Thursday, November 29, 2012

Durian crepe sana sini sinun

Soksek2 by Aida & Riana at 5:27 PM
Reactions: 




Salam dearie,

Musim durian datang lg. Tp musim durian kali ni meriah sikit. Sbb kemunculan durian crepe secara tbe2 kan. Mana2 pun msti ada pic DC ni. Huhuu. Hubby yg tak berapa suka makanan pelik2 tu pun tbe2 beriya nak merasa DC. Gigih la jgk g mencari derian.

Last week kitorg balik kampong. Saje nak tgk, kot la pokok durin sebatang pak mentua I tu dah berbuahkan. Rupenye baru berputik jek. Mid Dec kot baru masak. Lgpun kitorg blik sbb mak mentua i tak berapa sihat. Mmg dh tak seaktif dulu la. Kalau dulu, kitorg bgun pg jek dh siap bfast atas meja (menantu bgun lmbt..hahaha). tp hr tu, mmg dia tak daya nk buat kot. So kitorg bgun, kitorg la yg buatkan bfast. Nak masak lunch  pun tak daya. So i la yg terpaksa tunjuk skill. Daging kari + Ikan merah masak sup. Marvellous mak mentua i kata. Hahahha..Ye mak, jgn risau, sy jaga ank mak dgn baik sekali.

QA checking the taste

Dah asing2kan utk isi yg terbaik. Yg tak berapa baik kitorg bedal

1st trial

8 biji, dgn pelbagai size. Amatur la katakan. 

Disebabkan takde derian kt kampong, so kitorg pun membeli la kat KipMart. Gigih jgk la memilih sbb nak isi yg pling dap2, nak buat durian crepe katanya. Sng jek nak buat. Cuma time nak dapatkan crepe paling nipis tu yg mencabar sikit. Buat nipis2, koyak pulak masa nak lipat. Pastu DC i sumenye tak buncit. Nak letak byk2 takut koyak. Jadi, redha jek la. Bantal leper kata husband i. Kitorg makan sorg sekeping jek dh knyg. Ape tak nye, tepung + durian + cream. Pergh mmg la meresap keseluruh perut. Time sejuk mmg sedap.

Smlm, paksa hubby tgk Breaking Dawn. Hubby i kan tak suka tgk cite2 vampire bagai ni. Dia kan penyokong filem Melayu. Pe-3 pun kitorg tgk kt wayang tau. Hahhaha. Mmg dh lama la i tak tgk movie romantik2 kt wayang.  Tp Twilight ni, tak blh berkompromi. Nak jgk tgk finishing nye. Overall, ok jek la. Yg 1st tetap paling best. Tgk byk kali smpi hafal dialog pun tak bosan.

End of Dec, kami akan brcuti ke Jakarta. Hoyeah seronoknye. Tp I pergi dgn my mom and my brother jek. Hubby tak ikut sbb takde cuti. Tp dia izinkan. Saja nak bawak Ibu bercuti + nak restock material utk Adria Cottage. Mujur la ada Airasia kan. Selalunya I ke Jakarta atas urusan kerja. Ni 1st time pergi sndiri. Kena gigih sikit la cari hotel, survey transportation. Kalau g under company trip, hotel cfirm2 dh sediakan. Supir ada, nak g mana2 senang. Makan pun sentiasa ada org bwk g tempat2 best. Naik Singapore Airline lg. Tp time constraint la. Tak blh nak merayau sepuas hati.

Ha hamik-ko, sekali update, mcm2 cite. Dah lama tak update blog. Byk cerita, tp cerita pendek2 jek semua. So ni compile sekali, jadi panjang sikit (“,)

3 girls dh soksek2 together:

aNis LeMoN aBu on November 29, 2012 at 7:38 PM said...

Sila cerita secara detail untuk percutian tersebut, ya!

P/s: my trial utk buat crepe hampeh. Nak tau jugak resepi untuk krep u tu, blh? :)

Thank you, yang!

Nursaila Norman on November 29, 2012 at 7:38 PM said...

yummy! tp saila mkn durian je, bila isi durian dh diubah jd jenis makanan lain mmg xboleh masuk..huhuhuhu

NawaLatisya on November 30, 2012 at 12:09 AM said...

smooth-nya tekstur crepe tu..mcm mana nak buat....heeee

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates