Tuesday, July 10, 2012

Pengalaman Kenduri di rumah sendiri

Soksek2 by Aida & Riana at 2:13 AM
Reactions: 
Assalamualaikum..

Fuhh suhu bdn masih belum normal. Hamek ko, demam 2 hari lepas kenduri. Ok, as i mentioned previously, kitorg ada buat kenduri doa selamat and kenduri arwah sikit sempena masuk rumah baru and sempena nak puasa. Before that mmg i takde buat ape2 preparation pun. Sbb my mom kata dia dh sediakan semua dr Melaka, nti bawak dtg umah I. So tak de la I gigih kupas bawang sume. My PIL smpi hari Khamis ptg and my family smpi Jumaat tengahari.

So Jumaat dlm pukul 3 ptg tu kitorg g Kipmart cari sayur2. Ikan, Kambing, Udang sume cari kat pasar borong Pandan malam nanti.Bawak 2 org emak pergi beli barang mmg sgt hectic hokey. Sorg nk beli kentang 1 bag, sorg lg nk beli 2 bag. Sorg nk beli kacang panjang, sorg kata tak payah. sorg dh jalan ke depan sorg tertinggal kt belakang. fuh, menguji kecekalan hati betul. Ni first time I kena entertain both.

Family hubby I org jawa, style org jawa ni, suka masak byk2 nak pastikan sume org dapat makan and dapat bawak balik berkat. family i punya style, masak jgn sampai membazir. Ni pun buat i pening jgk. I tanya my mom nak beli ayam berapa ekor. My mom said, 10 ekor cukup. MIL pulak kata tak cukup, beli 12 ekor. So we all pun beli lah 12 ekor. pastu MIL rasa still tak cukup, dia tambah lg 2 ekor, total 14 ekor. Finally, 2 ekor tu tak dimasak pun. Yg 12 ekor dh digoreng tu pun still ada lebih

Lepas tu time masak, bila ingt balik, rasa nak tergelak pun ada. Dapur I kan super kecik, so tak muat nk msk kt dapur. My FIL pun setting la dapur tungku tu kt luar belakang. Sekarang ni kan musim hujan, tengah2 goreng tempe tu boleh pulak hujan turun. Ha berlari bertempiaran la selamatkan tempe goreng. Lepas tu tukar posisi, masak kt luar depan pulak. ada bumbungkan, so takde la worry sgt. Tugas my mom masak kari kambing & asam pedas. My MIL pulak masak smbal goreng & sambal udang. Pastu boleh pulak berebut kuali. Yg hubby pun bijak jugak, i dah pesan suruh amik kuali 2, dia g amik 1 jek. Maunye tak berebut nak masak. Nasib baik semua lauk-pauk smpt dimasak sblm maghrib. Kenduri lepas Isyak

Kitorg ada sewa kanopi, sbb dlm rumah tak selesa pulak nti nk mkn. Org kanopi tu kata sblm asar dia dtg pasang. Then dh nk dekat pukul 4.00 ptg, still tak nmpk batang hidung lg, call2 tak jawab pulak tu. Pergh, dh cuak sgt dh kitorg. Kitorg pun berusaha dan tawakkal, pusing area perumahan kitorg tu cari org yg ada sewakan kanopi. Pusing2 nasib baik jumpa. Mula2 org tu taknak pasangkan jgk sbb bdk2 dia baru blik dr bukak khemah. Dia kata budak2 dia penat. Kitorg dok merayu2 lastly dia kata ok tp lmbt sikit la pasang. Fuh lega. Kitorg smpi jek umah, lori kanopi yg first tu pun smpi, ape lg, kitorg halau suh balik jek. nasib baik tak bayar deposit lg.

Lepas Isyak, majlis pun mula. Alhamdulillah, org surau yg datang pun ramai, jiran2 semua datang, wpun kitorg ni jiran baru. And jiran2 semuanya best. Takde la yg kekwat setakat ni. Ramai suri rumah tangga. Majlis habis around 10.00pm. Tp family berfoya2 smpi nk kat kul 1.00pg. I mmg collapse la.

Esoknya baru kitorg berkemas. Mommy i yg berkemas sbnrnye. Mommy i tu bgun awl gile. Kul 4.00 pg dh tak blh tido dh katanya. So, masa i bgun kul 7 tu (subuh gajah sikit) byk yg dh siap kemas. Love u Ibu. I cakap dgn hubby, lain kali katering jek la. I dh tak sanggup nak berpenat mcm ni. Yg masak and preparekan semua barang cuma my mom and MIL jek beserta 2 org adik I. Adik beradik hubby dtg masa dh nk kat kenduri sgt. Cian diorg. Dh la mak2 I tu dh tua.

Nak snap pic pun tak smpt. Jadilah entry panjang tak bergambar. Alhamdulillah niat kitorg nk buat knduri dh tercapai (",)

3 girls dh soksek2 together:

anaztasias nora aira on July 10, 2012 at 3:10 AM said...

boleh dijadikan panduan buat saya. terima kasih :)

Riana on July 10, 2012 at 1:38 PM said...

kih kih..dapat menyaksikan la masing2 punye penat..saksi je la..xmampu den nak nolong..haha

elle's laaa~ on July 10, 2012 at 8:44 PM said...

kite nanti rumah dah siap, and nak buat kenduri, surrender paggil katering je la.. huhuhu.. sbb dah ade pengalaman last year buat open house kt rumah yg i sewa skrg ni, masha allah..... seminggu x hilang penat nk mengemas umah.. dah lah masak sendiri tanpa bantuan sesiapa.. huhuhu..

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates