rating 3..skali bos bg score 82 laaalalallalala...naik ke rating 2..Alhamdulillah..dgn comments2 yg sedap dibaca dan didengar, rasa mcm nk baca byk kali jek..nsbaik tak record ape yg bos cakap..kalau tak, mau dok play byk2 kali..

Dh start mkira2 gaji thun depan..setanding tak dgn kenaikan gaji SBPA? Alhamdulillah, rezeki kami utk 2012 lbh luas..hubby dapat keje br, increment i pun ok...makin rancak la project deco2 ni..ada 1 phrase from my boss 'potential candidate for upgrading'..Adakah itu tandanya naik pangkat jgk? mcm subjective sikit ayt tu..i dok baca byk2 kali, tp tak mharap...kalau promotion lg byk la increment..Verangan Verangan Verangan

Tuesday, December 20, 2011

Crystal Handbouquet - Untuk tempahan

Soksek2 by Aida & Riana at 5:45 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi Dear..

We are back! Open for order. Previously i rehat2 manja selepas berpenat lelah for the wedding..30 hari tu rehat..Ingt kan nk rehat lg, tp dah ada yg start tanya and i pun dh mula tak keruan akibat takde keje nk dibuat kat rumah, so better i take back the order

CRYSTAL HAND BOUQUET FOR YOUR BIG DAY


Source: Kak Niza's FB
 Ordered from my ex-coursemate for her solemnization. Theme Pinky Blue

Source: My Documents. HiiiiiHihihi
This is during my solemnization. Theme Purely Blue

For Luxurious Elegant Look for your big day, kindly email me at fainie_riz@yahoo.com

Price? Between RM50 - RM80. Depends on your nego skill..huhuhu

Monday, December 19, 2011

Rumah episode 4 - Grill Rumah & Mozek

Soksek2 by Aida & Riana at 6:14 PM
Reactions: 
8 girls dh soksek2 together Links to this post
10 hari terakhir sebelum 2012..Mcm tak merasa jek nk pgg kunci umah baru before the end of 2011..smlm lawyer bank baru call mintak doc, that is after 1 month loan approve..u know what, bank just notify lawyer jek without bg any docs to the lawyer..even offer letter pun diorg tak bg..lastly lawyer call kitorg mintak anta kan..hari tu kitorg tanya bank, nk kena buat ape2 ke, bank officer tu kata tak payah..ish aniaya org btul...

Smlm dgn heaven nye kami laki bini bgun kul 10.00 pg..dua2 selamat tak g keje..huhuuuhu..Hr ahad tu we all ada adhoc vacay..kul 3.00 ptg FIL call ajak g picnic kat batu layar..diorg nk wat BBQ n tido sana..we all pun join la sekaki..pg2 Isnin tu, pukul 5 lbh kot baru gerak blik..smpi umah, trus subuh, konon nk lelap2 kejap..alih2, waaaaa syok nye dh kul 10.00 pg kan..terjaga pun sbb lawyer tu call..

Lepas submit sume docs tu, we all pun g la survey Mozek n Grill..dah alang2 takde keje..Hr tu dh survey kt Jubin BMS tu, mmg murah la..Tp dh kata pun pompuan kan, nk jgk g survey kt tmpt lain..Dekat area Pasaraya SMART tu, ada 2 kedai Tiles..Price mmg takleh banding dgn Jubin BMS tu, beza tu harga nye..so on the way blik, g singgah Jubin BMS lg..kitorg choose tiles yg RM1.99/pcs, 16' x 16'..

Then g cari grill rumah pulak..Nak tempah untuk;

  1. Sliding door 3pcs
  2. Tingkap depan
  3. Tingkap dapur
  4. Tingkap bilik belakang
  5. Pintu dapur
Ada la dlm 5 tmpt kot we all survey..design biasa jek..i blum berkenan lg dgn design kerawang2 wrough iron tu..lgpun hr tu dh deal dgn hubby kan, grill dia yg pilih,,so tak leh suara lbh2..hahahah

Source: dh lupa..credit to the owner wit a lot of thx
We all request design yg mcm ni jek..and total price is RM1570 which is yg pling murah la yg kitorg dpt hari tu..This renovation utk reference golongan bujet mcm we all ni..

Kami akan buat Renovation dgn cost RM12K..Let see how we transform our Home Sweet Home..Can we survive with it? Wait and See (",). I'll share overall renovation stage and cost..

Sokseh2: Ada org pasang kitchen cabinet je pun dah 12K..Gila cheese cake ak ni, 12K utk 1 umah..We can do it..

Friday, December 16, 2011

Johor premium outlet

Soksek2 by Aida & Riana at 8:03 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Hubby fulfil his promised.last week nk g,tp dia x larat.so smlm after friday prayer,trus gerak g san.kalau dr pasir gudang,almost 45min jgk la. Lalu hway pasir gudang,naik tol kempas,then straight msuk hway skudai.then kuar exit senai.

Even working hour masa 2,stil ramai org.most of them sgporean la.berbaloi2 kot diorg dtg shoping kt sni.saving so much.mmg ada byk boutique yg besh2.coach,fossil,nike,timberland, ck..and burberry,u all kena beratur nk msuk.ada yg stil x bukak lg,mcm braunbuffel.

Jalan2 kt situ feling2 mcm bjalan kat oversea.concept nye cntk.tp pnas x pyh cte la.kwsn kelapa sawit,dtarah wt shoping cmplex.mmg mcm jalan kt padang bola.

Wednesday, December 14, 2011

Year End Vacation

Soksek2 by Aida & Riana at 7:47 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Next week we will have super pack agenda.mcm super pack astro lak kan..hihi

On 23rd, balik keje, nk blik melaka trus..Smpi Melaka nk ambik barang2 for hantaran deko which i kena siapkan dalam masa 2 hari..dan dalam masa 2 hari tu activity sgt la super pack..Kena singgah amik wedding album jgk..smpi umah my parent around 11.00pm kot..then kebabom la atas katil kawen kitorg yg mmg dh diwakaf kan kat sana..

On 24th, pg2 nak kena g pasar borong sbb esoknya we all ada kenduri arwah..on the same day ada 2 wedding kena attend and kena curik2 masa buat hantaran skali..

On 25th, seharian la kita berkenduri kendara..

On 26th, pg2 kitorg nk gerak g KL..hubby nk berehat kan minda sblm join company baru..1st plan nk g genting or cameron..but that's not a good idea kan..msti jem gile..disebabkan we all pun nak cari barang umah, so we plan o go to IKEA..sgt excited ni..very the 1st time nk g IKEA..jakun ke? sikit la..kt JB tak de IKEA kan..dh siap wt list ni nak beli..nk beli rugs mcm Lisa..boleh kan Lisa..huhuu..

On 27th, kita sambung cuti lg..hubby nk g muzium negara..again? MUZIUM NEGARA. hubby i tu sgt la suka tgk discovery channel, national geog, history, and sume kebenda2 tu la..masa bday dia thun lepas, i tanya, nk g celebrate kt mana? dia jawab, muzium johor daaa..nasib baik muzium tgh renovate masa tu..then on the way balik maybe nk singgah nilai..nak beli some carpets and mirror..

Fuhhh, 5 hectic days but must be awesome sbb sntiasa dpt berkepit dgn hubby..i ni nk g soping beriya, tp bwk baby Suria tu jek...muat ke? slalunye muat..kereta hubby fuel consumption tinggi..rugi rugi

Thursday and 2 month as a wife

Soksek2 by Aida & Riana at 6:48 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
2 month..tp tk jemu2 lg tgk wedding piccas..smlm br dapat album bertandang..tak sempat nak snap pic lg..i kemengantukan pg ni..hubby i keje shift, so rutin hidup i pun bershift jgk la..let's go through my life shift..

Shift A - Hubby keje 7.00 am - 3.00 pm
Disebabkan dia masuk keje kul 7, so kul 6, lepas subuh tu i trus wt breakfast..hubby i ni tekak jawa, kalau hidangkan roti bakar ke, sandwich ke, sekeping pun susah nk makan..kalau nasi goreng, mmg laju..tp kalau i paling malas, mlm tu i masak nasi n lauk lebih, pg tu panaskan jek..tu pun fav dia jgk..masa bujang dulu, hari2 dia makan nasi ambang..Disebabkan dia blik awl, selalunya dia dh siap masak kn nasi n kupas bwang sume..so i blik kul 5.30, tgl menumis jek..hubby i ni ada 1 perangai yg i baru discover..time dia ada kt umah, dia tak suka i buat ape2 keje..suh duk berkepit teman dia tgk tv jek..nk lipat baju tak boleh, nk kms dapur tak boleh..tp dia tak tolong buat pun..so i kena buat cepat2 masa dia takde..time bie keja A besh, dpt spend all the nite with him..>__<

Shift B - Hubby keje 3.00 pm - 11.00 pm
Turn hubby basuh baju and masak nasi utk lunch..nti i bawak blik lauk je..company i provide lunch, so just amik lauk je la..i balik keje kul 5.30, br i masak lauk..then kena tunggu dia blik kul 11.00 mlm..mata mmg rabak la..then dh blik tu, nk teman kan makan dulu, dh 11.30 pm..then tgun makanan turun, 11.45 pm..i rasa time dia keje B, hari2 kot kitorg berkesempatan tgk nightline..mcm mlm td, dh la i pnt ngntuk gila..boleh pulak dia dok bercerita jek sblm tido..kang kalu i tido, kck hati lak..pergh punya la tragis menahan ngntuk..pg ni masih mengantuk..tp time hubby keje B la i berkesempatan nk wat my wedding stuff sume..sementara nk tgu dia blik kul 11.00 tu kan..nk bgun pg lg la menguja kan..tgk hubby smbung tido lepas subuh, i pulak kena bersiap2 g keje..mula la hormon malesh kuar..

Shift C - Hubby keje 11.00 pm - 7.00 am
Kalau berkesempatan, i akan siap kan breakfast..lunch amik kat kantin jek..i blik keja kitorg masak sama2..time ni kena la tido sorg2..really tak best..

Sejak dh jadi wife, i dh bgun awal sejam drpd selalu..even weekends..nti dh ada ank, awal lg sejam kot..huhuuu..we all ni mmg tak compatible..almost everything berbeza..kadang2 rasa kelakar..salah sorg kena totally mengalah in decision making..sampaikan hal2 beli and renovate umah ni, dh bg2 kan, u take which part n i take which part..mcm pilih lampu hari tu, dia suka jenis yg classic gitu..i suka modern style..last2 hubby bisik kt i, syg, awk pilih je la lmpu ni...taste kita berbeza..nti grill sy pilih, awk jgn kacau..hahahahah..oK Deal!!!

Tp seronok jgk, atleast variasi sikit hidup kitorg..so we have choice..kalau tak nak fishing blh g shopping..kalau taknak western boleh g seafood (i tak reti makan ikan sgt)..That's marriage life..give and take..forgive and forget..tipu la kan kalau tak pernah gaduh and merajuk..wpun baru 2 bulan..that's normal..tak payah la pk, he's not the one..he is always the one because u are arguing, laughing and crying  together..


Monday, December 12, 2011

Career Developement

Soksek2 by Aida & Riana at 5:46 PM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together Links to this post
I'm stuck..Don't know where to go after this..

I'm starting my career as an engineer, but not really do engineering job. i just support other engineer on ISO, HACCP, Ohsas and all those thing..ye la i sorg jek engineer perempuan kt situ..lelaki for sure la malas nk buat documentation sume kan..but i love that job..i suke g audit entire company, suke wat report, and we pass a lot of new customer audit. Gemilang sungguh kerja i masa tu..COO company assign me to be OHSAS assistant lead auditor even i'm the youngest-newest engineer at that time..

By that i know what i want to do next..I love Quality Management and engineering become my second thought..1 day i saw an advertisement, from the most popular company in Pasir Gudang (chewahhh famos sgt la company ko..hahaha) open for Halal Executive Position..new post and new assignment..diorg baru nak established for HALAL..mmg berkobar2 ni nak g interview..after 2 weeks interview, HR manager call, Aida, we have another vacant position that i think suit u..Risk Executive..Want to try? Ok, why not..then they accept me as Risk Executive. Halal Executive nye position diorg tak jd amik..

In risk dept should have 2 exec, 1 is for risk and another 1 is for insurance..so i'm handling the risk..but unfortunately, insurance exec is also vacant..so i must do both..ingt lg my bos said, takpe aida, insurance is very simple, bila smpi due date, we just renew it..(my bos also didnt have experiance in handling insurance..hahahha)..that is not simple bos..insurance is very complicated..the wording is very hard to understand..right now already 2 years i'm in the new company..i dh start rasa, i need to move move move because i cant adapt this field..

BUT the problem is, i don't know what position should i apply..i dh lupa byk engineering term and concept..i dh lupa byk clause for ISO OHSAS sume tu..and i'm not so expert in insurance matter..ok i'm stuck!!!!

Tp my bos sgt la baik, wpun i bosan keje kat sini, bila kenang kan bos i, trus tutup jek jobstreet tu..kat tmpt lain i tak tau la boleh dapat ke tak bos mcmni..the best bos ever la..in this 2 year, tak pernah kena marah.. even i tak reti buat pun bnda tu, dia tetap tak marah. I pernah buat salah besar, i salah declare inventory and company value u know..So we are under insured that time..After 6 month baru i sedar..then what he said? It's ok Aida, let us tell the insurer then let them decide..ak punya la dah sejuk kaki tangan pk kan jawapan kalau kena marah..itu jek yg dia cakap smbil tersenyum lak tu..Alhamdulillah

..Time for Appraisal...

soksek2: bos, naikkan gaji sy byk2 lg ea mcm thun lepas..hahaha keje tak bgus pun gaji naik byk..kahkahkah

Sunday, December 11, 2011

Rumah episode 3 - Legal and EPF

Soksek2 by Aida & Riana at 6:34 PM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
Ok, hari tu dh smpi part loan bank kan..pastu loan bank dh approve, normally most of the bank akan approvekn application tu (kalau nama tak black list la) so we need to choose mana yg pling convenient and benefits to us..We choose Bank Islam.

PAstu dh dapat loan, bwk offer letter tu ke developer then developer akan assign a lawyer utk kita..diorg bg 1 month utk us to settle kan balance deposit..as we want to use our EPF money, so we need to bring the S&P to the EPF..

Thats mean, we have 1 month utk tgu S&P siap and then go to EPF utk kuarkan duit..Dev kata, S&P dh siap, nti lawyer call utk sign..dah sign S&P, trus bwk these docs to EPF;


  1. photostat IC
  2. photostat bank offer letter
  3. photostat S&P
  4. photostat geran (utk rumah yg dh dpt geran)
Semua kena copy 2 salinan kalau permohonan husband and wife..i bg 9 out of 10 for EPF JB..servis sgt mesra dan cepat (ada 32 kaunter ok)..dalam masa 15 hari duit akn masuk..tp slalunya, seminggu pun dh masuk..kalau ada cable besar lg bgus..lg cepat duit masuk

Bagi meraikan kejayaan mengeluarkan EPF, kitorg pun pergi la menyinggah ke KEDAI LAMPU PERHIASAN TAMPOI..yg dekat tepi jalan n berhampiran dgn Jakel tu..niat di hati nak survey and finally we all habis kan duit kt situ..dgn hanya membawa baby Suria i, we all menyumbat segala lampu and fans kt dlm tu..hahahah

Would like to share on fans selection..i dh survey beberapa brand and in my list are only KDK and panasonic..then i survey price, normally panasonic biasa yg 3 bilah tu RM120-125..Yg remote around RM280..KDK mahal sikit dari panasonic..then kat kedai tu, i dapat Panasonic 3 bilah tu RM119 sebijik..trus grab 3 bijik..utk hall jek pkai yg remote fan..i amik KDK 5 bilah price RM280

Utk lampu pulak mmg variaty sgt..and i can say murah la compare kt Pasir Gudang..We all sgt la rambang mata and sakit tengkuk..asik dongak pandang atas jek..next phase, nak cari grill and paint pulak..

Cinta Harus Memiliki

Soksek2 by Aida & Riana at 6:16 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Pg tadi, masa kt bilik ygh bersiap2, asyik terngiang2 jek lagu ni kt telinga..pastu masuk kete, on radio, mmg tgh main lagu ni..what the consequence...



Anuar Zain – Cinta Harus Memiliki 

Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayangmu yang menawan

Sekuat ku mencoba
Melupakanmu kasih
Lalu Mengapa ku tak sanggup

Pre Chorus:
Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Selamanya

Chorus:
Ku tak percaya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa?
Hati terasa sakit

Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Oh…

Chorus:
Ku tak percaya kita
Terpisah karena berbeda
Ku cuma berdiri kaku hampa
Kau didakap mesra si dia
Semuanya pudar tak bermaya

Kau tinggalkanku memujamu
Ibarat suria hilang cahaya

Chorus:
(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
(Cintaku) atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

The Perfect Canvas on MAD

Soksek2 by Aida & Riana at 5:12 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Monday Blues..

Maka sebelum memulakan kerja harus lah blogwalking, surfing, emailing and lastly do a finding on Milk A Deal Offer.

The Perfect Canvas park their offer in MAD..Normal price is as follow;


and they offer 50% disc in Milk A Deal Offer. Berbaloi2 girls..







Grab the deals..this is suit to print your pre-wed pic as entrance deco..suit to print your wedding pic to place on ur wall or bedroom..

weekend

Soksek2 by Aida & Riana at 3:29 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Finally i know how 2 update my blog using my hp.ape ke kuno la i ni

Wednesday, December 7, 2011

Anak PJJ

Soksek2 by Aida & Riana at 5:26 PM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together
Terbaca blog Hazlynda Kushairi semalam..about PJJ marriage. I'm not PJJ, lucky i have my hubby everyday besides me, accept if i need to go for outstation. but since we get married, i blum prnh outstation lg..

And tanpa disedari, i ni merupakan anak kepada perkahwinan PJJ for almost 8 years..ayah i airforce so he lives in Subang, us kat Melaka sbb my parent beli umah kt Melaka..parents i lives together smpi umar i 5 tahun kot..then after dh beli rumah, we all pndh ke Melaka..my father stay kat Subang smpi dia pencen..

My dad cuma akan blik every 2 weeks..ye la, dulu kan susah, kereta takde, nak blik pun kena naik bus..

Sedih tau takde ayah disisi masa nak membesar..i paling tak suka time nk masuk sekolah, time ada mesyuarat PIBG, time hari penyampaian hadiah sume tu..I tak de ayah utk temankan i..my mom pulak not all the time she can go..sbb adik i kecik lg masa tu..Masa masuk drjah 1, i g skolah sorg2 je tau, my aunt yg bwkkan sbb dia cikgu kat situ..org lain sume ada parent dok tgu kat tingkap..i sorg jek takde sape2 tunggu..time hari hujan, takde sape nk anta g skolah, kena tumpang jiran2..kalau sakit, kena jalan kaki dgn ibu n adik2 g klinik (ibu i tak reti bwk ape2 kenderaan,,huhuu)..

So weekend mmg la hari yg pling i tgu2..even almost everyday my dad call home, tp ttp tak sama bila dpt jumpa kan..kalau call msti tanya, abah blik tak weekend ni? kadang2 abah i saja cakap dia tak balik, then bgun tido, tgk2 abah dh ada kat sebelah + choc2 fav i..masa tu kan Bosnia tgh perang, ramai la jgk tentera2 ni kena anta g sana..i slalu sedih n nangis, takut abah i kena g. Alhamdulillah abah tak pernah kena hantar kat sana..i mmg takut sgt tgk berita perang2 tu, smpi skarang pun i still not comfortable to watch it and i sgt takut bila dgr bunyi jet pejuang..

I membesar dgn emosi yg tak berapa stabil, time malam jek, i msti rasa takut..hr ahad je i mst rasa sdh sbb my dad nk blik sana dh..my mom mmg sgt kuat n tabah..jaga kitorg sorg2, uruskan sume bnda..she is everything..masa dulu mana ada nk pk jadi ank yg sopan santun dgr kata ke ape..kalau nak, nak jgk..ibu sgt tegas dgn kitorg masa tu..ye la, takde husband disisi, bukan sng kan nk jaga ank2..

PJJ not only effect to the couples, but also effect to the kids..this is base on my experience la..understand, sumtimes tuntutan kerja yg membuatkan kita berjauhan..i prnh dpt offer kerja kt Indo dgn gaji berkali2 ganda dr kat sini..tp i refuse sbb i tak sanggup..growth kids sgt2 la fragile..we needs dad to help us buat kerja kemahiran hidup, we need dad to teach us cycling..byk bnda yg i terlepas sbb i takde super dad yg blh tlg i..but everytimes he comeback, we all msti spent each minutes together..

Dad kissing his princess

Tuesday, December 6, 2011

Wordless Wednesday ~ Titbits for hantaran

Soksek2 by Aida & Riana at 6:03 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post


~Tempahan hantaran adalah sgt menggalakkan. >__<.. Sampai jun 2012 pun dh ada yg tempah~

U may have this type of hantaran for only RM65/tray
Fresh Flower 
Bantal Hantaran
Tray Putih

Kindly review here


Monday, December 5, 2011

Tips for your big day

Soksek2 by Aida & Riana at 4:58 PM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
1. Have a good rest. Simpan energy sebanyak mungkin. U can't imagine how exhausted ur body during the day.. serius mmg pnt..bila dh pnt, spoil your emosion and spoil ur wedding pic..rugi amik OP mahal2 pun..U kena jadi sgt energetic masa tu..kejap nk g salam org, kejap nk g posing, pastu turun naik pelamin..

2. Tido secukupnya malam sblm tu..mmg kalau diikutkan bridezilla mode, tak blh nak tido punya kan..u know what, i sakit kepala dr bgun tido smpi hbs outdoor photoshoot..mmg disaster and seksa sgt2..i terpaksa take a nap before g outdoor..tp tak hilang jgk pning tu..

3. Makan makan makan. Source of your energy..Energy consumption on that day mmg super extra-ordinary..bgun pagi trus breakfast..kalau make-up lmbt, sblm make-up makan dulu sikit..mmg tekak tu takde rasa sedap ke, pedas ke, basi ke, yg pnting perut ada isi..masa bertandang kan dh tak pressure sgt..sblm make-up tu, around 12.00 pm, hubby and i, makan nasi sorg sepinggan..bkn makan jamah2, makan sungguh2 duk tepi dapur..hasil nye, kami bertenaga smpi ke malam..blh bergerak aktif masa outdoor photoshoot..Masa kt umah i, mmg dh tak larat la, flat gile..org suh bfast, i sibuk potong kek, time makan beradab, br nk suap sikit, dh nak kena pose, pose, pose..

4. Masa outdoor photoshoot, bwk tisu, mineral water and selipar..serta sorg volunteer utk pgg barang2 tu

Ok that's all for today..tbe2 terassa nak sharing pasal kepenatan on the big day..sbb smlm i tgk cd wedding pic we all..teringt kepenatan yg teramat sgt masa tu..nsbaik OP tu slalu remind kan we all to smile..klu tgk raw pic, mmg byk la shot yg tak snyum..pnt sgt smpi terlupa nak senyum

Outdoor session - bride's reception

Mmg dh pnt la sgt2 masa ni

Can a wife survive in the kitchen?

Soksek2 by Aida & Riana at 12:21 AM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together Links to this post
Dah nak dekat 2 bulan kitorg kawen..kalau g mana2, ayat klise nye, dh ada isi lum? aduhhh berat btul nk jawab soalan ni..cuba la tanya, daun kesum yg laki ko tanam hari tu dh tumbuh? kan sng sikit nk jawab...ada pulak org nak tanya mcm tu.. tp mmg hubby i ada tanam daun kesum..yg tumbuh hanyalah rumput2..

Kitorg tak merancang, tp Allah blum nak bg..Allah bg rezeki ke tempat lain dulu..we all in-progress to buy a house..rezeki kan..Hubby br dapat new job..rezeki jgk kan..Takpe segalanya akan berakhir dgn baik..I know 1 day Allah will give a little-caliph to us. Allah tau tahap ke-ready-an we all..Pray pray pray..

Tp tu la, bila balik kmpung, tak tahan dgn soklan2 gitu, siap compare kn dgn cousin yg trus preggy lepas kawen..

Apa2pun, we all tgh bahagia berdua..boleh manja2, gurau2, gigit2..love that precious moment..pipi i yg gemuk ni slalu jd hubby nye titbits..geram btul tak dapat balas balik..

hari tu hubby beli pucuk pakis..i tak pernah makan n tak pernah masak..hubby kata, masak jek mcm goreng kangkung..ok, i pun masak la..tp tak tau nk siang sayur tu mcmana pulak..punya la malas nk bertanya, so hentam sajalah labu..i masak la daun2 dan batang2 nye skali..pastu pucuk pakis tu kan ada btng yg gulung2 tu kan, btng tu sume i buang..i siap cakap dlm ht, org kedai ni nk untung la ni, ltk bnda gulung2 ni..mlm tu time nk makan, hubby tanya;

hubby: knp tak buang batang2 ni
wife: syg tgk dalam majalah saji tu, dia masak dgn batang2 nye skali
hubby: ish kan susah nak makan ni
wife: tak susah la, boleh gigit ni, tak keras
Hubby: tipu la org pasar ni, bg yg tua jek..pucuk dia takde pun
~wifey terpinga2..
Wife: Pucuk dia mcmana?
Hubby: Ala yg gulung2 tu
Wifey pun bantai gelak sbb pucuk2 tu sume dh selamat dalam bakul sampah..

Ngek tul i ni..nasib baik kat umah sendiri..kalau kt umah org, harus kena gelak..blik kmpung smlm, blh dia cite kt mak dia sume..dh sume gelakkan i..

ada skali tu lg best, masa ni kitorg br engage..hubby g fishing, dapat ikan sembilang, besar..Besar betis ada kot..sila bayangkan betis size L...dia suh i masak asam pedas..masa ni first time i siang ikan ni..mmg susah, dh la ikan ni licin..pisau lak tak berapa nk tajam..susah2 sgt, i kerat jek kepala ikan tu paras leher, pastu buang kepala nye..malas i nk keje kan..then i pun masak n hubby pun ready nak makan..dia punya la dok terbelek2 lauk tu..pastu dia tanya, kepala ikan tu mana? i dgn rasa tak bersalahnye; dh buang, susah sgt nk siang td..hubby muka kecewa hilang selera makan trus..pastu dia cakap, awk pernah dgr tak org order kari kepala ikan? tau tak part kepala tu best..hahahaha smpi skang bnda ni jadi bahan gelak dia..

We enjoy learn to live..(",)
 

Wednesday, November 30, 2011

Blackboard

Soksek2 by Aida & Riana at 8:58 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post


I want to hang this blackboard kat dapur umah i..skang ni kalau nk tulis memo kt hubby, koyak kertas then letak kt fridge magnet..

After having this blackboard, selain utk tulis memo, blh jgk tulis

SPECIAL MENU FOR TODAY
Ikan Bilis Goreng Rangup
Ulam Raja
Sup Kosong

Ala2 Starbuck gitu kan..hihihii..tp kalau masak mcm menu kt ats tu, cfirm hubby i gelak guling2..tp dia makan jek..serius tak cerewet..tp klu i masak spaghetti carbonara (carbonara la sgt), choc brownies, hampeh dia nk makan..pling byk pun 2 sudu..tekak jawa mmg mcm tu..hihihi

Semalam i dok searching pasal tulisan khat..I sgt berkenan dgn Khat Kufi..Then i found this website Karya Kufi..Karya diorg sgt Awesome.. Frankly speaking, i mmg tak reti baca tulisan Khat Kufi ni..agak complicated..but i love the art..so i tak berani nk beli or tempah sesuka hati..kang ayat ape2 pulak yg keluar..

I tgh survey2 deko utk dinding..Khat Kufi ni kiranya on the list la..Selain tu, i plan to tempah Canvas printing from The Perfect Canvas..Pic Nikah we all..Than nak cari big mirror tp nk yg murah..boleh gitu? hahaha..cermin mmg mahal, but it can make ur room look more spacious. 

Tuesday, November 29, 2011

I want..

Soksek2 by Aida & Riana at 5:52 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
1. New bedroom set
2. New sofa set
3. Console table
4. 


I want to change my blog template jek sbnrnye..

Mood malas dh kembali..right now we are waiting for the lawyer to call us to sign the S&P..lamanye..mlm td dok list down dgn hubby, what to buy for the new house..kang lmbt2, hbs pulak duit bonus ni ke tempat lain..terpaksa tahan diri utk mshopping..kena shopping barang umah dulu..

Rasa nk g holiday..dh lama tak outstation mcm tepu la pulak..tp musim2 hujan ni nk ke mana jek? nti tak leh nak berjalan pun..smlm cakap kt hubby, jom having short holiday..jawapannye..hujan, tak boleh..fullstop!

Monday, November 28, 2011

Nak tempah hantaran fresh flower?

Soksek2 by Aida & Riana at 5:27 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Boleh tempah dgn I..hihiihih..dh addict pulak, lepas buat sndiri punya hari tu and after few friends request to do their hantarans..

So who interested, can email me at fainie_riz@yahoo.com

Same design as this pic, for only RM70 RM65/dulang. Fresh flower, tray putih, and bantal hantaran (white or purple tone). Kalau sambutan menggalakkan i akan tambah koleksi tray i..Right now i only have 3 type of it.. 

And obviously, my territory is only in Johor Bahru Region. Thats mean, Skudai, Senai, Pasir Gudang, JB, Pulai, sume boleh la...For Kota Tinggi Region, have additional transportation charge unless, time tu i mmg nak balik ke Felda Air Tawar 4..hihihi..

Ape2 pun boleh discuss..i do this just for hobby and to realize b2b dream..(",)







Wednesday, November 23, 2011

Furniture Fair!!

Soksek2 by Aida & Riana at 12:41 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post

Everytime ada Home fair, Electrical fair, segala fair la, msti i ada program..next week ada Furniture fair at KSL City..Kat Johor ni ada 3 exhibition centre yg i kira sgt memanfaat kn rakyat Johor..Wedding fair mmg dh melambak la skang ni..Dulu ada Persada Johor jek, skang dh ada Danga City Mall and KSL City..makin galak la segala jenis fair ni..suke suke suke..

Skang kt Nusa Jaya tgh buat Johor Premium Factory Outlet..Dari tepi highway mmg nampak gah..Waaa nmpknye johor dh semakin maju ni..Tp johor still kurang tmpt makan yg best2, menarik2 and unik2 macam kat KL..

Half Blood Johorian..Tahun ni tahun kesepuluh i dok johor..Dr MRSM Muar, UTM skudai, Keje kat Pasir Gudang, la ni dh kawen dgn org Johor, mmg tukar kerakyatan la..

Thursday, November 17, 2011

Hood Elba

Soksek2 by Aida & Riana at 6:14 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post

Jatuh cinta lagi..I tak mampu la nak pki brand rubine ke, fortile ke, mana2 brand Italy tu la..So in my list right now, Elba and Zanussi jek..Hari tu i g survey kedai elektrik Wira kat Masai. Masa tu i tak decide lg brand ape yg i nak..Kedai tu ada offer brand Haeir Hob and Hood (mcm dlm pic) for RM1050. Design mmg ok, tp i tak sure about its performance..Then ada few brand lg yg diorg offer, mcm morgan, lain2 i tak ingt..kalau hood jenis slim tu, murah jek..Hob+hood blh dpt dlm RM400++..haaa tak tau la ape jek yg hood tu sedut nti..huhuhu

From my reading, Malaysian food ni kan sgt enak baunye, minyak tak payah kata la, lbh2 lagi kalau tumis asam pedas, asam pedas Melaka lak tu, pergh, mmg percik 1 dinding plus lantai la..so better cari suction power >900m3/hr..so kurang la bau sekeliling,and jiran2 tak dapat la detect ko masak ape kan..hahahha

Actually, i tak la critical sgt nk pilih bnda2 ni sume smpi kena list down kn motor speed, LED lighting kejadah tu sume..At the end of the day, i akan tgk design and price jek..So tgk lah nti, which one yg i grab  (",)..

Mode: Verangan Lagi..

Wednesday, November 16, 2011

Rumah episode 2 - Cost for renovation

Soksek2 by Aida & Riana at 11:15 PM
Reactions: 
10 girls dh soksek2 together Links to this post
Hello dear..

Ok, hari ni kita cite2 pasal Renovate rumah pulak..We plan to do minor renovation sbb duit kwsp tu ada lbh..I baru survey beberapa items and beberapa vendor..

Ok, first pemasangan mozek..i Suruh Hubby nya abang pasang kan je..jimat..kalau upah orang, it's around RM1.50 - RM3.80..depends on size mozek..kalau mozek 1kaki x 1kaki, upah murah jek..kalau 2kaki x 2kaki mahal..Harga mozek pun various..dari semurah2 harga sampai la ke mahal2 harga..We talk about reasonable price for our little hommy..Hari tu we all survey kat Jubin BMS, kat Jalan Tebrau..Dr tepi Highway Pasir Gudang mmg dh nmpak..Ada few brands la kat situ, Alpha, White Horse, Niro Granite, etc. Yg white Horse mmg mahal sikit la..Kalau yang 1kaki x 1kaki, RM 1.50 sekeping pun dah dpt..

Jubin BMS - Mcm2 ada
Skang ni kan trend Laminate Flooring, berkenan ni..then i g survey price kat kt Pasir Gudang ni..Diorg amik, 1 kaki RM5.50..kalau pasang lebih 500sq ft, upah free..Tp tak tau la kat tmpt lain, maybe kat sini price quite mahal lagi, sbb limited source. I tak tau pros and cons by using this type of finishing..Tp my hubby to risau sgt pasal water proofing..tp cantik kan..

Tgk lantai tu, nak jgk..
Ok next is kitchen cabinet (kc) disebabkan hubby i tau berangan yg dia tu ala2 master chef, so dia mmg nak kc..kc ni pun ada mcm2 type. Melamine PVC, Melamine ABS, and Melamine Aluminum. Price also diff base on the material..Kalau tak salah i aluminum paling mahal kot..tp tak la mahal sgt..beza dlm RM20 - RM30/ft..Kebanyakan yg i survey, they quote for RM100-150/ ft utk cabinet dinding and lantai..And some of the contractor offer free sink, hob and hood, stainless steel dish rack..pandai2 la kecek kat diorg..



Byk lagi nak update ni, pasal hood, hob, sink, kipas, lampu, grill..tp tgu episod akan datang la ea..tbe2 ramai pulak org kt sini..tu la, org sibuk wt keje, i ni sibuk dok update blog..daaaa

Tuesday, November 15, 2011

Rumah episode 1 - prosedur membeli rumah

Soksek2 by Aida & Riana at 6:49 PM
Reactions: 
11 girls dh soksek2 together Links to this post
Yea, housing loan dh approve..Pasni moh beramai2 kita ke KWSP, kuarkan duit.

Want to share some procedures to buy a house.

Mula2 kena la tau area mana, jenis, budget rumah yg kita nak beli. For us, the criteria are;

1. No jem
2. Tak terlampau dekat dgn kawasan industri
3. Ada sekolah, masjid, kedai2 berhampiran
4. Kejiranan
5. Developer reputation
6. Size rumah vs harga
7. Kemasan dalam
8. Renovation cost (sbb some house yg kita beli byk bnda nk kena renovate. some of it, mmg dh cun, so msuk jek trus)
9. Legal  and S&P fee

So we list down each area, then go and visit their show house. Lepas dh puas hati dgn rumah yg kita nak, g jumpa developer, tanya lot mana yg kosong..kalau lot bumiputera murah sikit..beza harga dlm 20k..tp kena g apply from SUK..kalau kat Johor, utk rumah kos rendah, SUK nye office kt plaza angsana..kalau middle and high cost, kat nusajaya.

Then kena prepare duit booking, legal fee and S&P fee.. normally duit booking around RM500 - RM3000. Depands on developer..Duit lawyer around 1% drpd harga rumah..S&P fee pun around 1%..kadang2 developer offer to liable on all the fees, kadang2 half2, kadang2 kena tanggung sendiri..like us, half2..

Lepas booking, dapat Sales and Purchase agreement (S&P), then boleh la try apply loan. Some of developer, diorg akn deal kan utk kita, some of it, kita kena buat sndiri..Us, we choose to do it ourselves..boleh nego lebih sikit..(sbb i ada nego skill yg hebat, bak kata hubby i..hahahah)

I call few banks, RHB, maybank, Bank Muamalat, HLB, Bank Islam, and CIMB..Tp i g apply kat 3 bank ni jek, sbb tak larat and other banks offer tak besh..I apply, RHB, Bank Islam and HLB. I heard ambank, BSNand bank Muamalat pun ok jgk..

BLR (Base Landed Rate) skang ni 6.6% then depends on the bank diorg nak minus brape %..lagi tinggi diorg minus, lg rendah la loan rate..RHB can give up to -2.45%, HLB and Bank Islam -2.1%..beza kan..Let say i choose RHB, thats mean the rate will become 6.6% - 2.45% = 4.15%. Ok for the bank pun ada lawyer jgk.. most of the bank offer  5% extra loan for legal fee and insurance..thats mean our loan will become 90% + 5%..Then diorg ada la offer few benefits..mcm bank islam diorg ada plan holiday..every year, Nov & Dec, kita tak payah byr installment..Refer Here..

Then housing loan ni ada conventional and islamic banking..byk bank yg dh ada islamic banking, bukan bank islam je tau..Beza Islamic n Conventional (dr segi riba' tu mmg ada la kan)..Islamic banking, Capping rate dia paling highest 10.5%..contohnye, kalau 10 thun akn datang tbe2 BNM announce kan BLR increase ke 15%, Islamic banking takkan naik smpi ke situ..max rate diorg akn 10.5% jgk..kalau conventional, diorg akan follow BNM instruction..Then dari segi insurance, Islamic banking murah
sikit..

Then, lepas loan bank dh approve, boleh la bawak offer letter bank, IC, borang pengeluaran KWSP and bank statement ke KWSP..pengeluaran yg dibenarkan dalah dari akaun 2, dan sebanyak 10% + 10% atau kesemua akaun 2, atau mana2 yg lebih rendah (ke lebih tinggi? tak ingt..hahaha)..tp boleh refer website KWSP..Dh dapat duit tu, jgn lupa byr balance deposit ok..jgn joli sakan lak..huhuu..i br smpi stage ni..duit KWSP tak kuarkan pun lg..nti i update process seterusnya

Kalau ada mana2 info yg mcm tak betul jek, tolong betul kan yea..(",)

Pic rumah kami akan disiarkan kemudian

Thursday, November 10, 2011

Surah2 amalan ketika mengandung

Soksek2 by Aida & Riana at 1:11 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam Dear,


petang2 yg mendung ~kt jb ni la, tak tau nk update ape..so just sharing info for mommy-to-be..i tak sabar nk jadi mommy..haip, dont thinking2, i blum preggy lg..tgh berusaha bersungguh2 ni..hiihi..


I get this info from sumwhere..lupa la kat mana..selamat beramal..


p/s: i tahu, Allah dh merancangkan yg terbaik utk kita..Aminnn




Surah An-Nahl: ayat 78-80

[78] Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur.

Khasiat Surah An-Nahl, ayat 78: Untuk memudahkan wanita hamil bersalin/melahirkan anak, insya-Allah.


"Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

"Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)".

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin

Adalah amat baik sekali jika mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti.

Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.


Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS.
---------------------------------------------------------------------------------------

AMALAN KETIKA MENGANDUNG

Sewaktu mengandung, sebaik-baiknya kita membaca surah-surah di dalam Al-Quran untuk dijadikan amalan harian.

Ia juga baik diamalkan sewaktu membesarkan anak-anak.

1. Surah Yusuf: Utk mendapatkan anak yang comel/cantik

2. Surah Luqman: Utk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai

3. Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh

4. Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)

5. Surah Al-Fatihah

6. Surah Yaasin

7. Surah Ayatul Kursi

8. Surah Al-Araaf ayat 189

9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik

10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat

11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat

12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT

13. Surah Yassin ayat 22 - 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak

14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik

15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.



------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk mudahkan anak-anak menerima pelajaran, suruh anak-anak mengamalkan bacaan surah Al-Insyirah ayat 1 - 8 (Alam Nasyrah) dan surah Al-Alaq (Iqra') dalam solat Subuh.

Selain itu, hafal serta amalkan surah An-Nur ayat 30 untuk terangkan hati, insya-Allah.

SURAH AL-IIIJ'R (Batu Gunung)
Barangsiapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat.

SURAH YUNUS (Yunus)
Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini ke atas perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat.

SURAH YUSUF (Yusuf)
Barangsiapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya.

Barangsiapa membacanya akan dimurahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya.

Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup.

SURAH IBRAHIM (Ibrahim)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida'ah.

SURAH MARYAM (Maryam)
Barangsiapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.

SURAH AS-SAJDAH (Sujud)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit rohani dan jasmani.

SURAH LUQMAN (Luqman)
Barangsiapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit terutama dari penyakit perut.

Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini, nescaya akan terselamat dari bencana banjir.

Tuesday, November 8, 2011

MUA Review

Soksek2 by Aida & Riana at 6:19 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Fuhhh blum habis2 lagi tu Review kawen dia..awok ingt awok nye wedding tu, wedding of the Year ke? Memey pun tak review Wedding dia mcm ko tau..hahahha

Peduli laaa..I nak review jgk..Sebagai tanda penghargaan I kepada usaha vendor2 i yg hebat..Most of the services, i puas hati..So right now, is MUA for hari Bersanding..For Bride's event, ~Nikah, Malam berinai and Bersanding, muka i di touch up oleh MUA/mak andam yg berbeza..

Untuk Nikah -  I disolek oleh mak andam drpd Impiana Bridal Melaka..Sebab mak andam i (Dliya Anggun) ada hal masa tu..


Actually i tak tau Impianan Bridal tu kat mana. Yg make-up kan i ni Kak As. Nasib baik la ok..Overall mmg ok, make-up tak pecah, tak berat, tak oily..tp akak ni make-up guna ice..every layer of her make-up dia tekap ice kat muka i..gile sejuk wokey...

Untuk Malam Berinai - I tak de pic. Di make-up oleh Mak andam I (Dliya Anggun)..Cik milah make-up very ol-skol-style..i dh cuak dh..dia siap tak nmpk celak tu color brown ke black..disebabkan cik milah ni dh veteran, so dia tak larat la nk berdiri, so i kena la dok bawah..pulak tu, dia yg bersandar, i dok tegak jek..pergh mcm nk patah jugak la pinggang i..tp outcome, marvelous..i tkut nk tgk cermin lepas siap make-up tu..hahahha..i request her to do classic look on my face..and she done it perfectly..

Untuk Bersanding - For this event i give the responsibilities to Gee. His make-up style mmg to-date..Most of the barang yg dia guna kan is from MAC and Kryolan..Gee make-up lembut sgt..dia slalu cakap, kalau sakit bgtau yea..hihhii..mmg tak sakit pun..Kejap je dia make-up, 45minit kot..Outcome, i suka, nmpk neutral and glamor, then make-up tahan smpi ke ptg (outdoor)..takde crack or comot2..Highly recommended. Hubby i pun dia yg make-up kan..sepatutnya make-upkan i sorg jek..ok la dia tak berkira..

 

Overall, i love all my make-ups..even lain2 style, lain2 brand, lain2 generation, tp outcome dia, sgt2 la puas hati..

Monday, October 31, 2011

Hantaran Deko Review

Soksek2 by Aida & Riana at 2:24 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Ada 15 minit lg sebelum balik..kepala sakit la sgt2 ni..rasa lmbt sgt 5.30 ni..update on hantaran sikit la..we all tak tau berapa dulang hantaran yg sebenar nye..i terlupa letak kek la..sirih junjung i tak siap lg la..lastly family lelaki bwk blik 6 dulang jek dr i..jap nk list down ape yg i bg hari tu..

cincin, cake 1, cake 2, tit bits, watch, perfume, handphone, sirih junjung, kain songket..oooo 9 kesemuanya..lelaki pun bg i 9 jugak...belasah je la labu...

My hantaran design inspired by this pic..



Outcome..



Not in the pic; tit bits, cake 1, cake 2 and sirih junjung..

I deko pg2 sabtu sebelum nikah tu..tahan bunga2 ni..smpi ke hari ahad pun still kembang..i amik hari Jumaat..Bantal Hantaran tu i DIY..and plan nk bg sewa kat b2b..ada 7 pcs..Tray putih tu pun i nak sewakan..ada 5 pcs..ada sape2 mau sewa? hahahah..Will let u know the price later..

Sunday, October 30, 2011

Baking Project - Pavlova

Soksek2 by Aida & Riana at 5:59 PM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post

My first time Pavlova..Senang nk buat rupanye..nmpk mcm complicated..Mmg yummy..See what my hubby said:


Ada ke dia kata i duk umah asik wt revision mcmana cara nk buat bnda ni..hahahha..dah dia asik duk main game jek, haruslah i duk mhadap project i pulak..tp sedap kan bie..u asik bukak tutup peti es je kan..

time wekend takde keje, ni la keje i..pasni nk buat Brownies pulak..this week raya, so tak buat lah..nex weekend baru start blik..(",)

I ni tak blh dok diam..cepat bosan..dulu sblm wedding, ada mcm2 project..wat bunga telur la, itu la, ini la..dh kawen ni tak de bnda lak nk buat..so i start la baking..lgpun dulu takde oven sume..skang dh ada oven, mixer, sume2 tu..so best la..

Saturday, October 29, 2011

Skrip Emcee review

Soksek2 by Aida & Riana at 1:53 AM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
Nowadays dh mcm trend la pulak kan ada emcee utk wedding day..dulu mharapkan DJ la celoteh itu ini..kalau kaya nk jgk amik ally iskandar ke, teh syuhadah ke, jd emcee majlis..ni tak berapa nk kaya, so i telah menurun kan titah perintah kepada bridesmaid i utk jd emcee..

merdu jgk suara diorg berpantun..dgn iringan muzik gamelan lagi..dh ala2 convocation day..

Ni i nak share script emcee yg i guna masa wedding day i..i copy dr b2b nye blog jgk..tp tak ingt siapa..masa tu i blum berjinak2 dlm dunia ni lg..so i tak save source dia..kepada empunya diri, mintak halal ea..sharing is sexy kan b2b..

SCRIPT EMCEE


Masa: 11.00 pagi ; Ketibaan tetamu

[MAINKAN PILIHAN LAGU]
[DJ BEBAS MENGATUR MAJLIS]

Masa: 12.00 petang; Mengalukan kehadiran tetamu

Tali perahu terap belaka
Tali kuah mengayuh sampan
Salam perkenalan pembuka kata
Eratkan siratulrahim tanda persahabatan

Assalammualaikum Warah Matullahi Wabarakatuh, Salam Sejahtera dan selamat datang ke majlis perkahwinan Muhammad Iskandar dan Aida Rohayu

Yang jauh diundang dengan surat
Yang dekat diundang dengan tepak
Kini yang diundang sudah tiba
Yang dipesan sudah datang
Yang dipanggil sudah disahut
Yang duduk sudah bertemu lutut
Yang berdiri sudah bertemu bahu

Bersyukur kita ke hadrat Allah S.W.T kerana dengan izin dan limpah kurniaNya, dapat kita berkumpul pada hari yang permai ini untuk meraikan majlis menyambut menantu oleh Encik Azali dan Puan Jamilah

Atas nama yang empunya majlis
Atas nama yang empunya hajat
Atas nama kaum kerabat
Ketibaan jemputan yang mulia
Kami sambut dengan adat

Majlis ingin berterima kasih kepada para tetamu yang hadir pada majlis yang berbahagia ini.

[MAINKAN SELEKSI LAGU]
[MENANTI KETIBAAN PENGANTIN]

Masa: 12.30 petang; Ketibaan Pengantin dan Rombongan

[EMCEE TUNGGU SIGNAL DARI WAKIL KELUARGA]
[MUZIK GAMELAN DIPASANG]

Anak dagang meniup serunai
Duduk bertimpuh di tepi tangga
Cinta ditaut kasih disemai
Moga bahagia hingga ke syurga

Bunga disanggul seri wajahnya
Wajah pula umpama ratu
Penuh adab kami terima
Dua jiwa dapat bersatu

Para hadirin, dengan segala hormatnya, majlis meraikan ketibaan pasangan raja sehari kita, Muhamad Iskandar Sukor dan Aida Rohayu Azali, dengan diiringi paluan kompang

[MUZIK GAMELAN DIHENTIKAN]
[KOMPANG DIPALU]
[PERARAKAN PENGANTIN DAN ROMBONGAN]
[PENGANTIN NAIK KE PELAMIN, DIIRINGI PENGAPIT]
[KUMPULAN KOMPANG BERKUMPUL BERDEKATAN DENGAN MEJA EMCEE. KOMPANG TERUS MAINKAN DUA-TIGA LAGU]
[KOMPANG TAMAT]

Lemah gemalai seiring nada
Cantik dihias bagaikan raja
Tarian tradisional warisan ibunda
Molek ditari generasi muda

[TARIAN KANAK-KANAK]

Lunak suara berbalas pantun
Bulan dan Bintang jadi penyeri
Lemah gemalai hayun tersusun
Maklumlah kan dipanggil raja sehari

[EMCEE PANDANG KE ARAH ROMBONGAN KELUARGA]

Buah pauh si bunga rampai
Kilauan bintang sungguh mengasyikkan
Orang jauh sudahlah sampai
Selamat datang kami ucapkan

Salam selamat datang dari pihak Encik Azali Abdul Razak dan Puan Jamilah Md Ali selaku tuan rumah kepada Majlis Perkahwinan kita pada hari ini

Yang diraikan pasangan mempelai; Muhamad Iskandar Sukor dan Aida Rohayu Azali

Jutaan terima kasih kepada ahli keluarga, saudara-mara, keluarga dari sebelah pengantin lelaki dari Kota Tinggi, Johor, rakan-rakan dari jauh dan dekat, hadirin dan hadirat para tetamu yang diRahmati Allah S.W.T. sekalian, majlis mengalu-alukan kehadiran tuan/puan semua.

Sekali lagi sanjungan kasih kami abadikan.

Buah rambai tumbuh dihutan
Dihujung ranting buahnya lebat
Mari beramai kita doakan
Semoga majlis mendapat berkat


Mawar merah harum mewangi
Jambangan digubah berseri-seri
Doa restu kami iringi
Baik berpakat suami isteri

Masa: 1.00 petang; Merenjis
[PASANG SEMULA MUZIK GAMELAN SEBAGAI LATAR]

Dalam mencanai sibesi waja
Dibanding segala malah dijaga
Malam berinai adat sahaja
Bersanding pula samalah juga


Bagi menyempurnakan adat, dipersilakan bapa pengantin lelaki, Haji Sukor untuk merenjis mempelai.

[JEMPUT TETAMU NAIK MERENJIS IKUT LIST DI BAWAH]

Ibu pengantin lelaki: Hajah Ngatimah Anuar
Bapa pengantin perempuan: Encik Azali Abdul Razak
Ibu Pengantin Perempuan: Puan Jamilah Md Ali
Adik beradik pengantin lelaki: ……………………
Adik beradik pengantin perempuan: ……………………
Ahli keluarga yang lain: …………………………..

[SESSI PHOTOGRAPHY]

Sebelum menjamu selera, kami menjemput ahli keluarga pengantin untuk bergambar bersama. Dipersilakan;

1.      family lelaki
2.      family perempuan
3.      rakan2
4.      ………………
5.       
Majlis seterusnya menjemput pasangan Raja Sehari, dengan diiringi pengapit, untuk turun dari pelaminan ke santapan beradap. Dipersilakan.

[TUNGGU SEHINGGA PENGANTIN DUDUK DI MEJA BERADAP, DISISI PENGAPIT]

Sepi si bujang duduk bersantap
Dulu seorang kini berteman
Duduk pengantin makan beradab
Suap berbalas makan sepinggan

Bagi menyempurnakan upacara makan beradap, majlis menjemput Ayahanda bonda pengantin lelaki untuk berada di meja makan pengantin

[TUNGGU SEHINGGA JEMPUTAN DUDUK]

Seterusnya, dipersilakan, ahli keluarga pengantin lelaki untuk mengambil tempat
[TUNGGU SEHINGGA JEMPUTAN DUDUK]


Buat pasangan mempelai, majlis ingin berpesan,
Kalau lautan sama direnangi
Kalau lurah sama dituruni
Kalau sampan sama berdayung

Kalau lesung sama menumbuk
Cubit peha kiri
Peha kanan sakit juga
Susah sama susah
Senang sama senang
Adat orang bersuami isteri,
Pahit manis sama dirasa

Kalau sedikit, sesudu seorang,
Kalau banyak, sesenduk seorang
Tikar sehelai, sama ditiduri,
Selimut satu, sama dikongsi

Majlis ingin berterima kasih kepada para tetamu yang hadir pada majlis yang berbahagia ini.


Bukan lebah sebarang lebah
Lebah bersarung di pohon buluh,
Bukan sembah sebarang sembah
Sembah bersusun jari sepuluh

Jikalau ada terdapat silap dan salah, bagi pihak tuan rumah, majlis meminta berbanyak ampun dan maaf.

Kalau ada wajah yang tersalah pandang,
Kalau ada nama yang tersalah sebut
Kalau ada gelar yang tersalah ucap,
Kalau ada yang duduk di salah tempat
Kalau ada hidangan yang salah bekas,
Kalau gelas tersalah letak
Kalau nasi tersalah tambah

Bak kata orang,
Kalau memanjat, sudah sampai ke puncak,
Kalau menurun, sudah sampai ke lembah,
Umpama belayar sudah sampai ke pulau,
Umpama berjalan sudah sampai ke batas.

Yang termimpi-mimpi sudah terjadi
Yang terbayang-bayang sudah dipandang.
Adat sudah diisi
Lembaga sudah dituang.

Semoga persuraian kita ini dipelihara oleh Allah S.W.T. dan akan diberkati dgn pertemuan selanjutnya pada masa ketika yg diizinkanNYA. Dengan ini, saya sudahi dengan Wabilah Hitaufik Wal Hidayah, Assalammualaikum Warah Matullahi Wabarakatuh.
Terima Kasih
[SELEKSI LAGU]


Friday, October 28, 2011

Kami dah beli umah!!!!

Soksek2 by Aida & Riana at 1:53 AM
Reactions: 
8 girls dh soksek2 together Links to this post
Pergh tajuk mcm dh dpt kunci je kan..hahahah..padahal hari Isnin baru nk bayar deposit..So excited u know..Actually we want to buy new phase house..then g kat Developer td tanya bila siap, 2013..(kalau 2012 Dunia Berakhir..Ayat iklan shampoo)..Lama tu..then developer kata, fasa lama ada lg 3 biji..kitorg dh wt muka tak yakin jek..fasa lama dh 2 thun siap..then developer tu suruh g tgk ketiga2 bijik tu and pilih mana yg pling ok..kitorg pun g la tgk..condition sume ok lg..mmg baru la..kejiranan dh penuh..Jalan raya pun agak besar..

So discuss2 dgn hubby and duk timbang kati sume..so kitorg pun proceed to buy rumah yg dh siap ni..so no issue project tergendala and yg pnting dh tak payah sewa umah..So next Monday we all akn deposit kat developer then boleh la start searching for the loan..i dh surfing td, tgk Bank Islam, BSN, Hong Leong bank and RHB bank..InsyaAllah lepas lalui sume ni, i akn review pro-cons these banks..

Actually we all tak plan nk beli umah secepat ni..plan nk beli thun depan..so dapat la simpan2 duit sikit..serious to say, we all mmg dh tak de duit skang ni..br lepas majlis 19 hari ok..haruslah duit kat bank cukup2 utk hidup jek..bonus pun bulan depan br dapat..dengan tak tau malu nye we all g pinjam duit parent utk Deposit..pk kan kalau delay2 takut umah tu habis and harga umah yg naik tahap kebaboommm skang ni..so terpaksa la..

To the readers, ada nk share tak tips2 membeli rumah..

Thursday, October 27, 2011

Bertandang OP review

Soksek2 by Aida & Riana at 6:00 PM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
My bertandang OP adalah sama dgn OP masa pre-wed..I tak meletakkan harapan n criteria yg tinggi masa searching OP for the bertandang..target nk yg murah jek..sticky album pun takpe (kononnye la..tp bridezilla mana nk ngalah, nk custom album jgk)...

So i found Fotorepublic. Diorg nye price seriously affordable tp gadget diorg, mmg canggih woooo..i suka tgk camera diorg..They came in a team..Rosli, Hassan and Sukh..

..This is candid..

Kuning DiGi gitu..huhuhu


 
 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates