Wednesday, January 11, 2012

Fertility treatment

Soksek2 by Aida & Riana at 7:28 PM
Reactions: 
Atau dalam bahasa ibunda nya, Rawatan Kesuburan..some of us maybe merancang utk dapat bby dalam masa 2-3 years in future, due to PJJ, economy, preparedness and some other reason..but i believed most of us msti nak baby kan..untung siapa yg trus preggy lepas kahwin..msti keterujaan tu bertambah kn..

I'm in a group that have menstrual prob..chances to get preggy mmg kurang..since ank dara lg my period mmg prob..i jumpa few docs to get advices. smpi ada yg ckp, u can't preggy u know..tp i tak sedih sgt sbb this is expected. i know my condition and my husband pun tau jgk..dr sblm kitorg kawen..we all pernah discuss what the solution if i can't preggy. last choice maybe ank angkat, who knows?

I post this issue sbb i nk share to women outside there, what i feel and go through. So kalau ada yg senasib dgn i, u r not alone..ada org lain yg mcm u jgk..mmg sedih, tensen bila org asyik tanya..

Semalam i g specialist after get advice from few docs..masuk bilik doc, doc baca referral letter..then doc kata..awk blh pregnant ok, jgn risau and sedih2..let me check..thanks doc..atleast u bg i some happiness..then doc scan tgk ovari sume..mmg ada egg cuma terlalu kecik and tak matured..so bila tak matured it can't swim through tiub fallapio (betul ke eja? lupa la pulak). yg lain sume normal..cuma hormon tak cukup utk merangsang egg thats why i tak period because no ovum utk dikeluarkan..then doc bg ubt perangsang hormon..and i need to meet him back after my 3rd period and in the second day..doc akn plankan utk pregnant pulak..Alhamdulillah..semoga what we uasahakan and doakan berjaya..For the woman outside, jgn malu or takut nk jumpa doc..kadang2 period kita normal tp still tak pregnant..why? we dont know inside..just go and check..ada sorg kawan i, wife dia tak preg after 2 years diorg kawen..then dia g jumpa doc, doc found tiub fallapio dia prob..then do minor operation..right now dh ada 2 bby..kalau tak jumpa doc kita tak tau kan..

Typical thinking, kalau takde bby, msti perempuan yg problem..It is not 100% true..skarang ni pun lelaki  have this prob too..

This is article that i found on BabyCenter

My partner and I have a fertility problem. What are our treatment options?

You have a number of choices, so you and your doctor should devise a treatment plan, starting with the least invasive options first. Your impulse may be to head straight for the most advanced and expensive treatments such as in vitro fertilization (IVF), thinking you'll get pregnant faster. But cheaper therapies, such as fertility drugs or surgery, are often very effective. In fact, about 90 percent of couples with fertility problems who have children were treated with drugs or surgery only.

Here's a rundown of your treatment options, from the least to the most invasive:
  • Fertility drugs:
    If your hormones are out of balance or in short supply, these drugs — for women andmen — can get your reproductive system back on track. They might even help if the cause of your fertility problem is unknown. And you can take them in conjunction with another treatment such as artificial insemination.
  • Artificial insemination:
    If your partner's sperm just need help getting to your egg, placing a concentrated dose of sperm in your uterus at the proper time will improve your odds of getting pregnant.
  • Surgery:
    If you have blocked fallopian tubes, endometriosisfibroids, genetic defects, orovarian cysts, a type of minor surgery performed with a fiber-thin tube called a laparoscope can help diagnose the problem or clear the way for you to conceive. However, surgery also can be more extensive and require an incision in your abdomen. But in many cases, surgery is unnecessary, and the chances of pregnancy may be greater with other treatment options.
  • Assisted reproductive technology (ART):
    If the problem is a low sperm count or blocked fallopian tubes, or other treatments have failed, hi-tech procedures such as in vitro fertilization or IVFintracytoplasmic sperm injection or ICSI, and, in rare cases, gamete intrafallopian transfer or GIFT, orzygote intrafallopian transfer or ZIFT can help you make a baby. Occasionally, your age or ovary function may require you to use an egg donor. You might even consider using a gestational carrier, or surrogate mother.

15 girls dh soksek2 together:

choclairissa @ intan marliana on January 11, 2012 at 9:06 PM said...

fainie~ tak sangke ade blogger yg akan buat entry camni..i jenis yg period accurate tp dh sthn kawen belum ade pape..maybe next week nk jumpe gynae..bile bace entry u rase bersemangat balik walaupun sebenarnye takut rasenye nk pegi buat..huhuh~ doakan saye jugak k..all the best to your dear :)

LisaLisut on January 11, 2012 at 10:01 PM said...

xpe fainie.setiap yg berlaku ade hikmah...lmbt ke cepat doesnt matter..lgpun zmn skrg dh mcm2 cara ade. hihi.i sll bc Mingguan Wanita i suka bc part Biodex tu. miracle sungguh. berbelas thn kawin xde anak n try biodex tup tup pregnant.sentiasa berusaha dan doa :)

malynd_anggun on January 11, 2012 at 10:42 PM said...

i have the same problem dgn u...3-4 bln sekali period..lepas kawen, i xperiod lgsung for 4months ++ and buat upt -ve... but,alhamdulillah..bln kelima kawen, i conceive..rupenye time tuh dah 2mnths++..now, nak masuk 4 bln dah preggy..mmg sgt risau dgn irregular period..tp i pikir terlalu awal utk i gi cek mase tuh..sbb tuh i tunggu and try another alternative..mcm2 org suh i makan/minum..then i try bidadari..nk betulkan cycle period i..i ingat xberkesan, then stop xmkn after consistent mkn for 2-3 weeks..then br i dpt tau i preggy...i pun xtau la kalo bidadari tuh yg help utk i conceive, or dah mmg rezeki Allah bg ..WaAllahualam..Allah yg tentukan kn? yang penting usaha dan doa... hope u will conceive nanti.. amin! :)

fainie_riz on January 11, 2012 at 11:02 PM said...

Intan: mula2 i mcm ye tak ye jgk nk share bnda ni..dr semalam i dok taip tp tak post2..but sharing is caring kan..asik post cite2 best jek, sumtimes post cite2 sedih pulak..life is not perfect but we need to face it (",)..good luck to u too dear..cpt2 g check

fainie_riz on January 11, 2012 at 11:11 PM said...

Lisa: thx lisa..dulu i pernah try sendayu tinggi..tp tak ok jgk..ni test fertility treatment dulu..u take care dear

fainie_riz on January 11, 2012 at 11:14 PM said...

malynd: gelojoh jgk la i ni, br 3 bulan je pun kawen, i dh g cek..hahaha..tu la, rezeki tu Allah nk bg ble2 jek..kita ni usahakan je la mana yg termampu..atleast sorg pun jadi la..tp kalau boleh nk sepasang..suke bby sgt2

Anonymous said...

Fainie…
Just to share my own experience. Period sy pun irregular after I got married. Few months after kawen, sy ada jumpa doc and tanya cmna. Dia ckp, its ok sbb u baru kawen. Not even 1 year. So, jgn stress2 and he advised us to get treatment after 1 year.

Then after 1 year, still x pregnant n my mom plak start bising2. Katanya, kalau nak berubat ke hapa, buat awal2. Lambat2 nanti, jadi malas plak.

Mula2 sy g jumpa bidan. Masih x der rezki, so ktorg g jumpa gynae. Doc tu ckp, maybe sbb period sy irregular and badan sy berat. Dia suggest kan sy turunkan berat badan sebelum ambil hormone. Lepas jumpa doc tu, sy tekad turunkan berat badan and x nak amik sebarang hormon. Sy control makan and exercise. Each time period sy terlambat, sy akan buat pregnancy test. tapi, still x der rezki and sy menangis2 dlm toilet sbb the result was –ve.

Saya terlalu pikirkan pasal anak sampai setiap kali dengar kawan2 yg baru kawin dah preggy, saya akan menangis. Rasa sedih yg teramat sbb susah sgt nak dpt anak. Letih nak berdepan dgn sedara mara yg sibuk bertanya. Siap tuduh macam2.

Sy sangatlah down and almost give up. 1 hari tu, sy rasa macam dapat satu kekuatan selepas mendengar nasihat seorg kakak. Katanya “Allah lebih mengetahui. Dia akan bg pada kita pada masa yg sesuai. Kalau Dia nak bagi, bila2 masa Dia akan bagi.”

Sangatlah terkesan and lepas tu, sy dah nekad x nak pikir sangat pasal anak.yang penting skrg adalah sy teruskan usaha and berdoa.selebihnya, kita tinggalkan pada Allah. Seandainya ditakdirkan sy memang x der rezki untuk dapat anak , sy pasrah. Alhamdulillah, sy rasa sgtlah tenang dan terasa beban dihati yg sy tanggung selama ini, hilang sama sekali. Tapi sy masih teruskan usaha untuk turunkan berat badan dan plan byk activity untuk penuhkan masa lapang. (konon2nya plan untuk g bercuti, belajar buat cup cake dll)

Dlm x sedar sy pregnant. after 2 months pregnant baru dpt tau. Alhamdulillah, next month my baby boy dah nk masuk setaun. :)

sy doakan faine dpt bersabar n mudah2an cepat2 mendapat cahaya mata. yg penting, bykkan bersabar, lapangkan dada n berdoalah selalu. insyaallah, bila sampai masanya, adala rezki untuk awak berdua.... :)

fainie_riz on January 12, 2012 at 12:53 AM said...

Anon: thx thx thx..rasa nk menitis air mata baca pengalaman awk..betul, bile dgr kawan dh pregnant, kawan2 kt blogger pregnant, rasa luluh sgt ht..pling tak boleh tahan bile balik kmpung..semua msti tanya soalan tu..merah padam kot muka nk jawab..tak tau nk senyum mcmana..

thx sharing ur experience. ur story btul2 bg kekuatan kt i..kita tak tau kan perancangan Allah..kita kena redha..

thx dear

aNis LeMoN aBu on January 12, 2012 at 1:52 AM said...

: cheer up, babe! at least your husband is by your side and you takde lah nak rasa sedih sorang-sorang bila UPT -ve, and takde lah nak risau or susah hati macam mana respon dia bila u bagitau yang you period over the phone. ;)

all in all, you are still lucky! ;) think positive can do more good than evil.

lagipun, cuba bayangkan nanti tiba-tiba hubby you yang kelakar tu jadi sedikit serius dan lebih bertanggungjawab. wah, kagum u kejap nanti. ;) (ok, I admit sedang membayangkan hubby I. ;p )

Still, lets pray for each other! Take care, ok! ;)

xoxo

ainnazari on January 12, 2012 at 5:42 PM said...

u, jgn sedih2, x pa, Allah tahu yg terbaik utk kita...kalau x blh cara moden, try berurut..i.Allah ada rezeki kalau kita berusaha dan berdoa..i doakan yg terbaik utk u ;)

Anonymous said...

fainie,

memang sukar untuk lalui suma tu. tapi, nak x nak, kita terpaksa redha dgn ketentuan Ilahi.

kalau dulu kalau org tanya, sy jawab cmni "belom ada rezki lagi. tolong doa2kan untuk kami" :)

One of my fren, doc ckp the chances to get a baby is less than 1% sbb dia ada problem. Who knows Perancangan Allah. Now she has 2 kids. Kalau dah memang rezki, mcm mana pun x per. Tapi, kalau bukan rezki, buat mcmmana pun x der hasil.

Yg penting, jgn lupa berusaha k. sy pun nak kuruskan badan balik sbg usaha untuk dptkan 2nd baby. mudah2an tercapai.

semua benda termasuk anak adalah pinjaman dari Allah. Dia akan bagi pada kita bila sampai masanya. tapi, Dia juga boleh amik balik "pinjaman" tu bila-bila masa. (sekadar renungan).

u take care n selamat berusaha. :)

mola on January 12, 2012 at 8:13 PM said...

aida...jgn putus smgt k..rezeki Allah kita x tau...aku yg bace ni pon tumpang doakan yg terbaik utk ko...aku jumpe blog ko ni :P, so aku nk bace k..update byk2!! :)

Reen Tart Nenas on January 20, 2012 at 5:51 AM said...

hi fainie, saye pun rasa benda yg sama. tp tak terluah di blog. ntah la. saye dah setahun kawen. so mmg plan lepas ni, if saye tak pregnant juga, akan terus jumpa gynea. skang pun tgh check la gynea mana yang bersesuaian. tengok kawan2 yg kawen lepas saye, semua dah pregnant, memang stress. nak buat mcm mana kan. tp saye tak putus berusaha. wpun kdg2 penat, tp demi anak sanggup je. hehehe

semoga Allah mendengar doa kita dan memberi kekuatan untuk kita harungi dugaan ini.

eRzA on January 27, 2012 at 5:36 AM said...

fainie..dh lame xbc blog awk n berblogging..life lps kawen bz sgt...or maybe actually i yg msih xpndai uruskan mse...eeheh..but honestly i pun tgh tertekan sket psl ni...mcm u lucky sbb ramai bg support..cam i...siap ade mmber yg sound2 ckp xpndai la..hubby xreti la...kutuk2 ktorg...sayu di hati ni hanya Allah je yg tau..w/pun sy bru je 2 bln je kawen...tp kebetulan ade rakan opis yg kawen awal sbln je dr sy dh preggy..so diaorg asyik compare2 je...mule2 sy xkisah sbb sy mmg serah kat Allah je...tp lame2 rs fedup plak dgr kate2 org ni...kdg2 terpikir maybe diaorg bergurau...tp lame2 rs gurauan tu mcm melampau...mentang2 diaorg sume lom kawen g...snang je ckp hal org...honestly...skung tgh upset psl bb ni...i hrp sgt i preggy...lets pray together...utk sume yg senasib...

fainie_riz on January 31, 2012 at 5:33 PM said...

erza; baru kawen mmg mcm tu..hidup messy sgt2..dgn baru nk berpindah-randah, pastu nk berkepit jek dgn hubby, nak adapt new schedule lg..normal...

bab pregnant ni, mmg m-stress-kan..mst nak pointing ke kita..tp tu kan rezeki..Allah blum nak bagi..mmg geram tau dgn org2 yg bercakap ni..diorg tu mcm la bunting pelamin..ovum n sperma tu kan dlm rahim..kalau kat tapak tangan, boleh la jgk nak control..ape2 pun, mari kita berdoa and please bear in mind, we support each other..mudah2an rezeki kita akan sampai tak lama lg..aminnnn

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates