Tuesday, May 4, 2010

Work Vs Career

Soksek2 by Aida & Riana at 9:01 PM
Reactions: 

Semalam aku dgr HOT FM..Prof Izi berkata2 " kalau kita bekerja kerana nak jd kaya, kita takkan jadi kaya..Tp kalau kita bekerja kerana kita menyintai kerja kita, nescaya kita akan jadi kaya..Renung2kan dan selamat beramal.."

Ak pun mula la merenung dan beramal..hurm, ak keje nk jd kaya ke? ish..sape la tak nk jadi kaya kn..tp ak cinta ke kerja ak skang ni? Whats the diff with work and career? for me, work is doing sumthing..career is doing sumthing with passion, interest and soul..


This is my 2nd job after graduation..first job, bertahan la utk 2 tahun..very nice place. with all the frens, the bosses, the environment, everything make me happy. everyday i woke up with smile n rasa tak sabar2 nk g keje wlaupun ak tau ak takde keje nk dibuat hari tu..cuma kekadang je brt sikit nk p keje..tp boleh kire la..after 2 years, i realize, there is no career development here..i have no space to move..and look into our senior, they saturated there, doing the same job. and the best thing, the same person will do multitask job..ak dah nmpk dh trend nye mcm bjangkit kat ak..

ak nk merasa jgk mcm kwn2 yg len, g outstation, jumpa client and all those thing..rasa glamor jek..huhuhuu..jd engineer tak glamor ke? glamor beb, bangga org kmpung..tp hakikat nye..akibat ketepuan melampau, ak pun merajinkn diri g bukak jobstreet..anta2 la resume sikit2 n dgn niat sajek2..sbb syg sgt dgn first company ni..agaknye Allah pun tau dgn saturation level ak ni, so dpt la chance intbiu kat company ni..besar beb company ni..blakang company lama ak jek..klu lalu2 depan company br ni, ak slalu brangan dlm hati..kan best klu dpt keje kat sini..ak pun melalui bbrapa siri intbiu n bos nye bkenan..

yeyey dpt keje baru, gaji baru (ni yg pling best), environment baru..tp job scope definitely diff..ak boleh survive ke? bnoleh kot..kan prinsip ak, segalanye ak berakhir dgn baik..ak pun keje la, tak la brape gigih sgt..tp meet requirement la..prohibition period 6 month..tp Alhamdulillah ak cfirm dlm masa 5 bulan jek..n dlm masa 5 bulan ni,i think, i'm not doing my job perfectly, but i'm doing very well.

tp hakikat yg ak tak dpt sembunyikkan, perasaan bgelak ketawa dgn geng2 dh takde, perasaan smgt nk p keje agk kurang...setiap mlm sblm tido ak akn tanam kn smgt utk berusaha lbh gigih esok nye..tp otak ak selalu tertinggal kat bntal..ni lah ayt yg ak petik dr blog "perempuan jomblo". ak akan cuba mcari keseronokan disini..ak tau, kat sini career development sgt besar..ape yg ak nk ak dh dpt..ak dh dpt g outstation, dh develope communication skill dgn org luar..best3..be positive and u will get positive caj..

:: Work :: Career ::

p/s: keseronokan kat first company blipat kali ganda kerana my bie keje kat situ jgk..huhuhuhu

0 girls dh soksek2 together:

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates