Thursday, August 23, 2012

Pembahagian giliran raya

Soksek2 by Aida & Riana at 7:10 PM
Reactions: 


Salam lebaran. Hari ni dah 6 Syawal. Syawal pertama as husband and wifey. Seriously happening and very meaningful. We all bergerak balik Melaka (my hometown) sabtu pagi, pukul 4.00 pg. Sbb hubby terpaksa kerja. So sampai Melaka around 9.00am. Kitorg g merayap anta kuih kat customer dulu, tu yg smpi lambat. Sampai umah, tgk my mom tgh kerjakan ayam, daging semua. I tolong sikit2 jek, lepas tu melepek terus. Ngantuk tak habis lg. Family pakteh I dtg buka puasa kt rumah my parent sbb umah arwah atok dh takde sape tinggal. Confirm berselerak nak masak2 and berbuka kat sana. So we all plan balik kampong lepas berbuka jek. Kampong pun 8 minit jek dari umah parent I.
Mmg heaven la lauk-pauk malam raya


Lepas berbuka, kitorg terus balik umah arwah atok, kemas2 sikit, lepas tu dok main mercun beramai2. First time jgk la main mercun. Sbb hubby ada, dia suke sikit bnda2 mcmni. Kazen2 pun seronok la tumpang sekaki. Selalunye kitorg dok berteleku jek malam raya.

Pg Syawal tu, ktorg bangun awal gile sbb terlampau sejuk sampai tak boleh tido. Dah la tak bawak comforter semua. Rumah arwah atok dekat dgn kolam air panas. Pukul 6 pg tu, hubby and kazen g mandi air panas. Lepas tu mandi tak beringat agaknye, sampi kul 7 lebih tak balik2 lg. Pakteh i dah sarung baju nak g cari ank dia n hubby I. Nasib baik la balik.

Hubby dh siap nak ke masjid.

Half of us

Mr. & Mrs. Fainie in blue

Another half (Mmg tak ramai family kitorg)

Pn. Fainie dgn shawl DIY. Sempat lg tu

Raya kedua mode purple pulak.


Lepas solat raya, bermaaf2an, g kubur, then g umah sedara-mara, sampai la ke malam. Esok paginye sambung lg sikit sebelum balik kota tinggi (family hubby pulak). Tp pagi2 buta tu ada tragedy yg menyebabkan I sentap sikit. Abg ipar i msg i, suruh balik kota cepat sikit. Sentap beb. Baru raya kedua n it’s early in the morning ok. I dh moody and nak berlinang air mata dah. Tp i tak bgtau hubby and just pretend takde bnda pun jadi. Kitorg semapat la beraya ke Seremban and tangkak dulu sblm balik ke Kota. As promised, pukul 3.00 ptg kitorg gerak balik Kota. I tak ngelat tau. Janji ditepati hokey. Dalam kereta tu, Hubby cakap abg dia suruh balik awl sikit. Ceh, rupanya hubby pun dpt jgk msg tu. Hahahha. Dh alang2 dia bercerita, i cakap la kat hubby yg I sentap sikit dgn msg tu. Kan ke baru raya kedua. Kalau I balik sana pun, ape perasaan diorg i gerak balik Melaka pagi2 buta. And another thing, bila i dgn diorg, family i tak kacau pun. Sampai tersedu2 la I menangis dlm kete sbb bengang sgt. Tp nasibbaik la hubby paham. Dia cakap abg2 dia semua tak pernah kawen dgn org jauh, so tak paham mcmana condition we all. And luckily hubby faham. Dia mmg takde ajak balik awal ke ape ke. And I also understand kena give and take. Takde la I nak ngelat lajak samapi raya ke-3 pun. Sepanjang perjalanan, abg2 ipar I mmg dok msg jek la Tanya dh sampai mana. Kitorg buat tak tau and just enjoy our day.

Raya Johor pulak

Then we spent 2.5 days kat Kota pulak. On the way balik rumah, hubby cakap, dia puas ht dgn giliran raya kitorg thun ni. Dia kata adil. Thun2 depan pun buat mcmni, jangan gaduh2 la nak raya. Nak merajuk2 semua. Jgn sibuk dgr cakap org. Ape yg dah di plan, ikut jek. Mana sempat kita g. Kalau tak sempat, lain kali baru pergi. Thanks hubby. Mmg cayang u manyak2 la.

2 girls dh soksek2 together:

Cik Saila on August 23, 2012 at 8:18 PM said...

tahniah Fainie sbb dpt hubby yg memahami.. :) tu la kan,btpe la psl raya pun nak gaduh2..jd xbest pulak nnt..anyway,diy xkan stop ms kawen je kan.. hehe! cantik ok shawl tu :D

Riana on August 24, 2012 at 2:29 AM said...

beb..apehal biru pastu purple..kan ke sama mcm i..taula sehati sejiwa..haha

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates