Wednesday, June 27, 2012

Pizza Air Tangan Suami

Soksek2 by Aida & Riana at 7:20 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Alkisahnya suami ku itu anak jawa tulen dan makanan kegemarannya hanyalah cucur ikan bilis.

Intro nye mcm tu la, my hubby nye ideologi; Tepung = cucur, cucur = tepung. For him, tepng hanya sedap dibuat cucur. so kalau i makn roti ke, kuih donut ke, mesti dia tak join sekaki. Kalau dia kerja shift pg, balik kul 3.00 ptg, hari2 dia buat cucur. so, I balik kira ada minum petang la. Then smlm balik tbe2 tgk ada ni;


Wow hebak nye suami. tak sangka i, pandai wat pizza rupenya. cuma terhangus sikit. overall mmg sedap. I bantai gelak jek, anak jawa wat pizza. Pandai pulak tu dia g beli cheese and mauripan tu sume. Good job hubby

Ptg ni mesti dia wt lagi sbb dh syok. Dia dh jemu buat br dia stop. I ni la yg jadi tukang makan nye

Tuesday, June 26, 2012

badan kat opis, otak kt umah fikirkan kain di jemuran

Soksek2 by Aida & Riana at 9:28 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Bila usia dh meningkat, tanggungjawab dah banyak, gitu la jadinye. sangat concern dgn cuaca sbb nk basuh baju, basuh cadar, basuh itu, basuh ini. klu dulu, ada nye kisah semua tu..di opis sekarng ni sgt la mendung. Pg td g keje cerah jek. sebakul i duk jemur baju. Dgn harapan panas smpi ke petang.

Hati ni meronta2 nk g beli baju raya. Tibe2 tukar topik kan..hahah..Tailor yg biasa g, mmg dh tak amik tempahan dh, tu yg i start la risau. ada 2 helai kain pasang tak berjahit lg. Dh la yg 2 helai tu lari tema sefamily tahun ni. Ada la alasan nak mintak lagi sehelai kan. So hr ni nak half day ajak en hubby g jejalan. Boleh gitu? Hahahaha..Drpd jiwa dirudum keinginan kan, lbh baik i angkat kaki..hahahhaa

Iklan: nasi yg i tapau dr cafe ni menggoda jiwa betul baunye

Kitorg ada plan nk buat kenduri hujung minggu ni. Then en hbby sgt la busy (kononnye) lmbt jemput org surau. Maka dh ada org book utk 30hb ni. Yg family i semua dh amik cuti nk dtg dr Melaka. Last minit mcm ni, leceh la nk tukar2 kan. Yg kitorg ni terpaksa pospond kenduri tu ke minggu depan. Lepas blik surau dgn hubby tu, i dok meleleh air mata la. Ye la, Ibu i tak dapat dtg, sapa nak tolong masak, sape nk kupas bawang sume. dok meroyan jgk la sekejap. takkan nak harapkan family hubby jek, segan la. I kan baru pindah situ, so tak tau style kejiranan kat situ mcmana. Either diorg dtg tolong masak or not. I pulak mmg takde family kt Johor (ada sorg, tp tak leh nak mharap. Kitorg dtg umah dia, kitorg yg bawak bekal dari umah. Sbb kitorg tau dia mmg takkan masak). Mmg terpaksa mharapkan family hubby jek. Sedih and bingung noq. Menggelupur la I sesorg nti

Then baru kejap td, my beloved mummy forever call, dia kata, dia dh tukar cuti dia. Siap g tukarkan cuti adik i (Diorg keje sama tmpt.). Hoooyeahhh so happy. Tak payah la i start kupas bawang hr ni..hahahah

Thursday, June 21, 2012

sedih..

Soksek2 by Aida & Riana at 1:07 AM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post

Thursday, June 14, 2012

Simple Menu - Day 3

Soksek2 by Aida & Riana at 6:27 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Every time I buat entry menu ni, mesti i bernekad nak take pic lauk-pauk tu. Tp bile dh depan meja makan, mesti lupe punye la..padahal camera ada jek dpn tv tu. Haiyoo..dasar gelojoh

Ok, Semalam i masak ayam sup. Favourite hubby ni. Hari2 bagi dia makan sup pun dia redha.

Sup Ayam.

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
beberapa biji cili api (kalau tak pedas mmg tak sah kitorg ni)
Rempah ratus - kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih
3 sudu rempah sup

Cara-cara :
  1. Macam biasa, blender semua kecuali rempah ratus and rempah sup
  2. Panaskan minyak, dan tumiskan rempah ratus dulu
  3. Dah wangi gitu, masukkan bahan2 yang dah diblender
  4. Bancuh rempah sup dgn segelas air dan masukkan dalam kuali/periuk
  5. Masukkan ayam dan kentang. Tambah air lagi sikit
  6. Akhir sekali masukkan garam dan perasa makanan
Sambal Kicap

Bahan-bahan:
Cili api
2 ulas bawang putih
Sesudu gula (ikut sedap rasa jek)
Kicap + air sikit

Cara:
Blender semua bahan-bahan and adjust ikut kesedapan pedas dan manis.

Makan sup takde sambal kicap mmg tak marvellous. sambal kicap i slalu nya buat banyak2, simpan dalam peti ais. Anak jawa kat umah tu, haruslah nak makan tempe goreng cicah sambal kicap jgk kan.

Esok sabtu ahad, plan nak buat choc brownies. 

Wednesday, June 13, 2012

Simple Menu day 2 - Ikan goreng + Labu masak lemak

Soksek2 by Aida & Riana at 6:23 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi ladies,

Ok hari ni masak Ikan goreng + labu masak lemak. Ikan goreng, goreng jek ikan macam biasa. Cara2 masak labu;

Setengah biji labu dipotong2
Setengah biji kelapa / 1 kotak santan segera
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Beberapa biji cili api
Sedikit Ikan bilis
Sebatang serai

Cara2 memasak;
  1. Blender bawang besar, bawang putih, cili api, dan ikan bilis. 
  2. Rebus labu dgn santan cair dan masukkan serai
  3. Apabila labu dh lembut, masukkan bahan2 yang diblender
  4. Gaul sebati and lastly masukkan santan pekat
  5. Tambah garam secukup rasa and gula sikit jek
I pengguna tegar blender. Jangan harap nk tumbuk2 ni. Balik umah mak mentua pun semua i belasah blender jek. Sampai sakit mata mak mentua i tgk. last2 dia tumbuk sendiri. hahaha. Santan kelapa pun silalah blender ye untuk hasil yang lebih pekat.

Tuesday, June 12, 2012

Simple menu for working wife – Day 1

Soksek2 by Aida & Riana at 6:33 PM
Reactions: 
8 girls dh soksek2 together Links to this post

I mmg tukang masak tegar di rumah..disebabkan jarak opis ke rumah hanyalah 10 minit dan i tak pernah diperlukan utk OT, so everyday tepat jam 5.45 mesti i dh terpacak kat umah. I’m more happy to cook for hubby rather to having makan2 outside. Kecuali kat rumah takde stock lauk. Normally kitorg akan beli lauk utk seminggu.

My daily routine, sampai rumah bukak tudung, terus jek ke dapur (kerja i tak memenatkan. So masih mampu terus g masak..hahaha). Hubby selalu cakap, masak simple2 pun lg best drpd makan kat kedai seciput jek..

I wanna share what I cook for this week and normally i will rotate about the same.

Monday
Ikan Parang Asam Pedas (kata simple, ni jadah susah gile.hahaha)

1 biji bawang
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit kunyit hidup
sedikit halia
* Blend semuanya

Note: selalunya i blend byk2 lepas tu simpan dlm freeze. tu sbb i rasa simple jek. nak masak cedok saja. 

3 sudu cili kering yg dah di blend
daun kesum
asam jawa
garam
Ikan

Caranya: Tumis bahan2 yang diblend. Apabila dah naik bau masukkan cili pulak. Tumis sehingga pecah minyak. Then masukkan daun kesum. Perah asam jawa dan masukkan airnya ke dalam kuali. Tambah garam and ajinomoto sesedap rasa. Then masukkan ikan. Tunggu sampai mendidih dan siap!

Senang jek. Yang penting semua bahan mmg dh ada kat umah

Veil "One Dream Veil Contest"

Soksek2 by Aida & Riana at 5:26 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post

Congratulation to all the brides yg melangsungkan perkahwinan sepanjang minggu lepas. And also to Gee yang menang Dream Veil contest from AdriaCottage. Gee request to have Gold chiffon veil with 3D flowers patched on it.


Overall view

The details
Interested? Place your order by email me at fainie_riz@yahoo.com

Monday, June 11, 2012

I judge a company by its guard house

Soksek2 by Aida & Riana at 7:10 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
I'm on leave yesterday to attend an interview. Sblm g tu dh study la sikit2 pasal company tu..Company tu public listed tp kecik jek la..Related dgn Oil & gas, so I think it should be stable. Tp ht i tu still berbelah bahagi la nak g ke tak ea..Company skang  ni mmg comfortable sgt la..just takde kepuasan bekerja..sbb buat bnda yg tak related.

Dikala hati berbelah bahagi tu, I g la bersiap jgk nk g interview..sblum pergi tu borak2 dgn hubby..hubby kata takpe la company kecik..kalau dia boleh bayar awk, ape nak risau..Ok agreed with hubby..Ye la, maybe company kecik, staff sikit, untung banyak..so haruslah highly paid kan..

I pun drive la melayan perasaan verangan2 gaji 6k..hahhaha..smpi depan kilang dok usha2 tmpt parking..Ok, takde tmpt parking yg proper..parking la mu tepi jalan atas rumput berlecak..mmg pakej..berjengket2 la I dgn high heel tkut terbenam kan..Go towards guard house for registration and Oh My, ur guard house sgt la tak sistematik. So can't imagine how its look inside..Tp dh alang2 tu masuk jgk la..

Yg ni pun cantik sikit
Masuk2 bau colok mmg dh semerbak. Office dia hanyalah sebesar Finance office in my current company..bukak pintu trus dh nmpak warehouse..Tgk line internet kt hp, E jek. Tanya receptionist, hari sbtu keje ke tak..dia kata keje..terus i pulangkan balik form nye, amik file i, cabut..hohoho cant accept to work on Saturday. Other think I can try to be Positive. Once it need to be in the office on Saturday, sorry la. I sanggup tolak tepi. Weekend is dedicated to family. Taknak I bgun bersiap pg2 sabtu, g keje..


Monday, June 4, 2012

Light Yellow Veil ready for rent

Soksek2 by Aida & Riana at 7:24 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post

Dear B2B,

Now we officially open for rental the Light Yellow Veil

Congratulation Nabila

The veil
The details;

Color: Light Yellow
Can be suit with: Yellow
Material: Chiffon silk with patch lace
Design: Pearls & beads
Length: Waist length (paras pinggang)
Rental Price: RM 50


Email me at fainie_riz@yahoo.com to park your date
 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates