Ok hari ni masak Ikan goreng + labu masak lemak. Ikan goreng, goreng jek ikan macam biasa. Cara2 masak labu;
Setengah biji labu dipotong2
Setengah biji kelapa / 1 kotak santan segera
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Beberapa biji cili api
Sedikit Ikan bilis
Sebatang serai
Cara2 memasak;
- Blender bawang besar, bawang putih, cili api, dan ikan bilis.
- Rebus labu dgn santan cair dan masukkan serai
- Apabila labu dh lembut, masukkan bahan2 yang diblender
- Gaul sebati and lastly masukkan santan pekat
- Tambah garam secukup rasa and gula sikit jek
I pengguna tegar blender. Jangan harap nk tumbuk2 ni. Balik umah mak mentua pun semua i belasah blender jek. Sampai sakit mata mak mentua i tgk. last2 dia tumbuk sendiri. hahaha. Santan kelapa pun silalah blender ye untuk hasil yang lebih pekat.
2 girls dh soksek2 together:
Fainie, pasal santan..
1) santan cair tu u tambah air berapa banyak?
2) santan pekat and cair tu, u guna 1 kotak santan je ke? Portion dia main agak-agak ke apa?
Semalam I dah masak lemak. Main letak je 1 kotak santan tak buh air. Dah macam dadih I tgk. Lucky my mum kata boleh tambah air panas sikit untuk adjust (rupa takde. Tapi sedap, ok. Hehe)
kalau i pki santan kotak,i bncuh dgn segelas air.xde wt portion cair and pekat.
kalau santan perah manual jek i asingkm.yg first perah tu pkt.yg 2nd n 3rd cair.kuantiti air sama je.just ble dh perah bkali-kali,jd cai-?r.
-fainie
Post a Comment