Tuesday, April 24, 2012

Keperluan rumah yang kena masuk list

Soksek2 by Aida & Riana at 5:18 PM
Reactions: 
9 girls dh soksek2 together Links to this post
Hari tu ada terbaca blog kina regarding Budget Tambahan lepas kahwin.. Sokong sgt2 dgn sume yg Kina list down kan..Kalau boleh, start keje dh boleh start kumpul beli barang sikit2..nak kawen dh la mmg byk pki duit, kalau time tu jgk nk siap kan semua barang, haruslah kena keje siang malam kan..

Me myself, Alhamdulillah kebanyakannya dah ada..Tp nk pindah rumah baru ni, rasa mcm2 lg lah additional thing yg i rasa kena add-on. Especially bila hubby kata nak buat kenduri doa selamat masa masuk umah nti..Yg wife ni dh stat pk la, mana ada periuk besar, kuali besar, tray letak makanan, sudu garpu senduk pun ada la sebatang dua..Migrain..bukan tak ada barang2 tu kat rumah, tp sikit. Dah la family hubby ni segerombolan..bnda yg besar2 mcm bedroom set sume tu, dh tentu2 kita nmpk bujet dia berapa..Yg kecik2 ni, beli2 and kira2, hmmm boleh tahan jgk la..

Barang-barang dapur
  1. Periuk pelbagai size - yg cap buaya mcm kt umah mak2 tu kan.
  2. Kuali besar
  3. Set pinggan makan
  4. Senduk, sudu, garfu, pisau
  5. Rice cooker besar
  6. Koleksi2 kain buruk 
  7. Tray makanan
  8. Bekas kuih raya
  9. Dulang
  10. Penapis - dr sekecik2 size sampai ke besar2 nye
Barang-barang rumah
  1. Tangga - senang nak panjat2 pasang langsir nanti
  2. Kipas kaki
  3. Tikar
  4. Hammer and aksesori bertukang yg basic
  5. Langsir
  6. Bantal extra
  7. Selimut extra
  8. Towel extra
Kalau family i yg dtg, i tak la kisah and segan sgt..Kalau family hubby yg dtg, then kat umah tak de itu ini, segan la jgk..Byk benda lg nk kena preparekan..Gaji bertambah, expenses pun bertambah..maka bilakah waktu nye nak tambah simpanan..

Credit to owner



Monday, April 23, 2012

Fertility Treatment part 2

Soksek2 by Aida & Riana at 5:20 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam dear,

Ok, hari tu i ada cerita about my fertility treatment kat sini. So last week I went to Regency hospital again to have follow-up check-up. Sepatutnya i datang masa 2nd day of period. Tp i outstation pulak time tu. So masa day-10 baru i g jumpa doc. Doc check ovum size again and it still not matured..

Then i asked doc what we should do next? doc kata ada byk treatment. You can take either injection or tablet. So doc suruh try tablet dulu..i kena makan start from 2nd day mens, and day 12 datang jumpa doc balik utk tgk ovum development. Then we need to plan either nk try normal sex which is low percentage of success, IVF, or ada la few method yg doc mention tp i tak ingt..

I tanya doc, kalau tube baby how much the cost, doc kata around RM15-20k..hahahaha ok..kumpul duit 20 bulan, baru dtg jumpa doc..tp saya nak twin ye doc..doc kata, ok boleh, we can try for it..

Personally, i enjoy with my marriage with my husband. but sometimes i jealous to see other fren having pic with their little caliph. I want one atleast.

These word is for my hubby which i fall in love everyday;

You are my umbrella when it's raining
You are my medicine when i sick
You are my pillow when i sleep
You are my comforter when i need hug
And you are my heartbeat in life

Additional : You are my banker when i need money..hahahha


House Renovation & Cerita terkumpul

Soksek2 by Aida & Riana at 5:01 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Ha hamik ko, cerita terkumpul katanya..seminggu lebih kot tak update blog..busy sgt ke? agak la busy and mode tak berapa nak ok akibat rumah yg tak siap2 lg tu..Last week baru start renovate..sbb ada conflict contractor sikit..yg hubby nak suruh abg dia buat..yg i nak panggil org luar buat..and finally, mestilah wife yg menang kan..Hubby;s sibling pun tak recommend kan suruh family buat..kalau ape2 tak puas hati kan susah nk bersuara..nti tkut gaduh pulak..thats why we decide to have outsider..

Sekarang ni tgh pasang mozek which is upah RM2/feet. tiles beli sndiri kat Jubin BMS. Then we all pecahkan bilik. Combine bilik no 1 + bilik no 2..so gile besar bilik kitorg..i loike..upah RM650 utk pecahkan bilik and naik batu sikit..Then tutup courtyard..tgh2 rumah tu ada courtyard which i think i malas nk berhias kat situ so i suruh tutup jek and buat dining room nanti..Upah nak reconstruct this RM1800..then extend dapur RM1800. Table top RM110/feet x 10 feet = RM1100..Total RM7700

Ni quotation yg paling murah yg i dapat..hasil kerja setakat ni baru tgk dior pasang mozek, ok la, kemas tp slow sikit. Ape tak nye buat sorg jek

Bilik

Courtyard

Dapur
Then about grill which i tak berapa puas hati..tak paham betul mcmana pakcik tu ukur, boleh pulak tak ngan tingkap dapur..i dah tarik muka dah tak puas hati..then hubby bisik, tak payah suruh dia buat baru, mintak kurang harga jek..bagus jgk idea tu..tutup dgn langsir tak nmpk pun nti kan..lastly we all suruh dia cat gate kitorg tu smpi cantik jek..

Grill depan
Total untuk grill ni RM1700 consist of; Sliding door 3 panel, tingkap depan 3 panel, pintu belakang and tingkap belakang. Design biasa2 jek akibat budget constraint.

Finally sessi pemilihan cat yg menyebabkan kitorg bertekak manja kat kedai cat. Last2 balik jek tak jadi beli..hahahha..Then i buat desktop check jek color apa yg i nak

Master bedroom: Mauve + Grey
2nd bedroom: Aqua + Expresso
3rd bedroom: Aqua + original wall
Hall: light choc

Confirm jenuh nak mengecatkan..

Senarai color yg i nak



Wednesday, April 11, 2012

The winner of One Dream Veil Contest

Soksek2 by Aida & Riana at 9:15 PM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together Links to this post
Dear All brides2be,


Terima kasih banyak2 di atas penyertaan anda. Semua adalah pemenang. Tapi kami terpaksa pilih seorang sahaja. Siapa yang bertuah tu? Tak payah scroll down banyak2, here is the winner


This entry belongs to; Gee from geediaries.blogspot

Cik Gee akan melangsungkan perkahwinannya pada 1 Jun 2012. Tahniah dear, early wedding gift for you.

Kindly contact me by email at fainie_riz@yahoo.com

Yang lain2 tu, nantikan next contest from Adria cottage. Appreciate all your effort to join this contest. Love you all (",)

Sunday, April 8, 2012

Pemenang Untuk One dream veil contest

Soksek2 by Aida & Riana at 11:38 PM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
Dh ada dh pemenang nye.. tp hari ni bz sgt, tak smpt nak karang ayt sedap2 utk announce pemenang..

Will come back soon..


Thursday, April 5, 2012

Cerita seram di rumah baru kami!

Soksek2 by Aida & Riana at 4:22 PM
Reactions: 
12 girls dh soksek2 together Links to this post
Semalam dlm pukul 12.00 tghari, Jubin BMS call nak anta mozek..disebabkan hubby tak boleh keluar so i g sorg2 tgu mozek tu smpi..i tgu la dr start diorg unload smpi la habis..then kira quantity..semua ok..lepas tu kunci balik semua pintu and i pun balik ke office..

Masa kt office i macam tak sedap hati sbb rumah tu takde grill lg..mozek ada kt dlm umah..so i msg hubby ajk beli lock baru and bwk langsir g umah tu..so we arrived at the home around 6.30pm..Hubby check2 mozek sume, then i terpandang this word on 1 of the box;



Ok, so horror. ada org lain ke duduk dlm rumah kitorg ni? tp rumah kitorg dlm nye bersih jek, takde la bersepah dr 1st day kitorg tgk..pintu semua lock..serius menghatui minda i sepanjang mlm td..dinding takde conteng2, takde kesan curi or pecah ape2..area rumah tu pun dh ramai org duduk..3 rumah je yg kosong..lgpun sekejap je kot dr time i tglkan rumah tu, that is around 1.00 pm smpi kitorg dtg balik around 6.30pm..

I dah takut dh nk g sana sorg2..

Wayar meter kena curi la pulak

Soksek2 by Aida & Riana at 1:20 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Last week SAJ dh masukkan air..dok kira2 dgn hubby, early this week dh boleh start renovate rumah la kan. Last wednesday developer call, bgtau dh boleh g bayar TNB. Mmg excited la, i trus g bayar time2 tu jgk..Pastu last Friday TNB call kata tak boleh nk pasang meter letrik sbb board letrik tu takde..i pun g la call developer bgtau kt diorg..pastu developer kata, mmg la kak, contractor kita blum pasang boardnye lg, baru nak pasang hr ni..La, hr tu ko beriya suh ak g bayar TNB, ingtkan dah setle la keje contractor dia..sabar jek la..

So hr Isnin i call TNB bgtau board dh pasang..TNB pun datang and dia call bgtau wayar meter pndk sgt..tak boleh nak pasang meter board..dah pulak..I pun call lg dev bgtau wayar meter tu pndk..dia cakap, ha kena curik la tu kak..kalau dh kena curik kita tak ganti dh..nak suruh contractor dtg pasangkan balik, kitorg kena invoice kat akak la..i bingung sungguh time tu..trus bgtau hubby..hubby g tgk;



Mmg pndk and hubby kata tu bukan kesan kena curi..kalau org nak curi, takkan potong cantik2 mcm tu..dia dh dok pk yg contractor saje dok mainkan kitorg..dia trus call bos developer tu..nasib baik feedback positive..tak la mcm pekerja dia tu, dh la cakap acuh tak acuh, pastu nak marah2 i..bos dia trus panggil contractor datang betulkan balik and call kan TNB suruh pasang meter..so td i g tgk, yeaaa dh ada meter. Kan senang cite..ni nk dok bertelagah dh 3 hari..tak pasal2 delay renovation process kitorg

Td tiles baru smpai..Next week dh boleh la start renovate..tak sabar nk duk umah baru..and alhamdulillah, hubby dapat bonus..skang bile hubby suh buat ape2 jek, mintak upah..smlm dh dapat upah bar counter..hahaha..mintak taknak kalah punya..

Wednesday, April 4, 2012

One Dream Veil Contest Officially Close

Soksek2 by Aida & Riana at 5:19 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Dear all B2b,

Thanks for joining the contest. As we received too much Gorjes picture, so we need more time to do the judging. Promised you, we will announced it before 20th April 2012.


Monday, April 2, 2012

Ipoh wedding and cameron vacation

Soksek2 by Aida & Riana at 6:49 PM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
Lama sungguh tak update..last Thursday and Wednesday outstation Singapore..balik dari singapore, trus balik melaka and esoknye gerak ke Ipoh for my babe fatin Wedding. You are gorges dear




Pelamin dia sgt cantik..From Seri Inai Pengantin, Ipoh..price utk OP + Pelamin + walkway + baju and Makeup hanyalah RM3500..berbaloi2..gile bedah kan i, g tanya kt mak andam tu trus..hahhaha..takde benda nak di review sgt pasal wedding ni, sbb kitorg smpi sgt lmbt..pengantin dh nk g outdoor..makanan sedap, ada mcm2 lauk, and also dewan yg cantik..ala, tak ingt la pulak nama dewan ni..

lepas tu we all trus g cameron..naik dari simpang pulai..jalan cantik sikit and tak la horror sgt..We all stay at Greenhill apartment Tanah Rata. I rate 4 out of 5..kurangnye sbb takde elevator jek..rosak katanye..penat la kitorg mungusung barang smpi ke tingkat 5..tp condition apartment sgt puas hati..ada 3 bilik..master bedroom and second room ada double bed and single bed..3rd bedroom ada double bed..ada heater, microwave, tv & astro, complete pinggan mangkuk sume


Hubby tgh rehat2
The kitchen..Hubby n fren tgh prepare for supper


Sofa fella design u..Our destination; Night market, Morning market (kalau nk beli2 barang, beli kt sini jek..tpm lain mmg mahal), Cactus valley, Rose valley, bee farm, pasar area Equatorial hotel (kat sini lg best shopping..byk kedai and choice) and Boh plantation

Area pasar dekat Eq hotel tu mmg jem gile2..Tips, kalau nak ke arah Brinchang, better g pagi2..time tengahari sikit, nak naik mmg jem sbb org parking merata kt area pasar Eq hotel tu..mmg sakit hati..kalau nk pergi tea plantation, tak payah g boh plantation pun takpe, g Bharat plantation jek..Boh plantation punya la jauh..nanges tau nk naik..
Post wedding pic skali

love this

Cactus Valley

All about Strawberry and Chocolate

Rose valley

Pasar pagi

The guys with the tea






























 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates