Wednesday, February 27, 2013

Working hour 8.30 - 5.30 pm vs part time job

Soksek2 by Aida & Riana at 7:58 PM
Reactions: 
Salam dearie,

Semalam or kelmarin ada issue Long working hours. Waktu yg productive cuma 4 jam, mengikut kajian. Mengikut pendapat peribadi? Setuju sangat2 hakey. My productive time only 2 hrs kot. Sorry bos if you read this. Hahahha. Lepas dari tu, i dok surf tenet, conteng2 kertas, balik makan, solat..Hmm mcm tu la tiap2 hari. Bukan I tak buat keje, tp keje I sume dh siap..I buat laju2, no pending job hokey. Seriously, kalau lah ada option flexible working hour, mmg seronok.

So byk la masa yg I blh gunakan utk jahit tempahan veil. I love my part time job right now. Mcm addict pulak. Balik keje jek, masak2, kemas umah, terus menjahit. Smpi kul 12 mlm br stop. Walaupun pnt, tp bile customer puji, pergh, rasa mcm nk terbang2 jek. Kenapa tak resign jek, buat full time? Kalau diikutkan mmg boleh jek buat full time tailoring, income menjahit dh hmpir sama dgn keje. Tu sbb time constraint. Kalau hadap tu jek sepanjang hari, meti blh increase productivity kan. Tapi, adalah sgt mustahil utk I resign n buat fulltime tailoring. Ini kerana, syg oooo kwsp. kalau keje atleast ada jgk company contribution kwsp utk hari tua..then company benefits, insurance, mediacal card, semua free..kalau tak keje, kena beli sndiri..kedekut kan..hahhaha..lgpun i tak nak pressure n fening2 kepala kalau tbe2 tempahan merosot.. kalau part time, nama pun part time kan..redha jek la brape yg dpt..gaji bulan2 tetap masuk..ni cube bayangkan kalau dh tak keje, tbe2 takde tempahan, nanges woo..sape nak bayar Lady-eL yg baru setahun jagung tu.

I amik tempahan ni pun sbb nak isi masa lapang, sementara blm ada ank ni kan..dr mlm2 melepek tgk tv jek, baik i buat something yg berpaedah kan..kalau dh ada ank nti, I akan stop amik tempahan n fokus dgn ank n kerja jek..Ye, I masih memilih utk bekerja, bukan amik tempahan and jd fulltime housewife.. Sbb byk yg perlu dikorbankan kalau I tak keja. I yakin, career woman mampu membesarkan anak2 dgn bijak. And also can be a role model to her kids.

Blogger, nak tempah beading utk baju?

http://adriacottage.blogspot.com/

or sms me: 0123490114

8 girls dh soksek2 together:

Riana on February 27, 2013 at 8:08 PM said...

InsyaAllah anak2 bijak walau mak bekerja..ehehe..
walau hati menderita seksa bile kat opis tgok gambor anak..haha..

LisaLisut on February 27, 2013 at 10:16 PM said...

btul. i flexi working hrs. kdg2 keje habis on thursday.friday tu dtg sbb tnjuk muka.ikutkan i mls nk g ofis.haha. i wish i ada skill menjahit mcm u. tp...alahai. xde skill maaaaaaaaaaaa. i asik pk biz apa la i nk buat for side income if let say i quit huhu

sha on February 28, 2013 at 12:07 AM said...

best kan kalo ada business sendiri. tapi nak berenti keje buat masa skrg mmg sayang... u kat titan kan?

Fainie on February 28, 2013 at 1:12 AM said...

beb yana: mudah2an aisyah sebijak mama & mommy nye..hahaha..

Fainie on February 28, 2013 at 1:14 AM said...

Lisa: really? best gilee..patutla slalu tgk u masuk opis kul 9 lbh..mmg syiok laa..ya la, dok opis lame2 tp tak buat keje, takde pekdah jgk kn.last2 blogwalking jek la..huhuhuhu

Fainie on February 28, 2013 at 1:16 AM said...

sha: haah..i kt titan lg..tu la, mmg syg nk berhenti keje..duit biz tu, kire utk soping2 extra la..cume pnt sikit la..tp seronok woooo

bunga daisy on March 3, 2013 at 7:03 AM said...

Salute u!

aNis LeMoN aBu on March 3, 2013 at 5:49 PM said...

betul betul.

saya setuju dengan post di atas. hehe.

i pun kalau tak yah pindah i tak resign kot. nak cari kerja baru je malas :p

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates