Thursday, December 29, 2011

Mode nak Melawa

Soksek2 by Aida & Riana at 7:01 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Maka yg jadi mangsanya adalah Hubby..Hubby promise to treat me sumthing..mula2 nk purse Fossil..pastu rasa nk perfume..tbe2 pg semalam, rasa nk make-up MAC..haruslah seret hubby ke Jusco Tebrau..Kalau tak, tido malam termimpi2..He bought me the foundation and Loose powder..menambahkan my MAC collection..Love it babeh..Pg ni bangun lbh awl sbb nk mempraktikkan tutorial Youtube smlm..bkn bgun awl siapkan bfast utk laki..ape la bini mcmni..hahahah

Last week berjaya siapkan hantaran deco for one of my FB friend..Selamat Pengantin Baru Illya Shahar..Review siket hantaran nye..(",)


Puas hati when she love it..

Tuesday, December 27, 2011

Husband i buat hal !!!

Soksek2 by Aida & Riana at 5:35 PM
Reactions: 
10 girls dh soksek2 together Links to this post
Jumaat lepas we all sepatutnya balik Melaka..so blik keje tu, i masak2 la..dlm kul 6.00 hubby smpi umah then kitorg pun makan2..masa makan Hubby cakap;

hubby:syg,sori bie xdpt ikt blik mlaka.bie kena keje esok
me: ok tak pe (dalam hati; ala, nak kena kan ak la tu..)
hubby: syg nak gerak kul brape?
me: lepas maghrib

sbb dia mmg slalu kena kan i...so i tak amik port sgt..lepas maghrib i siap2 pki baju sume..massa i tgh bersiap, dia tgh solat..then i turun la bawah, bwk beg baju (tak pack kan barang dia pun, sbb kononnye nk kena kan dia blik) and kumpulkan barang2 lain 1 tempat..kejap tu dia turun, pkai baju biasa and suar pendek dok umah jek..dlm hati i, eh dia ni btul2 ke tak nak ikut ak balik..

me: betul ke bie tak ikut balik ni?
hubby: betul, esok bie kena keje

Hubby pun peluk i, kiss2 sume..then dia tolong angkat kan barang masuk dlm kete..dalam hati sebak gile ni..air mata dh bergenang2...smpi hati dia biarkan i sorg2 blik melaka malam2..dh la ada kenduri kt umah i ahad tu..masa dia alih kan kete dia, mmg i nangis sepuas2 hati dlm umah..lepas tu i trus stat kete, i jalan jek..mmg nangis tersedu2 la masa tu..kejap tu dapat sms;

~Smpi hati syg kan tinggalkan bie sorg2..tak bawak bie balik Melaka pun~

Siutttt jek, kena kan ak lagi la tu..org dh nangis punya la beriya, boleh dia berlakon mcm tu..hahaaahahhaha..i patah blik ke rumah, tgk dia tgh senyum2 pastu gelak guling2..then hubby hug me, dia kata, takkan la bie sanggup suh syg blik melaka sorg2..

tu la hubby i nye perangai..suka menyakat..ada jek idea dia nak kenakan i..


  

Wednesday, December 21, 2011

Metrojaya Sale

Soksek2 by Aida & Riana at 5:27 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Bangun pg jek, otak dh blink2 tak sabar nak g Metrojaya sale..


Stadium ni sgt dkt dgn umah i..kalau jalan kaki tak sampai seribu langkah pun...tp tak larat la nk jalan kaki..haruslah i start kete kejap..Nk cari Home essentials..kadang2 comfoter, pic frame, murah2 kt sini..

Smpi opis, bukak email, ada announcement from HR.."New benefitsfor 2012"..Housing Allowance dinaikkan..senyum smpi telinga lg...ada few benefits lg, tp i tak dapat la, sbb bkn technical group kan..Itupun Alhamdulillah dh..

What a great day..kadang2 Allah bg kita sedikit kesedihan dan kemudian datangkan kepada kita kegembiraan yg lain..Sedikit luahan perasaan..bukan senang dh jadi isteri ni..hati suami nak kena jaga, smpi kadang2 hati sndiri tak terjaga..ada gerimis di hati, tp ak yakin kelak akan muncul pelangi..sabarlah wahai hati..

Appraisal time

Soksek2 by Aida & Riana at 12:50 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Butterfly flying-out from my stomach..yeay dh sudah appraisal..lmbt kn...sbb thun ni new management, so diorg nk genap kan setahun la kunun br appraisal..appraisal by phone jek..sbb my bos kat KL office..heaven btl hidup i ni..i kt JB, bos kt KL..once a month je kot bos dtg sini..

Smiling from left to right la..i scoring myself around 76 jek..Rating 3..skali bos bg score 82 laaalalallalala...naik ke rating 2..Alhamdulillah..dgn comments2 yg sedap dibaca dan didengar, rasa mcm nk baca byk kali jek..nsbaik tak record ape yg bos cakap..kalau tak, mau dok play byk2 kali..

Dh start mkira2 gaji thun depan..setanding tak dgn kenaikan gaji SBPA? Alhamdulillah, rezeki kami utk 2012 lbh luas..hubby dapat keje br, increment i pun ok...makin rancak la project deco2 ni..ada 1 phrase from my boss 'potential candidate for upgrading'..Adakah itu tandanya naik pangkat jgk? mcm subjective sikit ayt tu..i dok baca byk2 kali, tp tak mharap...kalau promotion lg byk la increment..Verangan Verangan Verangan

Tuesday, December 20, 2011

Crystal Handbouquet - Untuk tempahan

Soksek2 by Aida & Riana at 5:45 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Hi Dear..

We are back! Open for order. Previously i rehat2 manja selepas berpenat lelah for the wedding..30 hari tu rehat..Ingt kan nk rehat lg, tp dah ada yg start tanya and i pun dh mula tak keruan akibat takde keje nk dibuat kat rumah, so better i take back the order

CRYSTAL HAND BOUQUET FOR YOUR BIG DAY


Source: Kak Niza's FB
 Ordered from my ex-coursemate for her solemnization. Theme Pinky Blue

Source: My Documents. HiiiiiHihihi
This is during my solemnization. Theme Purely Blue

For Luxurious Elegant Look for your big day, kindly email me at fainie_riz@yahoo.com

Price? Between RM50 - RM80. Depends on your nego skill..huhuhu

Monday, December 19, 2011

Rumah episode 4 - Grill Rumah & Mozek

Soksek2 by Aida & Riana at 6:14 PM
Reactions: 
8 girls dh soksek2 together Links to this post
10 hari terakhir sebelum 2012..Mcm tak merasa jek nk pgg kunci umah baru before the end of 2011..smlm lawyer bank baru call mintak doc, that is after 1 month loan approve..u know what, bank just notify lawyer jek without bg any docs to the lawyer..even offer letter pun diorg tak bg..lastly lawyer call kitorg mintak anta kan..hari tu kitorg tanya bank, nk kena buat ape2 ke, bank officer tu kata tak payah..ish aniaya org btul...

Smlm dgn heaven nye kami laki bini bgun kul 10.00 pg..dua2 selamat tak g keje..huhuuuhu..Hr ahad tu we all ada adhoc vacay..kul 3.00 ptg FIL call ajak g picnic kat batu layar..diorg nk wat BBQ n tido sana..we all pun join la sekaki..pg2 Isnin tu, pukul 5 lbh kot baru gerak blik..smpi umah, trus subuh, konon nk lelap2 kejap..alih2, waaaaa syok nye dh kul 10.00 pg kan..terjaga pun sbb lawyer tu call..

Lepas submit sume docs tu, we all pun g la survey Mozek n Grill..dah alang2 takde keje..Hr tu dh survey kt Jubin BMS tu, mmg murah la..Tp dh kata pun pompuan kan, nk jgk g survey kt tmpt lain..Dekat area Pasaraya SMART tu, ada 2 kedai Tiles..Price mmg takleh banding dgn Jubin BMS tu, beza tu harga nye..so on the way blik, g singgah Jubin BMS lg..kitorg choose tiles yg RM1.99/pcs, 16' x 16'..

Then g cari grill rumah pulak..Nak tempah untuk;

  1. Sliding door 3pcs
  2. Tingkap depan
  3. Tingkap dapur
  4. Tingkap bilik belakang
  5. Pintu dapur
Ada la dlm 5 tmpt kot we all survey..design biasa jek..i blum berkenan lg dgn design kerawang2 wrough iron tu..lgpun hr tu dh deal dgn hubby kan, grill dia yg pilih,,so tak leh suara lbh2..hahahah

Source: dh lupa..credit to the owner wit a lot of thx
We all request design yg mcm ni jek..and total price is RM1570 which is yg pling murah la yg kitorg dpt hari tu..This renovation utk reference golongan bujet mcm we all ni..

Kami akan buat Renovation dgn cost RM12K..Let see how we transform our Home Sweet Home..Can we survive with it? Wait and See (",). I'll share overall renovation stage and cost..

Sokseh2: Ada org pasang kitchen cabinet je pun dah 12K..Gila cheese cake ak ni, 12K utk 1 umah..We can do it..

Friday, December 16, 2011

Johor premium outlet

Soksek2 by Aida & Riana at 8:03 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Hubby fulfil his promised.last week nk g,tp dia x larat.so smlm after friday prayer,trus gerak g san.kalau dr pasir gudang,almost 45min jgk la. Lalu hway pasir gudang,naik tol kempas,then straight msuk hway skudai.then kuar exit senai.

Even working hour masa 2,stil ramai org.most of them sgporean la.berbaloi2 kot diorg dtg shoping kt sni.saving so much.mmg ada byk boutique yg besh2.coach,fossil,nike,timberland, ck..and burberry,u all kena beratur nk msuk.ada yg stil x bukak lg,mcm braunbuffel.

Jalan2 kt situ feling2 mcm bjalan kat oversea.concept nye cntk.tp pnas x pyh cte la.kwsn kelapa sawit,dtarah wt shoping cmplex.mmg mcm jalan kt padang bola.

Wednesday, December 14, 2011

Year End Vacation

Soksek2 by Aida & Riana at 7:47 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Next week we will have super pack agenda.mcm super pack astro lak kan..hihi

On 23rd, balik keje, nk blik melaka trus..Smpi Melaka nk ambik barang2 for hantaran deko which i kena siapkan dalam masa 2 hari..dan dalam masa 2 hari tu activity sgt la super pack..Kena singgah amik wedding album jgk..smpi umah my parent around 11.00pm kot..then kebabom la atas katil kawen kitorg yg mmg dh diwakaf kan kat sana..

On 24th, pg2 nak kena g pasar borong sbb esoknya we all ada kenduri arwah..on the same day ada 2 wedding kena attend and kena curik2 masa buat hantaran skali..

On 25th, seharian la kita berkenduri kendara..

On 26th, pg2 kitorg nk gerak g KL..hubby nk berehat kan minda sblm join company baru..1st plan nk g genting or cameron..but that's not a good idea kan..msti jem gile..disebabkan we all pun nak cari barang umah, so we plan o go to IKEA..sgt excited ni..very the 1st time nk g IKEA..jakun ke? sikit la..kt JB tak de IKEA kan..dh siap wt list ni nak beli..nk beli rugs mcm Lisa..boleh kan Lisa..huhuu..

On 27th, kita sambung cuti lg..hubby nk g muzium negara..again? MUZIUM NEGARA. hubby i tu sgt la suka tgk discovery channel, national geog, history, and sume kebenda2 tu la..masa bday dia thun lepas, i tanya, nk g celebrate kt mana? dia jawab, muzium johor daaa..nasib baik muzium tgh renovate masa tu..then on the way balik maybe nk singgah nilai..nak beli some carpets and mirror..

Fuhhh, 5 hectic days but must be awesome sbb sntiasa dpt berkepit dgn hubby..i ni nk g soping beriya, tp bwk baby Suria tu jek...muat ke? slalunye muat..kereta hubby fuel consumption tinggi..rugi rugi

Thursday and 2 month as a wife

Soksek2 by Aida & Riana at 6:48 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
2 month..tp tk jemu2 lg tgk wedding piccas..smlm br dapat album bertandang..tak sempat nak snap pic lg..i kemengantukan pg ni..hubby i keje shift, so rutin hidup i pun bershift jgk la..let's go through my life shift..

Shift A - Hubby keje 7.00 am - 3.00 pm
Disebabkan dia masuk keje kul 7, so kul 6, lepas subuh tu i trus wt breakfast..hubby i ni tekak jawa, kalau hidangkan roti bakar ke, sandwich ke, sekeping pun susah nk makan..kalau nasi goreng, mmg laju..tp kalau i paling malas, mlm tu i masak nasi n lauk lebih, pg tu panaskan jek..tu pun fav dia jgk..masa bujang dulu, hari2 dia makan nasi ambang..Disebabkan dia blik awl, selalunya dia dh siap masak kn nasi n kupas bwang sume..so i blik kul 5.30, tgl menumis jek..hubby i ni ada 1 perangai yg i baru discover..time dia ada kt umah, dia tak suka i buat ape2 keje..suh duk berkepit teman dia tgk tv jek..nk lipat baju tak boleh, nk kms dapur tak boleh..tp dia tak tolong buat pun..so i kena buat cepat2 masa dia takde..time bie keja A besh, dpt spend all the nite with him..>__<

Shift B - Hubby keje 3.00 pm - 11.00 pm
Turn hubby basuh baju and masak nasi utk lunch..nti i bawak blik lauk je..company i provide lunch, so just amik lauk je la..i balik keje kul 5.30, br i masak lauk..then kena tunggu dia blik kul 11.00 mlm..mata mmg rabak la..then dh blik tu, nk teman kan makan dulu, dh 11.30 pm..then tgun makanan turun, 11.45 pm..i rasa time dia keje B, hari2 kot kitorg berkesempatan tgk nightline..mcm mlm td, dh la i pnt ngntuk gila..boleh pulak dia dok bercerita jek sblm tido..kang kalu i tido, kck hati lak..pergh punya la tragis menahan ngntuk..pg ni masih mengantuk..tp time hubby keje B la i berkesempatan nk wat my wedding stuff sume..sementara nk tgu dia blik kul 11.00 tu kan..nk bgun pg lg la menguja kan..tgk hubby smbung tido lepas subuh, i pulak kena bersiap2 g keje..mula la hormon malesh kuar..

Shift C - Hubby keje 11.00 pm - 7.00 am
Kalau berkesempatan, i akan siap kan breakfast..lunch amik kat kantin jek..i blik keja kitorg masak sama2..time ni kena la tido sorg2..really tak best..

Sejak dh jadi wife, i dh bgun awal sejam drpd selalu..even weekends..nti dh ada ank, awal lg sejam kot..huhuuu..we all ni mmg tak compatible..almost everything berbeza..kadang2 rasa kelakar..salah sorg kena totally mengalah in decision making..sampaikan hal2 beli and renovate umah ni, dh bg2 kan, u take which part n i take which part..mcm pilih lampu hari tu, dia suka jenis yg classic gitu..i suka modern style..last2 hubby bisik kt i, syg, awk pilih je la lmpu ni...taste kita berbeza..nti grill sy pilih, awk jgn kacau..hahahahah..oK Deal!!!

Tp seronok jgk, atleast variasi sikit hidup kitorg..so we have choice..kalau tak nak fishing blh g shopping..kalau taknak western boleh g seafood (i tak reti makan ikan sgt)..That's marriage life..give and take..forgive and forget..tipu la kan kalau tak pernah gaduh and merajuk..wpun baru 2 bulan..that's normal..tak payah la pk, he's not the one..he is always the one because u are arguing, laughing and crying  together..


Monday, December 12, 2011

Career Developement

Soksek2 by Aida & Riana at 5:46 PM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together Links to this post
I'm stuck..Don't know where to go after this..

I'm starting my career as an engineer, but not really do engineering job. i just support other engineer on ISO, HACCP, Ohsas and all those thing..ye la i sorg jek engineer perempuan kt situ..lelaki for sure la malas nk buat documentation sume kan..but i love that job..i suke g audit entire company, suke wat report, and we pass a lot of new customer audit. Gemilang sungguh kerja i masa tu..COO company assign me to be OHSAS assistant lead auditor even i'm the youngest-newest engineer at that time..

By that i know what i want to do next..I love Quality Management and engineering become my second thought..1 day i saw an advertisement, from the most popular company in Pasir Gudang (chewahhh famos sgt la company ko..hahaha) open for Halal Executive Position..new post and new assignment..diorg baru nak established for HALAL..mmg berkobar2 ni nak g interview..after 2 weeks interview, HR manager call, Aida, we have another vacant position that i think suit u..Risk Executive..Want to try? Ok, why not..then they accept me as Risk Executive. Halal Executive nye position diorg tak jd amik..

In risk dept should have 2 exec, 1 is for risk and another 1 is for insurance..so i'm handling the risk..but unfortunately, insurance exec is also vacant..so i must do both..ingt lg my bos said, takpe aida, insurance is very simple, bila smpi due date, we just renew it..(my bos also didnt have experiance in handling insurance..hahahha)..that is not simple bos..insurance is very complicated..the wording is very hard to understand..right now already 2 years i'm in the new company..i dh start rasa, i need to move move move because i cant adapt this field..

BUT the problem is, i don't know what position should i apply..i dh lupa byk engineering term and concept..i dh lupa byk clause for ISO OHSAS sume tu..and i'm not so expert in insurance matter..ok i'm stuck!!!!

Tp my bos sgt la baik, wpun i bosan keje kat sini, bila kenang kan bos i, trus tutup jek jobstreet tu..kat tmpt lain i tak tau la boleh dapat ke tak bos mcmni..the best bos ever la..in this 2 year, tak pernah kena marah.. even i tak reti buat pun bnda tu, dia tetap tak marah. I pernah buat salah besar, i salah declare inventory and company value u know..So we are under insured that time..After 6 month baru i sedar..then what he said? It's ok Aida, let us tell the insurer then let them decide..ak punya la dah sejuk kaki tangan pk kan jawapan kalau kena marah..itu jek yg dia cakap smbil tersenyum lak tu..Alhamdulillah

..Time for Appraisal...

soksek2: bos, naikkan gaji sy byk2 lg ea mcm thun lepas..hahaha keje tak bgus pun gaji naik byk..kahkahkah

Sunday, December 11, 2011

Rumah episode 3 - Legal and EPF

Soksek2 by Aida & Riana at 6:34 PM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
Ok, hari tu dh smpi part loan bank kan..pastu loan bank dh approve, normally most of the bank akan approvekn application tu (kalau nama tak black list la) so we need to choose mana yg pling convenient and benefits to us..We choose Bank Islam.

PAstu dh dapat loan, bwk offer letter tu ke developer then developer akan assign a lawyer utk kita..diorg bg 1 month utk us to settle kan balance deposit..as we want to use our EPF money, so we need to bring the S&P to the EPF..

Thats mean, we have 1 month utk tgu S&P siap and then go to EPF utk kuarkan duit..Dev kata, S&P dh siap, nti lawyer call utk sign..dah sign S&P, trus bwk these docs to EPF;


  1. photostat IC
  2. photostat bank offer letter
  3. photostat S&P
  4. photostat geran (utk rumah yg dh dpt geran)
Semua kena copy 2 salinan kalau permohonan husband and wife..i bg 9 out of 10 for EPF JB..servis sgt mesra dan cepat (ada 32 kaunter ok)..dalam masa 15 hari duit akn masuk..tp slalunya, seminggu pun dh masuk..kalau ada cable besar lg bgus..lg cepat duit masuk

Bagi meraikan kejayaan mengeluarkan EPF, kitorg pun pergi la menyinggah ke KEDAI LAMPU PERHIASAN TAMPOI..yg dekat tepi jalan n berhampiran dgn Jakel tu..niat di hati nak survey and finally we all habis kan duit kt situ..dgn hanya membawa baby Suria i, we all menyumbat segala lampu and fans kt dlm tu..hahahah

Would like to share on fans selection..i dh survey beberapa brand and in my list are only KDK and panasonic..then i survey price, normally panasonic biasa yg 3 bilah tu RM120-125..Yg remote around RM280..KDK mahal sikit dari panasonic..then kat kedai tu, i dapat Panasonic 3 bilah tu RM119 sebijik..trus grab 3 bijik..utk hall jek pkai yg remote fan..i amik KDK 5 bilah price RM280

Utk lampu pulak mmg variaty sgt..and i can say murah la compare kt Pasir Gudang..We all sgt la rambang mata and sakit tengkuk..asik dongak pandang atas jek..next phase, nak cari grill and paint pulak..

Cinta Harus Memiliki

Soksek2 by Aida & Riana at 6:16 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Pg tadi, masa kt bilik ygh bersiap2, asyik terngiang2 jek lagu ni kt telinga..pastu masuk kete, on radio, mmg tgh main lagu ni..what the consequence...



Anuar Zain – Cinta Harus Memiliki 

Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayangmu yang menawan

Sekuat ku mencoba
Melupakanmu kasih
Lalu Mengapa ku tak sanggup

Pre Chorus:
Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Selamanya

Chorus:
Ku tak percaya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa?
Hati terasa sakit

Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Oh…

Chorus:
Ku tak percaya kita
Terpisah karena berbeda
Ku cuma berdiri kaku hampa
Kau didakap mesra si dia
Semuanya pudar tak bermaya

Kau tinggalkanku memujamu
Ibarat suria hilang cahaya

Chorus:
(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
(Cintaku) atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

The Perfect Canvas on MAD

Soksek2 by Aida & Riana at 5:12 PM
Reactions: 
4 girls dh soksek2 together Links to this post
Monday Blues..

Maka sebelum memulakan kerja harus lah blogwalking, surfing, emailing and lastly do a finding on Milk A Deal Offer.

The Perfect Canvas park their offer in MAD..Normal price is as follow;


and they offer 50% disc in Milk A Deal Offer. Berbaloi2 girls..







Grab the deals..this is suit to print your pre-wed pic as entrance deco..suit to print your wedding pic to place on ur wall or bedroom..

weekend

Soksek2 by Aida & Riana at 3:29 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Finally i know how 2 update my blog using my hp.ape ke kuno la i ni

Wednesday, December 7, 2011

Anak PJJ

Soksek2 by Aida & Riana at 5:26 PM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together
Terbaca blog Hazlynda Kushairi semalam..about PJJ marriage. I'm not PJJ, lucky i have my hubby everyday besides me, accept if i need to go for outstation. but since we get married, i blum prnh outstation lg..

And tanpa disedari, i ni merupakan anak kepada perkahwinan PJJ for almost 8 years..ayah i airforce so he lives in Subang, us kat Melaka sbb my parent beli umah kt Melaka..parents i lives together smpi umar i 5 tahun kot..then after dh beli rumah, we all pndh ke Melaka..my father stay kat Subang smpi dia pencen..

My dad cuma akan blik every 2 weeks..ye la, dulu kan susah, kereta takde, nak blik pun kena naik bus..

Sedih tau takde ayah disisi masa nak membesar..i paling tak suka time nk masuk sekolah, time ada mesyuarat PIBG, time hari penyampaian hadiah sume tu..I tak de ayah utk temankan i..my mom pulak not all the time she can go..sbb adik i kecik lg masa tu..Masa masuk drjah 1, i g skolah sorg2 je tau, my aunt yg bwkkan sbb dia cikgu kat situ..org lain sume ada parent dok tgu kat tingkap..i sorg jek takde sape2 tunggu..time hari hujan, takde sape nk anta g skolah, kena tumpang jiran2..kalau sakit, kena jalan kaki dgn ibu n adik2 g klinik (ibu i tak reti bwk ape2 kenderaan,,huhuu)..

So weekend mmg la hari yg pling i tgu2..even almost everyday my dad call home, tp ttp tak sama bila dpt jumpa kan..kalau call msti tanya, abah blik tak weekend ni? kadang2 abah i saja cakap dia tak balik, then bgun tido, tgk2 abah dh ada kat sebelah + choc2 fav i..masa tu kan Bosnia tgh perang, ramai la jgk tentera2 ni kena anta g sana..i slalu sedih n nangis, takut abah i kena g. Alhamdulillah abah tak pernah kena hantar kat sana..i mmg takut sgt tgk berita perang2 tu, smpi skarang pun i still not comfortable to watch it and i sgt takut bila dgr bunyi jet pejuang..

I membesar dgn emosi yg tak berapa stabil, time malam jek, i msti rasa takut..hr ahad je i mst rasa sdh sbb my dad nk blik sana dh..my mom mmg sgt kuat n tabah..jaga kitorg sorg2, uruskan sume bnda..she is everything..masa dulu mana ada nk pk jadi ank yg sopan santun dgr kata ke ape..kalau nak, nak jgk..ibu sgt tegas dgn kitorg masa tu..ye la, takde husband disisi, bukan sng kan nk jaga ank2..

PJJ not only effect to the couples, but also effect to the kids..this is base on my experience la..understand, sumtimes tuntutan kerja yg membuatkan kita berjauhan..i prnh dpt offer kerja kt Indo dgn gaji berkali2 ganda dr kat sini..tp i refuse sbb i tak sanggup..growth kids sgt2 la fragile..we needs dad to help us buat kerja kemahiran hidup, we need dad to teach us cycling..byk bnda yg i terlepas sbb i takde super dad yg blh tlg i..but everytimes he comeback, we all msti spent each minutes together..

Dad kissing his princess

Tuesday, December 6, 2011

Wordless Wednesday ~ Titbits for hantaran

Soksek2 by Aida & Riana at 6:03 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post


~Tempahan hantaran adalah sgt menggalakkan. >__<.. Sampai jun 2012 pun dh ada yg tempah~

U may have this type of hantaran for only RM65/tray
Fresh Flower 
Bantal Hantaran
Tray Putih

Kindly review here


Monday, December 5, 2011

Tips for your big day

Soksek2 by Aida & Riana at 4:58 PM
Reactions: 
7 girls dh soksek2 together Links to this post
1. Have a good rest. Simpan energy sebanyak mungkin. U can't imagine how exhausted ur body during the day.. serius mmg pnt..bila dh pnt, spoil your emosion and spoil ur wedding pic..rugi amik OP mahal2 pun..U kena jadi sgt energetic masa tu..kejap nk g salam org, kejap nk g posing, pastu turun naik pelamin..

2. Tido secukupnya malam sblm tu..mmg kalau diikutkan bridezilla mode, tak blh nak tido punya kan..u know what, i sakit kepala dr bgun tido smpi hbs outdoor photoshoot..mmg disaster and seksa sgt2..i terpaksa take a nap before g outdoor..tp tak hilang jgk pning tu..

3. Makan makan makan. Source of your energy..Energy consumption on that day mmg super extra-ordinary..bgun pagi trus breakfast..kalau make-up lmbt, sblm make-up makan dulu sikit..mmg tekak tu takde rasa sedap ke, pedas ke, basi ke, yg pnting perut ada isi..masa bertandang kan dh tak pressure sgt..sblm make-up tu, around 12.00 pm, hubby and i, makan nasi sorg sepinggan..bkn makan jamah2, makan sungguh2 duk tepi dapur..hasil nye, kami bertenaga smpi ke malam..blh bergerak aktif masa outdoor photoshoot..Masa kt umah i, mmg dh tak larat la, flat gile..org suh bfast, i sibuk potong kek, time makan beradab, br nk suap sikit, dh nak kena pose, pose, pose..

4. Masa outdoor photoshoot, bwk tisu, mineral water and selipar..serta sorg volunteer utk pgg barang2 tu

Ok that's all for today..tbe2 terassa nak sharing pasal kepenatan on the big day..sbb smlm i tgk cd wedding pic we all..teringt kepenatan yg teramat sgt masa tu..nsbaik OP tu slalu remind kan we all to smile..klu tgk raw pic, mmg byk la shot yg tak snyum..pnt sgt smpi terlupa nak senyum

Outdoor session - bride's reception

Mmg dh pnt la sgt2 masa ni

Can a wife survive in the kitchen?

Soksek2 by Aida & Riana at 12:21 AM
Reactions: 
5 girls dh soksek2 together Links to this post
Dah nak dekat 2 bulan kitorg kawen..kalau g mana2, ayat klise nye, dh ada isi lum? aduhhh berat btul nk jawab soalan ni..cuba la tanya, daun kesum yg laki ko tanam hari tu dh tumbuh? kan sng sikit nk jawab...ada pulak org nak tanya mcm tu.. tp mmg hubby i ada tanam daun kesum..yg tumbuh hanyalah rumput2..

Kitorg tak merancang, tp Allah blum nak bg..Allah bg rezeki ke tempat lain dulu..we all in-progress to buy a house..rezeki kan..Hubby br dapat new job..rezeki jgk kan..Takpe segalanya akan berakhir dgn baik..I know 1 day Allah will give a little-caliph to us. Allah tau tahap ke-ready-an we all..Pray pray pray..

Tp tu la, bila balik kmpung, tak tahan dgn soklan2 gitu, siap compare kn dgn cousin yg trus preggy lepas kawen..

Apa2pun, we all tgh bahagia berdua..boleh manja2, gurau2, gigit2..love that precious moment..pipi i yg gemuk ni slalu jd hubby nye titbits..geram btul tak dapat balas balik..

hari tu hubby beli pucuk pakis..i tak pernah makan n tak pernah masak..hubby kata, masak jek mcm goreng kangkung..ok, i pun masak la..tp tak tau nk siang sayur tu mcmana pulak..punya la malas nk bertanya, so hentam sajalah labu..i masak la daun2 dan batang2 nye skali..pastu pucuk pakis tu kan ada btng yg gulung2 tu kan, btng tu sume i buang..i siap cakap dlm ht, org kedai ni nk untung la ni, ltk bnda gulung2 ni..mlm tu time nk makan, hubby tanya;

hubby: knp tak buang batang2 ni
wife: syg tgk dalam majalah saji tu, dia masak dgn batang2 nye skali
hubby: ish kan susah nak makan ni
wife: tak susah la, boleh gigit ni, tak keras
Hubby: tipu la org pasar ni, bg yg tua jek..pucuk dia takde pun
~wifey terpinga2..
Wife: Pucuk dia mcmana?
Hubby: Ala yg gulung2 tu
Wifey pun bantai gelak sbb pucuk2 tu sume dh selamat dalam bakul sampah..

Ngek tul i ni..nasib baik kat umah sendiri..kalau kt umah org, harus kena gelak..blik kmpung smlm, blh dia cite kt mak dia sume..dh sume gelakkan i..

ada skali tu lg best, masa ni kitorg br engage..hubby g fishing, dapat ikan sembilang, besar..Besar betis ada kot..sila bayangkan betis size L...dia suh i masak asam pedas..masa ni first time i siang ikan ni..mmg susah, dh la ikan ni licin..pisau lak tak berapa nk tajam..susah2 sgt, i kerat jek kepala ikan tu paras leher, pastu buang kepala nye..malas i nk keje kan..then i pun masak n hubby pun ready nak makan..dia punya la dok terbelek2 lauk tu..pastu dia tanya, kepala ikan tu mana? i dgn rasa tak bersalahnye; dh buang, susah sgt nk siang td..hubby muka kecewa hilang selera makan trus..pastu dia cakap, awk pernah dgr tak org order kari kepala ikan? tau tak part kepala tu best..hahahaha smpi skang bnda ni jadi bahan gelak dia..

We enjoy learn to live..(",)
 
 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates