Monday, April 23, 2012

House Renovation & Cerita terkumpul

Soksek2 by Aida & Riana at 5:01 PM
Reactions: 
Ha hamik ko, cerita terkumpul katanya..seminggu lebih kot tak update blog..busy sgt ke? agak la busy and mode tak berapa nak ok akibat rumah yg tak siap2 lg tu..Last week baru start renovate..sbb ada conflict contractor sikit..yg hubby nak suruh abg dia buat..yg i nak panggil org luar buat..and finally, mestilah wife yg menang kan..Hubby;s sibling pun tak recommend kan suruh family buat..kalau ape2 tak puas hati kan susah nk bersuara..nti tkut gaduh pulak..thats why we decide to have outsider..

Sekarang ni tgh pasang mozek which is upah RM2/feet. tiles beli sndiri kat Jubin BMS. Then we all pecahkan bilik. Combine bilik no 1 + bilik no 2..so gile besar bilik kitorg..i loike..upah RM650 utk pecahkan bilik and naik batu sikit..Then tutup courtyard..tgh2 rumah tu ada courtyard which i think i malas nk berhias kat situ so i suruh tutup jek and buat dining room nanti..Upah nak reconstruct this RM1800..then extend dapur RM1800. Table top RM110/feet x 10 feet = RM1100..Total RM7700

Ni quotation yg paling murah yg i dapat..hasil kerja setakat ni baru tgk dior pasang mozek, ok la, kemas tp slow sikit. Ape tak nye buat sorg jek

Bilik

Courtyard

Dapur
Then about grill which i tak berapa puas hati..tak paham betul mcmana pakcik tu ukur, boleh pulak tak ngan tingkap dapur..i dah tarik muka dah tak puas hati..then hubby bisik, tak payah suruh dia buat baru, mintak kurang harga jek..bagus jgk idea tu..tutup dgn langsir tak nmpk pun nti kan..lastly we all suruh dia cat gate kitorg tu smpi cantik jek..

Grill depan
Total untuk grill ni RM1700 consist of; Sliding door 3 panel, tingkap depan 3 panel, pintu belakang and tingkap belakang. Design biasa2 jek akibat budget constraint.

Finally sessi pemilihan cat yg menyebabkan kitorg bertekak manja kat kedai cat. Last2 balik jek tak jadi beli..hahahha..Then i buat desktop check jek color apa yg i nak

Master bedroom: Mauve + Grey
2nd bedroom: Aqua + Expresso
3rd bedroom: Aqua + original wall
Hall: light choc

Confirm jenuh nak mengecatkan..

Senarai color yg i nak



3 girls dh soksek2 together:

aNis LeMoN aBu on April 23, 2012 at 8:55 PM said...

OMG. Besarlah rumah u! :) Suka-suka-suka! (tumpang gembira :) )

Grill tu memang tengah in ek? Ramai je jiran I pasang grill macam tu.

*paling best, siap ada tips. ngehehe. post lagi, ok*

Fainie on April 24, 2012 at 12:52 AM said...

i pun rasa byk rumah2 baru yg design ala2 mcm ni..simple and murah..anis, tak besar pun umah i, ilusi optik je tu..huhuhu

elle's laaa~ on May 6, 2012 at 8:56 AM said...

Awak... Awak amik siapa eh renovate umah? kite plan nk renivate jugak..tp nk renovate dapo n tampal plaster ceiling dulu.. nk fully renovate, ongkos nye blim ckup.. huhuhu

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates