Wednesday, October 10, 2012

Tanah abang setiap kali ke Jakarta

Soksek2 by Aida & Riana at 8:11 PM
Reactions: 


Salam dear,

Lama tak update sbb baru balik outstation di Jakarta. Outstation utk meeting..tp sebelum n selepas meeting tu, haruslah bersoping2 kan. Soping utk material veil jek yg smpt. Maklumlah tanah abang tu..more than 10 levels pastu siap ada 2 blok lg. Mmg tak smpt nk merapu cr mcm2..

I saja amik flight early morning hari ahad tu. So around 10.00am dh smpi Jakarta. Pak supir anta ke hotel, check-in, trus g tanah abang. Tp, wahai sekalian sahabat, hr ahad byk kedai yg tutup ok. Kurang choice and harga agk mahal la. Sbb hari rabu tu I return ke situ balik. Beza la harga dlm 15,000rup. Skang ni rupiah tgh rendah. So sgt2 la berbaloi nak shopping oiii.. RM1 = rup3080.

Dr Johor kan takde flight direct ke Jakarta, so I kena ke Spore dulu. Mcm biasa, Spore airport mmg best. Sgt cantik dgn bunga2 orkid. Ada wifi, internet free, byk seat, convenient, so kalau flight delay pun takde la busan sgt kan.

Singapore airport

Smpai tanah abang, mmg direct g lantai B1 & B2 la. Hunting lace. Walaupun mahal sikit. Tp still worth-it la. Akibat tak puas ht, smlm sblm blik, g return ke tanah abang lg. I mmg suka g situ jek. Sbb tenang sikit compare dgn mangga 2. Kalau mayestik, thamrin city semua tu, I tak tau harga diorg mcmana. Dh la I limited time kt sana. So, I malas nak habiskan masa g survey2, pastu tak puas ht, pastu balik ke tanah abang. Baik I terus ke tanah abng jek. Lg pun tanah abang dh direnovate. Semakin selesa. Cuma kena tahan bau asap rokok jek la. Dah la kedai rapat2, byk kain, pastu org merokok pulak dlm tu. I ckp dgn kawan I, ni kalau terbakar, mmg mati semua dlm ni jek. Hahahah




kain net ni, RM5 jek semeter! Pengsan ok

Hasil buruan hari pertama
Border lace. Byk choice tp color tak kena di mata i pulak

Yang ni pun murah. I ada beli lebih untuk dijual. Will post about this soon

I byk beli material utk Adria Cottage. Untuk sendiri, tak sempat ape pun.

I stay kat Aston Rasuna Hotel. Rate dlm RM280 mcm tu. Ni hotel apartment. So ada 2 bilik, kitchen semua. So kalau dtg dgn family boleh la stay sini. Breakfast sedap. Dine-in menu pun best. 15 minit jek kalau nak ke tanah abang, mayestik, thamrin city tu sume. Kalau nak naik teksi. SIla naik yg ada meter ye. Kalau tak mmg kena paw habis2 la. Lg2 time macet. I supir company yg melayan bawak ke sana ke sini. Huhuhuu..so bg tips jek. Pastu tips claim kt company. (“,). Bos, sila anta sy meeting ke Jakarta selalu ye. Saya rela jek. Hihih

My friend. Chinese, tp beli telekung smpai 6 helai. Org kirim katanye



Dh tak larat nak keluar makan, order sahja!

Sup tulang yg sgt byk. Ni mkn kat hotel ni, br RM23. Kat malaysia blh dpt? 



Tips2 lain kalau belanja kt sini, terus mintak harga pas jek. Kata nak bawak pulang ke Malaysia. Tp jgn desperate sgt. Kalau diorg jual mahal, bla jek. Serius byk kedai lain lg. Diorg tak kisah amik2 gmbr ni. So amik gmbr mana yg berkenan, pastu g je tunjuk kt kedai lain. Kalau nak dating bersoping, dtg la seawal 8 pg waktu tempatan ye. Kalau dh kul 11 tu, pergh mmg tak boleh bernafas la. Diorg kul 4 or 5 dh tutup. Soping kat sini, bwk seribu pun, sekelip mata jek boleh habis. Tp seribu tu, mcm2 la boleh dpat. Telekung, jersi, dress, handbag, kasut, kain, segala benda la ada. Larat tak larat jek la nak jalan. Kadang2, bila diorg tau kita org Malaysia, diorg jual mahal sikit. Sbb diorg tau kt Malaysia hampir mustahil nak dpt harga mcm tu. So kalau jumpa kedai mcm ni, angkat kaki jek.

11 girls dh soksek2 together:

Riana on October 10, 2012 at 9:29 PM said...

seminggu dok sana baru puas kot u nak soping..hahaha

Cik Ain on October 10, 2012 at 10:47 PM said...

waa. Banyak nya kain kain lace. Lawa lawa. :)

aNis LeMoN aBu on October 10, 2012 at 11:09 PM said...

nice tips! tapi kalau nak pi kena ajak yang dah pernah pi jugak kot. i ni penakut plus tak sampai hati nak tawar harga sangat. haha.

Fainie on October 11, 2012 at 12:15 AM said...

Beb yana: haah beb..seminggu dok sana, pstu shopping hari2 baru puas..ni g kejap2 jek, terkejar2

Fainie on October 11, 2012 at 12:16 AM said...

Ain: mmg byk sgt lace kt sana ain. tak jemu mata memandang. bayang kn la, kite g jakel pun dh mcm nk gile tgk lace2 dia kan. ni 100 kali ganda jakel. mmg heaven betul

Fainie on October 11, 2012 at 12:17 AM said...

Anis: kalau nk g, kena ajk yg pndai tawar menawar. baru berbaloi2. i mula2 dulu pun tak smpi hati nk mintak kurang. ye la, dh mmg murah..tp skang, takde nye..kalau tak dpt harga pas, jgn harap la i nk beli..hahahah

aNis LeMoN aBu on October 11, 2012 at 4:17 AM said...

harga pas tu apa, yang?

maafkan orang yang tak tahu ni.

Fainie on October 12, 2012 at 2:31 AM said...

anis: harga pas tu, harga last..dh tak tawar2 lg dh lepas tu..huhuh..

MizaShoppe on October 16, 2012 at 3:21 AM said...

wow..bestnya...kain yg kt atas ktil tu cantikla sis..heee..for sale ke

imran rusli on April 8, 2013 at 7:43 PM said...

datang lagi ya pak cik, jangan bosan..

Amsyahril Syahril on July 27, 2013 at 3:02 AM said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates