Thursday, June 14, 2012

Simple Menu - Day 3

Soksek2 by Aida & Riana at 6:27 PM
Reactions: 
Every time I buat entry menu ni, mesti i bernekad nak take pic lauk-pauk tu. Tp bile dh depan meja makan, mesti lupe punye la..padahal camera ada jek dpn tv tu. Haiyoo..dasar gelojoh

Ok, Semalam i masak ayam sup. Favourite hubby ni. Hari2 bagi dia makan sup pun dia redha.

Sup Ayam.

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
beberapa biji cili api (kalau tak pedas mmg tak sah kitorg ni)
Rempah ratus - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih
3 sudu rempah sup

Cara-cara :
  1. Macam biasa, blender semua kecuali rempah ratus and rempah sup
  2. Panaskan minyak, dan tumiskan rempah ratus dulu
  3. Dah wangi gitu, masukkan bahan2 yang dah diblender
  4. Bancuh rempah sup dgn segelas air dan masukkan dalam kuali/periuk
  5. Masukkan ayam dan kentang. Tambah air lagi sikit
  6. Akhir sekali masukkan garam dan perasa makanan
Sambal Kicap

Bahan-bahan:
Cili api
2 ulas bawang putih
Sesudu gula (ikut sedap rasa jek)
Kicap + air sikit

Cara:
Blender semua bahan-bahan and adjust ikut kesedapan pedas dan manis.

Makan sup takde sambal kicap mmg tak marvellous. sambal kicap i slalu nya buat banyak2, simpan dalam peti ais. Anak jawa kat umah tu, haruslah nak makan tempe goreng cicah sambal kicap jgk kan.

Esok sabtu ahad, plan nak buat choc brownies. 

2 girls dh soksek2 together:

Alwanez on June 14, 2012 at 10:06 PM said...

Haaa same cam i. Gengla kite, sume bende nak taruk cili padi. macaroni ke spaghetti ke pizza ke tetap cili padi di hatiku

Riana on June 16, 2012 at 12:11 AM said...

peh choc brownies..hantar la rumah i skit..kehkeh

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates