Wednesday, December 29, 2010

Inai tak merah

Soksek2 by Aida & Riana at 8:29 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Yeay esok holiday..bahagianye..plan nk g DIY bntal hantaran..klu jadik, i post it here..

Ni i tgh chat dgn one of my fren yg dh kawen..cite2 pasal OP, mak andam and then smpi ke inai..Die cakap, time die kawen die period and time period inai tak lekat color kat jari kite..oren2 jek nti..tp sejauh mana kebenaran tu, tak tau lak i..tp blh la dijadikan petua..nanti kang jenuh lak tgu 5 jam, pastu bukak, oren jek..as the solution, add-on inai tube tu..so stand-by la inai tube masa nk kawen nti..wpun color die super duper tipu..masukkan dlm Bride-kit..

Daaa...nk rehat2

Monday, December 27, 2010

Review: Ministry of Moments (MOM)

Soksek2 by Aida & Riana at 7:07 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam Peeps..

Last few days sajek jek send email to Ministry of moment mintak quote..Then diorg reply mintak phone number. Nanti diorg call balik..ooohhh ini sudah bagus..I like vendor2 yg rajin ni..

Esoknye diorg call..ok this guy sgt bgus and pndai communicate dgn customer..His name Apas..firstly dia tanya majlis bile, kat mana sume..then die tanya bujet i..ok, i nk tau quote u dulu..bujet blh adjust kn as long they give the best services to us..this is what i remember from the conversation

Right now they are offering double package. Thats mean 2 events..either nikah, sanding atau tandang..ok for me, nikah and sanding la kan..

Price: RM2777 (2 Junior Photog)
Album: 2 custom album 13 x 13 inch, 20 pages
Frame: tak ingat ada ke tak..hihi
Free: Outdoor session and 1 album black and white

Die tanya, suka tak dapat album byk2? hahahahah..mmg la suke..klu nk Sr. Photog RM3500, yg len2 same2..Disebabkan i kat Melaka, so ada outstation charge RM400..They are OP for Umi Aida Wedding..Their work mmg superb..i suka view blog and FB diorg..chantek sgt2..Thanks MOM for entertain ur customer

Layan Pic jap



All piccas credit to: MOM

Highly recommended!!!!!

Sunday, December 26, 2010

Wahai Bakal Pengantin Melaka

Soksek2 by Aida & Riana at 7:58 PM
Reactions: 
3 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam peeps..

Walaupun lg 10 bulan nk kawen, tp tbe2 i rasa berderau jek darah ni..Last week i blik Melaka. 2 misi penting utk dilaksanakan. Pertama; cari langsir. Kedua G survey 2 butik andaman

Mission accomplish. Berjaya survey 2 butik..tp i tak berkenan pun..byk yg tak kena..tp my mom and my sis kata, dah cntik dah tu..smpi my mom call my abah kata, 'ibu dh berkenan dh ni kat mak andam ni, tp kaklong tu biasa la cerewet.'

Ok i tak cerewet pun..tp disebabkan i dh disajikan dgn bridal house yg sgt chantek2 kat JB ni, so ble i blik Melaka tgk, i rasa, hmmm keciwa..Knp tak amik dr JB je kan? I taknak la mbazir dr segi trasportation lak..

I ada list kan Bridal House kat Melaka. I akan update from time to time utk rujukan B2B melaka sume..Ada kat column sblah kanan...Kalau u all ada suggestion mana2 tmpt lg, bgtau lah ea..i ni blik Melaka dh la sebulan skali..nk g merayap cari mmg payah la..dh la tak tau jalan, tak tau nama tmpt..giler kena buang negeri nanti ni..hohohohoho

Kami dah confirm...

Soksek2 by Aida & Riana at 6:56 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Ape yg confirm tu? Confirm Majlis sanding...

Asalnye nak wat bulan Nov..Tp i sgt la berat ht sbb masa tu musim cuti skolah..msti byk wedding kn..cian jiran2 sedara mara sahabat handai sume kena choose which wedding they should come..

So i wat hari biasa jek..and the date is

09.10.11

Saturday, December 25, 2010

Ring for the Queen

Soksek2 by Aida & Riana at 9:21 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
My Mr. Hunter ni die sgt la maniac dgn Gemstone. Cat eyes, Ruby, nilam and all those gems la..Dulu I tak interested la sgt..tp ble dh slalu g tgk2 dgn die, maka terjebak la skali..mmg MasyaAllah cantik la sgt2..terutamanye Ruby. Harga pun jgn cakap la..kadang2 besar kacang soya tu pun dh cecah ribu-riban..i rasa mcm nk telan2 jek tgk batu tu..sbb terlampau comel, surface die licin, pastu transparent..ish geram


And Gemstone ni related with bulan kelahiran.

Modern Birthstones

January - Garnet
February - Amethyst
March - Aquamarine
April - Diamond
May - Emerald
June - Pearl
July - Ruby
August - Peridot
September - Sapphire
October - Opal
November - Topaz
December - Turquoise / Blue Topaz*

Kalau pakai dpt aura lebey kot..hihihihi..i prnh tgk kat National Geography mcmana diorg cari/buat batu2 ni..dr batu sepah2 kepada batu yg bernilai juta2 ni..mmg kagum lah..

My Gemstone is Emerald..Ijau tu..tp tak cntik la Emerald but Emerald is one of the most highly-prized of all the gems. The name comes from the Greek "smaragdos" which means green stone. The most prized is pure grass green. According to legend, the wearing of emerald not only cured a wide range of ailments, including low I.Q., poor eyesight and infertility, but also enabled the wearer to predict the future.

And I’m start thinking to have this type of ring as my wedding ring..tp I taknak Emerald la. Maybe I’ll choose Ruby, red in color. Sesuai sikit dgn ladies..Alternative for diamond ring..Lgpun masa engage dh ada diamond blink2..


Emerald

Ruby. I love this.

Sapphire. Kalau yg transparent ada star kt dlm tu, lg gorjes

Topaz.

See, how they perfectly match with White gold. Fall in love and will hunting u guys

Friday, December 24, 2010

Schedule-graphic

Soksek2 by Aida & Riana at 12:34 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Mode: Balilk Melaka

akibat discan, maka takde color..
Soksek2: ni dh takde keje sgt lah niiii

Thursday, December 23, 2010

SMART and PDCA

Soksek2 by Aida & Riana at 5:46 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
2010 berlalu mcm angin jek..dengan pelbagai segala bnda yg best dan tak best terjadi..tp biasa lah kan, hidup..tp bile dikenang2 kan balik, rasa bahagia. Thanks Allah to give me this feeling..
2011 pulak dh nk sampai..Tahun ni nak menetap kan target dgn lbh effective..ok meh kite guna kn kaedah SMART dan PDCA utk menetapkan target 2011. Ceh, macam nak wat ISO standard la..Tp logically, this thing mmg blh di –implement kan dlm daily life.

Ok, mula dgn SMART. Bile kite buat target, target tu mesti ada ciri2 SMART. Iaitu;
S = Specific
M = Measurable
A = Affordable
R = Realistic
T = Timely

1 contoh target yg memenuhi ciri2 SMART.

I nk turunkan berat badan I dari 70kg kepada 60kg dalam masa 10 bulan. I akan bersenam 2 kali seminggu dan tidak akan makan nasi pada waktu malam.

Mari kita cek;

Specific? Yes. Dari 70kg kepada 60kg

Measurable? Yes. 10 kg dalam masa 10 bulan. Maknanya 1kg 1 bulan. Disertakan juga weighing scale and carta berat badan

Affordable? Yes. Pemakanan masih diambil tetapi dikurangkan (bukan tak makan langsung ea). Senaman dilakukan ikut kemampuan (Sebab tak mampu g senam 3kali seminggu)

Realistic? Yes. Sebulan 1 kg jer..Bukan 1 bulan 5kg. Mmg tak masuk akai

Timely? Yes. I have 10 month to make sure this thing happen


We already have target. Lets move to PDCA.

Plan – Do – Check – Act   <<<<<< yg ini adalah salah

Sepatutnye begini

PDCA mesti dlm bentuk cycle sbb ia merupakan continuous program. Bile kite dh act, klu ada yg tak kena, kita kena plan balik.

Contohnye mcm ni.

I dah Plan nak turunkan berat badan seperti di atas..sekarang I Do. Buat la seperti ape yg dirancang kan tu kan. Lets say 1 bulan dah berlalu dan masa utk Check result.. Compare the results against the expected results to ascertain any differences..Ok I measure, berat I Cuma turun 0.2kg jek dalam masa sebulan tu..Sepatutnya sebulan 1 kg kan kawan2..Maka sebagai langkah Act, I kena lah menganalisis perbezaan dan cari punca kenapa I tak smpi target..Selidik punya selidik, ropa2 nye semangat nak bersenam tu cuma lah di atas kertas..akibat kesibukan bekerja, tak smpt lah nak g gym..akibat hujan tak boleh la nk g jog..Ha, jgn salahkan keadaan n ujan lak, kite kena cari jalan for the improvement..maka Plan lah blik. Jog and Gym tu mungkin blh ditukarkn kpd senaman indoor jek..Contoh nye Skipping and Hula-Hoop selama 10 minit setiap hari. Begitulah process seterusnya..Klu Sistem PDF mmg sng. Plan – Do – Forget..huhuhuu

Boleh implement tak agak2 nye? Senang jek kan. B2B sume jiwa kental..misi mcm2..ni bukan utk turun kn berat bdn jek, tp untuk misi kumpul duit, misi mperbaiki ilmu dunia akhirat, misi skill masak2. tp klu sume bnda wat mcm ni letih jgk kan..so mana misi2 mega blh la try wat cam ni..Bukan ape, manusia ni mudah lupa..kena slalu diingat kan

Soksek2: Tampal sume Worksheet ni kat bilik..Biar org baca and judge kita..Sekurang2 nye ada org yg akn slalu ingt kn kita..Klu simpan dlm personal file, hurm, mission incomplete pun tak sape tau kn..

Wednesday, December 22, 2010

Kursus Kahwin Johor

Soksek2 by Aida & Riana at 7:31 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam,



Sharing info utk kursus kawen B2B sekitar JB. Dh senang dh skang..boleh dftr online and SMS jek..Kursus ni under Pulai Management. Ramai jgk member2 dah join under diorg ni..and i rasa almost prog kat area JB ni diorg yg conduct..everyweek ada, tmpt jek beza2. klu nk dftar melalui sms, blh sms ke En. Razis (0127991252). Bg nama, no IC, no tel, and tarikh kursus. Nak dftar online g kat website ni;


Kursus Kahwin. Nak info lbh lanjut pun blh la g kat sini.




Tempoh Kursus: 2 Hari
Pendaftaran: Sabtu, Hadir Sebelum Pukul 8.00 Pagi
Waktu Kursus: Sabtu Bermula 9.00 Pagi - 6.00 Petang, Ahad Bermula 8.00 Pagi - 6.00 Petang
Bayaran Kursus: RM 120.00
Pakaian Lelaki: Baju Melayu Lengkap Dan Bersongkok
Pakaian Perempuan: Baju Kurung Dan Bertudung
Dokumen Yang Perlu Dibawa: 1 Keping Salinan Kad Pengenalan Dan 1 Keping Gambar Ukuran Passport (gambar yang disertakan: lelaki - memakai songkok, perempuan - bertudung)




Minggu Pertama - MASJID JAMEK TAN SRI AINUDDIN WAHID, TMN UNIVERSITI, SKUDAI, JOHOR (MASJID JAMEK TAMAN UNIVERSITI)
Minggu Kedua - HOTEL SELESA, PASIR GUDANG, JOHOR
Minggu Ketiga - HOTEL SERI MALAYSIA, LARKIN, JOHOR BAHRU, JOHOR
Minggu Ketiga - KOMPLEKS USAHAWAN TEKNOLOGI MARA, SKUDAI, JOHOR
Minggu Keempat - INSTITUT PENGURUSAN PELADANG JOHOR BAHRU, JOHOR (SEBELAH CARREFOUR PANDAN)


Jom p kursus awal2..nti yuran dh naik..tempoh kursus dipanjangkan, requirement makin byk..so sementara masih senang ni, kita dulu2kan lah


Soksek2: kat melaka kursus RM80 jek










Nikmat Sehat

Soksek2 by Aida & Riana at 5:53 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Alhamdulillah dah sihat..Ya Allah betapa nikmatnye bila sihat dan betapa sengsaranye bile sakit..padahal Allah baru tarik sikit ape yg Dia pinjamkan. I cirit-birit smpai dah tak larat nk berdiri, tak blh makan, tak larat nk cangkuk, mata kabur2..ha punya la dasyat. Nsbaik tak muntah2..klu tak lg seksa kot..


Bila kita sihat kadang2 kita tak teringat pun nk jaga kesihatan tu..tp bila dh selesema br teringat, pasni nk makan oren tiap2 hari la and tak nak minum ais lg lah..masa tu Allah br tersumbatkan hidung kita sikit jek..Tp effectnya, 1 badan malfunction, kepala otak jd bengang, nk tido pun tak boleh..

Mcm kes I cirit-birit semalam, betapa tak nikmat nye berak cair.. rasa mcm nk nangis sbb terlampau byk air yg kuar and rasa sgt tak normal..tbe2 baru lah tersedar, nikmat jgk berak keras ni..upppsss kotoq sikit..tp tu lah hakikatnye. Allah jd kn kite dgn serba sempurna..kita yg aniaya diri kita sndiri..tak jaga makan minum..tak jaga tido, tak jaga badan..

Kalau makan tu, segala bnda nak rasa..mcm dh tak de esok..klu baca Quran tu, pndai lak, 1 hr 1 page jek, takpe esok blh baca lg..cube lah baca Quran tu perasaannye mcm dh takde hr esok..muhasabah diri..muhasabah diri..Thanks Allah, u lend me the health again..

Berikrar utk jaga diri dan kecantikan dgn lbh rajin..



p/s: Kecantikan adalah lambang kerajinan..org rajin mmg cantik kot..uhuhuhhu

Tuesday, December 21, 2010

stomach upset

Soksek2 by Aida & Riana at 7:03 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
hurm sdhnye.prt skt dr kelmarin.asik cirit birit smpi nk pitam

Sunday, December 19, 2010

Choc Fair and Uptown JB

Soksek2 by Aida & Riana at 7:39 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Last weekend i attend my babes's wedding. We all ada 10 babes and this is the 4th. 10 babes ni dr study mmg rapat giler..8 org sama course, 2 org lg, course len sikit..klu yg 8 org ni, class, lab, assignment, project, mkn, study grouop, sume sama..They are, Me, Yana, Faten, Anis, Ainul, Marda, Mimah, Aznor, Aiza and Eira..

Yg dh jd Wifey by rank; Aznor, Eira, Ainul and the latest one is Aiza. So we all sume dgn smangatnye g la ke Kedah..11 jam perjalanan tu dr Johor..congratz babes..next in the list is Anis then me..PAstu blum ada yg book lg..

Yg choc fair and Uptown tu, sessi tebus blik masa dgn Mr. Hunter. Yelah last week i kat Jakarta, this week g Kedah, Next week pun ada hal..so Last nite we all pun g ronggeng sat. Ada Choc fair kat danga city mall. tp masa i sampai tu byk booth yg dh tutup..dpt la merasa sikit2 choc tu..sedap2 la jgk..choc mmg sedap jek..mana ada tak sedap kan..

then g uptown..saje jek..cuci2 mata..dulu i tak pndai g uptown ni..sejak dgn Mr. Hunter rasa ok jgk la this place..blh la release2 kn tension tgk2 brg, tgk org..byk brng2 antik, duit lama, kasut murah2, barang 2nd hand..tp kadang2 ternmpk parent yg duk usung bby baru brape bulan, mcm tak patut la pulak..cian bby tu..dh la panas, ramai org, tak kire lg envronment nye..kan bby elok ditidurkan jek kat umah..hope me myself, bile dh ada bby nti, tak dek la gatai nk g uptown or bersesak2 kalau tak perlu..my ibu pantang btul klu buat camtu..

so sblm kawen ni mmg all out la berjalan..dh ada bby nti, blh la slow down sikit..tak pun time nk jalan, tumpang kn ank sat kat umah MIL..huhuuuh..suka2 ati jek..

Wednesday, December 15, 2010

Chinta Aida Iskandar

Soksek2 by Aida & Riana at 8:09 PM
Reactions: 
1 girls dh soksek2 together Links to this post
Contest Bunga-bunga Cinta..


Masa pergi Pameran Pengantin and nk Booking OP, OP tu tanya, sape nama bakal suami, nak tulis siap2, nanti senang. I jawab, Muhamad Iskandar. OP berseloroh, ni dh tak tukar2 lg ea..huhuhuu..Yes Confirm my Lovely Mr. Hunter (tunang saya) is Muhamad Iskandar and he always hunting me Aida Rohayu

Saya suka byk color..kadang2 apple green..kdang2 furshia pink..kdang2 chocolate..Tapi saya tak pernah minat color kuning and tak pernah pkai color kuning.. Tp Mr.Hunter sy sgt la suka warna kuning sbb dia kata, nama die adalah nama Sultan-sultan Melayu..dan Sultan2 sgt lah sinonim dgn warna kuning. Maka kami telah memutuskan utk menjadi Raja dan Ratu Sehari dalam sepersalinan bewarna kuning di majlis bertandang kelak..Kami akan bertemakan kemelayuan dan seni songket tetapi masih elegan dengan sulaman manik dan lace..Besar angan2 kami tu (“,)

Demi memenuhi semua permintaan keluarga kerana sy adalah ank sulung dlm keluarga dan die adalah ank bongsu dlm keluarga, maka kami akn melangsungkan majlis pada musim cuti sekolah iaitu Nov 2011. Kami tak mengharapkan majlis yg super grand tp cukuplah dgn kehadiran semua ahli keluarga..Mr. Hunter org Johor dan semua adik beradik die, 9 org, berkahwin dgn org Johor jgk..Hanya die, yg ke-10 ni jek yg tersangkut dgn org Melaka. So, ramailah ahli keluarga die yg nk menyaksikan perkahwinan org Melaka

Kalau sy tanya die, knp suka sy? Die akn jawab, ‘Biarlah Rahsia, klu sume bnda bie bgtau syg, ape je yg tinggal utk bie?’. Kalau Tanya saya, kenapa sy sayang Mr. Hunter dgn penuh perasaan, ini adalah kerana, Muhamad Iskandar seorg lelaki yg sgt hormat dan sayang kan keluarga. This is the first thing that makes me in love with him. Sy pernah dgr org kata, kalau nk tgk lelaki tu jenos yg mcmana, tgk lah mcmana die layan family die. Yes he is really responsible to his family instead to my family right now.

Saya sygkan die lg sbb die ni mampu berfikir lebih rasional dr saya. Saya mpunyai pemikiran yg sgt tak terjangkau oleh pemikiran org lain dan kadang2 tak boleh diterima akal. Mr. Hunter la yg akan membimbing sy supaya sy lbh rasional. Supaya sy lbh pndai membuat keputusan.

Sy suka die sbb die hensem sgt2 infiniti..die gelap, die kurus dan fit, die ada misai dan janggut..tgk tak jemu..hahhahahah..ibu pun kata Muhamad Iskandar hensem..

Sy sgt mencintai die sbb cara kami berbeza. By that we have more space to explore our life. Sy tak prnh fishing, tp skarang dh pndai..Die tak prnh shopping, tp skarang dh pndi..i love western food, he love kampong food..right now we explore both taste..we are not perfect but perfectly match together..

Tanya sama hati apa asal sayang..adakah tandanya nampak di pandang..

Fav Perfume and Year End Sale (YES)

Soksek2 by Aida & Riana at 6:46 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam 10 Muharam

Ladies mmg sgt la sinonim dgn perfume. Jarang sgt ladies yg tak suka perfume. Am I right? Mr. Hunter smpi sekat pembelian perfume I sbb die kata dh terlampau byk..tak la byk sgt pun. In my collection yg I betul2 suke, DKNY yg green tu, Armani Diamond – Oh this one very la menyusuk hati bau nye, Clinique Happy, and almost all Bodyshop perfume I like and I have..Yeah mmg giler perfume nama nye tu..

Type of smell yg I suke, fresh, flowerish and elegant. Perfume is a mixture of aromatic compound. Masa class Organic chem blaja ni. Tp hampeh dah tak ingt langsung skang ni..Dulu bond2 die sume pun tau..

Fragrance Concentration

• Perfume extract, or simply perfume (Extrait): 15-40% (IFRA: typical 20%) aromatic compounds

• Esprit de Parfum (ESdP): 15-30% aromatic compounds, a seldom used strength concentration in between EdP and perfume

• Eau de Parfum (EdP), Parfum de Toilette (PdT): 10-20% (typical ~15%) aromatic compounds, sometimes listed as "eau de perfume" or "millésime"

• Eau de Toilette (EdT): 5-15% (typical ~10%) aromatic compounds

• Eau de Cologne (EdC): Chypre citrus type perfumes with 3-8% (typical ~5%) aromatic compounds

• Splash and After shave: 1-3% aromatic compounds

EdP adalah lg mahai dr EdT and lg tahan lama. Kalau pki kire lekat la kat baju wpun dah bsuh. Secara senang nye, klu pki EdP pfume tu mmg rasa berat sikit and mcm ada aura. Mcmana nk rasa berat tu? Rasa dgn naluri dalaman..huhuhuu


Fragrance Wheel

The Fragrance wheel is a relatively new classification method that is widely used in retail and in the fragrance industry. The method was created in 1983 by Michael Edwards, a consultant in the perfume industry, who designed his own scheme of fragrance classification.
Source: Wikipedia not wikileaks =)

The five standard families consist of Floral, Oriental, Woody, Fougère, and Fresh, with the former four families being more "classic" while the latter consisting of newer bright and clean smelling citrus and oceanic fragrances that have arrived due to improvements in fragrance technology. Each of the families are in turn divided into sub-groups and arranged around a wheel.

Fav Fragrance


 1. Guess: Very fresh and floral scent. Cinta bau pertama

 2. Armani Diamond: Bau nye tak kuat, tp sentiasa berbau. Light sgt2
  3. Versace: This one bau matured. mmg High class la

 4. Estee Lauder Pleasure: Santai and floral scent

5. Lancome: Pun bau matured + elegant
 
 
So ape kena-mengena dgn Year End Sale? Time2 mcm ni lah byk promotion perfume. Price die mmg trun sikit jek, ataupun tak turun lgsung. Tp ada byk free gift. Semalam Mr. Hunter and I g survey Perfume Set kat Jusco Tebrau. Yg ada promotion Lancome. Not in my Top 3 list. So hold dulu la. Promoter Armani Diamond tu pulak dh takde..so tak dapat la mbeli. Guess pulak takde kat situ. Redha jek laa

Monday, December 13, 2010

Tom Yum

Soksek2 by Aida & Riana at 7:51 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam..

Mmg dh jadi rutin i akn mskkan utk Mr. Hunter..Masa mula2 kwn dulu we all mkn luar jek hari2..then i try to cook. sbb i tak pernah memasak jd masa awk2 mceburi bdang ni, mmg asik kena komplen jek..greng nasi byk mnyak laa..wat smbl skit perut la..and smpi ke satu tajap tu, Mr. Hunter dh tak nk mkn luar bcause prefer to have my cook..even i'm not a good cook tp die kata better dr makan kat kdai..huhuhuu i loike..

Tp sepanjang perjuangan i mpenuhi perut Mr. Hunter ni, i tak pernah msk tom yum..sbb tak reti..so hari ni, nak test..dh surf2 kat tenet, i rasa ni la resepi yg pling simple and bahan2 nye sume i dh ada kat umah..

Bahan-Bahan:


½ ekor ayam (dipotong kecil)

¼ kg udang

2 batang serai(ditumbuk)

2 labu bawang besar(dibelah enam)

1 kiub perasa tom yam

2 camca besar air asam limau nipis ¼ kg sotong

4 helai daun limau purut

4 biji cili hidup(ditumbuk)

2 biji tomato(dibelah enam)

2 camca besar cili boh atau cili serbuk

Gula dan garam secukup rasa

Cara:

Panaskan air dan masukkan cili boh. Kemudian masukkan ayam, sotong, udang dan daun limau purut. Setelah ayam masak, masukkan bawang besar, serai dan cili hidup. Masukkan perasa tom yam, gula, garam dan air asam limau nipis. Kacau hingga rata. Akhir sekali, masukkan tomato yang telah dibelah tadi.

Ha, sng jek rupanye..esk kite post pic lak ea..

Bunga..Flower..Flora

Soksek2 by Aida & Riana at 1:12 AM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Smlm selak2 magazine Pesona Pengantin edisi Jan 2011..byk la jgk input2 n design baju yg best..tp I tertarik sgt dgn design hantaran yg mgunakan bunga hydrangea..nowaday, lots of fresh flower decoration for hantaran..let me share few of my fav design..
First, my most fav flower; Gerbera..

My DIY handbouquet during E-day

There are a lot of Gerbera species..i try to plant it but not work..die tak kembang sebagaimana yg I nk..mungkin tak cukup zat kot..

Most famous and evergreen choice; Roses

Because they have variety of color, species and easier to find, so she become the most wanted flower. I can say, it’s the cheapest. 1 bundle = RM20 = 24 stalks..

Next is; Hydrangea

Credit to: Wedding by Sher
I can say they are more expensive but beautiful for sure..ada pink, baby blue, shock pink, white


Very traditional flora; Orchid


Personally I not prefer orchid


Peonies with various of color..sweet and look sophiscated. Normally it will be combine with roses..

Credit to: Wedding by Sher

Ada byk lah lg bunga yg chantek2 and blh dicombinekan each other..contohnye eustoma, peacock paradise, button mom, crysnthemum...

Love this
Credit to: Zue collection

Wednesday, December 8, 2010

Per-Hubungan Jarak Jauh - PJJ

Soksek2 by Aida & Riana at 10:13 PM
Reactions: 
2 girls dh soksek2 together Links to this post
Holaaaa..ni la masalah bile kejauhan dggn Mr. Hunter..Rindu la sgt2..dh kawen nti, tiap2 kali outstation, nk angkut die skali la..pling terasa sayu n sebak time maghrib2..hadoi..takleh tahan..Mcmana la girls2 outhere yg PJJ dgn bf, fiancee and husband diorg tu..

Dulu masa with my first BF pun i PJJ for almost 5 years..we all mmg ok jek..secara kseluruhan, mmg each of us tak prnh ada scandal dgn org len, jimat duit, jarang gaduh, tiap2 kali jumpa pasti dup dap dup dap..tp end-up due to study issue..lepas dgn die, i never have PJJ relationship..i dgn Mr.hunter almost everyday jumpa and spend time together..smpi ibu sound..Thats not good right..blum kawin lg kan..

tp ble Mr. Hunter jauh mcmni, i rasa kangen sgt..i told him last nite, nex time going to outstation, i'll bring his baju busuk..so blh krngkan rindu..

2 days 2 go

Tuesday, December 7, 2010

Just Arrived at Jakarta

Soksek2 by Aida & Riana at 8:13 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Smlm dh selamat tbe di Jakarta..Company had arranged for driver and all those thngs for me..even going alone, i still feel safe la..normally like that la..but unfortnately this time, i lost my supir..i arrived at the airport around 1.06 pm..kuar dr customs, itrus find for my supir..carik2 la mana2 sign yg ada tulis my name or mana2 guys yg pki uniform company..tp tak jumpa2..i try to call him, tak dpt2 jgk..then try to col other guys yg i knl kat sini, pun conection fail..woooo ini tlh menimbulkan kerisauan..

Hampir sejam la i terpusing2 cari supir i tu..still tak jumpa. Taxi2 driver dh mula chase i dh, nk anta ke hotel..i pun dh t'pk2  gk nk amik taxi jek..skali diorg nk charge 500,000 rup..mak ai mahai nye..almost RM180..i nekad tu find my supir again.. and luckily i found him..nsbaik supr kali ni sporting..siap dh book nk g tanah Abang this Saturday..tak sabar nk hbs kn training and assignment kat sini..yeayyyyy..nti blh jalan2

Preparation to go

Our hotel..Very chantek..Village gitu..

At the Jetty - Plant site..org dtg wat inspection i wat photoshoot..

Last day..harus posing dulu


Mangga Dua..Byk souvinear kat sini


Ni Pic2 Masa January Visit..This time nye visit, blum sempat berposing lg


Sunday, December 5, 2010

Perut Buncit

Soksek2 by Aida & Riana at 6:04 PM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Bgun pg, gosok gigi, tgk cermin, ternampak perut..uissshhh dh ke-depan sket..tbe2 terasa insaf dan taknak mkn dan nak sit-up tak henti2..tp apekan daya, tak termampu nk buat..so quick search kat google, dpt tips ni..Utk kempiskan perut..


Nak peyut mcm ni

1. Mula-mula, anda bancuhlah segelas air teh tanpa gula. Ya, teh TANPA gula tau.
2. Kemudian, perahkan sebiji limau nipis ke dalam segelas teh tadi.
3. Amalkan meminum air tersebut setiap hari sehinggalah perut anda yang buncit tu kempis. Minum waktu tghari


Pastu click2 related post, tgk, byk nye petua dolu2 yg mgunakan limau nipis/ kasturi..jom tgk bbrapa tips yg berkaitan dgn limau2 ni..

Untuk jadikan kulit muka yang cantik, mestilah rajin mencuci;

1. Sapu muka dengan telur -merah/putih biar hingga kering
2. Cuci muka dengan air suam dan sapukan limau nipis dan basuh sekali lagi kemudian lapkan dgn tuala yg bersih.
3. Lakukan sekali sehari insyaallah kulit muka anda tidak ditumbuhi jerawat dan menegangkan kulit muka yang kendur.


Petua putihkan ketiak (nak senang pki Nivea jek);
1. Apa yang anda perlukan adalah sedikit kapur sireh dan sebiji limau nipis.
2. Campurkan kapur dengan perahan limau nipis hingga sebati dalam satu bekas atau piring.
3. Lepas tu, sapukan campuran tadi kat kawasan ketiak anda. Biarkannya lebih kurang dalam 15 minit.
4. Lakukannya selepas mandi tau.

Limau ni sgt la senang nk cari n murah..so beli stok utk seminggu n apply kan la utk semua petua..byk jgk kegunaan utk masak2..nk hilangkan hanyir ayam..mcm2 lg lah..

Friday, December 3, 2010

Quick..quick..please

Soksek2 by Aida & Riana at 1:24 AM
Reactions: 
0 girls dh soksek2 together Links to this post
Salam..

Perpindahan ke rumah baru dh setlle..sume barang dah angkat..lega btul..langsir pun dh pasang..tgl nk unpack khazanah2 jek..

Td masa lunch hour, smpt la ke Tesco sekejap..dgn laju2 nye i g cari rice cooker baru and blender..rice cooker amik yg kecik je, 1.8L, faber, price RM59.90..kononnye nk tgu hadiah kawen..tp lmbt sgt lak nk kawen..so beli jek la dulu..

2nd thing yg berjaya di-grab..is Blender..Panasonic 5 blades..tp dh beli br perasan blender ni takde blender kecik utk dry blend tu..tp blade die nmpk mcm blh dry blend..takpe, yg lama nye ada jek lg..so knu nk dry blend, cr la yg lama..dry blend ni sgt la bguna utk org yg mls nk tumbuk bawang sume, mcm i..sume i terjah masuk blender..blender is magic gadjet for me..so i prefer to spend more on it..puas ht..blh blend cili, herbs, ice, soya, santan kelapa, tepung nk wat cekodok (so tak payah nk bancuh guna tgn), pendek citer, sume bnda blh masuk dlm blender..blender lama tu smpi nazak jgk la menadah segala bnda yg i masukkn..tp mmg berbaloi...

Kejap je dh Jumaat..Next week, off to Jakarta..Shopping? no no no..Meeting..tp Shoping tu termasuk la dlm agenda..
 

Mr. Hunter's Sweetheart is the storyTeller Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates