Thursday, March 6, 2014

Online bisnes as side income

Soksek2 by Aida & Riana at 1:07 AM
Reactions: 
Salam dear,

I rasa ramai blogger yg terjebak dalam o9 bisnes. Yang pada asalnya beli untuk guna2 sendiri then jd agent, yg asalnya cerewet DIY utk wedding sendiri then terus continue produce product. Mcm2 cara Allah bg jalan untuk kita terus dapat rezeki. As for me, Alhamdulillah, dr cerewet masa nak kawen, terus buat bisnes veil and shawl https://www.facebook.com/GerobokAdria

Dr kecik i mmg suka ada duit tepi, tp takde la suka sgt nak meniaga ni. Sbb pemalu. Pemalu la sgt qannn. Dulu masa kecik2 tiap2 hari bawak bekal g sekolah. My ibu rajin buatkan donut, karipap, nasi lemak. Then kalau bawakkan kuih tu, bukan reti bawak sikit2 Ibu letak 3 or 4  keping konon nak bg kenyang kat sekolah n fokus. Fokus la sangatkan. Hahahha.. Kalau bekal tak habis nanti kena marah. So I jual kat kawan2. I makan 1 jek, lg 3 keping jual. Tiap2 hari balik sekolah, ibu tgk bekal habis, bahagialah hati si ibu, tak tau ank dia jual kuih2 tu kat sekolah. hahahha. Kantoi sbb ibu jumpa duit syiling banyak dalam beg sekolah. Terpaksa la berterus-terang, since dr tu, i bwk 10 keping tiap2 hari. Jual kat kawan2. Sblm balik sekolah amik oder. Darjah 1 tau masa ni. Ha, nmpak tak, biz minded sejak kecik. hahaha. Sampai dapat meluaskan perniagaan ke line2 cikgu tau. cikgu2 pun oder. Tp dah nak ujung2 tahun tu, cikgu panggil, tak bg jual kat sekolah lg. Biasa la, nanti takut ada kes cirit-birit ke ape ke kan. Tp cikgu kata, awk bawak lebih, jual kat saya. Saya nak tiap2 hari. Ha gitu. Mmg sedap ye kuih ibu buat. Dah la besar. Kalau donut or pau sambal tu, makan 1 pun dah kenyang.

Kalau time kantin day kat high school pun i rajin buat jualan class. Mmg tiap2 tahun la jualan kitorg mesti yg tertinggi sekali. strategi tu penting. Dh keje siap terjebak join MLM. Pastu dah serik dah, tak nak biz. Masa dh kawen few months tu mcm bosan jek takde bnda nk buat time malam. Especially kalau hubby keje malam. Mula la meroyan asik pk nak shopping jek. Pastu suka jgk tgk org buat biz. Masa tu ada la amik oder wat hantaran sikit2. Tp area limited. boleh buat area jb pasir gudang je la kan. Then byk saingan pulak tu. Fikir2 lagi, nak g class buat kek, tp hubby cakap, kalau buat kek, masa awak tight sgt2. Kalau that week org nak kek, ada emergency ape pun tetap kena buat. Nanti weekend tak boleh balik kampung. Ok logik jgk.

Then member suruh buatkan veil. Start dari situ la start seminggu sehelai, then seminggu 3 helai, sekarang Alhamdulillah, sehari sehelai, siap kena sub kat org lagi. Seronok, walaupun ada ups n downs time customer complaint. Mmg down terus la. Sekarang ni kitorg expand jual border lace and mix pearl jugak, untuk org yg rajin DIY. And the best thing, hubby pun tolong. Kalau pearl n lace, dia yang handle. I amik oder jek






Owh, sekarang kitorg ada bukak DROPSHIP MIX PEARL jugak. So kalau uols nak tambah2 income, whatsapp me ye 0123490114



1 girls dh soksek2 together:

anariffin on March 6, 2014 at 6:06 AM said...

wah..mmg betul2 bisnes minded ni..alhamdulillah..rezeki Allah tu luas lg pelbagai kan...
ana pun dok wat veil skunk..tp bru je nk try2..ana doakan kite same2 berjaye..insyAllah...btw..cmner nk mjd dropship tu erk...?

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates