Thursday, December 23, 2010

SMART and PDCA

Soksek2 by Aida & Riana at 5:46 PM
Reactions: 
2010 berlalu mcm angin jek..dengan pelbagai segala bnda yg best dan tak best terjadi..tp biasa lah kan, hidup..tp bile dikenang2 kan balik, rasa bahagia. Thanks Allah to give me this feeling..
2011 pulak dh nk sampai..Tahun ni nak menetap kan target dgn lbh effective..ok meh kite guna kn kaedah SMART dan PDCA utk menetapkan target 2011. Ceh, macam nak wat ISO standard la..Tp logically, this thing mmg blh di –implement kan dlm daily life.

Ok, mula dgn SMART. Bile kite buat target, target tu mesti ada ciri2 SMART. Iaitu;
S = Specific
M = Measurable
A = Affordable
R = Realistic
T = Timely

1 contoh target yg memenuhi ciri2 SMART.

I nk turunkan berat badan I dari 70kg kepada 60kg dalam masa 10 bulan. I akan bersenam 2 kali seminggu dan tidak akan makan nasi pada waktu malam.

Mari kita cek;

Specific? Yes. Dari 70kg kepada 60kg

Measurable? Yes. 10 kg dalam masa 10 bulan. Maknanya 1kg 1 bulan. Disertakan juga weighing scale and carta berat badan

Affordable? Yes. Pemakanan masih diambil tetapi dikurangkan (bukan tak makan langsung ea). Senaman dilakukan ikut kemampuan (Sebab tak mampu g senam 3kali seminggu)

Realistic? Yes. Sebulan 1 kg jer..Bukan 1 bulan 5kg. Mmg tak masuk akai

Timely? Yes. I have 10 month to make sure this thing happen


We already have target. Lets move to PDCA.

Plan – Do – Check – Act   <<<<<< yg ini adalah salah

Sepatutnye begini

PDCA mesti dlm bentuk cycle sbb ia merupakan continuous program. Bile kite dh act, klu ada yg tak kena, kita kena plan balik.

Contohnye mcm ni.

I dah Plan nak turunkan berat badan seperti di atas..sekarang I Do. Buat la seperti ape yg dirancang kan tu kan. Lets say 1 bulan dah berlalu dan masa utk Check result.. Compare the results against the expected results to ascertain any differences..Ok I measure, berat I Cuma turun 0.2kg jek dalam masa sebulan tu..Sepatutnya sebulan 1 kg kan kawan2..Maka sebagai langkah Act, I kena lah menganalisis perbezaan dan cari punca kenapa I tak smpi target..Selidik punya selidik, ropa2 nye semangat nak bersenam tu cuma lah di atas kertas..akibat kesibukan bekerja, tak smpt lah nak g gym..akibat hujan tak boleh la nk g jog..Ha, jgn salahkan keadaan n ujan lak, kite kena cari jalan for the improvement..maka Plan lah blik. Jog and Gym tu mungkin blh ditukarkn kpd senaman indoor jek..Contoh nye Skipping and Hula-Hoop selama 10 minit setiap hari. Begitulah process seterusnya..Klu Sistem PDF mmg sng. Plan – Do – Forget..huhuhuu

Boleh implement tak agak2 nye? Senang jek kan. B2B sume jiwa kental..misi mcm2..ni bukan utk turun kn berat bdn jek, tp untuk misi kumpul duit, misi mperbaiki ilmu dunia akhirat, misi skill masak2. tp klu sume bnda wat mcm ni letih jgk kan..so mana misi2 mega blh la try wat cam ni..Bukan ape, manusia ni mudah lupa..kena slalu diingat kan

Soksek2: Tampal sume Worksheet ni kat bilik..Biar org baca and judge kita..Sekurang2 nye ada org yg akn slalu ingt kn kita..Klu simpan dlm personal file, hurm, mission incomplete pun tak sape tau kn..

0 girls dh soksek2 together:

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates