Tuesday, April 23, 2013

Ini katanya kehendak tak kuat!

Soksek2 by Aida & Riana at 12:04 AM
Reactions: 
Sambung entry lepas..tak habis emo lg..hahahha..tak la, dh ok dh..

Just nak share antara usaha yg kitorg buat utk dpt kn anak. Last time kn check specialist. Then I call LPPKN tanya pasal IUI. Kalau buat under LPPKN murah sikit, around 1.5k sekali treatment. TP staff tu cakap, kena tgu lbh setahun 8 bulan baru blh entitle buat IUI ni. Lepas raya nanti br kitorg g buat

In the mean time, takde la dok melanguk tak buat ape kan. My SIL suggestkan makan habatusauda. Mmg elok kan habatussauda. I tak mkn yg pil tau. Mkn concentrated oil tu. Letak dlm air. Rasa, ala2 minyak petrol gitu. Ni habatusauda yg dah di ruqyah ustaz. Mudah2an


Then, i pergi berurut jgk. Betulkan peranakan, keluarkan angin sume. 3 malam berturut2. Masa bersengkak tu, pergh, mmg horror la. hari kedua tu, smpi nangis2 tu. Selalunya I, takat urut2 ni small matter la. mmg tahan sakit. Tp smpi part sengkak, serius, mmg sakit sgt2. Dlm tgh sakit2 tu, blh pulak ank akak urut tu, umur 5 thun kot, dia ckp: eh kakak, spende kite sama la. I yg tgh nangis, terus gelak. dgn akak tu skali gelak. Pastu akak tu suruh bertungku, dan makan jamu yg dia buat. Tiap2 mlm


Ha, horror tak tgk colot nye? horror lg rasanya tau tak. telan jgk.

Then minggu lepas, my very2 best fren, hantarkan buah zuriat. MIL dia beli masa g umrah. Walaupun ada yg kata buah zuriat tu sbnr nye bukan utk dptkan zuriat pun, tp kita test n bertawakkal jek kan. kul 12 tgh malam br teringat nk kopek. time2 tu jgk la kitorg keje kan. Mmg keras. Tp hubby I yg gagah perkasa tut, kejap jek dia kopek. Isi dlm buah tu mcm struktur batu. Patut la pun keras. Esoknya I rebus dan minum. minum sorg segelas setiap mlm. Rebus smpi hilang color kecoklatan air tu. Rasanya mcm minum air yg direndam dgn marker pen. Tp tekak i ok jek. Sbb jamu tu rasanya lg dasyatkan.



So tiap2 hari, i kena minum habatusauda, mkn supplement, minum herbalife, mkn jamu, minum air buah zuriat. Ha, tak cukup lg ke kehendaknya tu. Kami ni masih mampu bersabar dan tunggu masa yg sesuai utk kitorg. Tp yg kat luar tu, jgn la provoke we all.

Tp kan, hidup ni mmg mcm2 dugaan. Ok, dugaan I dari segi anak. last week I g kenduri depan umah. Dok borak2 dgn jiran sebelah. Masing2 kerja kan, so mmg jarang jumpa. Time dh jumpa bergosip la. Ank dia 2 org, 6 thun n 2 thun. Tgh2 makan tu dia tanya, Aida tau tak? Mmg la I tak tau. then dia cerita. Ank dia yg first tu, ank dgn husband lain. Masa dia preggy 8 bulan, ex dia tu buat perangai. ada perempuan lain. dia dh merayu ckp elok2 kt pompuan tu, mintak tglkan suami dia. dia dh nk beranak tu. tp pompuan tu berkeras taknak. Masa tu diorg dh beli umah, plan nk pindah umah baru lepas dia bersalin. Sekali, laki dia pindah masuk dgn skandal dia. Pergh, mau nye tak sakit hati. Bila dgr cite dia, I rasa, Ok, dugaan dia lg berat. Bersyukur.

Then sorg lg jiran I, masa I br pindah thun lepas dia tgh preggy. Borak2, dia kata dia dh 4 thun kawen, br ni preggy. Alhamdulillah. Bln 2 hari tu masa buat mkn2 kat dpn tu, smpt la I main2 dgn ank dia. Baru  5 bln kot masa tu. Then masa g kenduri last week, tgk dia dh preggy lagi. See, bila Allah nak bg, bg sekali 2 org. Terus lekat.

Lepas balik dr kenduri tu, I rasa mcm get new spirit. Hidup ni mcm2. Semua org ada bahagian masing2. Yg selalu dpt bahagian yg baik tu, jgn tinggi diri sgt sampai nak kecik2kan hati org lain. Yg dpt bahagian tak baik tu, terus la mencari. for sure, 1 day u will find the good part. Cuma bersyukur. Bila kita rasa hidup kita teruk sgt, ada org lain yg hidupnya lg banyak dugaan





















9 girls dh soksek2 together:

Riana on April 23, 2013 at 12:22 AM said...

awww...very2 best fren..haha..xpe..usaha tangga kejayaan..mulakan ngan yg biasa2 pastu baru yg extreme2..haha..syg u beb..beb,rasanya kl tumbuk bg hancur pastu kacau lg umph kot..xmenahan rasa marker pen..kahkah

asfahani on April 23, 2013 at 4:25 AM said...

rezeki anak ni selalu dtg masa the least we expected..usaha kena ada but at the same time just enjoy the time with ur husband.kalau belum habis ganti puasa,ganti cepat2.kot2 la time dah lekat tu sebelum puasa ni,nnt melepet je.heheh..anyway,gudluck and DONT stressed out!insyaAllah,kalau kena timing,baru Dia bagi.

LisaLisut on April 23, 2013 at 6:52 AM said...

I ske ayat yg last tu.. Very positive.. Thats the spirit... I xtau u lenah dgr ke x biodex.. I sll bc kt majalah mingguan wanita je hehe.. Sll bc testimoni nye.. Myb u interested nk try ke kan i bgtau je ye..semoga sgala usaha u berhasil insyaallah amin..

Zara Zainudin on April 23, 2013 at 8:45 PM said...

wow.. macam2 awak minum eh.. org2 macam kita ni memang tak suka bercerita kan. takkan la awak nak gebang kat semua orang apa usaha awak. just because nampak kita happy2 dengan husband, they buat kesimpulan, kita tak berusaha. btw, kagum dengan usaha awak ni.. inshaAllah.. ade rezeki tu...

Fainie on April 23, 2013 at 11:48 PM said...

zara, kalau kita cite kt org, kita dh usaha mcm ni, mcm tu, nanti org akn ckp, yg ni dh cube? yg tu dah cube? hmmm lg geram..tu la, bile kita nmpk hepi berdua jek, org ingt ita ni mmg tak nak ank..takkan la kita nk dok nangis, wt muka sdh je pulak kan..hihihi..

eRzA on April 24, 2013 at 7:20 PM said...

kdg2 ble kt tgh down...kne tgk org len yg lbh ssh dr kt...baru dtg spirit tu...sbb automatic kt akn rse bersyukur..ade yg nasib lebih tak baik dr kt...i stuju...

dhiera on April 27, 2013 at 9:23 PM said...

betul.. setiap orang ada bahagian dia masing-masing. Allah uji tanda Allah sayang. Kita patut bersyukur. saya pulak senang lekat. so far, kahwin 8bulan dah 2 kali lekat tapi dua2 gugur. dan masa dalam hospital saya jumpa ramai orang yang dah lama kahwin kemudian pregnant tapi gugur. ada sorang akak tu sampai 4 kali gugur. saya rasa saya cukup bertuah. dan saya percaya pasti ada hikmah disebaliknya. teruskan berusaha ye!

Zuraidah Butang on April 29, 2013 at 8:36 PM said...

I pun TTC jugak..dah lebeh setahun kahwin. Rasa nak nages pun ada..haha poyo tak.. tapi tgh sabar ni dan buat tak layan orang yg asik tanye. Janji i bahagia...lalala. Yang penting usaha tanpa jemu :)

Fainie on April 30, 2013 at 2:32 AM said...

betul tu, janji kita hepi..

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates