Thursday, March 22, 2012

Lace untuk baju dan veil

Soksek2 by Aida & Riana at 7:42 PM
Reactions: 
Salam dear,

Nak share sikit mengenai pembelian kain untuk buat baju nikah and veil. Selalunya time beli kain untuk buat baju nikah, kita akan fokus utk buat baju tu jek. Why not we consider skali lace/material utk buat veil. B2b skarang slalunye suka having signature veil khas utk diri sendiri je kan. Exclusive gitu. Bak kata hubby, dh macam omputih

Ok like this, kalau u all beli material lace, cari lace yg ada border2 menarik tak pun bunga2 lace yg menarik. Nanti lebihan utk buat baju tu, blh buat patch lace kat veil. Masa tempah baju, pesan kat tailor, simpan saki-baki kain tu. Nak buat veil we only need very little piece of the lace. Kalau takde lebihan tu, tailor veil kena cari lace baru utk u all, that's why harga veil jd mahal. Then masa beli kain, either kat Jakel, Gulatis, Euromoda, kedai kain May or yg seangkatan dgnnya, mintak SA tu lebihkan sikit potongan tu. Contohnya kalau u all beli 2 meter lace, bisik2 la kt diorg suruh beli potong 2.15m. Atleast dapat jgk lebihan bunga lace tu..Skill Mak Jemah diperlukan di sini..Huuhuhu

Next, kalau u all beli kain chiffon, utk buat kain flowwy2 gitukan, jangan lupa beli extra 1 meter utk buat veil. baru matching baju and veil. Beli sekali harung, kan lg senang & jimat. Tak la, dh beli kain buat baju bagai, pastu nak buat veil, kena cari lg sekali kain lain. Kadang2 susah nk jumpa yg matching and material dh lain.

Utk rujukan;

Veil labuh punggung = 1 m kain net/chiffon/tulle
Veil labuh pinggang = 3/4 m kain net/chiffon/tulle
Veil pendek = 1/2 m kain net/chiffon/tulle

Kalau u all dh siap2 beli material utk veil skali, tempahan veil akn menjadi lebih murah. Logiknye, Jakel tak jual kain 1/2 meter. So kalau u all tak provide material kat tailor veil, diorg kena beli 1m net/chiffon/tulle and it's include in the cost. Plus duit minyak nak g Jakel (",)

Special Note:

B2B yg berminat nk tempah dgn i, please email me at fainie_riz@yahoo.com. Harga tempahan bermula dr RM30 (material anda)  Selepas mengaplikasikan tips2 diatas

Current project;
Yellow Chiffon veil for Nabila. Struggling for beading

5 girls dh soksek2 together:

Noor Nabila Jasni Teoh on March 22, 2012 at 7:50 PM said...

wahhh! berdebar bile tgk nama sendiri..hehee....sambil baca entry ni pk gak 'saya dah menyusahkan akak ke...' heheee...thanks kak..:) yakin dgn akak! chayoouu!!!

Fainie on March 22, 2012 at 8:01 PM said...

Nabila: awk tak susahkan akak pun. luckily kain nabila tu skali cari jek dh jumpa and kebetulan jgk, akak meeting dkt dgn area Jakel tu on that day..Lucky u.. Just masa tgh menjahit semalam, t'pk how to simplify the process. So share tips sikit utk b2b (",)

azhani on August 25, 2012 at 9:35 AM said...

waaaa..thanks a lot untuk tips.!sgt membantuu!

ada van de kamp on August 31, 2012 at 11:28 AM said...

salam...akak, klu org wt baju chiffon yg flowy tu, chiffon jeni apa yg sesuai ye? sy tgk ada byk sgt jenis chiffon smpai xtau nk beli yg mana huhu

Fainie on September 2, 2012 at 6:19 PM said...

klu nak yg betul2 flowy, amik chiffon silk..harga dlm rm25-30/meter.

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates