Wednesday, February 9, 2011

Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)

Soksek2 by Aida & Riana at 6:46 PM
Reactions: 
Salam sweeties,


I nak share info mengenai hak kita sebagai pengguna. This is due to some comments that i read from bride's blog yg tak puas hati dgn bridal house/ OP/ catering diorg. Risau jgk kan kalau terkena kat batang idung sndiri.


Tribunal Tuntutan Pengguna adalah merupakan sebuah badan bebas untuk mendengar dan mengadili tuntutan-tuntutan pengguna yang dibuat di bawah Akta dan tertakluk kepada peruntukan Akta Perlindungan Pengguna 1999. More info please refer TTPM


I rasa TTPM pun dh iklankan servis diorg kat TV. So kite sbgai pengguna, jangan buta hak..So tak la vendor2 ni suka2 hati jek nk aniaya kite..Nak advice, everything yg vendor bgtau masa discussion, catat and kalau boleh suruh diorg sign. I do that. So senang nak refer balik and kalau diorg tak provide as what they mention, kita boleh bukak file kat TTPM..Bukak file tak mahal pun, RM 5 kot, tak pun RM 15..Sorg vendor i tu dh tau sgt perangai i..die yg mintak kertas i and tulis..sampai lunyai jgk la kertas2 tu..asik bawak kehulu kehilir, asik amend sini sana..


Pastu, kat TTPM ni pulak, byk jugak ulat2 mcm ulat tiket tu..Nti diorg nmpk kita tercongok2 kat situ, mula diorg offer nak tolong cepat kan process, nak tolong bukak file, nak tolong taipkan report..Jangan Jangan Jangan.. Direct berurusan dgn staff TTPM. Process nye mmg lmbt sikit, tp yg penting hak kite, kite dapat..Tp sblm g wat report tu, baca dulu info2 kat portal tu..Kang sebarang2 jek, rupanye tak leh Tuntut..hohohoho..Kalau kaya, pasang lawyer sndiri, confirm menang (kalau lawyer handal la)


Sokseh2: One of my fren, die sue OP die, sbb tak bg custom album die smpai skang. dah lebih setahun kot


one more website: NCCC

0 girls dh soksek2 together:

Post a Comment

 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates