Thursday, August 23, 2012

Pembahagian giliran raya

Soksek2 by Aida & Riana at 7:10 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post


Salam lebaran. Hari ni dah 6 Syawal. Syawal pertama as husband and wifey. Seriously happening and very meaningful. We all bergerak balik Melaka (my hometown) sabtu pagi, pukul 4.00 pg. Sbb hubby terpaksa kerja. So sampai Melaka around 9.00am. Kitorg g merayap anta kuih kat customer dulu, tu yg smpi lambat. Sampai umah, tgk my mom tgh kerjakan ayam, daging semua. I tolong sikit2 jek, lepas tu melepek terus. Ngantuk tak habis lg. Family pakteh I dtg buka puasa kt rumah my parent sbb umah arwah atok dh takde sape tinggal. Confirm berselerak nak masak2 and berbuka kat sana. So we all plan balik kampong lepas berbuka jek. Kampong pun 8 minit jek dari umah parent I.
Mmg heaven la lauk-pauk malam raya


Lepas berbuka, kitorg terus balik umah arwah atok, kemas2 sikit, lepas tu dok main mercun beramai2. First time jgk la main mercun. Sbb hubby ada, dia suke sikit bnda2 mcmni. Kazen2 pun seronok la tumpang sekaki. Selalunye kitorg dok berteleku jek malam raya.

Pg Syawal tu, ktorg bangun awal gile sbb terlampau sejuk sampai tak boleh tido. Dah la tak bawak comforter semua. Rumah arwah atok dekat dgn kolam air panas. Pukul 6 pg tu, hubby and kazen g mandi air panas. Lepas tu mandi tak beringat agaknye, sampi kul 7 lebih tak balik2 lg. Pakteh i dah sarung baju nak g cari ank dia n hubby I. Nasib baik la balik.

Hubby dh siap nak ke masjid.

Half of us

Mr. & Mrs. Fainie in blue

Another half (Mmg tak ramai family kitorg)

Pn. Fainie dgn shawl DIY. Sempat lg tu

Raya kedua mode purple pulak.


Lepas solat raya, bermaaf2an, g kubur, then g umah sedara-mara, sampai la ke malam. Esok paginye sambung lg sikit sebelum balik kota tinggi (family hubby pulak). Tp pagi2 buta tu ada tragedy yg menyebabkan I sentap sikit. Abg ipar i msg i, suruh balik kota cepat sikit. Sentap beb. Baru raya kedua n it’s early in the morning ok. I dh moody and nak berlinang air mata dah. Tp i tak bgtau hubby and just pretend takde bnda pun jadi. Kitorg semapat la beraya ke Seremban and tangkak dulu sblm balik ke Kota. As promised, pukul 3.00 ptg kitorg gerak balik Kota. I tak ngelat tau. Janji ditepati hokey. Dalam kereta tu, Hubby cakap abg dia suruh balik awl sikit. Ceh, rupanya hubby pun dpt jgk msg tu. Hahahha. Dh alang2 dia bercerita, i cakap la kat hubby yg I sentap sikit dgn msg tu. Kan ke baru raya kedua. Kalau I balik sana pun, ape perasaan diorg i gerak balik Melaka pagi2 buta. And another thing, bila i dgn diorg, family i tak kacau pun. Sampai tersedu2 la I menangis dlm kete sbb bengang sgt. Tp nasibbaik la hubby paham. Dia cakap abg2 dia semua tak pernah kawen dgn org jauh, so tak paham mcmana condition we all. And luckily hubby faham. Dia mmg takde ajak balik awal ke ape ke. And I also understand kena give and take. Takde la I nak ngelat lajak samapi raya ke-3 pun. Sepanjang perjalanan, abg2 ipar I mmg dok msg jek la Tanya dh sampai mana. Kitorg buat tak tau and just enjoy our day.

Raya Johor pulak

Then we spent 2.5 days kat Kota pulak. On the way balik rumah, hubby cakap, dia puas ht dgn giliran raya kitorg thun ni. Dia kata adil. Thun2 depan pun buat mcmni, jangan gaduh2 la nak raya. Nak merajuk2 semua. Jgn sibuk dgr cakap org. Ape yg dah di plan, ikut jek. Mana sempat kita g. Kalau tak sempat, lain kali baru pergi. Thanks hubby. Mmg cayang u manyak2 la.

Monday, August 13, 2012

Nak balik beraya..

Soksek2 by Aida & Riana at 8:04 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Baru lepas buat stock take bekalan ubat untuk berhari raya. Sgt perlu sbb nanti perut culture shock, badan super tired, kepala berpinar2, tekak sakit akibat ais tak henti2.



Must-have-item selain balm and make-up. Nanti dh sakit, takde la masa tu baru sibuk nk g kedai cari ubat, nak g klinik kena tgu turn lg.

Kereta pun dah siap servis tapi belum anta carwash lg. Hubby sibuk nak tinted kete I yg kononnya macam akuarium tu. Org dh nk beli kete baru, baru sibuk nak tinted kan. Baju raya pun dh siap luandry pg td. Balik ni dah boleh lipat2 and masuk luggage terus. Duit raya pun dah tukar.

Rumah dh kemas last weekend. Siap pesan dgn hubby jgn sepah2 kan umah. Dia letak cincin, jam bersepah2, mmg kena bebel dgn I. Ye la, mana larat nk kemas lg dah. Bunyi mcm dh settle semua bnda jek kan. Hahahaha..Seriously excited 1st time beraya as a wife

Sunday, August 12, 2012

Perbelanjaan Raya

Soksek2 by Aida & Riana at 9:52 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Intro: Tangan ni gatal nak shopping online lg. Baru jek "add to cart" pastu tetiba tersedar drpd kenikmatan berbelanja tanpa keluarkan duit tp bila cek kt maybank2u, duit berkurang. Kenapalah mudah sgt utk bersoping. Ish teknologi ni..Salahkan teknologi lah pulak. hahaha

Salam dear,

Lagi 5 hari je nak raya. So semalam we all balik umah parent hubby, umah my in-law la kan. Sabtu tu kitorg jek yg ada. Then pg ahad tu we all buat urgent calling, suruh semua balik. Baru la happening sikit kan. So pg2 Ahad tu, MIL, Hubby and I outing kat Kota Tinggi. Jem mmg tak payah nak kata la. Nak cari parking mmg susah la. Tp redah jgk sbb baju raya pertama takde lg. Ha, hamik ko mcm budak kecik, nak ada baju raya pertama, kedua, ketiga smpi keseminggu. Huhuhuu

Mmg heaven soping kat Kota ni, sbb baju murah and byk choice. MIL ni mmg dealer kain baju kat area rumah dia. So ramai la owner kedai yg dia knl. So, dapatla i beli dgn harga yg murah gile2. Baju yg i berkenan tu harga RM250. Then i call my Mak suruh ayat akak kedai tu. Lastly dapat RM160. waaa sungguh excited la I. Yg lg excitednye, MIL yg belanja..Hoyeahhhh I like sgt2. Gelak besar guling2. Tp tudung I tak beli kt Kota pun. I beli kt Pesona Anggun depan Kipmart sbb kt sini lg byk design yg cun2 and unik sikit.

Dh hujung2 puasa ni, mesti la dh finalize expenses utk raya kan. 1st time as husband and wife dan diakui perbelanjaan meningkat tahap tak hengat. Dulu masa bujang, mana ada pk pasal kuih raya sume, pasal umah, pasal nk sedondon dgn suami kan. Mujur ada bonus. Kalau tak merangkak jgk la nak beraya ni. Dan Alhamdulillah biz cakar ayam kitorg ada untung.

Duit raya nk kena sediakan double, minyak tol pun double. Ni tahap besederhana ni. Takde la dok sakan g angsana borong kuih pun. Siap gigih buat cookies sndiri lg tau. Barang rumah pun takde yg bertambah, sbb baru pindah pun kan. Hr tu dok merengek jgk kt hubby nk carpet baru and tv cabinet. Pastu dh kena sekolah potpet2 terus terbantut niat I. Ok, bertahan lah dulu ye wahai hati.




Wednesday, August 8, 2012

Nice Song by Monoloque

Soksek2 by Aida & Riana at 5:41 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Lirik Lagu Batu Belah Batu Konkrit (Bonda)-Monoloque & Azlina Aziz

Wahai anakanda ku sayang
Ke mana hilang budaya
Diculik piring terbang
Atau ditelan buaya

Tiada peluang tiada ruang
Semua mahu cepat kaya
Pabila semua dah hilang
Barulah hendak percaya

Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepih
Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit

Wahai anakanda ku sayang
Kenapa gadai pusaka
Sebab cinta atau wang
Atau kerna kurang peka

Seperti lalang-lalang
Suka belok suka leka
Ikut telunjuk bayang-bayang
Akhirnya diri terluka
Melihat semua ini
Hati bonda menjerit
Lepaskan bonda lari

Dari dihimpit putar belit
Masyarakat hipokrit

Wahai bonda jangan merajuk
Bonda jangan makan hati
Anakda disini memujuk
Dan anakanda takkan berhenti
Kini sekadar impi
Baru faham semua ini
Bonda tolong jangan pergi
Maafkan anakmu

Cukuplah semua ini
Hati bonda tersepih
Biarkan bonda pergi
Dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit

Dari dihimpit putar belit
Hamba duit masyarakat hipokrit

Bonda rela dimakan ditelan
Batu belah batu konkrit

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2011/12/lirik-lagu-batu-belah-batu-konkrit.html#ixzz230NSbU8E

Tuesday, August 7, 2012

Sakit di bahagian bawah perut

Soksek2 by Aida & Riana at 9:03 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi Dear,

Hows Ramadhan? Cepatkan berlalu. Next week dh nak raya. Hari ni dh tepu tak tau nk masak ape. Kuih-muih mmg beli jek la..tak terdaya nak buat sendiri. kadang2 teringin jgk nk masak mee hailam ke, laksa ke, time buka..tp hubby i tu kang dok mencarik nasi pulak. Baik la masak nasi n lauk-pauk jek

Since last 2 weeks bahagian bawah perut i asyik sakit jek..mcm sengal2, cucuk2 gitu. Nk g jumpa doc, dari sehari ke sehari asyik pending jek. Pastu dok pk kan, panel klinik yg I slalu g tu mmg ramai jek memanjang. Sebelum g tadi pun call, tanya ramai ke tak, nurse nye dgn tak berdaya ckp ramai sangat2. Then cari panel klinik lain. First time g Rozikin Kmpung Pasir Putih. Dr. Shahrul Shaharuddin and he is very nice dan yg penting tak menakutkan. Our inPlant doc menakutkan hokey. Rasa mcm nak suruh company hire doc lain jek..hahaha

Then I bgtau doc, bawah perut I sakit since last few weeks. Doc tanya preggy ke tak. I jawab la tak tau sbb period I mmg tak regular. Doc kata slalunya sakit kt bawah ni, samaada kencing kotor, which is very synonym dgn wanita berusia lingkungan 20-50 tahun. Nama scientific nya Urinary tract infection dan ia adalah jangitan kuman yang melibatkan pundi kencing, ginjal, salur kencing ureter dan urethra. Untuk pembacaan lanjut dan sgt dirokomenkan terutamanya untuk ibu mengandung, sila refer page Dr. Zubaidi: Bahaya Kencing Kotor bagi Ibu Mengandung

Then doc suruh i kencing and dia buat UPT skali. Masa doc panggil nk explain tu, dupdap2 jgk. Mana la tau rezeki Ramadhan ke. Pastu doc tu pulak dok sengih2 semacam jek.Skali tak pregnant la. Just kencing kotor sikit jek. Then Doc bg antibiotik and doc kata, this is simple thing. Dont worry. Yeah, I'm not worry now, just wonder why I still didn't get pregnant. Ya Allah, kurniakan la kami zuriat kerana kami telah bersedia, namun hanya Engkau yang tahu di saat mana kami telah BETUL-BETUL bersedia.

Punjab Suit untuk raya

Soksek2 by Aida & Riana at 2:05 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Ye, hubby teringin la sangat nak pakai punjab suit raya ni. At first, i duk jeling2 jugak, biar betul. Dh la ni 1st time raya sama2. Tp dh dia dok teringin sgt, layan kan jek la. Asalnya nak tema biru, last2 jadi tema cream. So semalam we all g la cari punjab suit dia tu kat area kedai2 India kt CS tu.

Hubby I, setiap kali dia jalan kat area bazaar karat , JB tu, mesti dia cakap, mcmana la org India boleh bertapak kt tgh2 bandar ni..Dh 100 kali kot dia cakap..Kadang2 sebelum dia cakap, I cakap dulu..hahahha..Lepas balik keje smlm, trus pecut g JB. Sekarang Highway baru dh ada, so tak la jem..Kitorg smpi Plaza KotaRaya around 6.45pm. Ingtkan dh bukak byk kedai dlm tu..rupanye blum lagi. Kecewa jek. Then kitorg g kedai India nak cari baju hubby tu. Mula2 segan weh nak masuk. tgk kiri kanan dulu. Pastu dh syiok pulak masuk 2 3 kedai. Tgk sari yg cantik2 tu. Last2 kitorg buka kat kedai India Muslim tu and beli trus kat situ. Kedai2 lain semua jenis design yg meriah sgt. Segan pulak nak pakai. Sengih jek la husband dh dpt baju idaman dia..

Isteri jek blum ada baju raya lg..Eh, dh ada, tp nak lg 2 helai ye..Bulehkan suami..

Lepas tu kitorg pun pergi berbuka kat Tepian Tebrau. One of our favourite place. Mmg saja g lambat sikit. Kalau terjah time buka, confirm penuh. Masa we all smpi, org dh beransur sikit. Tepian Tebrau ni kat area dataran JB and provide seafood dish. Ala2 Senibong tp lagi sedap and murah. Tp tak sehappening Senibong la.

Malam ni nak test buat samperit sekali lg. Hari tu dh buat, tp tak jadi. Haruslah ke tong sampah jek

Sunday, August 5, 2012

Cornflake madu pulak

Soksek2 by Aida & Riana at 7:19 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Assalamualaikum..

Syiok nye utk negeri2 yang bercuti sambut Nuzul Quran. Kami di Johor ni kena la bekerja. Sabtu lepas hubby keje. So i berjimba sorang2 cari barang buat kuih, kasut raya, baju raya, mcm2 lah..Disebabkan takde org nk jeling2 ape yg i beli, so perbelanjaan mmg tak terkawal la..kalau hubby ada, nti i nk beli ape2 mesti dia tanya, kena beli ke, tak pun, bukan dah ada ke? Wife dia ni boros ya amat. Hr tu I ada beli jam dinding kat Romantika. Masa kat kedai nmpk cantik sgt jam tu. Mcm matching la dgn langsir ada corak2 damask gitu..Masa kt kedai, jarum jam nye tak bergerak so tak nmpk la kedudukan sbnr jarum tu mcmana. Dh blik umah, skali tgk, jarum jam tu mengelirukan. So, kitorg slalu tersalah tgk jam..Hangin pulak i tgk jam tu..Duk bgtau hubby, nak beli yg baru..Dia pun bebel2 la..Pastu smlm dh dpt chance berjalan sorg2, haruslah i singgah Hommy kt Jusco tu, beli 1 lg jam dinding..Balik trus replace dgn yg lama tu..I tau hubby perasan tp dia tak tanya.. Pastu semalam, tibe2 dia tanya, berapa puluh awk beli jam tu. Berderau kejap darah. Nasibaik tak kena bebel..hahahha..

Weekend hr tu memprojek cornflake madu dgn husband. Dia request kuih ni, so i buat kan jek la..Dia mcm tak percaya jek senang sgt buat cornflake madu ni..buat sebotol besar, ni dh tgl setengah botol. Kena buat lg mlm ni.

Husband gigih tolong wifenye


Sambil buat tu, sambil cerita2 kisah raya masa kecik2. Mmg feeling nak raya betul lah..Hubby tu mula2 jek rajin and laju.. Lepas tu dh lenguh tangan la, tgn dh melekat2 la..tp nasibaik la dia tolong, kalau tak, lmbt jugak siap..lgpun wt sorg2 bosan..

Tgl 1 cookies jek lg..I ex-change kuih-muih dgn my mom..Dia buat kuih tradisional, i buat cookies..mak I dh buat 8 jenis kot. Gigih betul. Meruku, tempeyek, kuih bijan, kuih gunting, lg i tak ingt ape dah dia sebut..
Lg 2 minggu nak raya.

Resepi Cornflakes Madu

1 kotak Cornflake (Yg sederhana, Lebih kurang 220g)
5 sudu madu
5 sudu gula (i guna gula perang)
120g butter

Cara-caranya;

  1. Cairkan, madu gula dan butter
  2. Pecah2kan sikit cornflake tu
  3.  Tuangkan bahan2 yg dah dicairkan ke dalam cornflake
  4. Gaul dan sudukan ke dalam cup
  5. Bakar selama 10 minit pada suhu 170degC














 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates