Wednesday, March 14, 2012

Can we be a good mommy?

Soksek2 by Aida & Riana at 6:44 PM
Reactions: 
Salam Peeps,

I think everybody knows about kematian adik Dirang. Dibunuh dan dibakar. I mcm tak paham, mcmana manusia tergamak menyakiti manusia lain. Mmg binatang!!

Tp disebalik pembunuhan tu, kalau dikaji2 balik, root cause of the event is her mom. Knp seorg emak sanggup suruh anak yg baru berumur 5 tahun pergi kedai sorg2? Padahal bnda ni dh pernah jd kan bbrapa thun lepas..kat gelang patah kalau tak silap i..knp emak2 ni tak aware dgn bnda2 ni? This is about your loves..kalau anak kecik tu boleh berjalan g kedai, msti ko pun boleh jalan g kedai tu jgk kan..Jgn bagi alasan..

Bile keluar berjalan, i suka observe mommy2 punya kerenah. Can u imagine, bawak anak yg baru lepas pantang, yg halus lg tu, g Uptown pukul 12 tgh malam..what the tut! tak boleh ke tgu budak tu umur setahun tak pun tgu la smpi 3 4 tahun..bukan beli ape pun kat uptown tu..berjalan jek..esok ank tu dh besar, dok merambu smpi 3 4 pagi, tak payah bising2 la ea

Last 2 days i follow my hubby g mancing udang kt kolam..i sgt2 terkejut tgk sorg mak ni, bwk ank dia, yg i think baru 3 bulan kot, g fishing skali..bukan sekejap, almost 3 hours kot..smbil dukung ank, smbil pgg joran..dh pnt, ltk ank dlm stroller then dia smbung mancing..hello, kids need rest la..dgn tak bagi susu, tak tau ank tu kepanasan ke ape ke..Mmg la ank korg, tp please la, be more sensitive. Baby tak boleh nk cakap dia tak comfortable ke ape ke..but don't do that to them la..

Bile i nmpk bnda2 mcm ni, i slalu cakap dgn hubby, "nti tolong ingtkan saya supaya tak buat mcmni kat ank kita tau"..


Anak tu anugerah Allah paling mahal. Bukan senang nk dapat ank and nak besarkan anak..Hopefully i can be a good mom and didn't repeat the same mistake.

7 girls dh soksek2 together:

::Aja:: on March 14, 2012 at 8:22 PM said...

yes...punca akar umbi kes ni adalah sikap ibu bapa yg anggap xda sapa akan curik anak die..dh besr suh p beli brg sndri kalo lapar.ntah2 lpas tu suruh mask megi tu sendiri x?dalm akhbr xabes2 ckp jgn salahkan ibunya, tapi bagi aja apa2 pun ibunya yg perlu dibetulkan lpas ni..yes, pembunuh tu jahat sebab buat mcm tu tapi kalau dia jaga anak die betul2, at least benda ni boleh dielakkan..kan?

sha on March 14, 2012 at 8:53 PM said...

sedeh gila time dgr berita dia kena bakar tu. mmg bergenang air mata la. dah la fasha mmg dok seri alam tmpt benda tu jadik, kan. rasa mcm dah tak selamat je kan skrg. tu yg makin teringin nak jadik housewife nih. haih

Fainie on March 14, 2012 at 9:59 PM said...

Aja: btul tu, sokong sgt..ape2 pun yg terjadi, puncanya msti dari penjaga..kalau penjaga tu jaga btul2, msti tak jd mcm ni..lain la kalau perompak masuk umah then culik anak dia..ni dibiarkan g kedai sorg2..i kadang2 tgk budak2 kecik g kedai sorg2, terdetik jgk kt hati, sng nye nk culik bdk ni..org sekeliling bukan amik kisah pun..

Fainie on March 14, 2012 at 10:01 PM said...

Sha: haah, btul tu, dkt nye dgn kite bnda ni..pasir gudang ni dh la mmg agk horror..mcm2 kaum ada..Sha dh boleh sgt dh tu resign jd fulltime housewife (",)..berbaloi2

Shakina Farhan on March 15, 2012 at 12:25 AM said...

amin..semoga kita dpt jadi ibu yg baik..

Rtp Farra Arisha on March 15, 2012 at 12:28 AM said...

ia berlaku tanpa sedar. see, what has happened to her own girl? memang kasihan...it is really...tapi kenapa anak dia yang menjadi mangsa kekejaman si pelaku? yang sedihnya lagi ialah semata untuk beli maggi, semuanya bertukar jadi kenangan pahit buat keluarga itu. apapun, kita doakan kesejahteraan arwah adik nadirah di sana. al-fatihah...

BAIZURA NATASHA on March 16, 2012 at 6:31 AM said...

Hai fainie,been following ur blog silently..cuma dis time terpanggil untuk comment. Pity the little girl, and i hope i can be a good mother too. Mcm u ckp,i penah nmpk parentsnyg bawak anak dAlam sebulan mcm tu pegi uptown. Hello,budak kecik tu berembun mlm2 kt tmpt sesak tue.. I just cant agree.. Hopefully all of us can be a good parents. Inshaallah

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates