Tuesday, January 29, 2013

Kena Rompak!!

Soksek2 by Aida & Riana at 12:49 AM
Reactions: 
Salam uols

Last week tgk primadona, cite pasal jenayah terhadap wanita kot. Mmg lately ni mcm2 sgt jenayah yg terjadi. nak g Giant pun dh takut. Kalau dulu, selambe jek berlenggang kangkung sorg2, tbe2 dh smpi Giant la, tesco la, jusco la. Gerun jgk kalau dh kena ragut. kalau setakat ragut jek boleh tahan lg, kalau dicedearkan, ha, lg la tak sanggup I. Bak kata sorg kawan I, kalau boleh, baldi, hanger sume pun nak beli o9 jek. takut nak keluar. Luckily la skang ni pun shopping o9 dah byk kan. So takde la rasa tepu sgt tak bersoping. Kalau dh shopaholic, ape gaya soping pun tak kesah kan. Yg penting Kite SHOPPING. I loike.

Nak share tips sikit. I kalau keluar shopping sorang2, Hphone and kunci kereta mesti kat dlm poket seluar (Jarang sgt2 pki sekirt. tak reti.). So kalau kena ragut pun atleast handbag and wallet jek yg kena. still ada hp nak contact sape2 and kunci kereta nk g police station ke kan. Handbag murahan, so tak ralat sgt hilang kan. hahaha. Kalau Coach msti nanges teresak2 kat situ jgk.

Then, I jarang bawak cash money lebih dr RM300. Firstly sbb nak elak kan drpd berbelanja ikut nafsu. Second sbb tak de la ralat sgt kalau hilang pun kan. Kalau i betul2 nak spend, I tau I ada budget utk tu, I akan belanja guna credit card dulu. Nanti blik, transfer la balik ke dalam credit card tu kan. Untung2 dpt tambah point pastu redeem gift. Lg bagus kalau ada debit card

3rd thing, make sure uols ada maybank2u or CIMBclicks or whatever o9 Internet banking. Hamboi2, Zalora, Topgirl punya website boleh subscribe ye. o9 banking tak sempat register pulaks. No No No. Wajib ada. Kalau ada o9 banking, tak payah la keluarkan duit byk2, g byr credit card, byr duit rumah, byr duit kereta. Bahaya. Contohnye la, duit kete RM700 Public bank, Duit Rumah RM1000 Bank Islam, Duit creditcard RM200 CIMB, Saving ASB, tabung haji lg. Dah berapa dh tu. Bawak cash money keliling 1 bandar nak cash deposit duit tu. So better register semua kat o9 banking. Transfer diff bank pun br kena caj RM2 jek. Ape la sgt RM2 kalau nk dibandingkan dgn keselamatan sndiri kan. Ye, dulu mmg I transfer manual semua duit2 tu. Sekali keluar 3k ok. Dr pusat bandar, ke air biru, ke masai. Sape yg duk Pasir Gudang tu tau la bank2 tu kan.

Just take precaution actions before anything happen. It's not about money, but about yourselves darling. Kadang2 bila dh emergency mcm tu, kita ni bertindak luar kawal. So kena sentiasa sedia, jgn seronok sgt, prihatin dgn keadaan sekeliling.

Owh lg 1, hubby I selalu pesan, kalau berhenti kat traffic light or stuck dlm jammed, jarak sikit dr kereta depan, so kalau moto pecahkan cermin kereta, cepat2 himpit jek moto tu bg dia jatuh.

















6 girls dh soksek2 together:

FarizAtie on January 29, 2013 at 1:06 AM said...

Subhanallah..takutnya kalau jadi kan..atie nya husband pun always remind me masa bawak kreta n brenti kt traffic light n always lock the car..^_^

Shizan Syafik on January 29, 2013 at 5:20 AM said...

sy mmg buat transaction guna online bnking je.. senng.. zaman skrg mcm2 kes la.. manusia makin kejam

sha on January 29, 2013 at 6:27 AM said...

kat area p. gdg mmg slalu camtu tau. aritu my fren kena pecah cermin tingkap time berenti kat traffic light pastu henbeg kena amik. kat seri alam ni lagi la mcm2 benda jadik. huhu

ada mokhtar on January 29, 2013 at 6:55 AM said...

tips yg sgt berguna.. i kat tiram mmg susah sgt nk byr duit kereta kat bnk islam. kne pegi psr gudang, kota tinggi or uda.. mmg better byr online je kan :)

eRzA on January 29, 2013 at 5:16 PM said...

erm..yala...skung ni mmg takut nk kuar srg2...mcm2 jd kan...one more thing, if bwk kete sorang2...jgn letak handbag kat seat sebelah even kt kunci pintu & tingkap...sbb dh byk kes diaorg pecahkan je cermin pastu amik handbag kt esp time berhenti or stuck kat jam...huhuhuuhuh...mcm i...if byk brg i letak himpit2 ngan brg2 len...if xde brg...i letak je bwh kt tmpat kaki tu...huhuuhuhuhu

LisaLisut on January 29, 2013 at 6:27 PM said...

errrr babe, i dgn husband i adalah antara org yg jenis kuar duit lps tu sama2 g byr kt bank. sbb xnk online banking transfer dr one bank to another hahaha.kedekut rm2. aiyakkk ;p

sll nye i tggu dlm kereta, tp i akan pesan husben i hati2. huhuhu..but yeahhh skrg ni bahaya. hish, ok i will take note and bgtau husben i utk tkr method kitorg huhuh

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates