Wednesday, December 7, 2011

Anak PJJ

Soksek2 by Aida & Riana at 5:26 PM
Reactions: 
Terbaca blog Hazlynda Kushairi semalam..about PJJ marriage. I'm not PJJ, lucky i have my hubby everyday besides me, accept if i need to go for outstation. but since we get married, i blum prnh outstation lg..

And tanpa disedari, i ni merupakan anak kepada perkahwinan PJJ for almost 8 years..ayah i airforce so he lives in Subang, us kat Melaka sbb my parent beli umah kt Melaka..parents i lives together smpi umar i 5 tahun kot..then after dh beli rumah, we all pndh ke Melaka..my father stay kat Subang smpi dia pencen..

My dad cuma akan blik every 2 weeks..ye la, dulu kan susah, kereta takde, nak blik pun kena naik bus..

Sedih tau takde ayah disisi masa nak membesar..i paling tak suka time nk masuk sekolah, time ada mesyuarat PIBG, time hari penyampaian hadiah sume tu..I tak de ayah utk temankan i..my mom pulak not all the time she can go..sbb adik i kecik lg masa tu..Masa masuk drjah 1, i g skolah sorg2 je tau, my aunt yg bwkkan sbb dia cikgu kat situ..org lain sume ada parent dok tgu kat tingkap..i sorg jek takde sape2 tunggu..time hari hujan, takde sape nk anta g skolah, kena tumpang jiran2..kalau sakit, kena jalan kaki dgn ibu n adik2 g klinik (ibu i tak reti bwk ape2 kenderaan,,huhuu)..

So weekend mmg la hari yg pling i tgu2..even almost everyday my dad call home, tp ttp tak sama bila dpt jumpa kan..kalau call msti tanya, abah blik tak weekend ni? kadang2 abah i saja cakap dia tak balik, then bgun tido, tgk2 abah dh ada kat sebelah + choc2 fav i..masa tu kan Bosnia tgh perang, ramai la jgk tentera2 ni kena anta g sana..i slalu sedih n nangis, takut abah i kena g. Alhamdulillah abah tak pernah kena hantar kat sana..i mmg takut sgt tgk berita perang2 tu, smpi skarang pun i still not comfortable to watch it and i sgt takut bila dgr bunyi jet pejuang..

I membesar dgn emosi yg tak berapa stabil, time malam jek, i msti rasa takut..hr ahad je i mst rasa sdh sbb my dad nk blik sana dh..my mom mmg sgt kuat n tabah..jaga kitorg sorg2, uruskan sume bnda..she is everything..masa dulu mana ada nk pk jadi ank yg sopan santun dgr kata ke ape..kalau nak, nak jgk..ibu sgt tegas dgn kitorg masa tu..ye la, takde husband disisi, bukan sng kan nk jaga ank2..

PJJ not only effect to the couples, but also effect to the kids..this is base on my experience la..understand, sumtimes tuntutan kerja yg membuatkan kita berjauhan..i prnh dpt offer kerja kt Indo dgn gaji berkali2 ganda dr kat sini..tp i refuse sbb i tak sanggup..growth kids sgt2 la fragile..we needs dad to help us buat kerja kemahiran hidup, we need dad to teach us cycling..byk bnda yg i terlepas sbb i takde super dad yg blh tlg i..but everytimes he comeback, we all msti spent each minutes together..

Dad kissing his princess

5 girls dh soksek2 together:

Khalisa Ridzuan on December 7, 2011 at 8:09 PM said...

tetiba br terigt i jugak anak PJJ.sbb dulu arwah ayah i pn askar.haha. bkn pjj kot.tp sll kene tgl sbb masuk hutan ade operasi.alih2 balik anak dh besar lepas berbulan2. bile kitorg dh besar br arwah ayah i stay umah tak sll masuk hutan.tak lama pun lps tu meninggal.ah so sad... i agree with u babe..hmm

ainnazari on December 7, 2011 at 10:43 PM said...

omg, ni mmg kena prepare cpt2 utk further study, sbb itu je la cara utk i and husband duduk dkt, kalau x, ksian my child...huhuhu sedih yea, parents PJJ, i ingt it doesnt effect the child..tQ for sharing...

fainie_riz on December 8, 2011 at 12:25 AM said...

lisa: tu la, bile ingt2 blik mmg sedih..masa ayh i pencen, i form 1..form 3 dh dok asrama..then masuk u, then keje kt johor, then tbe2 kawen..sikit nye masa yg i spend dgn ayh i..

fainie_riz on December 8, 2011 at 12:29 AM said...

ain: cpt2 la usahakan..cian bby kalau daddy jauh..cian kat mommy nye jgk (",)

iedchan on December 8, 2011 at 9:51 PM said...

sedeykan..mostly my fren sume PJJ. sorang kat kerteh, sorang kat kl..kesian sgt. but they work it out somehow and still happy sampai sekarang. :)

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates