Sunday, August 5, 2012

Cornflake madu pulak

Soksek2 by Aida & Riana at 7:19 PM
Reactions: 
Assalamualaikum..

Syiok nye utk negeri2 yang bercuti sambut Nuzul Quran. Kami di Johor ni kena la bekerja. Sabtu lepas hubby keje. So i berjimba sorang2 cari barang buat kuih, kasut raya, baju raya, mcm2 lah..Disebabkan takde org nk jeling2 ape yg i beli, so perbelanjaan mmg tak terkawal la..kalau hubby ada, nti i nk beli ape2 mesti dia tanya, kena beli ke, tak pun, bukan dah ada ke? Wife dia ni boros ya amat. Hr tu I ada beli jam dinding kat Romantika. Masa kat kedai nmpk cantik sgt jam tu. Mcm matching la dgn langsir ada corak2 damask gitu..Masa kt kedai, jarum jam nye tak bergerak so tak nmpk la kedudukan sbnr jarum tu mcmana. Dh blik umah, skali tgk, jarum jam tu mengelirukan. So, kitorg slalu tersalah tgk jam..Hangin pulak i tgk jam tu..Duk bgtau hubby, nak beli yg baru..Dia pun bebel2 la..Pastu smlm dh dpt chance berjalan sorg2, haruslah i singgah Hommy kt Jusco tu, beli 1 lg jam dinding..Balik trus replace dgn yg lama tu..I tau hubby perasan tp dia tak tanya.. Pastu semalam, tibe2 dia tanya, berapa puluh awk beli jam tu. Berderau kejap darah. Nasibaik tak kena bebel..hahahha..

Weekend hr tu memprojek cornflake madu dgn husband. Dia request kuih ni, so i buat kan jek la..Dia mcm tak percaya jek senang sgt buat cornflake madu ni..buat sebotol besar, ni dh tgl setengah botol. Kena buat lg mlm ni.

Husband gigih tolong wifenye


Sambil buat tu, sambil cerita2 kisah raya masa kecik2. Mmg feeling nak raya betul lah..Hubby tu mula2 jek rajin and laju.. Lepas tu dh lenguh tangan la, tgn dh melekat2 la..tp nasibaik la dia tolong, kalau tak, lmbt jugak siap..lgpun wt sorg2 bosan..

Tgl 1 cookies jek lg..I ex-change kuih-muih dgn my mom..Dia buat kuih tradisional, i buat cookies..mak I dh buat 8 jenis kot. Gigih betul. Meruku, tempeyek, kuih bijan, kuih gunting, lg i tak ingt ape dah dia sebut..
Lg 2 minggu nak raya.

Resepi Cornflakes Madu

1 kotak Cornflake (Yg sederhana, Lebih kurang 220g)
5 sudu madu
5 sudu gula (i guna gula perang)
120g butter

Cara-caranya;

  1. Cairkan, madu gula dan butter
  2. Pecah2kan sikit cornflake tu
  3.  Tuangkan bahan2 yg dah dicairkan ke dalam cornflake
  4. Gaul dan sudukan ke dalam cup
  5. Bakar selama 10 minit pada suhu 170degC














4 girls dh soksek2 together:

ijA on August 5, 2012 at 7:30 PM said...

share resipi conflakes please..letakkan link dia..

Fainie on August 5, 2012 at 7:42 PM said...

Ija: I dh update. Lupa nk letak resepi skli td (",)

Alwanez on August 5, 2012 at 7:45 PM said...

waa..thanks for the recipe aida..i mmg nak buat cornflakes madu ni tahun ni.yeay

Syima Syaz on August 5, 2012 at 8:45 PM said...

last year buat tp yg membakarnya mak... this year tak buat sbb dah sarat n oven dah rosak.next year berazam nak buat sendiri kuih....hehe

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates