Monday, May 23, 2011

Skim rumah pertamaku

Soksek2 by Aida & Riana at 7:19 PM
Reactions: 
In this few days, we start talking and thinking about house. Commitment increase. Hidup ni macam main SIMS kan..eh, ke main SIMS tu mcm kehidupan kite? Yes, we must develop our life, commitments, harta, kasih sayang, and everything..baru la hidup kan..

Seriously i tak tau procedure beli umah sume..Have no idea on it..My housemate skang ni tgk uruskan pembelian umah die..so i follow sikit2, so i have few idea on it. Today i do research on SKIM RUMAH PERTAMAKU..What is it?


"Skim Rumah Pertamaku (SRP) telah diumumkan dalam Bajet 2011 oleh Kerajaan Malaysia untuk membantu golongan muda yang baru bekerja dan berpendapatan tidak lebih daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah pertama mereka.

Skim ini membolehkan golongan muda untuk mendapat pembiayaan sehingga 100% daripada bank-bank yang terlibat untuk membeli rumah pertama mereka. Ini sejajar dengan hasrat Kerajaan untuk meningkatkan pemilikan rumah di kalangan rakyat Malaysia."

Ok syaratnye senang jek:
1. Gaji pemohon tak lebih dr RM3000
2. Gaji pemohon bersama (isi rumah/husband & wife) tak melebihi RM3000
3. Umur blum smpi 35 Tahun
4. Harga rumah tu antara RM100,000 - RM220,000
5. Bekerja tetap

Syarat2 lain klik Sini ye

Ha kerajaan dh bg kemudahan tu, ape lg, grab it..beli umah muda2 mmg untung..lg 1, jgn lupe kite ada KWSP..akaun kedua tu boleh dikeluarkan utk bayar deposit rumah sekiranye anda tak layak menerima skim rumah pertamaku..sbb gaji anda sume besar2 belaka kn..

Ibu slalu pesan, "nk mulakan komitmen tu mmg susah, tp kena berani..kalau dh beli tu, msti takde masalah punye..Allah akn bg rezeki selagi kite usaha..jgn lmbt2 amik umah..tukar kete besar skali.."

Teettttt..ayt yg last tu mmg tak leh blah...tak hbs2 suh tukar kete..hahaha

Kalau area Pasir Gudang i, ada beberapa kwasan yg tgh develope. Antaranye
1. Taman Scientex. Mmg well-known la..Rumah mampu beli tp kawasanye dh macam ke dalam sgt..nak kuar g keje mmg agk jem sbb residential area die dh terlalu pack..disebabkan agk jauh dr kwsn kilang, so environment die agk terpelihara. Developer Scientex Sdn Bhd

2. Taman Tanjung Puteri. Tgh develope gile2..rumah masih murah2 sbb terpelosok sikit..Developer Scudai Sdn bhd

3. Taman Bukit Dahlia. Kawasan high class sikit on my point of view la..umah die cantik2, geram tgk tau. Centre of Pasir Gudang. dekat nk g keje, nk g Kipmart, pusat bndar, skolah sume dekat lah..Maka price die pun tak hengat2 la..I suke umah2 kat sini..Developer Johor Land


4. Taman Nusa Damai. Ni lg pelosok dunia..Tp sgt tenang..Umah ni bukaan tanah die luas. Ni dh fasa ke 7. Masa fasa 1, harga die tak smpai RM150,000 pun. Skang i u see how much it increase? Developer Scudai Sdn Bhd jgk


Then ada la bbrapa kawasan yg hot mcm Kota Masai, Seri Alam..Bloggers, ada tips2 beli rumah tak? lets share..Sharing is sexy right? Beli umah long term commitment..msti kite taknak umah tu problem, kejiranan teruk, ada anai2, so byk bnda yg kite kena consider..


19 girls dh soksek2 together:

lovelyadibah on May 23, 2011 at 7:29 PM said...

dba pun ingt nk beli rumah guna skim rumah pertamaku.sebelum kawin.nice info :)thanks for sharing fainie:)

nolyndila on May 23, 2011 at 8:30 PM said...

info yg sngt berguna..dila target next year bru nk beli rumah..cz thun ni nk kawin... :)tp klu nk dduk shah alam harga rumah mahal..

fainie_riz on May 23, 2011 at 8:39 PM said...

Dba & Dyla: Umah ni makin lama makin mahal..lmbt laun kena beli jgk kn..klu diikutkn mmg pening n tkut nk tgk payment bulan2 tu..tp ada umah sndiri best..boleh wat suke2 ht..hr tu we all nk pasang ariel kt umah sewa, nk paku dinding pun tkut..tkut nti kena mrh dgn tuan umah..hahahha

LisaLisut on May 23, 2011 at 8:49 PM said...

cant say much.sbb kalau dicampur pdptn isi rumah more than 3k automatic tak layak. sigh..plus range price 100-220k in KL dh takde.kalau ade pn..flat...landed house semua dh increase 300k above.so kawasan luar KL or sgor mcm Seremban or JB or mcm kawasan yg u nyatakan di atas consider as lucky la siapa yg layak.huhuhu.heartache jugak bila baca SRP ni.lg2 utk yg tgl lembah klang.naisb baik i sempat beli b4 price increase -_-

grab it babe.

A 'n' M on May 23, 2011 at 11:47 PM said...

xsure pendapatan 3k utk nett ke gross?kalau nett masih ade harapan.kalau gross...lupekan saje.huhu.kalau da kawin,cmpr income die mmg over limit da 2.hehe...tp menarik kn?peluang utk org2 muda mcm kite utk ade umah.. =)
u duduk area PG ke?same la!i kat seri alam.so far i think kt sini yg plg best.dekat dgn segala2nya!tesco,kipmart,hospital,etc...plus jln permas 2 da bukak so lg senang pegi jb.hehe..from what i heard area kota masai & bkt dahlia 2 byk anai2.my friend br je pndh last month sbb umah lame die pnh anai2 smpai tangga pn abis.huhu.ape2 pn..do ur research well.its ur future investment!good luck! =)

fainie_riz on May 24, 2011 at 12:25 AM said...

Lisa: Tu la, yg duk KL, mcm tak merasa jek nk utilize skim tu..klu kt sini, 200k tu still boleh dpt la..klu kat my hometown, 200k boleh dpt Semi-D lari tak jejak tanah tau..mmg luas..kat Melaka

fainie_riz on May 24, 2011 at 12:28 AM said...

A n M: I duk taman Mawar jek.tp menyewa lg la..i pun suka seri alam..nmpk educated bndr die..ada ke bndar educated? hahaha..tp serius cntik..price umah die mahal tu..haah kat kota masai & bukit dahlia byk anai2..tmn mawar pun same..tu salah2 factor tkut nk beli umah tu..nanges tau nk tembak ubat anai2 tu..mahal

nida-razak on May 24, 2011 at 4:04 AM said...

thanx for sharing...tp skim ni, kalo keje swasta boley ke? emm..nida ngn en tunang mcm susah je nk dapat skim ni,even gaji kitorg bukan tinggi mana.. huu

LisaLisut on May 25, 2011 at 8:08 AM said...

nida bole je.tak kisah swasta ke gov.

kelaka ayat fainie lari tak jejak tanah okkkk ;p

fainie_riz on May 25, 2011 at 5:40 PM said...

Haah Nida..Scheme ni la satu2nye perkara yg mgembirakan org2 yg kerja private masa pembentangan budget 2011 thun lepas..

Lisa: u need to imagine lari tak jejak tanah tu mcm naruto lari kejar musuh tau..hahahaha

nida-razak on May 25, 2011 at 6:38 PM said...

tapi kalo gabung husband and wife, lebih gak rm3000, tapi xla lebih banyak...huu..boley ke ek...skim ni hanya ngn certain pemaju je ke boley?

fainie_riz on May 25, 2011 at 7:14 PM said...

requirement die msti not exceed 3k..kalau mcm tu guna 1 nama jek..tp kadang2 1 nama, loan tak lepas pulak..pasal pemaju, tak sure pulak..tp rasanye ni lbh related dgn bank kot..klu bank tu apporvekn loan 100%, pemaju on jek..

nida-razak on May 25, 2011 at 7:19 PM said...

hurm..klo guna 1 nama lak, maybe susah nk dpt loan kn..camana pon, kna cuba skang, lambat2 nanti, harga umah makin naik lagi..

fainie_riz on May 25, 2011 at 7:51 PM said...

btul tu nida..kadang2 i rasa scheme ni mcm ajak2 ayam jek..tak logic btul requirement die..tp kalau tak dapat utilize scheme ni pun, kite still boleh guna kwsp acc 2 tu..atleast bile kite dh deposit 10%, monthly payment dh kurang sikit..

nida-razak on May 25, 2011 at 8:13 PM said...

tu la, mmg macam xbape logik kan..better guna kwsp tu, klo da bayar 10% kurang sket..huu..tibe2 xsabar nk beli rumah..hehe..fainie dok area jb ek..nida slalu gak outstaion ke sana, gi area masai, plentong, seri alam..

fainie_riz on May 26, 2011 at 2:26 AM said...

i duk kat pasir gudang..mmg dh dekat sgt la tu masai, seri alam sume tu..kalau dtg sini roger2 la..boleh i bwk g makan ayam penyet paling power kat pasir gudang ni..hihiii..

Fasha on May 27, 2011 at 8:05 AM said...

area tg puteri pun sgt byk anai2. dulu b4 kawen i dok situ and mmg horror la. celah2 jubin pun anai2 bleh masuk. dah la tikus pun byk. tapi rumah baru kat lampam tu cantek jugak. murahan plak tuh

Riana on May 29, 2011 at 6:45 PM said...

beb,jom settle kat sri alam.nt time hubby kite keje kite leh lepak sama2..haaha...tercekik i tgok harga kat jB..haha..

agent hartanah on August 21, 2011 at 10:30 AM said...

nak tanyer ape2 tentang beli rumah, proses, loan 100% atau ape2 boleh tanyer dgn saya.komen kt blog saya.xde skim nie pown boleh dpt loan 100%. xya deposit, nk tahu cntack sy.
sms kt 0127311201 pon blh.share2 ilmu.
beli rumah dpt duit lg pwn ader skrg, tp rmh second hand je

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates