Monday, January 3, 2011

Review - Bantal Hantaran

Soksek2 by Aida & Riana at 1:00 AM
Reactions: 
2011 dah datang..Last week bile org Tanya bile nk kawen? Jawapan nye, thun depan..Hari ni bile org tanya bile nk kawen, jawapan nye, thun ni…9 bulan jek lg..fuyooo takut nyer..

Last weekend tbe2 dapat ad-hoc public holiday, so trus dpt ide nk wat ad-hoc DIY bntal hantaran. Inpired by this;
Credit to: Arma Wedding 
Gorges kan..love this so much..so I carik2 cara nk buat nye and terjumpalah blog b2b yg ada tunjuk cara buat bntal ni..tp lupa blog sape..soori ye girl..I credit to ur blog with big claps..sbb dh bjaya beri tunjuk ajar kat i..

Barang2 yang diperlukan (untuk 7 biji bantal)

  1. Kain 2meter
  2. Kekabu 2kg
  3. Papan cake size 14“ 7pcs
  4. Span 7pcs
  5. Gunting
  6. Gam pistol
Cost membeli barang (untuk 7 biji bantal)

  1. Kain 2m RM15
  2. Kekabu 2kg RM13
  3. Papan cake sekeping RM2 x 7 maka RM14
  4. Span sekeping RM0.80 x 7 maka RM5.60
Total damage = RM47.60

Rambu-ramba kat tepi tu tak masuk lg sbb blum ada yg berkenan..dah add nti, I update lg..

Jom terjah cara pembuatan lak.

1.Bahan2 yg diperlukan. Pic kekabu jek takde sbb kekabu tu sgt mgatalkan hidung..Harus duk luar jek

2. Gamkan 3 daripada 4 bahagian span tu kat atas papan cake. Gunting sikit tepi span tu mcm dlm pic supaya kemas

3. Masukkan kebabu and pastikan setiap bucu diisi dgn kekabu supaya bantal nmpk kemas
4. Gam bucu yang ke-4 dan tepuk2 bantal tu supaya kemas jgk
5. Gunting kain mengikut saiz bantal

6. Gam kan kain pada bantal tersebut seperti membalut hadiah


7. Eh dah siap dah 7 biji bantal. Tak sampai 3 jam pun


Super excited. Pastu menyambung la buat rangka bunga telur tu..baru ada 786 kelopak..i mperlukan 1000 kelopak utk 100 bunga telur. I akn DIY sndiri bunga pahar dip i..nti kite share lg kat sini ea..

Pastu tunjuk kat Mr. Hunter bntal yg I buat tu..tbe2 die kecut perut sbb die tak prepare ape2 lg..lelaki sng jek, akak2 ipar ramai blh tlg buat nti..jgn risau ea cyg..cyg kat u

17 girls dh soksek2 together:

K.I.N.A on January 3, 2011 at 3:03 AM said...

kemas..Allah saja tau susahnye nak kemaskan kat belakang tu..hehe..

Adawiyah A.Halim on January 3, 2011 at 4:30 AM said...

cantik sgt!!!suka kaler tu..nice =)

miss Z on January 3, 2011 at 5:55 AM said...

finally! jumpe jugak cara nak buat bantal nih. hehe. tbe2 semangat nak buat jugak. pdhal event lame lagik. haha

fainie_riz on January 3, 2011 at 4:24 PM said...

kina: haah kina, ssh nye la nk kemaskn..tu pun ada bucu yg terlebih mancung..huuhu
Ada: sbnrnye nk cari kelabu, tp dh ternampak kain tu, kena la kot dgn tema purple i
miss Z: event sy [un lmbt lg..bulan 10..saja wat awl2..sng nti

fafa said...

mane nak beli kekabu ni eh? mmg nak buat sendri.

fainie_riz on February 20, 2011 at 4:53 PM said...

fafa: i beli kat kedai perabut..selalu nye kat kedai perabut uncle2 mmg ada..2kg RM13 kot..

ieza on March 20, 2011 at 11:52 PM said...

yes..thanks 4 the tutorial... nk wt sendiri gak utk tunang nanti..

aKu YaNg AdEQ'z on June 19, 2011 at 6:44 AM said...

awak,mane awak beli span tu ek?sy cari kat koboi x de plak....:)

fainie_riz on June 19, 2011 at 5:21 PM said...

Adeq: cari kat kedai jual bunga..

aKu YaNg AdEQ'z on June 20, 2011 at 5:15 AM said...

owh...ok2....mekaseh...sok blk keje terus try g cari...huhu

Anonymous said...

salam kak. nak tanya cikit tapak kek 2 14 x berape. cantikla.... saya nak baut jgak la

fainie on October 1, 2011 at 6:16 AM said...

tapak tu mmg 14inch..rasanye tapak2 tu mmg segi empat tepat

Anonymous said...

salam kak nak tanya tapak kat bawah 2 npk x span.

Anonymous said...

salam kak sekali lagi kekabu lau 2kg cukup x untuk 13 biji

fainie_riz on October 16, 2011 at 5:44 PM said...

Anon: tak nampak..kekabu 2 kg cukup..elok2 tak buncit sgt..klu buncit susah lak nk letak barang nti

farysa on July 19, 2013 at 1:44 AM said...

kalau utk 9 biji,kain kena berapa meter? kekabu kena berapa kg?

Anonymous said...

papan kek nt ttp habis dgn kain ke?ke mmg nmpak papan kek 2?

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates