Wednesday, November 30, 2011

Blackboard

Soksek2 by Aida & Riana at 8:58 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post


I want to hang this blackboard kat dapur umah i..skang ni kalau nk tulis memo kt hubby, koyak kertas then letak kt fridge magnet..

After having this blackboard, selain utk tulis memo, blh jgk tulis

SPECIAL MENU FOR TODAY
Ikan Bilis Goreng Rangup
Ulam Raja
Sup Kosong

Ala2 Starbuck gitu kan..hihihii..tp kalau masak mcm menu kt ats tu, cfirm hubby i gelak guling2..tp dia makan jek..serius tak cerewet..tp klu i masak spaghetti carbonara (carbonara la sgt), choc brownies, hampeh dia nk makan..pling byk pun 2 sudu..tekak jawa mmg mcm tu..hihihi

Semalam i dok searching pasal tulisan khat..I sgt berkenan dgn Khat Kufi..Then i found this website Karya Kufi..Karya diorg sgt Awesome.. Frankly speaking, i mmg tak reti baca tulisan Khat Kufi ni..agak complicated..but i love the art..so i tak berani nk beli or tempah sesuka hati..kang ayat ape2 pulak yg keluar..

I tgh survey2 deko utk dinding..Khat Kufi ni kiranya on the list la..Selain tu, i plan to tempah Canvas printing from The Perfect Canvas..Pic Nikah we all..Than nak cari big mirror tp nk yg murah..boleh gitu? hahaha..cermin mmg mahal, but it can make ur room look more spacious. 

Tuesday, November 29, 2011

I want..

Soksek2 by Aida & Riana at 5:52 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
1. New bedroom set
2. New sofa set
3. Console table
4. 


I want to change my blog template jek sbnrnye..

Mood malas dh kembali..right now we are waiting for the lawyer to call us to sign the S&P..lamanye..mlm td dok list down dgn hubby, what to buy for the new house..kang lmbt2, hbs pulak duit bonus ni ke tempat lain..terpaksa tahan diri utk mshopping..kena shopping barang umah dulu..

Rasa nk g holiday..dh lama tak outstation mcm tepu la pulak..tp musim2 hujan ni nk ke mana jek? nti tak leh nak berjalan pun..smlm cakap kt hubby, jom having short holiday..jawapannye..hujan, tak boleh..fullstop!

Monday, November 28, 2011

Nak tempah hantaran fresh flower?

Soksek2 by Aida & Riana at 5:27 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Boleh tempah dgn I..hihiihih..dh addict pulak, lepas buat sndiri punya hari tu and after few friends request to do their hantarans..

So who interested, can email me at fainie_riz@yahoo.com

Same design as this pic, for only RM70 RM65/dulang. Fresh flower, tray putih, and bantal hantaran (white or purple tone). Kalau sambutan menggalakkan i akan tambah koleksi tray i..Right now i only have 3 type of it.. 

And obviously, my territory is only in Johor Bahru Region. Thats mean, Skudai, Senai, Pasir Gudang, JB, Pulai, sume boleh la...For Kota Tinggi Region, have additional transportation charge unless, time tu i mmg nak balik ke Felda Air Tawar 4..hihihi..

Ape2 pun boleh discuss..i do this just for hobby and to realize b2b dream..(",)







Wednesday, November 23, 2011

Furniture Fair!!

Soksek2 by Aida & Riana at 12:41 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post

Everytime ada Home fair, Electrical fair, segala fair la, msti i ada program..next week ada Furniture fair at KSL City..Kat Johor ni ada 3 exhibition centre yg i kira sgt memanfaat kn rakyat Johor..Wedding fair mmg dh melambak la skang ni..Dulu ada Persada Johor jek, skang dh ada Danga City Mall and KSL City..makin galak la segala jenis fair ni..suke suke suke..

Skang kt Nusa Jaya tgh buat Johor Premium Factory Outlet..Dari tepi highway mmg nampak gah..Waaa nmpknye johor dh semakin maju ni..Tp johor still kurang tmpt makan yg best2, menarik2 and unik2 macam kat KL..

Half Blood Johorian..Tahun ni tahun kesepuluh i dok johor..Dr MRSM Muar, UTM skudai, Keje kat Pasir Gudang, la ni dh kawen dgn org Johor, mmg tukar kerakyatan la..

Thursday, November 17, 2011

Hood Elba

Soksek2 by Aida & Riana at 6:14 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post

Jatuh cinta lagi..I tak mampu la nak pki brand rubine ke, fortile ke, mana2 brand Italy tu la..So in my list right now, Elba and Zanussi jek..Hari tu i g survey kedai elektrik Wira kat Masai. Masa tu i tak decide lg brand ape yg i nak..Kedai tu ada offer brand Haeir Hob and Hood (mcm dlm pic) for RM1050. Design mmg ok, tp i tak sure about its performance..Then ada few brand lg yg diorg offer, mcm morgan, lain2 i tak ingt..kalau hood jenis slim tu, murah jek..Hob+hood blh dpt dlm RM400++..haaa tak tau la ape jek yg hood tu sedut nti..huhuhu

From my reading, Malaysian food ni kan sgt enak baunye, minyak tak payah kata la, lbh2 lagi kalau tumis asam pedas, asam pedas Melaka lak tu, pergh, mmg percik 1 dinding plus lantai la..so better cari suction power >900m3/hr..so kurang la bau sekeliling,and jiran2 tak dapat la detect ko masak ape kan..hahahha

Actually, i tak la critical sgt nk pilih bnda2 ni sume smpi kena list down kn motor speed, LED lighting kejadah tu sume..At the end of the day, i akan tgk design and price jek..So tgk lah nti, which one yg i grab  (",)..

Mode: Verangan Lagi..

Wednesday, November 16, 2011

Rumah episode 2 - Cost for renovation

Soksek2 by Aida & Riana at 11:15 PM
Reactions: 
10 girls dh soksek2 together Links to this post
Hello dear..

Ok, hari ni kita cite2 pasal Renovate rumah pulak..We plan to do minor renovation sbb duit kwsp tu ada lbh..I baru survey beberapa items and beberapa vendor..

Ok, first pemasangan mozek..i Suruh Hubby nya abang pasang kan je..jimat..kalau upah orang, it's around RM1.50 - RM3.80..depends on size mozek..kalau mozek 1kaki x 1kaki, upah murah jek..kalau 2kaki x 2kaki mahal..Harga mozek pun various..dari semurah2 harga sampai la ke mahal2 harga..We talk about reasonable price for our little hommy..Hari tu we all survey kat Jubin BMS, kat Jalan Tebrau..Dr tepi Highway Pasir Gudang mmg dh nmpak..Ada few brands la kat situ, Alpha, White Horse, Niro Granite, etc. Yg white Horse mmg mahal sikit la..Kalau yang 1kaki x 1kaki, RM 1.50 sekeping pun dah dpt..

Jubin BMS - Mcm2 ada
Skang ni kan trend Laminate Flooring, berkenan ni..then i g survey price kat kt Pasir Gudang ni..Diorg amik, 1 kaki RM5.50..kalau pasang lebih 500sq ft, upah free..Tp tak tau la kat tmpt lain, maybe kat sini price quite mahal lagi, sbb limited source. I tak tau pros and cons by using this type of finishing..Tp my hubby to risau sgt pasal water proofing..tp cantik kan..

Tgk lantai tu, nak jgk..
Ok next is kitchen cabinet (kc) disebabkan hubby i tau berangan yg dia tu ala2 master chef, so dia mmg nak kc..kc ni pun ada mcm2 type. Melamine PVC, Melamine ABS, and Melamine Aluminum. Price also diff base on the material..Kalau tak salah i aluminum paling mahal kot..tp tak la mahal sgt..beza dlm RM20 - RM30/ft..Kebanyakan yg i survey, they quote for RM100-150/ ft utk cabinet dinding and lantai..And some of the contractor offer free sink, hob and hood, stainless steel dish rack..pandai2 la kecek kat diorg..



Byk lagi nak update ni, pasal hood, hob, sink, kipas, lampu, grill..tp tgu episod akan datang la ea..tbe2 ramai pulak org kt sini..tu la, org sibuk wt keje, i ni sibuk dok update blog..daaaa

Tuesday, November 15, 2011

Rumah episode 1 - prosedur membeli rumah

Soksek2 by Aida & Riana at 6:49 PM
Reactions: 
11 girls dh soksek2 together Links to this post
Yea, housing loan dh approve..Pasni moh beramai2 kita ke KWSP, kuarkan duit.

Want to share some procedures to buy a house.

Mula2 kena la tau area mana, jenis, budget rumah yg kita nak beli. For us, the criteria are;

1. No jem
2. Tak terlampau dekat dgn kawasan industri
3. Ada sekolah, masjid, kedai2 berhampiran
4. Kejiranan
5. Developer reputation
6. Size rumah vs harga
7. Kemasan dalam
8. Renovation cost (sbb some house yg kita beli byk bnda nk kena renovate. some of it, mmg dh cun, so msuk jek trus)
9. Legal  and S&P fee

So we list down each area, then go and visit their show house. Lepas dh puas hati dgn rumah yg kita nak, g jumpa developer, tanya lot mana yg kosong..kalau lot bumiputera murah sikit..beza harga dlm 20k..tp kena g apply from SUK..kalau kat Johor, utk rumah kos rendah, SUK nye office kt plaza angsana..kalau middle and high cost, kat nusajaya.

Then kena prepare duit booking, legal fee and S&P fee.. normally duit booking around RM500 - RM3000. Depands on developer..Duit lawyer around 1% drpd harga rumah..S&P fee pun around 1%..kadang2 developer offer to liable on all the fees, kadang2 half2, kadang2 kena tanggung sendiri..like us, half2..

Lepas booking, dapat Sales and Purchase agreement (S&P), then boleh la try apply loan. Some of developer, diorg akn deal kan utk kita, some of it, kita kena buat sndiri..Us, we choose to do it ourselves..boleh nego lebih sikit..(sbb i ada nego skill yg hebat, bak kata hubby i..hahahah)

I call few banks, RHB, maybank, Bank Muamalat, HLB, Bank Islam, and CIMB..Tp i g apply kat 3 bank ni jek, sbb tak larat and other banks offer tak besh..I apply, RHB, Bank Islam and HLB. I heard ambank, BSNand bank Muamalat pun ok jgk..

BLR (Base Landed Rate) skang ni 6.6% then depends on the bank diorg nak minus brape %..lagi tinggi diorg minus, lg rendah la loan rate..RHB can give up to -2.45%, HLB and Bank Islam -2.1%..beza kan..Let say i choose RHB, thats mean the rate will become 6.6% - 2.45% = 4.15%. Ok for the bank pun ada lawyer jgk.. most of the bank offer  5% extra loan for legal fee and insurance..thats mean our loan will become 90% + 5%..Then diorg ada la offer few benefits..mcm bank islam diorg ada plan holiday..every year, Nov & Dec, kita tak payah byr installment..Refer Here..

Then housing loan ni ada conventional and islamic banking..byk bank yg dh ada islamic banking, bukan bank islam je tau..Beza Islamic n Conventional (dr segi riba' tu mmg ada la kan)..Islamic banking, Capping rate dia paling highest 10.5%..contohnye, kalau 10 thun akn datang tbe2 BNM announce kan BLR increase ke 15%, Islamic banking takkan naik smpi ke situ..max rate diorg akn 10.5% jgk..kalau conventional, diorg akan follow BNM instruction..Then dari segi insurance, Islamic banking murah
sikit..

Then, lepas loan bank dh approve, boleh la bawak offer letter bank, IC, borang pengeluaran KWSP and bank statement ke KWSP..pengeluaran yg dibenarkan dalah dari akaun 2, dan sebanyak 10% + 10% atau kesemua akaun 2, atau mana2 yg lebih rendah (ke lebih tinggi? tak ingt..hahaha)..tp boleh refer website KWSP..Dh dapat duit tu, jgn lupa byr balance deposit ok..jgn joli sakan lak..huhuu..i br smpi stage ni..duit KWSP tak kuarkan pun lg..nti i update process seterusnya

Kalau ada mana2 info yg mcm tak betul jek, tolong betul kan yea..(",)

Pic rumah kami akan disiarkan kemudian

Thursday, November 10, 2011

Surah2 amalan ketika mengandung

Soksek2 by Aida & Riana at 1:11 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam Dear,


petang2 yg mendung ~kt jb ni la, tak tau nk update ape..so just sharing info for mommy-to-be..i tak sabar nk jadi mommy..haip, dont thinking2, i blum preggy lg..tgh berusaha bersungguh2 ni..hiihi..


I get this info from sumwhere..lupa la kat mana..selamat beramal..


p/s: i tahu, Allah dh merancangkan yg terbaik utk kita..Aminnn




Surah An-Nahl: ayat 78-80

[78] Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur.

Khasiat Surah An-Nahl, ayat 78: Untuk memudahkan wanita hamil bersalin/melahirkan anak, insya-Allah.


"Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

"Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)".

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin

Adalah amat baik sekali jika mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti.

Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.


Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS.
---------------------------------------------------------------------------------------

AMALAN KETIKA MENGANDUNG

Sewaktu mengandung, sebaik-baiknya kita membaca surah-surah di dalam Al-Quran untuk dijadikan amalan harian.

Ia juga baik diamalkan sewaktu membesarkan anak-anak.

1. Surah Yusuf: Utk mendapatkan anak yang comel/cantik

2. Surah Luqman: Utk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai

3. Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh

4. Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)

5. Surah Al-Fatihah

6. Surah Yaasin

7. Surah Ayatul Kursi

8. Surah Al-Araaf ayat 189

9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik

10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat

11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat

12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT

13. Surah Yassin ayat 22 - 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak

14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik

15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.



------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk mudahkan anak-anak menerima pelajaran, suruh anak-anak mengamalkan bacaan surah Al-Insyirah ayat 1 - 8 (Alam Nasyrah) dan surah Al-Alaq (Iqra') dalam solat Subuh.

Selain itu, hafal serta amalkan surah An-Nur ayat 30 untuk terangkan hati, insya-Allah.

SURAH AL-IIIJ'R (Batu Gunung)
Barangsiapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat.

SURAH YUNUS (Yunus)
Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini ke atas perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat.

SURAH YUSUF (Yusuf)
Barangsiapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya.

Barangsiapa membacanya akan dimurahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya.

Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup.

SURAH IBRAHIM (Ibrahim)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida'ah.

SURAH MARYAM (Maryam)
Barangsiapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.

SURAH AS-SAJDAH (Sujud)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit rohani dan jasmani.

SURAH LUQMAN (Luqman)
Barangsiapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit terutama dari penyakit perut.

Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini, nescaya akan terselamat dari bencana banjir.

Tuesday, November 8, 2011

MUA Review

Soksek2 by Aida & Riana at 6:19 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Fuhhh blum habis2 lagi tu Review kawen dia..awok ingt awok nye wedding tu, wedding of the Year ke? Memey pun tak review Wedding dia mcm ko tau..hahahha

Peduli laaa..I nak review jgk..Sebagai tanda penghargaan I kepada usaha vendor2 i yg hebat..Most of the services, i puas hati..So right now, is MUA for hari Bersanding..For Bride's event, ~Nikah, Malam berinai and Bersanding, muka i di touch up oleh MUA/mak andam yg berbeza..

Untuk Nikah -  I disolek oleh mak andam drpd Impiana Bridal Melaka..Sebab mak andam i (Dliya Anggun) ada hal masa tu..


Actually i tak tau Impianan Bridal tu kat mana. Yg make-up kan i ni Kak As. Nasib baik la ok..Overall mmg ok, make-up tak pecah, tak berat, tak oily..tp akak ni make-up guna ice..every layer of her make-up dia tekap ice kat muka i..gile sejuk wokey...

Untuk Malam Berinai - I tak de pic. Di make-up oleh Mak andam I (Dliya Anggun)..Cik milah make-up very ol-skol-style..i dh cuak dh..dia siap tak nmpk celak tu color brown ke black..disebabkan cik milah ni dh veteran, so dia tak larat la nk berdiri, so i kena la dok bawah..pulak tu, dia yg bersandar, i dok tegak jek..pergh mcm nk patah jugak la pinggang i..tp outcome, marvelous..i tkut nk tgk cermin lepas siap make-up tu..hahahha..i request her to do classic look on my face..and she done it perfectly..

Untuk Bersanding - For this event i give the responsibilities to Gee. His make-up style mmg to-date..Most of the barang yg dia guna kan is from MAC and Kryolan..Gee make-up lembut sgt..dia slalu cakap, kalau sakit bgtau yea..hihhii..mmg tak sakit pun..Kejap je dia make-up, 45minit kot..Outcome, i suka, nmpk neutral and glamor, then make-up tahan smpi ke ptg (outdoor)..takde crack or comot2..Highly recommended. Hubby i pun dia yg make-up kan..sepatutnya make-upkan i sorg jek..ok la dia tak berkira..

 

Overall, i love all my make-ups..even lain2 style, lain2 brand, lain2 generation, tp outcome dia, sgt2 la puas hati..
 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates