Tuesday, April 24, 2012

Keperluan rumah yang kena masuk list

Soksek2 by Aida & Riana at 5:18 PM
Reactions: 
Hari tu ada terbaca blog kina regarding Budget Tambahan lepas kahwin.. Sokong sgt2 dgn sume yg Kina list down kan..Kalau boleh, start keje dh boleh start kumpul beli barang sikit2..nak kawen dh la mmg byk pki duit, kalau time tu jgk nk siap kan semua barang, haruslah kena keje siang malam kan..

Me myself, Alhamdulillah kebanyakannya dah ada..Tp nk pindah rumah baru ni, rasa mcm2 lg lah additional thing yg i rasa kena add-on. Especially bila hubby kata nak buat kenduri doa selamat masa masuk umah nti..Yg wife ni dh stat pk la, mana ada periuk besar, kuali besar, tray letak makanan, sudu garpu senduk pun ada la sebatang dua..Migrain..bukan tak ada barang2 tu kat rumah, tp sikit. Dah la family hubby ni segerombolan..bnda yg besar2 mcm bedroom set sume tu, dh tentu2 kita nmpk bujet dia berapa..Yg kecik2 ni, beli2 and kira2, hmmm boleh tahan jgk la..

Barang-barang dapur
  1. Periuk pelbagai size - yg cap buaya mcm kt umah mak2 tu kan.
  2. Kuali besar
  3. Set pinggan makan
  4. Senduk, sudu, garfu, pisau
  5. Rice cooker besar
  6. Koleksi2 kain buruk 
  7. Tray makanan
  8. Bekas kuih raya
  9. Dulang
  10. Penapis - dr sekecik2 size sampai ke besar2 nye
Barang-barang rumah
  1. Tangga - senang nak panjat2 pasang langsir nanti
  2. Kipas kaki
  3. Tikar
  4. Hammer and aksesori bertukang yg basic
  5. Langsir
  6. Bantal extra
  7. Selimut extra
  8. Towel extra
Kalau family i yg dtg, i tak la kisah and segan sgt..Kalau family hubby yg dtg, then kat umah tak de itu ini, segan la jgk..Byk benda lg nk kena preparekan..Gaji bertambah, expenses pun bertambah..maka bilakah waktu nye nak tambah simpanan..

Credit to owner



9 girls dh soksek2 together:

cha on April 24, 2012 at 5:32 PM said...

setujuu. tp nasib baikla hadiah kawen byk dpt brg dapur kan so takde masalah sgtla. i skrg dapur sume dh ok tinggal takde sofa lg huwaaa

e k i n ♥ y u s r i on April 24, 2012 at 5:39 PM said...

ekin sebelum kawin dulu,memg dah mule mengumpul brg2 umah dulu.....
especially brg2 elektrik yg besar2...
persediaan kawin wat simple2 je
sbb rs rumah slps kawin lg penting
so lepas kawin,kelengkapan umah sume dah complete....

Fainie on April 24, 2012 at 5:51 PM said...

cha: i hadiah kawen byk gelas jek..7 keturunan pun tak habis pki gelas2 tu kot..pinggan makan 1 set je.tu yg kena tambah2 lg..Tp alhamdulillah jgk la kan

Fainie on April 24, 2012 at 5:53 PM said...

ekin: same la kite..nsbaik la ada kesedaran masa tu..tu la, ni tgh nak meng-top-up mana yg kurang..

puan.mila on April 24, 2012 at 9:27 PM said...

betul tu..sokong sgt2..mila ni ape pun xprepare lg sbb xkerja lg..hrp kn hubby je skrg..risau pun ade..haish!

aNis LeMoN aBu on April 24, 2012 at 11:53 PM said...

alah.. sempuuut~ hehe. terutama mengenangkan ada hint2 nak mai raya nanti. (kata hati jahat: rumah i kan jauh, tak yah la datang dulu ;p) habis! rumah satu hape pun takde. ekekeke.

thanks fainie. ur list is handy.. as always! ;)

Fainie on April 25, 2012 at 12:43 AM said...

Anis: kalau utk raya, mmg dh stat kena prepare dr skang..ooo bekas kuih raya kena masuk list..Hr tu kitorg dh kena terjah sekali..hamik kau, lintang pukang cari dulang jag besar bagai..huhuhuhu

aNis LeMoN aBu on April 25, 2012 at 3:40 AM said...

: Pergh. Debaran betul! Kitorang sorok rumah kitorang. Hehehe.

Alwanez on April 25, 2012 at 10:17 PM said...

Betul2...sume yang kecik2 ni sebenarnye lagi penting..macam saya satu periuk pun tak beli lagi, camne nak masuk umah..hehe

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates