Thursday, January 26, 2012

red velvet punya pasal

Soksek2 by Aida & Riana at 5:07 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Lepas bsuh bj td, tbe-tbe hati ni mberontak2 nk wt red velvets cupcake..buat tau, bkn nk beli. maka lps maghrib, trus la bersiap ala kadar, g UO..dekat jek, 5 min..hubby keje, so berjimba la seorang diri..tepung kek, garam, cream cheese (mahal, tp amik je la), fresh milk (utk tekak sendiri), pewarna merah, lagiiiii...koko takde, whipping cream takde..hurm malas la mcm ni, barang tak cukup..so i letak la blik sume bnda kt rack..gigih tu letak blik satu2..then nmpk kulit popia, hmm wat popia or samosa best ni...so i just take kulit popia, mix vege, taugeh sikit, garam..ooo ubat gigi dh hbs, g rack ubat gigi then terus beratur kat kaunter..

alaaa, ramai pulak org mlm ni..smpi turn;

adik kaunter: Akak ada UO card?
akak yg super hot: tak de dik (senyum sikit)

lepas tu akak yg super hot ni pun raba handbag nk keluarkan purse..masih tak teraba, maklum la handbag gedabak, pastu byk harta pusaka lak dlm tu..gigih lagi mencari..Damn!!!! tak bawak purse rupanya

akak yg super hot: Dik, akak lupa bawak purse la
adik kaunter: Hmm, tinggal sini dulu ea barang2 akak

Pergh rasa mcm nk tekup muka dgn kulit popia jek..i pun terus jalan tak tengok2 belakang dh..malu noq...

nak share resepi popia yg senang..

Untuk inti


half packet mix vege
taugeh ikut banyak mana suka
dada ayam potong dadu
3 ulas bawang putih potong dadu
1 biji bawang besar potong dadu
garam secukup rasa
black pepper secukup rasa

Tumis bawang putih and bawang besar. then masukkan air sikit jek, just cukup2 utk masakkan ayam..bila ayam dh masak, masukkan sume bahan lain..tambah garam and black pepper..masak smpi kering..

Then tunggu sejuk, and bungkus guna kulit popia..instruction nk bungkus ada blakang plastik kulit popia tu..nk lekat kan kulit popia tu, pki telur boleh, pki tepung yg dibancuh dgn air pun boleh..kalau utk makan berdua, boleh je buat byk2, then simpan dalam freeze..time nk makan baru goreng..mcm i, buat extra time weekends, so during weekdays, boleh goreng utk breakfast

Wednesday, January 25, 2012

We talked about baby, everyday

Soksek2 by Aida & Riana at 5:28 PM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
Sebab kata2 tu kan doa..kami sgt2 berdoa utk dapat baby cepat2..Hmm kadang2 tak paham kenapa la ada manusia yg tergamak buang baby..kejam tau tak!! I don't know what sindrom i have right now..i suka survey barang baby, read about EBM, about pregnancy..tp i tak preggy pun lg..hopefully melekat la nti..huhuuhu


Doa nabi Zakaria bagi memperoleh zuriat dan menghadapi kehidupan dalam kesabaran.

وَزَكَرِيَّا إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ

Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika dia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi. (surah al-anbiya, ayat 89)

هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِيَّا رَبَّهُ ۖ قَالَ رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ

Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan. (surah ali-imran, ayat 38)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan) (surah ali-imran, ayat 200)



Pagi td sblm g keje, sempat la surf2 sekejap..then i found this website. It will be in my favorite list (",)
http://drzubaidi.com/blog/

Thursday, January 19, 2012

Anak mati lemas di rumah baby sitter

Soksek2 by Aida & Riana at 12:26 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Hai dear..

lamanya tak update blog..takde story and life sgt la plain this week..tak sabar nk tgu long wekend ni..spend time dgn hubby..

Just got a news this morning, one of my friend kehilangan anaknye yg beumur around 12-15 month..anaknya lemas kat rumah baby sitter..mesti luluh gile hati diorg..i tgk pic ank diorg, serius comel..tak tau mcmana keadaan diorg masa terima berita tu..Mmg benda ni dah takdir, tp kan dah amanah kita, kena jaga anak tu..kenapa cuai? nyawa tu..kalau jaga pasu lain la..pasu pecah, boleh beli lain..kalau salah release document, boleh tarik balik..but be a babysitter, we do not allow to do any single mistake..this is life ok..Takziah buat Shaufiq and wife..

Sunday, January 15, 2012

Tabiat suami i..

Soksek2 by Aida & Riana at 8:14 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Hari: Ahad
Jam: 9.45am
Tempat: Master bedroom

Hari ahad kan, so bermalas2an tu mmg harus la..lgpun tgk hubby tak bgun lg, so smbung la bergolek2..sambil bergolek tu terpikir nak buat laksa la..dh lama tak makan laksa..i pun g bgun mandi..hubby still nyenyak tido..

Siap mandi, lap2, bukak pintu, tgk hubby tgh mencangkung dpn pintu bilik air smbil main hp..giler terkejut mak, dh mcm Ju-On..tu la perangai dia..tak habis2 menyakat kan..padahal dia elok je tdo td..tak expect pun dia dh bgun..yg biasa dia buat, time i solat, dia berdiri snyp2 tegak2 kat blakang i..nti i siap solat, i nk bgun, harus lah terkejut tbe2 ada org..duduk dgn dia, mmg asik nk gugur jantung jek..

Nak share resepi laksa penang yg simple (utk 2 org makan, ulang makan 3 kali..hahaha)..

Bahan2
1 paket laksa EKA (rebus 2 keping je)
5 ekor ikan kembung/ selayang
2 biji bawang besar
setengah labu bawang putih
10 batang cili api
2 sudu cili blender (tp kalau nk pki salah 1 je pun blh)
daun kesum
2 batang bunga kantan
beberapa keping asam keping

Hiasan
Telur rebus
timun
bawang
cili api

Cara-cara
  1. Sebelum buat ape2, rebus dulu laksa tu..laksa EKA take time sikit nk lembut
  2. Rebus ikan..kopek isi dan blender..pastu tuangkan dalam periuk..Then blender pulak tulang2 ikan tu, then blender..pastu tapis, masukkan dalam periuk jgk..jgn masukkan tulang2 nye pulak. Blender guna air rebusan ikan
  3. Then blender bawang2 and cili api..then masukkan dalam periuk
  4. Rebus bahan2 diatas..then masukkan asam keping, daun kesum, and bunga kantan
  5. Didihkan dalam 15 minit, then masukkan garam. and adjust la sikit rasanye..kalau nk masam2 masukkan byk2 asam keping..Siap..senang jek
Maka seharian la kitorg dok makan laksa jek..smpi terlupa snap pic..



Thursday, January 12, 2012

When we start sharing, then we know more people care about us

Soksek2 by Aida & Riana at 7:31 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
After my entry yesterday, i got few feedbacks on comment and emails. It really help. motivated me more..supaya jd lebih tabah and berusaha..bila kita pk kan keadaan kita teruk, sbnrnye kt luar tu lg ramai yg susah dr kita..apa2 pun kita kena ingt, hidup ni mmg ada cycle..sumtimes we are at the top and the other day, kita dh ada kt bawah..

To other women and wives outside there, Allah dh jadikan kita dgn kekuatan hati yg paling superb. We can face prob, keluar bekerja, uruskan rumah tangga, layan kerenah suami n ank2..everything..sbb kita ada hati yg cekal..and the best thing, Allah bg kita airmata yg sangat banyak utk kita gunakan bila kita sedih, marah, gembira, geram..tu lah instant action yg boleh buat i rasa lega bila i ada problem..nangis..

hubby i mmg tau i ni kuat nangis..kadang2 dia gurau2 pun i dh nangis..kadang2 dia tak buat silap ape pun, tp sbb i terlalu pnt n tgk kerenah dia yg mcm2 tu  pun i blh nangis..sbb kadang2 bila kita meluahkan, we will hurt other person..terlajak perahu blh reverse..terlajak kata, boleh nak telan balik? no no no..

for me, Segalanya akan berakhir dgn baik

Wednesday, January 11, 2012

Fertility treatment

Soksek2 by Aida & Riana at 7:28 PM
Reactions: 
15 girls dh soksek2 together Links to this post
Atau dalam bahasa ibunda nya, Rawatan Kesuburan..some of us maybe merancang utk dapat bby dalam masa 2-3 years in future, due to PJJ, economy, preparedness and some other reason..but i believed most of us msti nak baby kan..untung siapa yg trus preggy lepas kahwin..msti keterujaan tu bertambah kn..

I'm in a group that have menstrual prob..chances to get preggy mmg kurang..since ank dara lg my period mmg prob..i jumpa few docs to get advices. smpi ada yg ckp, u can't preggy u know..tp i tak sedih sgt sbb this is expected. i know my condition and my husband pun tau jgk..dr sblm kitorg kawen..we all pernah discuss what the solution if i can't preggy. last choice maybe ank angkat, who knows?

I post this issue sbb i nk share to women outside there, what i feel and go through. So kalau ada yg senasib dgn i, u r not alone..ada org lain yg mcm u jgk..mmg sedih, tensen bila org asyik tanya..

Semalam i g specialist after get advice from few docs..masuk bilik doc, doc baca referral letter..then doc kata..awk blh pregnant ok, jgn risau and sedih2..let me check..thanks doc..atleast u bg i some happiness..then doc scan tgk ovari sume..mmg ada egg cuma terlalu kecik and tak matured..so bila tak matured it can't swim through tiub fallapio (betul ke eja? lupa la pulak). yg lain sume normal..cuma hormon tak cukup utk merangsang egg thats why i tak period because no ovum utk dikeluarkan..then doc bg ubt perangsang hormon..and i need to meet him back after my 3rd period and in the second day..doc akn plankan utk pregnant pulak..Alhamdulillah..semoga what we uasahakan and doakan berjaya..For the woman outside, jgn malu or takut nk jumpa doc..kadang2 period kita normal tp still tak pregnant..why? we dont know inside..just go and check..ada sorg kawan i, wife dia tak preg after 2 years diorg kawen..then dia g jumpa doc, doc found tiub fallapio dia prob..then do minor operation..right now dh ada 2 bby..kalau tak jumpa doc kita tak tau kan..

Typical thinking, kalau takde bby, msti perempuan yg problem..It is not 100% true..skarang ni pun lelaki  have this prob too..

This is article that i found on BabyCenter

My partner and I have a fertility problem. What are our treatment options?

You have a number of choices, so you and your doctor should devise a treatment plan, starting with the least invasive options first. Your impulse may be to head straight for the most advanced and expensive treatments such as in vitro fertilization (IVF), thinking you'll get pregnant faster. But cheaper therapies, such as fertility drugs or surgery, are often very effective. In fact, about 90 percent of couples with fertility problems who have children were treated with drugs or surgery only.

Here's a rundown of your treatment options, from the least to the most invasive:
  • Fertility drugs:
    If your hormones are out of balance or in short supply, these drugs — for women andmen — can get your reproductive system back on track. They might even help if the cause of your fertility problem is unknown. And you can take them in conjunction with another treatment such as artificial insemination.
  • Artificial insemination:
    If your partner's sperm just need help getting to your egg, placing a concentrated dose of sperm in your uterus at the proper time will improve your odds of getting pregnant.
  • Surgery:
    If you have blocked fallopian tubes, endometriosisfibroids, genetic defects, orovarian cysts, a type of minor surgery performed with a fiber-thin tube called a laparoscope can help diagnose the problem or clear the way for you to conceive. However, surgery also can be more extensive and require an incision in your abdomen. But in many cases, surgery is unnecessary, and the chances of pregnancy may be greater with other treatment options.
  • Assisted reproductive technology (ART):
    If the problem is a low sperm count or blocked fallopian tubes, or other treatments have failed, hi-tech procedures such as in vitro fertilization or IVFintracytoplasmic sperm injection or ICSI, and, in rare cases, gamete intrafallopian transfer or GIFT, orzygote intrafallopian transfer or ZIFT can help you make a baby. Occasionally, your age or ovary function may require you to use an egg donor. You might even consider using a gestational carrier, or surrogate mother.

Tuesday, January 10, 2012

Awkward week

Soksek2 by Aida & Riana at 11:11 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Dh lama tak update blog..akibat kemurungan rumah tangga..gaduh dgn suami ke? tak la, tak gaduh pun..tp husband i tu kn br pndh keje..so dia mcm moody je everytime come back from work..dia kata susah nk adsorb la, env tak besh la..maka kami hanya murung setiap kali blik keje..tak semena2 ak lak yg mejangkit

So mood pun takde, idea pun takde..dgn hal rumah yg pending lg ni..adui fening tau

Wednesday, January 4, 2012

Malu dgn husband

Soksek2 by Aida & Riana at 5:47 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Shy Shy Shy..

I'm putting on my weight..Since last 3 month, i dh naik 5kg! Horror ok..Serious rasa down sgt lately..sbb;

  • cepat pnt bila buat keje..
  • malu nk pose2 manja dpn hubby..
  • baju office sume dh menampakkan my spare belly. 
  • takut penyakit datang
  • takut susah nk preggy
This things keep in my mind in these few days..smpikan ada 1 hari tu i dh nekad nk g slim world dh..siap dh wt review sume..tp terbaca komen2 yg treatment dia smpi 10k..maka terbantut la niat i..blh wt down payment kete br tau..gile mahal!!

So i try to find out through internet..ape yg bagus utk diet..and i found this product..i pernah cuba dulu, mmg ada weight loss..tp masa tu i student so tak larat nak maintain..i nak test skali lg..i'll review the product..biar i test dulu..

I tak pernah ada azam tahun baru kot..i akan set-up azam kalau i nk achieve sumthing jek..so azam berkala la kiranya..So sempena 2012 and utk hubby terchenta, i berazam untuk;

MENCAPAI BERAT BADAN IDEAL IAITU 50-55KG DALAM MASA 6 BULAN!!

I akan buat bersungguh2, berdisiplin dan konsisten..sbb i nak;
  • look great and enjoy getting dressed
  • feel good about myself and feel better on my body
  • be more attractive in front my hubby
Ok Mission bermula!!


Monday, January 2, 2012

Penyakit berjangkit suami isteri

Soksek2 by Aida & Riana at 5:47 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
We influence each other too much..hubby i suka makan..so i pun berjangkit la suka mkn..dia sgt suka makan..lepas makan nasi pun dia akn cr junk food utk kunyah2..maka i pun terikut2..Last sunday paling heaven la..kitorg mkn non-stop kot..pg2 bgun tido i wt lempeng cicah smbl tumis..licin kitorg kejekan..pastu lunch ikan bakar, pucuk ubi, cicah sambal asam lak..pun licin jgk, siap bertambah2..pastu g KipMart jalan2, nmpk durian, beli 4 biji..blik umah, keje kan durian lak..pastu ptg sikit, mcm nk minum ptg, wat nes cicah biskut..sedap btul, nikmat..Mlm dlm kul 9, rebus kerang pulak, hubby haruslah mkn nasi lg..i surrender..cian kt perut yg memboyak ni..hahhaha..

2nd thing, hubby suka sgt tgk discovery channel, history and NatGeo..so i pun dh terikut2, suka layan cite2 mcm tu..paling tak blh bla, hubby i pun dh terikut2 i, suka tgk reality show Kardashian Family tu....1 hari tu, dia tido lmbt, i dh masuk tido dulu..then kul 4 pg mcm tu i terjaga, tgk hubby takde kt sebelah..i trun la tgk kot la tertido kt bwh..skali tgk dia tgh layan KEEPING UP WITH KARDASHIAN..apa lg, i bantai gelak la...

Dulu hubby tak layan pun brng2 branded ni..dia main sarung jek, tak kisah takde brand pun..siap ckp i ni berlagak DIVA tu sbb tak pki brng pasar mlm..skang, dia pun sama..kalau g jusco tu, nmpk Padini sale, msti nk masuk..tak masuk siap merajuk tu..


Tgh menganalisis buaya

I dh membolat..Hubby cakap, husband n wife kena pki baju matching2..jenuh i nk prepare kan set2 baju yg matching tau

During our short vacation..sblm shoot ke KL, we all smpt menyinggah ke Taman Buaya Melaka..biasa la hubby i..dia kan suka flora dan fauna ni..
Kawen mmg best..(",)..

Sunday, January 1, 2012

Politik Sikit - Isu AUKU

Soksek2 by Aida & Riana at 6:06 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam Tahun Baru..

Start2 tahun baru dgn isu politik? Pn Fainie dh jd ketua puteri UMNO ke? No No No..I tak involve dgn politik pun tp certain2 part, bila isu tu dh hangit, i amik port la jgk..i bukan org BN, PAS, PKR or what so ever..i cuma org kerajaan..tak kira la siapa yg pgg takhta kerajaan tu..sbb bg i, kerajaan byk tolong i utk membesar..i dpt bantuan buku teks, i sekolah di sekolah kerajaan, i dpt biasiswa kerajaan, kerajaan jgk lh yg menjadi majikan ayh i..so dpt la i membesar dgn sng..So i really thankful to my kerajaan sbb i tak perlu hidup merempat mcm ramai org kt negara jiran..sbb i tak perlu rasa sakitnya berperang..

Apa yg kerajaan buat disebalik tabir? Rasuah? Politik Kotor? Tu antara diorg dgn tuhan and dgn konco2 diorg..Lately isu mahasiswa buat demostrasi utk mansuhkan akta AUKU, and this is very embarrassing. Apa lg yg diorg nak..kalaunak berpolitik tak payah masuk U dulu..habis SPM blh trus join pemuda UMNO ke PKR ke..Then dh masuk u, why u sibuk2 nk berpolitik..cukup masa ke nak belajar and berpolitik? Frankly speaking, masa i study dulu, masa i cukup2 utk study, wat assignment and join activity college sikit2 jek..tu pun dh tak terkejar..ni sibuk la pulak nk berpolitik..kalau korg belajar, grad, paling2 pun umur baru 25 la..korg ada brapa puluh tahun nak berpolitik, nak bersuara, nak menentang kerajaan..baru org respect kat ko..sbb ko ada kelulusan..

Please la anak Melayu, malu la sikit dgn bangsa lain..bangsa lain tak dapat apa yg kita dapat..mak bapak diorg kena keje keras sbb nak kena anta diorg g private college..diorg takde peluang nk masuk U awam..Eeee tak malu ke korg ni, pakai barang and kemudahan kerajaan, pastu nak menentang kerajaan..malu la weh...

Jgn kata kerajaan sekat korg berpolitik..korg diajar berpolitik ok, tp kena la bersesuaian dgn umur..ada MPP kan..jd la perwakilan MPP dulu, berpolitik la dalam U dulu..kerajaan dh sedia kan platform ok..smpi masa, dh cukup experience, dh grad, ha join la apa politik pun yg korg nk..nak wat parti baru pun org tak kisah..

Serius i geram sgt tgk diorg wt demonstration kt UPSI tu..terbaring2 atas jalan raya..mcm tu ke bakal menteri kewangan? bakal menteri pertahan dalam negeri? bakal PERDANA MENTERI..and yg penting, ada diantara diorg tu bakal cikgu..Kerajaan takut bila mahasiswa berpolitik..mmg la kerajaan takut, takut korg sume tak grad dgn cemerlang..

Tun Mahathir dh buat yg terbaik utk Malaysia and Melayu..Melayu mudah lupa..asyik terlupa..Masa AUKU digubal tu, agknya dia dh nmpk, generasi dia yg akan datang cetek ilmu tp nak bersuara lebih..Article ni i copy from Tun Mahathir nye website..Dia tulis masa tahun 2008..and each point is very meaningful..Hargailah apa yg negara kita ada..kita tak susah, kita tak merempat, kita tak berperang, inflasi kita ok..Wpun Spore maju, u know how their nation suffer with high living cost..i talked with one of our client, Singaporean, dia kata, kalau boleh, dia nk je anta ank dia skolah kt JB..wpun their income tinggi, tp still tak cukup..belajar la menghargai..


Article from http://chedet.cc

1. Saya mengaku yang sayalah orangnya yang telah perkenalkan AUKU (Akta Universiti dan Kolej Universiti) semasa saya menjadi Menteri Pelajaran.
2. Walaupun kita sudah merdeka lebih 15 tahun ketika itu tetapi bilangan kelulusan daripada universiti tidak ramai, terutamanya di kalangan orang Melayu. Jumlah jurutera, doktor perubatan, arkitek dan lain-lain ahli profesional amat kecil dan menyedihkan. Sebaliknya maju mundurnya bangsa dan negara bergantung kepada ketinggian jumlah rakyat yang berilmu. Tidaklah sihat bagi Malaysia jika dari rakyat berbilang kaumnya jumlah Melayu dan bumiputera lain yang berkelulusan universiti sangat berkurangan. Setelah Dasar Ekonomi Baru diperkenalkan maka jumlah penuntut Melayu di tiga buah universiti tempatan sudah bertambah dengan banyaknya. Tetapi kemasukan sahaja tidak akan dapat menambah jumlah Melayu yang berpelajaran tinggi jika ramai yang diterima masuk tidak lulus dan tidak berjaya memperolehi ijazah.
3. Kita terpaksa menerima hakikat bahawa ramai penuntut Melayu dan bumiputra lain yang diterima masuk universiti memiliki kelulusan yang kurang baik daripada penuntut bukan Melayu. Samada mereka mendapat ijazah universiti atau tidak bergantung kepada kegigihan mereka menumpu sepenuh masa untuk menguasai ilmu melalui proses-proses pembelajaran ala universiti.
4. Kita dapati penuntut Melayu amat berminat dengan kegiatan politik. Mereka suka melibatkan diri dengan demontrasi jalanan dan lain-lain aktiviti politik yang memakan masa mereka di universiti. Dengan ini tidak dapat tidak tumpuan mereka kepada penguasaan ilmu tentu kurang. Amatlah merugikan mereka dan masyarakat Melayu jika mereka gagal.
5. Apakah kerana mereka tidak boleh berdemonstrasi dan lain-lain maka mereka akan kurang berpengetahuan dalam bidang politik; mereka akan jadi robot? Tidak juga. Mereka boleh ada forum perbahasan dalaman atau antara universiti, dan mereka boleh mendapat pakar yang tidak punyai kepentingan politik parti untuk memberi syarahan dan sessi soal jawab. Tanpa terlibat secara langsung dengan aktiviti politik berpartian, mereka masih boleh menguasai dan memahami selok belok politik.
6. Kegiatan seperti ini tidak akan memisah mereka daripada menumpukan masa yang mencukupi untuk menguasai ilmu yang menjadi sebab utama mereka berada di universiti.
7. Harus diingat bahawa pembiayaan bagi tiap-tiap penuntut samada yang dapat biasiswa atau tidak datang daripada duit rakyat. Duit itu disalur dengan rela hati oleh mereka kerana kepentingan penuntut dan ilmu yang dituntut oleh mereka, yang akan menjamin masa depan yang cerah bagi mereka. Rakyat yang sanggup wang ini dibelanjakan untuk penuntut sedia berkorban jika korban mereka mendatangkan hasil yang dikehendaki. Tentulah mereka akan kecewa jika wang mereka disalahguna, dihabiskan untuk kegiatan yang lain. Negara juga akan rugi kerana tidak dapat warga yang berilmu. Dan penuntut itu sendiri akan rugi kerana masa depan mungkin tidak cerah seperti yang diharapkan.
8. Pengorbanan yang kita pohon daripada penuntut kita hanya sedikit sahaja. Masa untuk menuntut tidak begitu lama – hanya tiga atau empat tahun sahaja. Setelah lulus tumpukanlah sepenuh masa untuk kegiatan politik atau lain-lain jika ini menjadi minat utama. Pada masa itu kita tidak habiskan wang orang lain. Kita habiskan duit dari titik peluh kita sendiri.
9. Saya percaya orang yang bertanggungjawab dan tahu kenang budi seperti ini akan menjadi manusia dan pemimpin politik yang lebih baik.
10. Tetapi jika kita sanggup habiskan duit orang, kita hampakan harapan orang, sebaliknya kita tidak rela mengguna duit dan masa kita sendiri untuk sesuatu yang kita gemar, maka tidaklah kita dapat berkata yang kita begitu prihatin dan rasa bertanggungjawab terhadap masalah negara kita.
11. Penuntut universiti tentu tidak suka dengar pendapat saya ini. Yang amat marah kerana AUKU ialah penuntut Melayu. Saya rela dimarah oleh siapa sahaja tetapi saya tidak berniat buruk semasa memperkenalkan AUKU. Bagi saya peningkatan kebolehan bangsa saya adalah lebih penting dan utama daripada apa kecaman terhadap diri saya.
12. Jika hari ini penuntut lebih dewasa dan bertanggungjawab batalkan sahaja AUKU.
Soksek2: 
  • Student2 skang ni jgn asyik tgk maharajalawak, masterchef tu sume jek..cuba la tgk Channel History, National Geo, Discovery baru korg tau mcmana dunia luar tu sbnr nye..
  • This is my personal opinion. We (My husband & I) are very frustrated to see our young generation ruin this country. Please Please Please appreciate what our ex-PM had done to us. Dulu org tak kenal Malaysia pun. He struggle for that. Kita tak terkenal sbb masalah kebuluran, kita tak terkenal sbb kita berperang. Kita terkenal sbgai negara dunia ke-3 yg membangun dgn pesat.  
  • Agaknya Tun Mahathir menangis tgk apa yg beliau usahakn di demostrasikan ank bangsa sndiri..


 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates