Sunday, May 20, 2012

Sessi Mengecat dimulakan

Soksek2 by Aida & Riana at 7:03 PM
Reactions: 
Finally, siap jgk renovation rumah i. Skang ni tgh gegeh nak mengecat. Kami bukan tukang cat, tp sgt bersemangat nak mengecat (sblm bukak tin cat la). Tp bila dh sapu 2-3 kali roll, I dh mula give-up dah. Tinggal la en hubby gigih mengecat sorang2. Wife dia dok kung kang2 dalam umah tu jek..Suh undercoat pun wat separa jalan jek.

Masa survey cat, In my list are Nippon and colourland. Sampai kedai, boleh pulak beli SanCora. Harga, not bad la. Medium rate. Performance? Hmm ada certain2 color yang tak Ok ataupun org kedai salah bancuh. I bought Grey (5 liter), red (1lt + 1lt), dark choc (1lt + 1lt), light yellow (5lt), Teal (1lt). Semua color yang tin 5 lt ok. Tp yg tin 1lt, mmg hampeh la. color dia jadi tak sekata. Asalnya bilik nak cat grey + red. pastu dah red bercapuk2, trus grey semua bilik tu. Masa cat color grey, mmg sng and puas hati la. Sekali sapu jek. Bau cat wangi and senang nak bersihkan.

Grey

red devil

Mr. PaintMan dah sakit hati, trus cat Grey semuanya

Master bedroom

Master bedroom from the other view
Lega sikit mata kitorg tgk warna ni. Masa dinding tu color merah, rasa macam nak mengamuk jek masing2. Dah la penat mengecat, skali tak cantik pulak tu. 

Ni tgh cat hall pulak. Dark choc pun nmpk mcm taknak co-operate dgn kitog. So kitorg nak tukar ke color grey jek. So our hall will be Grey + Yellow. Mmg tak pernah plan mcm ni pun. Tp dah color tu jek yg senang cat, so kitorg redha jek la..

The color is more lighter actually. Ni sbb matahari petang.

8 girls dh soksek2 together:

cha on May 20, 2012 at 7:29 PM said...

bestnya tp mesti seronok kan main cat cat haha. i love greyyy :D

Alwanez on May 20, 2012 at 8:31 PM said...

Cantik la colour cat yang bawah skali tu.. Yellow ke tu?

Fainie on May 20, 2012 at 9:15 PM said...

cha: masa mula2 seronok..tp i ni cepat jemu, i tinggalkan jek..i seronok nk tgk color cat tu je sbnr nye..huhuu

Fainie on May 20, 2012 at 9:15 PM said...

Wani: Haah color yellow..light yellow jek, redup..tp bila kena matahari dia jadi terang..

Riana on May 21, 2012 at 1:51 AM said...

beb..u cayer tak i cat rumah i yg kat easter tu sblm i tunang dulu?cat kuning tu..sorg2..caya tak..caya tak??haha..tp skrg ni rasanya nak angkat beros cat pon dah tak hingin!..stamina dah ke level bahaya..ehe..
Tak dapat bayangkan muka is time cat tu..kikiki

aNis LeMoN aBu on May 22, 2012 at 10:39 AM said...

wah. gigih, seyh!

p/s: bilik super spacious. haha. tak sia-sia pecah dinding aritu, ek? L.I.K.E!

Fainie on May 22, 2012 at 8:20 PM said...

anis: suami jek yg gigih..isteri tawaf umah cek defect dr pg smpi petang..hahahah..puas ht tgk bilik mcm tu..tak la terkurung jek..tak sabar nk tido bilik baru ni..hahahah

aTy _faRed~ on May 26, 2012 at 10:04 PM said...

seronoknyer dah ley pindah umah sendiri..!! sonok kan..saye ngah tunggu umah siap..tak sabar nak menghias jugak..:)

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates