Monday, April 28, 2014

Progress & Project "Rumah Kite"

Soksek2 by Aida & Riana at 8:21 PM
Reactions: 
Salam,

Last week dah sign S&P & loan agreement dgn lawyer. Part yang paling malas nak buat. Sign beratus2 helai mukasurat. Naik gigil tangan. Ni tgu stamping and bayar deposit. Disebabkan kitorg tak plan nak move in in these few years, so survey KC, gate sume slow2. Siap lambat pun tak pe. Nak kumpul dana balik. Rumah ni loan with Bank Islam jgk. Same with first house. Kali ni dapat BLR - 2.5%. Sbb  1st house dgn bank Islam jgk, so diorg bagi rate cun2. Hepiiii.

Banyak la home fair, furniture fair yg kena g terjah nanti ni. Our home ni fasa 2. Fasa 3 n projek PR1MA tgh aktif naik kt sebelah area tu. Kalau tgk future plan, mcm byk lagi rumah nak naik area tu. Tunggu kejiranan dh ramai baru pindah sana. Kalau tak sunyi. Time husband keje malam, mmg seram la.

Last few week kitorg g tgk rumah. Mmg delay sikit la projek. Patutnya bagi kunci bulan 6. Ni dah end of April, baru nak compactkan jalan.



 




Nak renovate dulu, baru pindah masuk. Belakang ada tanah lg 15' x 20' nak extend bagi habis. Kitorg ni tak mesra tanah. So mmg takde harapan la nak bercucuk tanam. Daripada berumput kat belakang tu, sampai boleh ternak anak gajah, baik kitorg extend je sampai habis. Lagipun family hubby ramai, senang nak merewang nanti.

Hati ni berbelah bagi lg ni. Nak duk umah skarang ke, nak duk umah baru. Rumah baru ni jauh n jem. Jauh tu 20km jek. Tp jem tu agak tak tahan. Rumah sekarng ni, 10 min jek dr kilang. Hari2 pun boleh balik lunch. In the same time, excited nak deko2. Tgk lah keadaanya nanti.

Masa nk beli umah ni, ada la jgk bantahan dari family in law. Diorg suruh kitorg kumpul duit untuk bnda lain dulu and bersyukur dgn rumah yang ada. Tp memikirkan rumah ni murah, dan kitorg nak campakkan duit bisnes tu tempat yg berfedah, so kitorg decided beli jgk rumah ni. Kalau takde komitmen, mesti duit bisnes tak nampak g mana. Nak kata simpan, tak bertambah pun akaun. Nak kata belanja, takde pun handbag LV bagai. So better kitorg bayar umah ni. nampak la jgk hasilnya

Lagipun rumah yg kitorg duduk sekarang ni hot area. Anytime pun org nak sewa, mmg dkt dgn kawasan perindustrian. Bau asap kilang mmg tak payah cakap la. Tak kira asap lori lg. Area rumah baru ni, area kampung2 sikit. Kena lalu kawaspan perkampungan sikit, then baru sampai area rumah ni. Tp ke depan sikit, dalam 5 minit, dah ada highway.

Hope it will be a great investment. For retirement jgk. Kitorg target before retire, sume loan rumah dah clear. Skarang ni umur 29, loan umah 30 tahun, so umur 59 dah settle kalau kitorg bayar ikut schedule. Kalau duit terlebih tak pun time keluar epf nanti, boleh la buat full settlement. Future planning

5 girls dh soksek2 together:

sha on April 28, 2014 at 11:41 PM said...

kat mana ni dear? seri alam ke?

Aida & Riana on April 29, 2014 at 12:01 AM said...

sha, area ni atas sikit dari cahaya baru and just before entrance hway edl tu

Ayu azmir on April 29, 2014 at 12:14 AM said...

cantiknya rumah die... dah siap ni mesti lagi cantik... tanah belakang besar tu... bole besarkan lagi... seronoknya...

Aty_Fared on April 30, 2014 at 2:45 AM said...

cantik nya design rumah...modern sangat nampak.. :)

Armacon Intelligence Sdn Bhd on May 20, 2014 at 2:32 AM said...

Tuan,
Kalau nak ubahsuai rumah kami ada bersedia membantu, tgkla blog kami:
http://armaconintelligence.blogspot.com/

Kami berpengalaman dalam pasang plaster ceiling, pasang tiles, mengecat, grill dll.

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates