Ok, Semalam i masak ayam sup. Favourite hubby ni. Hari2 bagi dia makan sup pun dia redha.
Sup Ayam.
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
beberapa biji cili api (kalau tak pedas mmg tak sah kitorg ni)
Rempah ratus - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih
3 sudu rempah sup
Cara-cara :
- Macam biasa, blender semua kecuali rempah ratus and rempah sup
- Panaskan minyak, dan tumiskan rempah ratus dulu
- Dah wangi gitu, masukkan bahan2 yang dah diblender
- Bancuh rempah sup dgn segelas air dan masukkan dalam kuali/periuk
- Masukkan ayam dan kentang. Tambah air lagi sikit
- Akhir sekali masukkan garam dan perasa makanan
Sambal Kicap
Bahan-bahan:
Cili api
2 ulas bawang putih
Sesudu gula (ikut sedap rasa jek)
Kicap + air sikit
Cara:
Blender semua bahan-bahan and adjust ikut kesedapan pedas dan manis.
Makan sup takde sambal kicap mmg tak marvellous. sambal kicap i slalu nya buat banyak2, simpan dalam peti ais. Anak jawa kat umah tu, haruslah nak makan tempe goreng cicah sambal kicap jgk kan.
Esok sabtu ahad, plan nak buat choc brownies.
2 girls dh soksek2 together:
Haaa same cam i. Gengla kite, sume bende nak taruk cili padi. macaroni ke spaghetti ke pizza ke tetap cili padi di hatiku
peh choc brownies..hantar la rumah i skit..kehkeh
Post a Comment