Friday, October 28, 2011

Kami dah beli umah!!!!

Soksek2 by Aida & Riana at 1:53 AM
Reactions: 
Pergh tajuk mcm dh dpt kunci je kan..hahahah..padahal hari Isnin baru nk bayar deposit..So excited u know..Actually we want to buy new phase house..then g kat Developer td tanya bila siap, 2013..(kalau 2012 Dunia Berakhir..Ayat iklan shampoo)..Lama tu..then developer kata, fasa lama ada lg 3 biji..kitorg dh wt muka tak yakin jek..fasa lama dh 2 thun siap..then developer tu suruh g tgk ketiga2 bijik tu and pilih mana yg pling ok..kitorg pun g la tgk..condition sume ok lg..mmg baru la..kejiranan dh penuh..Jalan raya pun agak besar..

So discuss2 dgn hubby and duk timbang kati sume..so kitorg pun proceed to buy rumah yg dh siap ni..so no issue project tergendala and yg pnting dh tak payah sewa umah..So next Monday we all akn deposit kat developer then boleh la start searching for the loan..i dh surfing td, tgk Bank Islam, BSN, Hong Leong bank and RHB bank..InsyaAllah lepas lalui sume ni, i akn review pro-cons these banks..

Actually we all tak plan nk beli umah secepat ni..plan nk beli thun depan..so dapat la simpan2 duit sikit..serious to say, we all mmg dh tak de duit skang ni..br lepas majlis 19 hari ok..haruslah duit kat bank cukup2 utk hidup jek..bonus pun bulan depan br dapat..dengan tak tau malu nye we all g pinjam duit parent utk Deposit..pk kan kalau delay2 takut umah tu habis and harga umah yg naik tahap kebaboommm skang ni..so terpaksa la..

To the readers, ada nk share tak tips2 membeli rumah..

8 girls dh soksek2 together:

e k i n ♥ y u s r i on October 28, 2011 at 1:59 AM said...

beli rumah katne?

Asfiza on October 28, 2011 at 2:01 AM said...

wahh..bestnyer dah beli rumah..:)

fainie_riz on October 28, 2011 at 2:06 AM said...

Ekin: Tg puteri resort..pasir gudang
Asfiza: mmg best..tp bile pk kan cost nk pasang grill sume tu lg..mmg kecut perut jgk la..tawakkal jek ni

anaztasias nora aira on October 28, 2011 at 3:10 AM said...

mula2 mmg sakit but finally it worth :)

Cik Fifi on October 28, 2011 at 6:55 AM said...

Dapat beli rumah mmg best.Tapi mula2 memang sakit la. Cik Fifi pun baru beli rumah. Mula-mula kena byr deposit. Pastu cari loan. Cik Fifi nya Hong Leong. So far bg Cik Fifi Hong leong paling cepat dan ok. Kalau byk tanggungan blh pilih CIMB. Tp cik fifi tak suka sebab proses dia lembab...RHB pun lembab jgk. dah settle loan kena fikir legal fees pulak. mcm cik fifi nya S&P developer cover. tapi yang loan kena byr sendiri. Kalau CIMB dia blh cover legal fees loan. dah settle sume ni termasuk 10% deposit baru boleh rasa lega kot. Cik Fifi baru nak settlekan baki 10% deposit ni.

LisaLisut on October 28, 2011 at 8:42 AM said...

Husben i ambik rhb.tp i tatau pros n cons.so far ok je.congrats dh beli rumah. Slow2 k. Tak bole semua skaligus.i yg dh sthn msk umah pn stil xberlangsir lg. Haha. Dlu ms tunang sama2 beli lmpu kipas brg2 rumah skit2 n ble kawin laki i trus msk bwk baju.haha.sbb i msk dlu umh ms bujang. Ckp psl duit mmg fening.slow2 la ye.night ;)

fainie_riz on October 30, 2011 at 6:12 PM said...

Nora: tu la, kena struggle sikit this year..ingtkn nk berjoli2 lepas kawen, dh nk beli umah ni, kena saving2 balik la nmpknye..huhuu

fainie_riz on October 30, 2011 at 6:16 PM said...

Cik fifi & Lisa: setakat ni i dh survey bank islam, rhb, HLB and BSN..sume nmpk competitive..tp final outcome blum ada lg..

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates