Wednesday, November 16, 2011

Rumah episode 2 - Cost for renovation

Soksek2 by Aida & Riana at 11:15 PM
Reactions: 
Hello dear..

Ok, hari ni kita cite2 pasal Renovate rumah pulak..We plan to do minor renovation sbb duit kwsp tu ada lbh..I baru survey beberapa items and beberapa vendor..

Ok, first pemasangan mozek..i Suruh Hubby nya abang pasang kan je..jimat..kalau upah orang, it's around RM1.50 - RM3.80..depends on size mozek..kalau mozek 1kaki x 1kaki, upah murah jek..kalau 2kaki x 2kaki mahal..Harga mozek pun various..dari semurah2 harga sampai la ke mahal2 harga..We talk about reasonable price for our little hommy..Hari tu we all survey kat Jubin BMS, kat Jalan Tebrau..Dr tepi Highway Pasir Gudang mmg dh nmpak..Ada few brands la kat situ, Alpha, White Horse, Niro Granite, etc. Yg white Horse mmg mahal sikit la..Kalau yang 1kaki x 1kaki, RM 1.50 sekeping pun dah dpt..

Jubin BMS - Mcm2 ada
Skang ni kan trend Laminate Flooring, berkenan ni..then i g survey price kat kt Pasir Gudang ni..Diorg amik, 1 kaki RM5.50..kalau pasang lebih 500sq ft, upah free..Tp tak tau la kat tmpt lain, maybe kat sini price quite mahal lagi, sbb limited source. I tak tau pros and cons by using this type of finishing..Tp my hubby to risau sgt pasal water proofing..tp cantik kan..

Tgk lantai tu, nak jgk..
Ok next is kitchen cabinet (kc) disebabkan hubby i tau berangan yg dia tu ala2 master chef, so dia mmg nak kc..kc ni pun ada mcm2 type. Melamine PVC, Melamine ABS, and Melamine Aluminum. Price also diff base on the material..Kalau tak salah i aluminum paling mahal kot..tp tak la mahal sgt..beza dlm RM20 - RM30/ft..Kebanyakan yg i survey, they quote for RM100-150/ ft utk cabinet dinding and lantai..And some of the contractor offer free sink, hob and hood, stainless steel dish rack..pandai2 la kecek kat diorg..



Byk lagi nak update ni, pasal hood, hob, sink, kipas, lampu, grill..tp tgu episod akan datang la ea..tbe2 ramai pulak org kt sini..tu la, org sibuk wt keje, i ni sibuk dok update blog..daaaa

10 girls dh soksek2 together:

ENEF with ♥ on November 16, 2011 at 11:57 PM said...

Laminate flooring memang cantik kan.... Bestnye renovate rumah... Saya pun tengah tunggu dapat kunci je nie... ^^

fainie_riz on November 17, 2011 at 12:02 AM said...

tu la, kalau duit berkepuk2, mmg laminate floring jek 1 umah..huhuhu

LisaLisut on November 17, 2011 at 12:47 AM said...

ohhh sejak eric leong asik deco2 je laminate floor i pn jatuh cinta.hurm... tp..bila pk balik mcm cacat la pulak bila part ruang tamu pakai laminate part meja makan tak laminate(bygkan separate area sebelah menyebelah) hehe. tp kosnya dong..ongkosnya..plus lantai i skrg ok mcm shopping mall OU yg wjh baru haha(tp leceh nk moppp) kalau la dpt laminate sumpah tak menyapu rumah sebulan! kihkihkih.

(berangan jela i) haha

fainie_riz on November 17, 2011 at 12:51 AM said...

i dok berangan jgk, nk wat half part jek (supaya tak kempunan kan..haha)tp tu la, mmg mcm cacat..kecuali la umah tu mmg dh ada divinder..ni nk tmbh divinder lg..takpe lah, berangan jek , mana la tau tbe2 deko idaman nk dtg renovate umah i..hahahha

aNis LeMoN aBu on November 17, 2011 at 2:06 AM said...

i tengah gila berangan pasal kc sekarang. tak sabar kot nak tunggu sambungan cerita pasal hob tu sume.

sila sambung! ;)

Syima Syaz on November 17, 2011 at 5:57 AM said...

ok...i pun berangan...tp tak dpt reno lah sbb rumah sewa..tp i berangam beli perabot

fainie_riz on November 17, 2011 at 4:37 PM said...

Anis: tgh wat research lg ni pasal hood ni..research dh complete, cfirm i share info

fainie_riz on November 17, 2011 at 4:38 PM said...

Syima: Takpe, berangan tu kan free dan indah..nmpk sgt kita ni dh meningkat tua..berangan perabot and pinggan mangkok pulak..hahaha

agent hartanah on November 30, 2011 at 11:45 AM said...

law nk buat mozek rumah cuber sms saya.saya akn bg qoutation harga.repair rumah o ape.harga rendah dr psaran sheiyla90@gmail.com

Anonymous said...

kak, yg laminate utk lantai tu area pasir gudang kat mana ek nk cari kedainya?

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates