Sunday, December 11, 2011

Rumah episode 3 - Legal and EPF

Soksek2 by Aida & Riana at 6:34 PM
Reactions: 
Ok, hari tu dh smpi part loan bank kan..pastu loan bank dh approve, normally most of the bank akan approvekn application tu (kalau nama tak black list la) so we need to choose mana yg pling convenient and benefits to us..We choose Bank Islam.

PAstu dh dapat loan, bwk offer letter tu ke developer then developer akan assign a lawyer utk kita..diorg bg 1 month utk us to settle kan balance deposit..as we want to use our EPF money, so we need to bring the S&P to the EPF..

Thats mean, we have 1 month utk tgu S&P siap and then go to EPF utk kuarkan duit..Dev kata, S&P dh siap, nti lawyer call utk sign..dah sign S&P, trus bwk these docs to EPF;


  1. photostat IC
  2. photostat bank offer letter
  3. photostat S&P
  4. photostat geran (utk rumah yg dh dpt geran)
Semua kena copy 2 salinan kalau permohonan husband and wife..i bg 9 out of 10 for EPF JB..servis sgt mesra dan cepat (ada 32 kaunter ok)..dalam masa 15 hari duit akn masuk..tp slalunya, seminggu pun dh masuk..kalau ada cable besar lg bgus..lg cepat duit masuk

Bagi meraikan kejayaan mengeluarkan EPF, kitorg pun pergi la menyinggah ke KEDAI LAMPU PERHIASAN TAMPOI..yg dekat tepi jalan n berhampiran dgn Jakel tu..niat di hati nak survey and finally we all habis kan duit kt situ..dgn hanya membawa baby Suria i, we all menyumbat segala lampu and fans kt dlm tu..hahahah

Would like to share on fans selection..i dh survey beberapa brand and in my list are only KDK and panasonic..then i survey price, normally panasonic biasa yg 3 bilah tu RM120-125..Yg remote around RM280..KDK mahal sikit dari panasonic..then kat kedai tu, i dapat Panasonic 3 bilah tu RM119 sebijik..trus grab 3 bijik..utk hall jek pkai yg remote fan..i amik KDK 5 bilah price RM280

Utk lampu pulak mmg variaty sgt..and i can say murah la compare kt Pasir Gudang..We all sgt la rambang mata and sakit tengkuk..asik dongak pandang atas jek..next phase, nak cari grill and paint pulak..

7 girls dh soksek2 together:

aNis LeMoN aBu on December 11, 2011 at 7:38 PM said...

wee. best.best.best.

untuk rujukan masa depan penting ni! ;)

dhiera on December 12, 2011 at 12:44 AM said...

ayah pernah kata KDK brand bagus. tunang pun cakap macam tu jugak. tapi ala kipas selagi tak kena petir, insyaallah boleh guna~

agent hartanah on December 12, 2011 at 2:17 AM said...

if nk lampu mrh, got 1 shp at mutiara rini.survey dl kt mudah pun best...i suker...

fainie_riz on December 12, 2011 at 5:52 PM said...

Anis: ni baru suku perjalanan jek ni..nti i share lg (",)

fainie_riz on December 12, 2011 at 5:53 PM said...

Dhiera: umah parent i pun pki panasonic and KDK..rasanya dr i kecik smpi skang tak ganti2 lg..bile dh slow jek, cuci habuk, laju la blik..i smpi tkut nk beli kipas brand lain, takut tak tahan...(",)

LisaLisut on December 12, 2011 at 7:01 PM said...

hehe sama.i pn chose panasonic.remote fan kat living je dlm bilik takyah ngade la nk remote.hahaha

fainie_riz on December 12, 2011 at 7:18 PM said...

lisa: sokong..dalam bilik takde org nmpk kalau kipas cantik pung...

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates