Wednesday, September 28, 2011

Free Seat AirAsia Promo

Soksek2 by Aida & Riana at 6:41 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
I'm strugling to catch this offer and finally i got it..ke mana? Kota Kinabalu sahaja..klu nk dapat yg ke Krabi, Bali tu sume mmg kena mhadap PC sepanjang hari start from the first minute they launch..Web traffic jgn cite la..kat waiting room tu, berjam2..smpi terlupa tgh que for booking..

We will fly May next year..honeymoon yg ntah kali ke berapa la agknye tu..saja nak cuti2 malaysia dgn incik suami..actually the 'FREE SEAT' is not really free la..u still need to pay for airport tax, insurance, and fuel charge..so, the total amount is around RM150 for 2 person. Kira ok la kan..

Anybody, please share which part should i stay? Which hotel should i choose? Any travel tips? I dh search few hotels..kalau boleh we all nk dok kat center supaya sng nk g mana2..and kalau berkesempatan, on the second day, we all plan nak g island..day visit jek..

Please share

Monday, September 26, 2011

Persiapan Majlis Sebelah Lelaki + Update secara rambang

Soksek2 by Aida & Riana at 1:51 AM
Reactions: 
10 girls dh soksek2 together Links to this post
Smlm sempat jugak we all balik kota sekejap..tgk persiapan utk majlis bertandang kitorg..My FIL tgh renovate umah..konon nye nk renovate sikit2, skali balik tgk, mak i, transform trus rumah tu..dh luas n best sbb toilet kat dalam..dalam bilik pengantin pun ada 1..wow i loike so much!! huhuhu..

Case biasa, kad kahwin tak cukup..haritu Mr. hunter tanya mak dia nk brape pcs, mak die kata 300 je cukup..konon nye nk buat majlis kecik2 jek..smlm blik, skali tak cukup lg 300pcs..amekaw..ni bukan majlis kecil2an..ni dh beruya namanye ni..so FFIL pun terpakasa la g menempah anothe 300pcs tu..nasib la ye dapat kad biasa2 jek..

Td Kak Noni from Noni's Creative cake baru je call, confirmkan order..Confirm order stacked cake 3 tingkat..hohoho i loike stacked cake..bbrapa minit lepas tu, Bridal House lak call - Dliya Anggun, cik milah kata, baju nikah dah siap..dh boleh datang fitting..esok dia g KL amik baju sanding..Cik Milah tmpah baju sanding i kat mana? kat rizalman ke? Hatta Dolmat ke? hahaha verangan la..tak tau cik milah tempah kat mana but hopefully cantek la..color ala2 Tomok nye baju sanding..i tak berkenan color tu, tp disebabkan tgk Tomok n Ayu pkai cantik, so harap2 i pki cantik jugak la..hahaha Verangan lg..dh la tunang i tu gelap..Tomok tu cerah..Si Ayu tu cantik kurus tinggi, i ni pulak, gemuk, pendeks...

Inai pulak..mmg plan nk draw sndiri jek sbb takde bujet nk panggil org then bayar ratus2..bujet sudah lari..then last week dh start la try lukis2 sndiri..rasa mcm tak gagah la pulak nk buat sndiri..mgunakan teknologi FB, shout out la kt wall..then dapat la bbrapa suggestion from my friend..i Start contacct them 1 by 1..then sorg adik ni, student of my friend..mintak2 quotation sume then dia kata, dsebabkan akak ni kawan cik diana, so sy kira RM20 la utk dua2 belah tgn..RM20 jek bukan RM120..hahaha jimat2..redha la klu tak cantik pun..i dh bg design kat adik ni..tgk kt FB dia, i think she can do it..

Thursday, September 22, 2011

Review: Kad Kahwin

Soksek2 by Aida & Riana at 7:47 PM
Reactions: 
9 girls dh soksek2 together Links to this post
Ok, jom review kad kahwin i..(straight to the point..huhuu)

sampul kad

Pocket

Inlay 2 pcs

Secara pukul rata nya, nak masukkan semua kad2 ni, mmg penat..dr kedai, semua inlay (2pcs), sampul and pocket adalah berasingan..we all kena masukkan sendiri..

Kronologi pembuatan kad kahwin:

I plan nak g survey LH creative and Pesona Kad Kahwin kat Jalan Pudu..I ni tak pandai jalan KL..smpai2 kat Jalan pudu tu, trus park kat area Caltex tu..sblah tu ada kedai kad kahwin..we all smpai awl tu..kul 9.30 kot..tauke kedai tu tgh dok baca paper lg..LH and Pesona Kad Kahwin depan lg, kena jalan kaki sikit..so kitorg singgah la dulu My One Card ni..Survey2 harga memang ok la price diorg cuma kena order 1000pcs la..we all mmg nak order 1000pcs pun..and diorg offer bg 2 pcs bunting..

I mmg ada bwk kad idaman kalbu i (kad idaman kalbu tu, sebijik la mcm kad i ni..100% copycat) then i anya la tauke kedai tu, kalau mcm ni brape sen? dia kata 80sen..mommy i mula la sessi tawar menawar, lastly dia bg 70sen..yeay suke..

Balik office i anta la sume artwork and wording2 yg i nak..so far layanan pekerja dia mmg terbaik..by phone n email je pun..After alter few parts, i puas hati dgn artwork then diorg pun start printing..2 hari lepas tu, i terbaca blog Kina, dia tak puas hati dgn priting kad kahwin dia...and he order from the same vendor..oh My..i trus call the vendor nak pesan suh print n gunting cantik2..tp adik manis tu kata, kad akak dh siap..boleh la dtg amik..pergh rasa mcm nk g amik trus jek..apekan daya, i di Johor ketika itu..

Lepas 3 minggu kot baru i g amik..masa kat kedai i cek kuantiti and cek sikit2 je la..pastu suuh diorg angkt g kat kete..masa kt kete tergerak hati i nak bukak semua packaging tu..i belek2, tgk ada pocket yg tak printing kat atas metallic paper..adushhh terkena dah..nasibaik tak bawak blik Melaka lg..

Masuk blik kedai, tunjuk tauke kedai tu..diorg asingkan mana yg tak printing atas metalic paper..ada 150pcs..rupanye tersalah print..yg metallic surface tu ada kt dalam..kira ok la 150 out of 1000 kan..tp tauke kedai tu refund RM50..hohohoh rezeki jgn ditolak..so total price is only RM0.65 jerk..suke suke suke

Tp ada la sikit2 pocket tu yg diorg potong senget..mula2 tak puas ht jugak..then adik2 i kata..kad dh la murah, nak demand mcm2 lak..ok sentap sekejap..redha jek..adik i siap kata, untung ke tauke tu printing along nye kad? kitorg bantai gelak ramai2..hahaha

So totally, i'm very satisfied with my wedding card..My One Card is Recommended..not highly recommended okey..

Byk yg dh settle

Soksek2 by Aida & Riana at 2:15 AM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
16 days to go..

Harusla byk yg dh kena settle kan..kalau tak, haruslah tak tido malam..my biggest project, that is my crystal bunga telur dh siap..finally siap jgk..mau tgk? sila lh melawat fb i: aida rohayu
sori ye gurl, tak dappat nak tepek kt sini due tu limited excess of the PC..PC opis la katakan

Goodies bag sume pun dh siap isi..we all isi adik beradik jek..maklum la adik beradik ramai kan, 3 org..kitorg duk kerahan tenaga dr kul 2.00 ptg smpi kul 10.00 mlm kot..bhenti makan pizza jek..cuma goodie bag VIP jek tak isi lg..tema VIP's goodie bag; Chocolate inside n outside..silalah grab nti ea

Bilik perantin..dh siap pasang langsir..perabot dh smpi..sgt suke..masa perabot smpi tu rasa mcm nk meroyan jap..excited sgt2..extra light pun abah dh pasang..carpet sume dh test letak..tgl nk deko2 n pasang frame2 pre-wed jek

Bunting dh siap, MOH i will pick-up this Saturday..thanks beb ate..bridesmaid i pun dh anta tmph sume baju2 diorg..hopefully siap n cantik.. (will reveal who are they soon)..hot2 gurl sume nye

Inai design tgh carik lg..i akn draw sndiri my Henna..gilek punya perantin..giler kuasa namenye..huhuhu..cheesecake

This saturday appoinment for Padicure n Manicure, then klu rajin nk g massage..sumenye grab kat Everyday Coupons..murah2 jek..

I nak share 1 of my bestfren statement..peringatan yg bgus utk b2b;


Kwen ni kan nk ingt byk bnda..klu kiter kaya leh la bg wedding organiser je uruskan..kter tgalkan nikah n sanding je..

I bkn ape..I teringat yana muka cam blur+serba salah mase wedding dia smpai lupe snyum mase dia kwen...dr dia sanding smpai la ke meja mkn beradab..i salam dia pun dia masih lg dlm mood serba salah tu..hehe (jgn mare ye yana..)

Ni i nk ingt uols yg nk jd pengantin (utk yana especially mase belah laki nt)..uols kna snyum je spjg uols mnjadi raja sehari ni..sbb byk gmbr yg candid especially time sanding/nikah..supaya gmbr uols cntik nt...(walopun pnt snyum tp berbaloi..u ingt cmni je..mase u kwen tu, u je plg cntik kt ctu..sume org tgk u...ape lg, snyum la...nmpak gigi pun xper...hehe)

Sbb tu kna pesan siap2 ape2 yg ptut kt mane2 org u percayai utk uruskan hal2 lain mase wedding tu..spy kiter xblur n serba salah klu nmpak bnda xkna nt...huhu

Uols kena sopan/malu2/ayu2 je...ini ade pengantin i tgk byk ckp, dia lak yg sibuk suh org g amik souvenir utk kwn2 dia..klako je i tgk...klu nk ckp pun ayu2 je..cam jen tu...contohi la jen...hehe



Monday, September 19, 2011

Procedure kahwin Melaka & Johor

Soksek2 by Aida & Riana at 5:43 PM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
Morning2..lama tak update wpun sbenarnya byk benda yg nak diceritakan kat sini..haruslah update secara bertubi2 mulai hari ni..

So kita mulakan dgn cerita legal stuff..Alhamdulillah semuanya dh settle and alhamdulillah tak byk kerenah..takde la susah mana pun nk uruskan bborang nikah kahwin ni..

Ok kita mulakan dgn side lelaki. As Mr. Hunter org Johor so we all g ambil borang kat Pejabat agama Johor (Blok B). Bangunan nya depan sikit dr HSA and sblh Mahkamah Syariah..Mmg sng jumpa..Naik tingkat dua, belok kanan and g beli borang kat kaunter 6. Borang RM5 (siap dgn borang HIV skali)..Dokumen yg diperlukan untuk lelaki;

1. Salinan IC lelaki
2. Salinan IC 2 saksi borang
3. Sijil kursus kahwin dan salinan
4. Result HIV test dan salinan
5. Surat akuan bujang dari majikan
6. Surat akuan mastautin sekiranya borang dihantar ke pejabat agama yg tak sama dlm IC

Then isi borang semua..borang tu dalam bahasa jawi, tp boleh tulis rumi. Anta balik ke pejabat agama dgn bayaran RM5 lg..then diorg akan keluarkan surat kebenaran bernikah.

Lepastu pihak perempuan pulak yg kena uruskan their part. Untuk perempuan yg akan bernikah di Melaka, boleh la ambik borang di mana2 pejabat agama. Dokumen yg diperlukan;

1. Surat kebenaran nikah dr pihak lelaki & salinan
2. Salinan IC Lelaki dan Perempuan
3. Salinan IC wali
4. Surat nikah ibu bapa sekiranya pengantin perempuan anak sulung
5. Surat beranak
6. Yang lain2 sama mcm pengantin lelaki

Kemudian isi borang..dapatkan tandatangan ketua kampung/ tok sidang..dapatkan tandatangan imam yg nak menikahkan, pastu submit borang dgn bayaran RM10..pejabat agama dh keluarkan surat kebenaran nikah, anta surat tu kt tok imam yg nk menikahkan kita tu..pastu settle..I tak g anta pun, ayh yg buat kan semua..Melaka tak kisah kot..Tp klu Johor kena anta borang sendiri yek..

Skang tunggu saat "aku terima nikah Aida Rohayu Bt Azali"..17 days to go

Wednesday, September 14, 2011

Gift for Bridesmaid

Soksek2 by Aida & Riana at 7:22 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
I'm thinking to give something to my bridesmaid..cian diorg datang jauh2 (import dr JB tu), pastu buat itu ini..Then pass few days one of my bridesmaid ada mention yg dia teringin nk g spa manja2 kan diri..pastu pg ni saje la bukak My DealEveryday Coupon, and Milk A Deal..tbe2 dapat idea..why not i purchase this coupons and gift to my bridesmaid..boleh diorg relax2 lepas majlis i..



Ada byk choice..nk facial ada, massage ada..klu lg kaya, purchase kn la coupon melancong kn..hihi..travel coupons pun byk kt sini..

Hope my bridesmaid enjoy the treat..(",)

Kau Pergi Jua

Soksek2 by Aida & Riana at 1:57 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
12 Sept 2011..akhirnya atok meninggalkan kami, 26 hari sebelum majlis..

Knp ak sayang atok?

sbb atok la pengganti abah masa abh keja jauh dr kami..bila sakit, ibu telefon atok utk bawak kitorg ke klinik, sbb ibu tak tau drive..masa ak darjah 1, abah tak dapat hantar ak pergi n blik sekolah, maka atok la yg menjemput ak..jarak dr rumah ke sekolah, cuma 10 minit berjalan kaki..jarak dr umah atok ke sekolah, 15minit menaiki motor..atok sanggup dtg jmput ak tiap2 hari sbb risau jd ape2 masa blik skolah..tiap2 kali nk g rombongan, atok belikan coklat buat bekal..masa ibu lahirkan adik2, atok n arwah nenek yg jaga ak..tiap2 bulan, atok akn bwk kitorg sekeluarga g beli barang dapur..atok slalu suruh garu blakang die..tp ak malas, garu kejap jek..kalau blik kmpg, atok mesti smbelihkan ayam kampung..kalau ada telur ayam kampung, atok mesti simpankan sbb ak suka letak kt muka..kalau mangga dh berbuah atok msti telefon suruh blik sblm org lain ambil..tiap2 thun, ak tukang isi kn duit raya utk atok n ak slalu dpt yg lebih2 tu..

atok suka buat lawak n mengusik org..org melaka mmg laser, atok memang laser..tp atok baik hati..murah hati..suka belanja org, slalu bg ank2 pinjam duit, slalu bg cucu2 duit belanja..atok slalu cakap, duit pencen ak tak habis makan sorg...atok tukang masak, masak utk org kawen, masak lauk untuk raya..atok slalu tgk rancangan chef wan sbb nk salin resepi2 baru..kitorg suka atok masak..sedap sgt2

bila kitorg kemas umah atok utk raya, atok slalu tak bagi..atok kata, bukan ada org nk datang pun..tak payah tukar2 langsir sume..tp thun ni atok siap beli sofa baru, suruh kitorg carikan alas sofa n alas meja..suruh gantikan langsir..kemas2 kan baju dia yg tergantung n suruh masukkan dlm almari..masa malam raya atok sakit teruk..sakit jantung..masa tu ak rasa atok dh tak boleh nk bertahan..ak doa, biarlah atok pergi lepas ak kawen..sbb atok pun sama2 buat preparation utk wedding ak..cucu perempuan pertama yg kawen..lama atok sakit malam tu..lepas beberapa jam br ok..lega kitorg..

kitorg sama2 g menjemput sedara2..atok g kedai kopi mcm biasa..atok bg makan ayam mcm biasa..11 sept tu pun atok sihat lagi..sembelihkan ayam kampung utk anak2 busu..pg 12sept tu, 6.30pg, Mr. Hunter call ak, bgtau atok tenat kt hospital..ibu try call ak tp tak dapat..ak call ibu blik, ibu kata atok dh tak sedar diri..atok sakit dr pukul 2.30pg..ak terus blik melaka, g hospital..masa smpi tu, tak dapat tgk atok, sbb atok kat icu..then diorg transferkan ke CCU, ak nmpk atok terbaring atas katil. lemah sgt..tak mcm slalu..byk cakap..tak reti dok diam..sayu sgt2..

sume org tak boleh masuk tgk atok..waktu melawat kul 1.00pm..masa dh boleh tgk tu, ak pgg tgn atok sejuk sgt..bibir atok dh putih, mata atok tutup rapat..ak berdoa, atok, bertahan la smpi kaklong kawen..tp doc dh bgtau paklong n ibu, atok dh takde harapan..jantung atok makin lemah..otak dh tak berfungsi..kitorg tgu smpi ptg, condition atok masih mcm td..doc suruh balik dulu, kalau ada apa2, hospital telefon..then ibu cakap, nti msti jd mcm atok merlimau (atok sblh abh), kita blik je trus meninggal..kitorg tau, bila semua dh blik, doc akn stat reducekan ubt, cabut apa2 yg patut..takpe kitorg redha, asalkan atok tak terseksa..kitorg smpi rumah around 6.20pm..mandi2, masak sikit, then makan..8.05 pm ibu dpt call, atok dh takde..atok dh takde..

Takpe, kami redha..atok tak sakit berhari2 or berbulan2..atok tak susahkan anak cucu..ramai sgt yg dtg masa nk kebumikan..kawan2 kedai kopi atok, kawan2 mandi air panas atok, kawan2 gosip atok..n sorg jiran blakang rumah atok..jiran atok tu kata, atok slalu cerita pasal anak cucu die..atok cite kt mana kitorg keje..kitorg keje apa..sape yg slalu balik, slau tak balik..atok sunyi dok sorg2, tu sbb atok bela ayam, g kedai kopi, tanam terung, tanam cili..

atok tak smpt tgk ak kawen..


Wednesday, September 7, 2011

Wedding Banner

Soksek2 by Aida & Riana at 7:16 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Mornink2..30 days to go..perasaan, mmg excited, tak keruan, kang tbe2 darah berderau, mcm2 la rasa tu..sronok2..

Td baru dapat design banner from My One Card. Tempah kad 1000pcs, free banner 2 pcs..kire ok berbaloi2 la..tp banner yg diorg design tu mcm tak brape cun jek


Then i redesign. My rough idea within 5 minutes..




ok sambung wat keje..keje tgh byk ni..

soksek2: time2 ni la org nk jumpe la, nak discuss la..tak cukup masa ni

Tuesday, September 6, 2011

Wedding Cakes

Soksek2 by Aida & Riana at 2:02 AM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
Baru terhegeh-hegeh nk tempah..caterer nk tempahkan taknak, cerewet..nk jgk cari sndiri..kalau caterer tmpah, msti design mcm gitu2 je kan..survey punye survey selama hampir 1 thun (lamenye ko survey) finally i choose Noni's Creative Cake.

Kak Noni ni org Pulai..I tanya die, ok tak kalau i angkut kek tu bwk blik Melaka, dia kata ok..Dia pernah ada customer yg bwk blik cake smpi pahang, negeri sembilan sume..peramah owner nye..setengah jam jgk la we all bergayut tepon td..Nti hosmate i la yg jd mangasa kena angkut cake2 ni..sbb i dh blik Melaka dulu kan..

I tempah 3 jns cake kat kak noni..

1. Cake 3tiers utk majlis potong cake sblh i
2. Cake hantaran from her to him
3. Cake number 13 (sbb bday kitorg 13hb) utk majlis bertandang

Serious to say, price mmg affordable la..

utk first cake i mintak design ala-ala mcmni. Stack 3 tier

Noni's Creative Cake



Tp kak noni kata, susah sikit nk bawak, kena pgg all the way to melaka from jb..harus kejung tgn hosmate i..so i pun change ke cake bertiang..kak noni kata, nti die sketch kn few design..tak sabar nk tgk..i mmg suke white color cake then ada bunga2..mcm suci gitu kan..t'pk jgk nk cake gile2, tp tkut lari concept.. anniversary yg ke 10 nti boleh la wat design yg gile2 sikit..huhu

utk cake hantaran, i mintak buat yg simple flowerish jek..

i nak share price utk for all the cakes..Nota kaki: bukan nk menunjuk tp as reference to other b2b

Utk 3 tiers cake - RM300

Hantaran cake (choc moist) - RM120


Number Cake - RM180

I rasa mmg murah..i ada mintak quotation from other bakers, yg stack cake tu most of them mintak around RM400 and ada yg smpi RM600..nangis tau klu cake RM600..

Ni ada beberapa vendor yg i rasa cake diorg cntik and price not bad..tp maybe disebabkan bbrapa kekangan mcm availability diorg, tmpt diorg, so i can't choose them..

1. Batrisyia Delight Cake - Johor
2. Tulip's Oven - Melaka
3. Freshly Bake upon Your Request - Melaka

Kak noni bg pinjam cake stand and pisau skali..tak payah i pening2 cari pisau..dh setle 1 keje i..and 33 days to go..

Mode: Happy
 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates