Thursday, May 31, 2012

Masalah Kesuburan

Soksek2 by Aida & Riana at 12:33 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Td i saja buat research pasal masalah kesuburan. Sbnrnya i nak cari info pasal biodex, tbe2 terjumpa article ni. Menarik




Polycystic Ovary Syndrom atau PCOs adalah suatu keadaan di mana kilang telur atau ovari pada seseorang wanita menjadi bengkak oleh sebab benih-benih telah terperangkap dalam ovari dan tidak boleh menetas pada waktu subur. Maka apabila berlaku keadaan seperti ini lama-kelamaan ovari akan membengkak dan menimbulkan berbagai jenis masalah kesuburan dan gangguan haid pada wanita tersebut.

Gejala utama akibat PCOS ialah kemandulan, sukar untuk hamil dan bila hamil, mudah gugur. Ramai juga dikalangan pengidap PCOS yang mengalami masalah tidak datang haid untuk jangka waktu yang panjang, perdarahan haid yang banyak atau berpanjagan, masalah kegemokan/obesity dan ada yang bermasalah tumbuh rambut pada kaki dada dan muka.

Apakah tanda-tanda penyakit Polycystic Ovary?

TIDAK SUBUR ATAU MANDUL.

Kebanyakan dari pesakit-pesakit PCO datang berjumpa doktor pakar sakit puan sebab sukar hendak hamil walaupun telah lama mencuba. Ada yang telah beberapa tahun berkahwin tetapi masih belum medapat zuriat. Ada yang berjaya mendapat anak pertama dan gagal untuk hamil lagi selepas itu. Ramai juga yang bolih hamil tetapi mudah gugur diperingkat awal kehamilan; malah ada yang berulang2 kali gugur.

I.Berbagai Jenis Gangguan Haid

Tanda yang biasa ialah haid yang tidak teratur, biasanya lambat datang haid dan kadang- kadang jarak antara haid menjadi begitu jauh sekali sampai hingga 3 atau 6 bulan barulah datang haid yang berikutnya. Ada setengah wanita pula sampai setahun tidak datang haid.

II.Gemuk

Tanda lain ialah peningkatan berat badan menyebabkan wanita itu gemuk atau obese. Seringkali peningkatan berat badan ini berlaku secara mendadak selepas ia berkahwin dan pada ketika itu pusingan haid pun menjadi lebih tidak teratur dan kesuburan mereka sangat kurang ataupun langsung tidak subur kerana telur tidak dapat menetas.

III.Darah haid sikit atau/dan berpanjangan

Wanita pula mengalami selain daripada pusingan haid yang begitu panjang jangka waktunya, ialah perdarahan haid yang mungkin berlaku dengan sedikit sekali, tidak seperti biasa haid akan keluar dengan sederhana selama seminggu. Tetapi wanita yang mengidap penyakit polycystic ovary akan mengalami haid yang sangat sedikit hanya menitis selama 2 atau 3 hari. Ada juga di kalangan mereka yang mengalami pendarahan yang berpanjangan sampai 15 hari ataupun 30 hari tanpa henti.

IV.Tumbuh rambut.

Setengah wanita pula tanda-tanda lain ialah tumbuh rambut pada kaki, tumbuh misai dan janggut dan juga tumbuh rambut pada bahagian tangan dan ada kalanya di bahagian dada. Ini menandakan peningkatan dalam hormon lelaki dalam darah wanita tersebut. Iaitu satu keadaan yang sering berlaku dikalangan pengidap penyakit polycystic ovary.

Merawat polycystic ovari

i. Tujuan rawatan polycystic ovary ialah pertama untuk meningkatkan kesuburan kerana sebahagian besar daripada mereka berjumpa doktor dengan tujuan untuk mendapatkan anak dan kerana mereka mengalami ketidaksuburan ataupun kemandulan.

ii. Tujuan kedua ialah untuk membetulkan pusingan haidsupaya jarak antara satu haid supaya jarak antara satu haid dengan yang lainnya lebih kerap ataupun normal iaitu 30 hari.


Cara cara untuk mengawal kegemukan (obesity)

Dalam merawat pesakit perkara yang terpenting sekali bagi pesakit berkenaan ialah ketabahan ,disiplin serta keazaman diri untuk mengurangkan berat badan. Kebanyakan daripada mereka mungkin melebihi 70 kg dan berat badan yang sebaiknya bagi wanita yang ukuran tinggi 5 kaki 2 inci ialah kurang daripada 60 kg.

Untuk mengurangkan berat badan memang memerlukan ketabahan, kegigihan dan disiplin yang kuat kerana sebenarnya orang orang yang obese atau gemuk mengalami masalah tabiat makan. Oleh itu ia memerlukan rawatan mental supaya ia lebih tabah dan disiplin lagi dalam mengawal pemakanan mereka. Di samping mengawal pemakanan yang mungkin berlebihan dalam kabohidret dan gula, ialah mereka perlu membuat riadah atau exercise yang sewajar.


Meningkatkan kesuburan wanita.

Dari segi merawat kesuburan terdapat banyak kaedah rawatan yang sering dicuba oleh pakar-pakar sakitpuan. Diantaranya ialah ubat-ubat seperti berikut.

Ubat subur Clomiphene 

Biasanya ubat subur Clomiphene atau clomid akan diberikan dalam dos yang tinggi mungkin sampai ke tahap 250 mg atau lima biji sehari untuk selama 5 hari hingga 7 hari mulai daripada hari kedua atau ketiga dari hari mula keluar haid. Tujuan rawatan ini ialah untuk merangsang ovari yang polycystic ini untuk mengeluarkan telur.

Respons yang positif dengan adanya pengeluaran telur mungkin berlaku hanya di kalangan sebahagian pesakit sahaja, mungkin separuh daripada mereka tidak akan menunjukkan kesan positif dari segi pengeluaran telur.

Walau demikian setiap wanita yang menjalani rawatan kesuburan memerlukan pengawasan dan ujian yang teliti oleh pakar sakitpuan kerana jika terlalu banyak telur dikeluarkan pada satu masa dan ini boleh membahayakan kesihatan menyebabkan kandungan yang berganda-ganda.

Ubat kesuburan yang lain daripada Clomiphene ialah ubat suntikan hormon Gonadotrophin yang juga diberikan mulai hari kedua haid selama lima hari berturut-turut. Bahayanya ubat ini ialah rangsangan telur yang berlebihan menyebabkan terlalu banyak telur keluar dan ini boleh menjejaskan kesihatan dan menyebabkan kehamilan berganda.

Ubat Metformine

Sekarang ini ubat Metformine yang biasa digunakan untuk merawat kencing manis digunakan dalam jangka masa enam bulan berturut dan dos yang digunakan ialah antara 1 gm hingga 2.5 gm setiap hari sampai enam bulan. Mengikut kajian 60 peratus daripada wanita yang memakan ubat ini akan menetas telurnya dan sebahagian besar juga akan akhirnya mengandung.

Rawatan laparoscopy dan ovarian drilling

Ini adalah satu kaedah baru dimana pesakit “polycystic ovary” akan menjalani pembedahan kecil yang memerlukan bius am. Teropong laparoscopy untuk melihat ovari dan seterusnya laser drilling akan dilakukan dengan menggunakan elektrik cautery ataupun laser cautery. Kaedah rawatan ini juga menghasilkan kehamilan dalam lingkungan 50 hingga 60%

Tuesday, May 29, 2012

Our naked Home

Soksek2 by Aida & Riana at 6:40 PM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
Morning2. Sepanjang malam batuk sampi tak boleh tido. Kesian hubby terpaksa dgr batukan I yg menjadi2 di tengah malam.

Kelmarin Our sinki dapur tersumbat and bocor kat bawahnya tu. Kitorg dah jolok2 pun still tak lepas jgk air. Then panggil balik tukang buat rumah tu tgk kan. Kitorg mmg dah suspek saluran air yg bawah tanah tu yg problem. Kitorg nak korek tak boleh sbb dgn vangang nya diorg gi tutup lubang tu dgn mozek. Tak pasal2 kena pecah mozek smlm. nsbaik tak kena pecah KC. Panas jek hati i tgk kan. Dah jolok semua, dh ok dah. Pastu nak tampal mozek balik, I suruh buat penutup luband tu kat situ. Kan senang mcm tu. Kerja main2 nak senang jek

Then malamnya orang datang pasang hood & Hob. Tp boleh pulak Hob salah bawak. I beli yang 3 burner. Diorg bwk yg 2 burner. So kena la tunggu lagi


Pntu KC and Top part tak siap lagi. 6/6 baru pasang. I order kat Classy Furniture. Color black and white. Nanti dah siap baru cerita details nye ea

Disebabkan area ni di-extend so mozek kar table top tu tak dapat color yg sama. Kontraktor yg sengal tu, mula2 dia bawak color hijau. Kan ke lain sesangat. Punya la malas nak cari, g satu kedai jek. Dah takde, takde lah. Pastu I gigih g cari 1 Pasir Gudang. Mmg ni jek la yg pling sama. Atleast tak la Hijau + Orange.

Eh, review2 terus ke dapur. Kembali ke ruang tamu.


Ni review versi tak deko apa2 pun lg. Baru unpack and susun jek. Hall with L shape sofa, TV and TV cabinet. Color rumah I Light Yellow + Grey. Mmg tak pernah plan pun. Tp sbb cat wat hal hr tu, hamek ko kena cat color grey..

Master bedroom..Yang still bersepah. Tanya husband pg tadi, knp tak kemas katil.. Dia kata tak sempat, tp sempat pulak basuh baju..ape2 jek la

Add caption



Our favourite. Nak dengki hubby, kunci jam ni. Bunyi dia, mmg 1 taman dgr. Jam loceng gergasi
For our master bedroom, theme Grey + purple. So i pilih furniture color white. bagi matching and i want to make our room look spacious. Paling suka, almari baju. Boleh masuk and tido dalam ni..Besar punya..Mmg menjadi idaman kalbu sejak dulu

Second bedroom which is bilik tetamu. Color2 ceria sikit. Just ada katil and closet jek.


Cat bilik ni color Grey + Teal

So sekian dulu sesi berjalan2 di rumah kecil tiang seribu kami. Next time lepas siap deko, kita jengah lagi. Penatnya..Bila mau habis ngemas ni..

Monday, May 28, 2012

Move in

Soksek2 by Aida & Riana at 12:53 AM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
We officially moved into our new home. Feel like pengantin baru u know. hahahaha

Byk sgt kot dugaan nak siapkan umah ni. dari 1st, lawyer yg super slow. Then bank delay undertaking letter. Argument nak amik siapa renovate rumah.Kontraktor yg dipilih buat keje slow macam siput. janji 20 hari, last2 30 hari and hasil kerja dia, mengecewakan. Tempah gril, then grill nya banyak defect. Kena panggil tukang grill tu banyak kali utk repairkan grill. Wiring asal rumah tu problem, so electrician yg pasangkan kipas lampu kt umah tu pening kepala nak setle kan wire2 tu semua. asalnya harga wiring RM350..last2 jadi RM500 sbb diorg kena naik turun siling byk kali nak betulkan wiring tu. Plug pun byk yg takde letrik.

Macam2 lagi la. Kitorg berapa kali dok gaduh pasal umah. tp malam td sebelum tido kitorg saling bermaaf2an lepas re-cap all the incident. We more appreciate what we have sbb susah sgt nak dapat tinggal dalam rumah tu

Last week sgt byk kerja2 wedding. Buat hantaran, buat veil, so masa I sgt2 la limited. sampai tak smpt packing barang nak pindah. I terpaksa take leave on Friday sbb nak settle kan semua wedding job then hari sbtu whole day menyental mozek, mop, basuh bilik air semua. Then I start packing barang Ahad pg, which I nak pindah Ahad ptg. Masa tu la baru nk masukkan baju dlm beg, nak clearkan peti es, clearkan kitchen cabinet, packing barang2 dapur, barang2 comel2. Mmg mcm lipas kudung la. Tp smpt lagi tu masak tomyam udang utk lunch. hahaha

Tengahari pulak, load barang2 kecik dlm both kereta, angkut 1 trip ke umah baru. Ptg dlm pukul 5.30 lori sampai. Pinjam lori abang ipar jek and we are very blessed to have such a great family. All my in-laws turun tolong angkat barang and my sis-in-law siap masak kan macam2 dr rumah dia.

Lepas maghrib semuanya settle dan kitorg pun berpiknik kat umah baru kitorg. terus hilang penat dan rasa macam family gathering pulak.

Ayat paling synonym from me since last night, "Ada barang tu, tp tak ingat dah kat mana." Tu la akibatnya packing last minit dan tak melabel kan. main sumbat jek. padahal i dah beli byk senduk and sudu baru. semalam nak guna, 1 pun I tak jumpa. Pg tadi tak jumpa iron kat mana, so I g keje dgn baju tak beriron. Td hubby nak g keje;

Hubby: Syg, socks bie kat mana?
Wife: Ada, syg ada nmpk smlm.
Hubby: Tp tak ingt kat mana kan

Hahaha dia dah tau dh penyakit I sehari dua ni. Sekarang ni sessi nak unpack barang pulak. Td hubby dah tlong unpack sikit. Balance2 ni dia kata tak tau i nak susun mcmana.

Maka bermulalah kisah kehidupan Aida & Iskandar di rumah baru, kejiranan baru. Selamat berjiran ye. Jiran kami manis muka setakat ni. Dah bertegur sapa.

Doakan kami dapat baby pulak lepas ni.

Sunday, May 20, 2012

Sessi Mengecat dimulakan

Soksek2 by Aida & Riana at 7:03 PM
Reactions: 
8 girls dh soksek2 together Links to this post
Finally, siap jgk renovation rumah i. Skang ni tgh gegeh nak mengecat. Kami bukan tukang cat, tp sgt bersemangat nak mengecat (sblm bukak tin cat la). Tp bila dh sapu 2-3 kali roll, I dh mula give-up dah. Tinggal la en hubby gigih mengecat sorang2. Wife dia dok kung kang2 dalam umah tu jek..Suh undercoat pun wat separa jalan jek.

Masa survey cat, In my list are Nippon and colourland. Sampai kedai, boleh pulak beli SanCora. Harga, not bad la. Medium rate. Performance? Hmm ada certain2 color yang tak Ok ataupun org kedai salah bancuh. I bought Grey (5 liter), red (1lt + 1lt), dark choc (1lt + 1lt), light yellow (5lt), Teal (1lt). Semua color yang tin 5 lt ok. Tp yg tin 1lt, mmg hampeh la. color dia jadi tak sekata. Asalnya bilik nak cat grey + red. pastu dah red bercapuk2, trus grey semua bilik tu. Masa cat color grey, mmg sng and puas hati la. Sekali sapu jek. Bau cat wangi and senang nak bersihkan.

Grey

red devil

Mr. PaintMan dah sakit hati, trus cat Grey semuanya

Master bedroom

Master bedroom from the other view
Lega sikit mata kitorg tgk warna ni. Masa dinding tu color merah, rasa macam nak mengamuk jek masing2. Dah la penat mengecat, skali tak cantik pulak tu. 

Ni tgh cat hall pulak. Dark choc pun nmpk mcm taknak co-operate dgn kitog. So kitorg nak tukar ke color grey jek. So our hall will be Grey + Yellow. Mmg tak pernah plan mcm ni pun. Tp dah color tu jek yg senang cat, so kitorg redha jek la..

The color is more lighter actually. Ni sbb matahari petang.

Friday, May 18, 2012

7 months

Soksek2 by Aida & Riana at 3:28 AM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Sekejap je dah 7 bulan..tak lama lg dah nak celebrate first anniversary. I feel so blessed. Tp rumahtangga biasa la, mesti ada gaduh2, merajuk2 jgk kan. Tak la hidup mcm fairytale, bahagia jek. Tp dh boleh mula adapt dgn perangai husband and husband pun dh boleh mula terima ke-diva-an wife dia ni..hahahha (gelak Giant). Tp husband pun boleh tahan Diva jgk skarang ni. lawan tauke yeee

Lately i sgt la busy, dengan outstation, hal rumah yg tgh renovate tu, dengan buat veil and hantaran lagi. Bila fikirkan secara positif, agaknya sbb tu lah Allah blum nak bg baby kat kitorg lagi. Thanks Allah, U know the best. Nanti rumah dah siap, I nak baby ea. Pray hard

Lately i selalu terfikir, kurangmya masa yg i spend dgn my mom. Tibe2 je kan. padahal sblm kahwin dulu seronok jek ko berjimba tak hengat dunia. hahaha. We all still balik Melaka every month, tp kalau dulu balik, mmg full time dpt berkepit dgn ibu. Ni dh ada suami, kena bahagi 2. I selalu rindu kat my Ibu tu skarang ni.

Talked about my Ibu: My hubby is her 1st Menantu la kan. For sure syg lebih banyak. Menantu lelaki pulak tu. Semua favorite food hubby mmg dlm list Ibu la. Kalau balik Jumaat malam, Menu smpi ahad malam pun dah siap. And then, My Ibu and Hubby have a lot of similarity. Kitorg selalu ejek, Ibu dgn abg Is ni same jek. tak boleh geng kitorg. Hari tu kitorg outing ramai2, ntah sebab ape i tak ingat, tp my mom and my hubby have same opinion yang kitorg tak boleh nak accept. Then kitorg suruh diorg balik naik teksi jek, tak nak geng..hahahah

Dua2 suka makan kacang, dua2 suka makan asam, dua2 suka tgk drama sedih2 (i kalau tgk drama sedih2 rasa ppnt, berat sgt). Dua2 suka makan ABC meanwhile kitorg semua suka makan cendol. Pastu time pilih2 barang pun taste diorg lebih kurang jek. And bila kitorg tgk Ibu and hubby choose sumthing mesti kitorg buat "stingy eye" sambil bisik2, zaman mana punya trend ni. hahhaha

Last month punya gathering. My younger brother open table sbb dia dah keje. Love this guy so much. Dah la suka menyakat i.





Pink shirt is my brother and the white shirt is my cousin yg dah macam adik beradik kitorg. Everytime i balik,  mesti i pinjam dia from his family. Everybody love the white choc macadamia (ke salah eja) tu. Ibu and hubby jek prefer choc brownies tu. Then everybody enjoy the western food; macaroni cheese, Grilled chicken blackpepper, Lasagna. Ibu and hubby kembang tekak makan semua tu, so prefer Tom Yum Kung which is more authentic. 

What-so-eber pun, i love this 2 person so much. I mean very2 much. Yang lain syg jgk, tp yg ni infinity.



Thursday, May 17, 2012

Cat apa yang best

Soksek2 by Aida & Riana at 6:44 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Nak pilih cat pun pening jgk ni? Cat apa ea yg best? Nippon, Jotun, Colourland? Org kedai tu beriya promote colourland. Ok ke? Kalau Nippon tu mmg dh tau la cantik and memuaskan. Tp harga nye pulak, mak ai, mahal ..

Any suggestion utk sesiapa yg pernah guna colourland?

Monday, May 14, 2012

Renovation Rumah yg Slow Macam Siput

Soksek2 by Aida & Riana at 10:06 PM
Reactions: 
6 girls dh soksek2 together Links to this post
Ya Allah, dh nak dekat sebulan kot renovation rumah I ni..Mmg la panas hati..Sgt slow..Janji dulu 20 hari, skarang ni, dh 35 hari tu..lepas tu pasang mozek, kat hall ok, master bedroom ok, smpi bilik belakang, hancur..dia kata bilik tu yg senget..panas jek rasa..hal kedua nya pulak..boleh dia pasang frame pintu dapur, pintunya bukak ke luar..grill kena pasang kat dalam..mengamuk la hubby i..dh bising2, baru dia betul kan..yg mozek tu, smpi skang la dok terbayang jek kat mata..tp dh pasang, nk wat mcmana kan..harus i letak carpet kt sume tempat..konon nak yg murah la

Next phase nak mengecat pulak..maybe weekend ni start and then boleh la kami move-in..



Langsir yg haruslah bertemakan purple kan..bg hubby muntah sikit..hahhaha..tp dia nak cat bilik color merah+grey..Mmg la tak matching..finally kuasa veto jgk akn digunakan..skang ni kita ye kan jek la permintaan dia tu..



Thursday, May 10, 2012

Sabah Trip - Episode 1

Soksek2 by Aida & Riana at 7:59 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Hai, just come back from the most adventurous vacation ever. Seriously penat tp happening la. Today I would like to share our vacation itinerary. Yang lain2 akan menyusul kemudian hari.


7 May 2012
Activity
8.30 am
Heading to Senai Airport
10.30 am
Flight AK5460
1.00 pm
Arrive at KK + pick-up car
2.00 pm
Check-in hotel
4.00 pm
KK Tour
·         Pasar Kraftangan
·         Pasar Ikan Masin
·         Pasar Sinsuran
8.00 pm
Dinner at Pasar Filipino
10.00 pm
Hotel


8 May 2012
Activity
6.00 am
Wake-up & breakfast
7.00 am
Heading to Kinabalu park
·         Kundasang
·         Poring hot spring & Canopy walk
·         Fish spa massage – Kg Luanti

4.00 pm
Going back to KK
7.00 pm
Food hunting at Tembok
10.00 pm
Tido time


9 May 2012
Activity
6.00 am
Wake-up & breakfast
7.00 am
Fresh fish hunting at pasar
8.00 am
Jesselton Point – Manukan Island
12.30 pm
Going back to Jetty
1.30 pm
Souvenir hunting
5.10 pm
Flight back to JB AK5469

Friday, May 4, 2012

New veil ready for rent - Light Yellow

Soksek2 by Aida & Riana at 12:26 AM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi B2B,

Adria Cottage have a new veil in the house. Kita teaser sikit je, sbb future-bride-2-be yang request veil ni blum melangsungkan perkahwinan.

New veil - Light yellow



Color: Light Yellow
Can be suit with: Yellow
Material: Chiffon silk with patch lace
Design: Pearls & beads
Length: Waist length (paras pinggang)

You may rent this veil start from 8 June onward.

Interested? Email me for the price at fainie_riz@yahoo.com

If you want to have yours, we can customize for you with affordable price


Thursday, May 3, 2012

Purple-holic

Soksek2 by Aida & Riana at 5:56 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Since buat preparation kahwin, i dh start addicted with purple color. Then melarat2 la smpi ke hari ni..Preparation rumah pun byk yg color purple. 1st langsir..Siap dh langsir umah baru color purple. hati berlonjak gumbira. Then bedsheet. pastu sume baju2 yg i beli kebelakangan ni pun color purple smpi adik i sound, purple lg..gile la dia ni

Then hari tu discuss dgn hubby pasal cat rumah, i propose our room to be paint with purple + grey. Time ni hubby dh stat sound dh, purple jek awk ni..No, merah + grey..Ok la, acceptable..

Last week i cakap kt hubby, nak g SSF la cari jam utk hall..hubby pun ok jek..5 minit lepas tu dia cakap, "kalau awk beli jam color purple, siap awk"..hahahaha i takde la smpi jam pun nak beli color purple..

Progress renovation rumah sgt la slow mcm siput sedut. Smpi malas dh i nak g tgk umah..smlm i g jenguk, tgk takde org pun yg dtg wt keje..call contractor dia kata hr ni baru nk dtg all-out..lg 7 hari boleh clear..kami dh penat menunggu ni


Tuesday, May 1, 2012

Anak itu Anugerah Allah & Ujian Allah

Soksek2 by Aida & Riana at 8:39 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam,

Setelah 6 hari tak masuk opis, harusla beratur email yg masuk and beratur jgk la task kena dibuat..Nak take 5 sat..layan2 blog sambil wat itinerary for KK holiday next week. Excitednye (",)

Semalam sempat la balik umah FIL. Dah lama kot tak balik..walaupun jaraknya hanya 50km. Kebetulan brother-in-law pun balik. Then update about one of my relative yg baru selamat melahirkan anak. Diorg kawen 5 bulan lebih awal from us. Masa attend our wedding, his wife dah pregnant. So happy for the news. His wife sgt la comei dan cantik. suka sgt tgk dia

I slalu la follow shout-out on her FB. Sronok baca activity mommy2be ni..breakfast yg super duper byk, shopping time and so on la..In the same time i slalu terbaca jgk yg dia ni asyik g check-up jek..kejap kat hospital ni kejap kt hospital tu..and sumtimes ada la dia mengekspresikan kesedihan dan kerisauan nya. Bila jumpa face2face, i'm asking her, either she & her baby ok or not..Dia kata ok..I nampak dia pun sihat jek, takde la nmpk tak bermaya or selekeh ke ape kan..

Till one day, i borak dgn my cousin-in-law (ada ea istilah ni..hihihi), dia tanya, tau tak baby CikB tu ada problem? Doc detect injap jantung baby tu tak cukup. Time tu jgk la ter-recall every FB shout-out tu..SubhanAllah, besar betul ujian Allah. Allah bagi kegembiraan, Allah jgk bagi ujian. Tp selagi baby tu tak keluar kita pun tak tau keadaan sebenar baby tu. Mana tau kan, keajaiban Allah, nak sempuranakan ciptaan Dia at very last minute.

And the baby deliver at 40weeks of pregnancy, berat 3.7kg, sgt comel, putih melepak, rambut lebat, but as expected, baby ni tak sihat. Can u imagine perasaan ibu tu. CikB cannot hold her baby lepas lahirkan anak dia. Baby tu trus dimasukkan dalam special room. Baby just ada 1 buah pinggang, and other few complication. Cousin i kata, CikB asyik menangis jek. Ye, kalau i pun i akan menangis. Tak sanggup tgk anak kita tak sihat. Tak sanggup nak tgk anak kita menderita utk teruskan hidup. I asyik terfikir benda ni jek sepanjang malam.

Setiap manusia ada bahagian dan ujian masing2. Kita kena bersyukur dan sentiasa berdoa supaya kita sabar dan tabah dgn setiap ujian Allah. Kadang2 bila kita diuji sikit, kita rasa berat nya ujian Allah bagi kat kita. Tp bila kita tgk sekeliling, ada org yg lagi berat ujiannya.
 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates