Sunday, February 24, 2013

Neighbourhood

Soksek2 by Aida & Riana at 7:29 PM
Reactions: 
Salam dear,

Dah 8 bulan we all pindah rumah sndiri. Dulu masa duk umah sewa, ape kisah dgn jiran kan. walaupun kitorg tau ada jiran tetangga yg tak suke kitorg. Biasa la tu, org dok menyewa ibarat dok menumpang. Wpun kitorg byr sewa kt tuan umah. Parking kete salah sikit letak notis. Bf anta balik kena jeling..Anta balik je pun..tak jejak kaki kt dlm umah pun. Tp ada jgk yg baik n prihatin. Redha jek la

Ni dh dok umah sndiri, sedaya upaya kitorg nk create good relation dgn jiran2. Alhamdulillah so far, they are so friendly. Most of them dh duduk situ dlu. Kiranya kitorg ni je la new comer. Range umur pulak, ada yg sebaya we all and ramai yg akak2. Lepas sebulan we all masuk rumah tu, we all buat kenduri arwah and tahlil. Alhamdulillah ramai yg datang.

Tp dalam ramai2 tu, ada la jgk yg kekwat..ada akak sorg tu, (tak baiknye ngumpat, tp nak cite jgk..haha) cite nak best2 jek..smpi 1 tahap tu, i just tanya, mcmana akak kenal ayh budak tu? jawapannye..akak ada buat project 1juta dgn ayh budak tu..Hokey kak, besar sgt project awk tu..tak payah la mentioned 1 juta tu..pastu statement2 dia, mesti disertakan dgn RM, kalau mkn tu hotel yg best2, kete BMW. TP bila buat mkn2, dia la yg 1st skali tapau makanan wpun majlis belum habis.

Kat situ ramai jgk housewives. Then ada sorg akak ni, time kitorg buat gathering, dia slalu cakap (lbh dr skali tau dia ckp),  org umah ujung tu datang? bini dia tak campur org tu. Padahal org tu dtg jek, cume lmbt dan kadang2 tak dapt join kenduri or event ape2. Ye la, kitorg yg keje ni, balik keje mana la ada masa nk dok emnepek borak2 gosip2. Balik umah je trus nk kena masak, buat itu ini. Terus kena label anti sosial noq. Nasibbaik umah akak ni jauh sikit dr umah I.

Tu jek la segelintir yg ntah ape2 sikit. Yg lain2 sume ok. Mana yg sempat senyum, i senyum. mana yg sempat tegur I tegur. Lorong I tu mmg rajin buat event. Makan2 la, gotong-royong la. Kalau sempat we all join. Kalau tak kena timiing, nak buat mcmana kan. Tp mmg seronok la dok situ. Jiran kan org yg pling dekat dgn kita, kalau ape2 susah pun, sblm family sampai, jiran la yg boleh tgk2 kan. Masa we all kenduri hr tu, mak i g pesan kat sume jiran i, suh tgk2 kan kitorg. Touching betul la mommy I ni.


4 girls dh soksek2 together:

Nursaila Norman on February 24, 2013 at 9:14 PM said...

sangat prihatin jiran2 awk hehe..mcm sy nk nmpk muka jiran pun susah..sejak kawen ni boleh pulak x cam muka jiran sendiri..teruknya..hehe..kalau dh namanya manusia,mcm2 ragam kan..xpe la :)

elle's laaa~ on February 24, 2013 at 11:17 PM said...

Jiran kat uma baru i ni x best! X mcm jiran dok uma sewa dulu.. Yg skrg ni, i senyum x penah nye nk senyum balik! Ini kn pulak nk tego.. Haihhh.. Laki bini sama je tau..

elle's laaa~ on February 24, 2013 at 11:17 PM said...

Jiran kat uma baru i ni x best! X mcm jiran dok uma sewa dulu.. Yg skrg ni, i senyum x penah nye nk senyum balik! Ini kn pulak nk tego.. Haihhh.. Laki bini sama je tau..

Fainie on February 25, 2013 at 12:30 AM said...

saila & elle: haah..mmg prihatin la diorg..best la dok situ..tensen kan kalau dpt jiran yg kite dok beriya sengeh kat dia, dia buat tak tau jek..dulu kt umah sewa mcm tu la..skang ni, smbil jemur baju kt blakang umah pun blh borak2...mcm makcik2 kanss..hahha

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates